Premierul Ludovic Orban a fost întrebat luni de ce l-a chemat la Guvern pe ministrul Transporturilor duminică seara, când a avut loc accidentul rutier în care a fost implicat Lucian Bode, premierul spunând că nu l-a chemat doar pe el, ci au avut loc discuţii la Palatul Victoria privind moţiunea de cenzură a PSD.

Lucian Bode, cu urma pe nas dupa accidentFoto: Captura de ecran

Ludovic Orban a fost întrebat de jurnaliști luni cum vede atitudinea lui Lucian Bode, care a dat vina pe şoferul de la SPP şi a susținut că nu i-a spus acestuia să se grăbească.

Răspunsul premierului:

  • "La ce atitudine vă referiţi? În conformitate cu legea, atunci când este transportat cu o maşină condusă de SPP, demnitarul trebuie să comunice destinaţia şi ora de ajungere la destinaţie. Nu are dreptul legal de a solicita niciun fel de ritm de deplasare. În ceea ce mă priveşte pe mine fac acelaşi lucru. Eu v-am spus ce spune legea şi care este relaţia legală între un demnitar care beneficiază de serviciile furnizate de SPP şi echipa SPP-ului, aghiotantul şi şoferul. Nu este obligat echipajul SPP.
  • Deci are dreptul legal să refuze orice solicitare din partea demnitarului. Asta este legea”.

Orban a spus că i s-a cerut şoferului de la SPP să ajungă doar la o anumită oră şi că deciziile privind o coloană oficială care să însoţească autoturismul respectiv nu sunt luate de către demnitar:

  • "Dar ştiţi dumneavoastră despre faptul că i s-a cerut să se deplaseze? Nu. I s-a cerut să ajungă la o anumită oră. În ceea ce priveşte modilitatea de deplasare, dacă utilizează sau nu utilizează prevederile legale referitoare la deplasarea în ceea ce se numeşte coloană oficială, toate nu sunt deciziile demnitarului”.

Premierul a fost întrebat și de ce l-a chemat pe Lucian Bode duminică seara, la ora 20.00, la Guvern.

  • "Nu l-am chemat numai pe domnul Bode. Aveam o discuţie cu mai mulţi colegi referitoare la moţiunea de cenzură”, a răspuns Orban.

Vineri, la aproape o săptămână după ce mașina oficială i-a fost implicată într-un accident rutier, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, dă primele explicații publice, susținând că "șoferul SPP este singurul responsabil de traseu și aducerea la destinație a demnitarului”.

Explicațiile ministrului:

  • "Nu conduceam eu, eram pasager pe bancheta din spate. Mașina și șoferul aparțin SPP, se afla în misiune cu mijloacele acustice și luminoase conform legii.
  • Demnitarul nu are dreptul să-i spună șoferului să meargă mai tare sau mai încet, să folosească sau nu semnalele acustice și luminoase.
  • Demnitarul îi transmite șoferului destinația și ora la care dorește să ajungă. Șoferul SPP este singurul responsabil de traseu și de aducerea la destinație a demnitarului. Circumstanțele accidentului de duminică 30 august: Am parcurs distanța Zalău - București de sute de ori ca șofer sau pasager. Am permis de conducere de 20 de ani și nu mi-a fost reținut niciodată. Am depășit de mult un milion de km la volan. Între Zalău și București sunt 530 de km din care 246 sunt km de autostradă. Incidentul s-a petrecut în jurul orei 18, când mai aveam 130 km pana la București, din care 110 de autostradă.
  • Le-am comunicat celor de la SPP că destinația finală este sediul Guvernului și ora la care anticipez să ajung este ora 20. Nu aveam nici un motiv să ne grăbim. Absolut toate deplasările pe care le-am făcut am stat pe bancheta din spate unde am posibilitatea să citesc, să lucrez sau să mă odihnesc. Niciodată nu am fost preocupat de cum conduce angajatul SPP. Dintr-un motiv foarte simplu: pâna duminică au condus impecabil. În momentele premergătoare regretabilului incident eu mă odihneam, călătoream deja de patru ore și jumătate”.

Ministrul a precizat că în majoritatea deplasărilor foloseste o mașină a Ministerului Transporturilor neechipată cu instalații acustice și luminoase.

”Regret nespus acest incident, voi continua să mă deplasez dintr-un capăt al altul al țării respectând regulile de circulație”, a mai spus Bode, pe fața ministrului fiind încă vizibile urmele accidentului de duminică. El a fost rănit la nas.

Cum s-a produs accidentul în care a fost implicat Bode

Accidentul a avut loc duminica trecută în localitatea Drăganu din județul Argeș.

  • "Din verificările făcute de polițiștii Serviciului Rutier Argeș s-a stabilit că un autoturism Volkswagen Touareg care circula dinspre Vâlcea spre Pitesti, pe contrasens, a intrat în coliziune cu un autoturism care se deplasa regulamentar din sens opus, în condițiile efectuării unei depășiri neregulamentare. În urma evenimentului rutier au fost răniți șoferul primei mașini și o pasageră din al doilea autovehicul - o femeie de cetățenie poloneză. Și șoferul acestei mașini este tot de cetățenie poloneză.
  • Ambele persoane care au suferit leziuni au primit îngrijiri medicale la fața locului, fără a fi necesară transportarea acestora la spital", a explicat purtătorul de cuvânt al Poliției Județene Argeș.

Autoturismul Volkswagen Touareg implicat în accident și în care se afla ministrul Transporturilor, Lucian Bode, era condus de un angajat al SPP, iar mașina aparține Serviciului de Protecție și Pază.

Un motociclist aflat în trafic a filmat mașina oficialului în timp ce depășea o coloană de mașini aflate în trafic, pe linie continuă și a făcut publice imaginile. El a surprins și momentul în care este depășit de mașina oficială, auzindu-se zgomot de sirenă.

Autoturismul a depășit mașină după mașină, pe linie continuă, pe un pod, cel mai probabil în localitate. Mașina în care se afla Bode a mers și pe contrasens, tot pe pod și tot pe linie continuă. Filmarea postată pe Youtube este întreruptă la un moment dat, dar filmulețul continuă cu imagini de la locul accidentului.