Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara, despre deschiderea unităţilor de învăţământ: Nu vor exista zero riscuri. E nevoie de protocoale clare, dar și de responsabilitatea părinților

de Redactia     HotNews.ro
Marţi, 8 septembrie 2020, 8:32 Actualitate | Esenţial


Virgil Musta
Foto: Arhiva personala
Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara atrage atenția asupra faptului că nu vor exista “zero riscuri” în ceea ce privește răspândirea noului coronavirus, odată cu redeschiderea școlilor. El explică pe larg care sunt protocoalele pe care școlile trebuie să le aplice pentru a preveni infectarea, dar insistă și asupra responsabilității părinților. ”Părinții trebuie să-şi asume responsabilitatea de a observa permanent starea copiilor şi de a nu trimite la şcoală copilul bolnav, copilul cu anumite simptome sau pe cei care au fost în contact cu persoane depistate cu covid. Nu poate fi şcoala vinovată, dacă oferă condiţiile de mai sus, dar vin copii bolnavi din comunitate”, mai declară medicul.

”Începerea şcolii cu responsabilitate, implicare şi dialog constructiv. Revin pe acest subiect pentru că ştiu cât de important este şi ce implicaţii are, nu doar asupra copiilor. Am spus şi anterior că sunt evidente pentru dezvoltarea copiilor avantajele educaţiei realizate la şcoală, atât pentru transmiterea şi asimilarea informaţiilor, cât şi pentru socializare. În acelaşi timp, este bine să înţelegem încă de pe acum că nu vor exista în cazul trimiterii copiilor la şcoală, aşa cum de fapt, nici înainte de această pandemie, nimeni nu putea garanta faptul că prin prezenţa la şcoală copiii nu se puteau îmbolnăvi de alte boli transmisibile (mai uşoare sau mai severe) sau că nu ar putea transmite apoi astfel de boli celor din familie. Sigur că acum suntem în situaţia în care ştim de prezenţa acestui virus în comunitate, dar ştim deja şi câteva măsuri prin care putem preveni transmiterea acestuia, inclusiv în şcoli. Important este ca aceste măsuri să fie şi respectate, în permanenţă”, îşi începe medicul Virgil Musta postarea pe Facebook.

Doctorul remarcă faptul că prezenţa virusului este ”o situaţie neobişnuită”, dar care poate fi depăşită.

”Eu cred că este o situaţie neobişnuită, dificilă, dar care poate fi depăşită numai prin înţelegerea clară şi asumarea rolului fiecărei părţi implicate, cât şi printr-o implicare şi dialog constructiv permanent între aceste părţi. Este vorba de fapt despre un parteneriat funcţional între aceste părţi, astfel încât să nu înceapă să dea vina unii pe alţii, ci să existe implicare, responsabilitate şi comunicare transparentă continuă”, scrie medicul. Virgil Musta explică şi care sunt ”părţile” la care a făcut referire, dar şi care este rolul acestora. Prima dintre aceste părţi este chiar unitatea de învăţământ. ”La nivelul fiecărei şcoli, grădiniţe etc trebuie respectate protocoale clare care să asigure condiţiile pentru distanţarea copiilor în clase, evitarea activităţilor care duc la aglomerare, curăţirea şi dezinfecţia suprafeţelor, aerisirea încăperilor, conditii de igienă prin punerea la dispoziţie de apă, săpun, dezinfectanţi, atât copiilor, cât şi profesorilor. De asemenea, în şcoală e foarte important să se realizeze educaţia copiilor pentru prevenirea îmbolnăvirii cu acest virsus, dar şi pentru o viaţă sănătoasă în general. Fiecare unitate de învăţământ trebuie să aibă stabilite proceduri clare şi pentru situaţiile în care există copii suspecţi de a fi infectaţi sau chiar contaminaţi, astfel încât să acţioneze corect în aceste situaţii. Acolo unde există personal medical şcolar, aceştia vor fi implicaţi în triajul zilnic, cât şi în educaţia profilactică. Şcoala este cea care are decizia de a continua fizic sau online procesul de învăţământ şi ar trebui să fie cea care iniţiază şi menţine un dialog permanent cu profesorii, părinţii şi autorităţile locale”, mai scrie Musta.

Cea de-a doua parte este reprezentată de părinţi şi copii care vor trebui să îşi asume anumite responsabilităţi.

”Părintii trebuie să-şi asume responsabilitatea de a observa permanent starea copiilor şi de a nu trimite la şcoală copilul bolnav, copilul cu anumite simptome sau pe cei care au fost în contact cu persoane depistate cu covid. Nu poate fi şcoala vinovată, dacă oferă condiţiile de mai sus, dar vin copii bolnavi din comunitate. E adevărat că formele asimptomatice la copii nu au cum să fie depistate nici de părinţi, nici de profesori şi nici chiar de către medicii şcolari. De aceea, există acest risc ca astfel de copii apparent sănătoşi să fie prezenţi la şcoală şi să poată transmite virusul la alţi copii sau cadre didactice, risc ce se încearcă a fi cât mai mult diminuat prin respectarea măsurilor de distanţare, igienă şi de purtare a măştii în anumite situaţii. Părinţii trebuie să înţeleagă corect şi raţional existenţa unui astfel de risc şi să analizeze bine situaţia din familie. Dacă există persoane vulnerabile în familie, fie că sunt copii, părinţi sau bunici (care suferă de diabet, obezitate, bolile cardiovasculare, BPCO, neoplazii) şi care au risc de evoluţie severă a bolii dacă se contamineză, atunci e recomandabil să opteze pentru şcoala online, cel puţin pentru o perioadă. Tot părinţii (împreună cu profesorii) au rolul de a educa permanent copiii şi de a le explica corect şi pe limbajul lor ce trebuie să facă, cum să se protejeze şi cum să se comporte”, afirmă Musta.

Cadrele didactice reprezintă a treia parte din acest proces, iar profesorii, este de părere medicul Virgil Musta, au un rol foarte important în supravegherea respectării măsurilor de prevenţie în şcoli.

”Profesorii au un rol important în supravegherea respectării măsurilor în şcoli, cât şi în educare şi informarea copiilor referitor la prevenţie. Dar, în acelaşi timp, cadrele didactice pot fi pe de-o parte purtători ai virusului şi de aceea trebuie să nu vină la şcoală dacă au simptome sau dacă au fost în preajma persoanelor infectate, iar pe de altă parte, există un risc de a se contamina de la şcoală, motiv pentru care şi ei trebuie să îşi analizeze situaţia din familie, iar acolo unde există vulnerabilităţi, să optze şi ei pentru predare online. De asemenea, la şcoală e foarte important să păstreze distanţa fizică şi să poarte măşti, mai ale din cele care protejează mai bine (ffp2 sau ffp3)”, spune medicul. Cea din urmă parte implicată este reprezentată de autorităţi care vor trebui să comunice permanent. ”Autorităţile locale (administrative şi medicale) trebuie să comunice permanent şi să transmită instrucţiuni clare şcolilor şi părinţilor pentru a şti exact cum să procedeze în cazurile de copii suspecţi sau contaminaţi, pentru a nu se genera confuzie şi neîncredere. De asemenea, trebuie să se asigure că există posibilitatea acordării de servicii medicale prompte şi complete pentru toţi copiii (şi adulţii) care ar putea fi infectaţi după deschiderea şcolilor. Acest lucru s-ar putea realiza chiar şi în afara spitalelor, pentru cazurile uşoare, cu ajutorul unor echipaje medicale mobile care să viziteze copiii acasă şi să recolteze chiar acolo toate analizele necesare pentru a fi siguri că nu există semnale că boala ar putea evolua negativ, plus monitorizare permanentă de la distanţă realizată de către medicii de familie/medicii pediatrii”, scrie doctorul Musta.

Virgil Musta adaugă, în încheiere, că fiecare dintre aceste părţi trebuie să acţioneze responsabil şi să nu dea vina una pe cealaltă. ”Închei prin a spune că este foarte important în această perioadă ca toţi să înţelegem că trebuie să fim parte constructivă din soluţie şi să acţionăm responsabili, să nu dăm tot timpul doar vina unul pe altul, ci împreună să acţionăm astfel ca educaţia copiilor noştri să se desfăşoare cât mai normal, cu diminuarea cât de mult posibil a riscului de îmbolnăvire a copiilor sau a membrilor familiilor lor”, consideră medicul Virgil Musta.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5563 vizualizari

 • +4 (22 voturi)    
  ... (Marţi, 8 septembrie 2020, 9:17)

  cartograful [utilizator]

  frecaram menta toata vara si acum o dam in carca parintilor. La Iasi a durat 6 luni amenajarea unui spital de campanie din containere si inca nu are avizele de la Ministerul Sanatatii dar cand vine vorba sa pasam in carca lu' nea Ion treaba brusc devenim seriosi, nu ne jucam. Dl. Musta e desprins de realitate.
  Copiii sunt minori si prin lege nu sunt responsabili iar parintele are 8-9 ore de petrecut la serviciu pt. a-si plati impozitele. Deci legal vorbind, cum poate fi responsabilitatea parintilor daca acestia nu sunt de fatza 1/2 din perioada activa a copiilor? (Sa presupunem ca 8 ore dorm.) Responsabilitatea e 1/3 a parintilor, 1/3 a invatatorilor/profesorilor care raspund de ei legal pe durata cat sunt la scoala si 1/3 a Guvernului care a decis deschiderea scolilor. Domnu' Musta...si cu mana in par balai si cu sufletu' in rai nu se poate. Daca se va produce o intensisficare a epidemiei, guvernul este direct responsabil.
 • +5 (21 voturi)    
  Ce ne place sa vorbim discutii. (Marţi, 8 septembrie 2020, 9:17)

  Vaka [utilizator]

  Si ce trist este cand oameni care stia ce spun ajung sa se decredibilizeze doar pentru o aparitie efemera in media.

  La un moment data imi parea unul din oamenii care stiu ce spun, tocmai pentru ca vorbea rar, putin si la obiect. Dar cu "De asemenea, la şcoală e foarte important să păstreze distanţa fizică şi să poarte măşti, mai ale din cele care protejează mai bine (ffp2 sau ffp3)" m-a convins. Nu mai bine ne spunea domnul doctor de costume de cosmonaut? alea protezeaza 100%, ca mai. Plus ca au si microfon integrat.
 • -5 (15 voturi)    
  corect (Marţi, 8 septembrie 2020, 9:31)

  martel55 [utilizator]

  nu vor exista zewro riscuri, dar ce ne facem cand riscul e foarte mare, ce ne facem cu scolile care pentru ca timp de 6 luni nu au pregatit nici o masura pentru a asigura un numar mic de elevi in salile de clasa, distanta de minim 1,5m (restaurantele nu au fost deschise tocmai pentru ca erau spatii inchise, si pot asigura cu greu aceste norme, si acolo stai in general cam o ora, nu 5-7 ca la scoala), invatamant intr-un schimb sau maxim 2 cu un interval sufiicient intre schimburi pentru dezinfectia salilor de clasa?aceste scoli, pur sis implu vor sa inceapa in scenariul verde, cu peste 30 de elevi in clase, cu 10 minute pauza intre schmburi cand se intlanesc acolo sute de copii.....oare care este riscul in aceste cazuri?sa ne asumam aceste riscuri imense prin rneuntarea la orice masuri de preventie doar pentru ca directorii, primarii si gurvernul nu au facut nimic 6 luni de zile, iar acum vine turcan sa aeninte parintii care ezita sa isi tirmita copiii in aceste adevarate bombe biologice?inteleg ca trebuie asumate niste riscuri in momentul incare autoritatile au luat toate masurile pentur minimzarea acestora, dar atunci cand nu au facut nimic?
  • +3 (7 voturi)    
   dar crezi (Marţi, 8 septembrie 2020, 10:18)

   noi2013 [utilizator] i-a raspuns lui martel55

   Ca autoritatile vor lua masuri in urmatoarele 6 sau 60 de luni?!
 • +7 (19 voturi)    
  Aruncati vina (Marţi, 8 septembrie 2020, 9:36)

  EuConstat [utilizator]

  Gata, va pregatiti sa aruncati vina in curtea parintilor? Voi saracii sunteti bine pregatiti, ati facut tot ce trebuia, dar parintii astia rai va saboteaza si sunt iresponsabili.
  • 0 (6 voturi)    
   pai ce vrei sa faca medicul? (Marţi, 8 septembrie 2020, 13:20)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui EuConstat

   Daca vrei sa injuri pe cineva ia-te de minister, de guvern. Medicul ce vrei sa faca, sa elaboreze el ghiduri de comportament in scoala?

   Si apropos, prostia asta cu purtat masca in clasa si plexiglas intre locurile din clasa e doar o tampenie romanesca, inventata de fuctionari a caror grija principala e sa paseze responsabilitatea. In tarile cu apa calda s-a ajuns la concluzia rezonabila ca 30 de copii stand 6 ore zilnic in aceeasi clasa isi impart virusurile intre ei si cu masca si fara... plus ca e total improbabil ca niste copii chiar sa poarte masca corespunzator atat timp, cind vedem ca jumate din adulti n-o poarta jumate de ora cat intra in supermarket.
 • +8 (18 voturi)    
  Sa-i spuna cineva ca scoala in Romania (Marţi, 8 septembrie 2020, 9:42)

  Maspp [utilizator]

  s-a transformat intr-o panarama totala si de fapt nu se va deschide nicaieri in mod normal. Nicio scoala din Romania nu va deschide pe scenariul verde pentru ca nicio scoala din Romania nu poate indeplini criteriile cretine de izolare stabilite de imbecilii de la Ministerul Sanatii. Nimeni nu a dat bani pentru separatoare si masti, nimeni nu a fost interesat ca toti copiii sa vina normal la scoala. Ca de obicei, am inventat un sistem care nu exista nicaieri in Europa. Rezultatul ? Sute de mii de copii nu vor invata absolut nimic in acest an pentru ca nimeni nu se va ocupa de ei acasa. Si ii vom transforma direct in culegatori de sparanghel pentru Europa.
 • +6 (12 voturi)    
  Chiar daca profesorii ar putea... (Marţi, 8 septembrie 2020, 9:56)

  expert2 [utilizator]

  opta pentru predarea online, practic nu este posibil deoarece elevii care sunt la scoala nu pot ramane nesupravegheati (acestia vin la scoala deoarece restul orelor le fac fata in fata, cu ceilalti profesori). Asa ca... Teoria ca teoria, dar practica te omoara.
  • +2 (4 voturi)    
   Varianta de lucru (Marţi, 8 septembrie 2020, 11:09)

   Dromikete [utilizator] i-a raspuns lui expert2

   Lectia se va transmite live pentru cei de acasa(fara a putea interveni in timpul predarii) cu posibilitatea inregistrarii lectiei! Si apoi incep bataile de cap! :)
   • +3 (5 voturi)    
    Ma refeream... (Marţi, 8 septembrie 2020, 12:16)

    expert2 [utilizator] i-a raspuns lui Dromikete

    la profesorii care sunt bolnavi si care, chipurile, au dreptul de a preda de acasa. Cui? Unor elevi care sunt la scoala, in clasa, nesupravegheati in timpul orei respective?
    • 0 (2 voturi)    
     Nu cred ca merge (Marţi, 8 septembrie 2020, 19:10)

     Dromikete [utilizator] i-a raspuns lui expert2

     Daca e bolnav sta linistit acasa/spital si se trateaza, fara sa mai predea la clasa/clase online.
     Sa vedem cum se organizeaza scoala pentru a prelua orele cazurilor profesorilor infectati! Sau toata lumea acasa ptr scoala online in cazul asta?!
 • +3 (9 voturi)    
  E vina parintilor...e clar ca medicii sunt sfinti (Marţi, 8 septembrie 2020, 10:32)

  Radoh [utilizator]

  parintii, copii, sunt singurii vinovati orice s-ar intampla
 • +4 (8 voturi)    
  reguli ptr stolul de grauri (Marţi, 8 septembrie 2020, 11:20)

  Cib Ara [anonim]

  ce reguli clare?? cui ? cine ?

  cum ies pe poarta scolii copiii stau ciotca 5 pe un telefon sa se uite la poze , cap canga cap umar langa umar si voi vb de reguli ? si ei ies ciurda si alearga si se inghiontesc , c-asa e cand esti tanar si n-ai grija zilei de maine. e nu i judec pe cei mici . eu ma intreb daca au mite astia mari sa impuna niste reguli imposibile. e cum ai spune sa mearga babele pe sarma . "nu pot , maica"!
  • +6 (8 voturi)    
   ... (Marţi, 8 septembrie 2020, 11:40)

   cartograful [utilizator] i-a raspuns lui Cib Ara

   Nu-i vba grijii zilei de maine. Copiii nu au mecanismele necesare pt. a intelege lucrurile ca un adult, de aceea din punct de vedere legal nici nu sunt responsabili pana la 16/18 (21 in unele tari) ani. In mod special in ce priveste gandirea abstracta, deciziile cu implicatii in viitor, samd. Popular vorbind, au inconstienta varstei.
   Psihologii pt. copii si chiar medicii ca dl. Musta trebuiau sa stie asta si guvernul trebuia sfatuit ca atare. Doar ca toata chestiunea Covid s-a transformat strict intr-un circ politic (si nu doar in Romania) din care fiecare incearca sa castige cat mai mult. Dl. Musta vorbeste mai sus ca politician, nu ca medic.
   Detaliu tehnic pe care dl. medic ar trebui sa-l stie:
   mastile FFP-2 si 3 pt. a functiona ca o masca FFP2/3 si nu ca una chirurgicala sau o carpa, trebuie montate pe fatza etans (firmele serioase au inclusiv masti pe marimi). Cum ajustezi etans o masca gandita pentru adulti pe o fatza de copil?
   95% din cei care poarta masti FFP2/3 prin oras le poarta gresit la fel ca aproximativ 30% din personalul medical care apare in reportaje, foto de presa sau pe care-l vad pe salvari.
 • 0 (8 voturi)    
  Scoala gimnaziala! (Marţi, 8 septembrie 2020, 11:27)

  Dromikete [utilizator]

  Aici e problema cea mai mare cred. Poate ne spune dl. doctor cum invatam copii acestia (chiar si cei de la gradinita), cum ii convinge pe copii fara sa-i traumatizeze sa nu atinga, cante, danseze, imbratisa, pupa, mangaia, juca sau darui cu ceilalti copii din jurul lor timp de 4 ore!
  Acum cand se pun bazele si trebuie transmis dragul de a invata si explora(comunica cu ceilalti copii; de asta se face scoala in colectivitate) mai vine si invatatoarea cu masca pe fata care nu poate transmite un zambet, o incruntare, nu se poate juca cu expresiile fetei fata de copii.
  Ma iau dureri de cap cand vad atata frica, neasumarea responsabilitatii si lipsa unui mic semn de credinta in Dumnezeu! Copii sunt cei mai putin afectati de acest coronavirus!!!
 • -1 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 8 septembrie 2020, 12:16)

  [anonim]

 • 0 (6 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 8 septembrie 2020, 12:24)

  [anonim]

  • +2 (4 voturi)    
   N-o sa fie nimeni nelinistit (Marţi, 8 septembrie 2020, 13:54)

   Luk [utilizator] i-a raspuns lui

   Au inceput scolile in multe tari din Europa si nu s-a petrecut nicio catastrofa.
 • +7 (9 voturi)    
  Profesorii refuza (Marţi, 8 septembrie 2020, 12:38)

  Luk [utilizator]

  Profesorii refuza sa fie filmati in timpul orelor (poate nu stiati) asa ca "lectiile inregistrate" sunt o gluma.
  Am gresit grav cand am platit profesorii 6 luni fara sa faca nimic. Salariu integral, activitate zero.
  O sa vedeti ca "scenariul hibrid" si "scenariul online" au in comun faptul ca nu se face scoala deloc.
  Mai avem o saptamana si batem apa in piua cand e clar ca nimeni n-o sa faca nimic si sa singura solutie e fata in fata sau deloc.
  Restul sunt prostioare pur romanesti, "aflatul in treaba" in stare pura.
 • -3 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 8 septembrie 2020, 12:44)

  [anonim]

 • +6 (8 voturi)    
  Brambureala totala... (Marţi, 8 septembrie 2020, 13:03)

  CetateanulRoman [utilizator]

  La noi in famile e o problema: nu ne functioneaza teleportorul! Asta inseamna ca unul din noi trebuie sa renuntam la job pt a duceaduce copiii la/de la scoala - unul la liceu celalalt la scoala gimnaziala.
  Ce se intimpla in mijloacele de transport in comun nu intereseaza pe nimeni. Din cind in cind apare cite un politist amendat ca nu avea masca.... probabil aranjata filmarea fiindca in rest jumatate din calatori tin masca sub nas iar aglomeratia e maxima. Daca incep si elevii sa mearga cu transportul in comun aglomeratia va creste serios - nimeni nu discuta ascest aspect. Omerta.
  Asa cum de 2000 de ani Iarna ne gaseste nepregatiti, tot asa dupa 6 luni de amorteala sintem mai brambura decit oricind.
  Clar presiuni politice si ale unor sindicate au conditionat tinerea alegerilor de deschiderea scolilor. Asa se vede la rece. Deschiderea scolilor a fortat deschiderea restaurantelor, teatrelor, etc.
  Adica acum cind avem cea mai mare rata de crestere din Europa, cind am ajuns pe locul 34 in lume la nr total de cazuri (si pe locul 31 la nr total de decese!!!) ne pregatim sa deschidem; cind aveam citeva sute de cazuri inchideam totul in cascada si scoteam armata pe strazi.
  Sa ne explice dl doctor cu ce sint vinovati parintii daca cel mic vine bolnav de la scoala? In afara de faptul ca l-au nascut in Romania.
  • 0 (6 voturi)    
   Aveti dreptate in unele privinte (Marţi, 8 septembrie 2020, 13:51)

   Luk [utilizator] i-a raspuns lui CetateanulRoman

   Scoala incepe peste tot in Europa si US, nu doar in Romania. Copiii trebuie sa se duca la scoala si punct.
   Danemarca, Suedia, Olanda, Franta au deschis scolile si nu s-a petrecut nicio apocalipsa. Riscul pentru copii e zero, informati-va singur pentru ca-i mult mai sigur decat sa ma credeti pe mine pe cuvant.
   Repet: pentru copii chiar e o simpla raceala, doar au mai racit in anii precedenti, nu?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by