Nicolas Sarkozy a stârnit polemici pe reţelele de socializare cu o serie de declaraţii privind redenumirea cărţii „10 negri mititei” a celebrei autoare Agatha Christie, în contextul în care denunța corectitudinea politică și râdea pe seama faptului că acum ”nu mai avem dreptul să spunem nici maimuță”.

Nicolas SarkozyFoto: Reuters

Invitat la o emisiune tv, joi seara, fostul președinte al Franței a denunţat „elitele care strâmbă din nas”, referindu-se la romanul semnat de Agatha Christie, „Zece negrii mititei”, redenumit recent „Erau 10” din cauza dimensiunii rasiste a vechiului titlu. În context, Sarkozy a întrebat dacă avem „dreptul de a spune maimuţă”.

”Această voinţă a elitelor, care strâmbă din nas... Care sunt ca maimuţele, care nu ascultă pe nimeni. Avem dreptul să spunem maimuţă? Pentru că (râde) Nu mai avem dreptul să spunem... Cum se spune acum „Zece soldaţi” aşa e? Societatea progresează”, a spus Nicolas Sarkozy, înainte de a întreba: „Ştiti cartea? Agatha Christie, ei bine, nu mai avem dreptul acum. Nu mai putem să spunem fără a insulta pe cineva”, continuă el, potrivit Mediafax.

O asociere de idei care i-a făcut pe mulţi telespectatori să reacţioneze, mai ales pe Twitter. În general, ei au denunţat faptul că fostul preşedinte a asociat maimuţele cu negrii. „Deci, Nicolas, cum să-ţi spun, cuvântul pe care îl cauţi nu este ci ... Pe de altă parte, faptul că ai făcut legătura cântăreşte o tonă!!!!”, a scris o internaută.

„Nicolas Sarkozy în mijlocul unui naufragiu rasist”, a denunţat, de asemenea, pe Twitter, europarlamentarul Yannick Jadot.

Nicolas Sarkozy a mai vorbit despre propria sa cartea "Le temps des tempêtes" (Vremuri furtunoase- n.red), scrisă în timpul carantinei, şi despre refuzul de a reveni în politică.