Autorii atacului cu explozibil la două bancomate din Otopeni aveau fețele acoperite cu măști sanitare și erau îmbrăcați în pelerine verzi. Potrivit anchetatorilor, metoda folosită pentru a arunca în aer bancomatele este cunoscută drept "pizza slide" - introducerea explozibilului prin fanta pentru bani a bancomatului.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cristian Gheorghe, comisar șef adjunct al Direcției de Investigatii Criminale, a anunțat miercuri, într-o conferință de presă, că anchetatorii au un cerc de suspecţi în cazul celor două bancomate de la parterul unui bloc din Otopeni aruncate în aer cu o zi în urmă.

El a spus că la acest moment sunt așteptate rezultatele expertizei criminalistice pentru a vedea ce substanțe explozive au fost folosite, precizând că dispozitivul exploziv a fost unul artizanal şi bine realizat.

Ofițerul a precizat că autorii aveau fețele acoperite cu măști sanitare și purtau pelerine verzi. “La nivelul naţional furturile din bancomate prin acest mod de operare cu explozibil nu este un fenomen. La nivel naţional, de la începutul anului, avem cinci cauze şi a şasea este cea de ieri. În aceste cinci cauze avem autorii, îi avem identificaţi, avem şi un flagrant făcut la o speţă de acest gen, majoritatea lor sunt arestaţi. Deci, făcând o comparaţie cu ceea ce se întâmplă în exterior, nici măcar nu putem spune că ar putea crea la un moment dat o problemă. Sunt cinci cauze în nouă luni. Şi în aceste nouă luni Poliţia a identificat autorii şi i-a arestat. E adevărat, modurile de operare diferă, unele au fost cu exploziv solid, aşa cum s-a întâmplat ieri, unele au fost cu sisteme explozive cu gaz”, a afirmat comisarul.

Întrebat dacă dispozitivul exploziv folosit era unul făcut de amatori sau de profesionişti, Cristian Gheorghe a răspuns: “Nu este un dispozitiv militar, nu are nicio legătură cu ceva care să facă spectrul Armatei sau a explozibilor militari. Este un dispozitiv artizanal și, fără doar şi poate, a fost destul de bine confecţionat, e un mod de operare folosit destul de des în afară, i se spune în limbaj de specialitate pizza slide. Nu prea ai cum să-l greşeşti, se confecţionează o carcasă, nu prea ai cum să-l greşeşti. Dacă e să mă întrebaţi pe mine, dispozitivul a fost făcut bine”.

Jaful la cele două bancomate aflate la parterul unui bloc din Otopeni a avut loc marți, în jurul orei 05:00 dimineața.