Creșterea rolului României în Uniunea Europeană și în NATO și consolidarea și extinderea Parteneriatului Strategic cu SUA rămân coordonatele esențiale ale politice externe a României, iar diplomația română trebuie să lucreze în continuare la aprofundarea lor, spune președintele Klaus Iohannis.

Klaus IohannisFoto: Administratia Prezidentiala

El a transmis acest mesaj luni, la deschiderea Reuniunii Anuale a Diplomației Române, care are loc în premieră în format online, prin sistem de videoconferinţă, din cauza pandemiei de COVID-19.

"Această criză a produs multiple consecințe în plan intern și internațional, care trebuie analizate cu atenție. Este, prin urmare, salutar faptul că ediția din acest an a Reuniunii Diplomației Române este dedicată analizei impactului pandemiei asupra relațiilor internaționale și modalităților în care diplomația română va răspunde acestui nou context.

Diplomația va avea, în urma acestei crize, și unele fațete noi, ceea ce va presupune din partea diplomaților și a consulilor, dar și a factorilor decidenți, un plus de atenție spre anticipare, de inventivitate, dar și de flexibilitate", a transmis Iohannis.

El spune că, inclusiv în condițiile deosebite din acest an, diplomația română a continuat să promoveze interesele naționale în conformitate cu prioritățile strategice ale politicii externe a României, care, în ciuda evoluțiilor amintite ale relațiilor internaționale, rămân aceleași.

Astfel, și în acest an, politica externă a României s-a axat în mod consecvent pe coordonatele esențiale ale creșterii rolului României în cadrul Uniunii Europene și al NATO, precum și pe consolidarea și extinderea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii. Aceste linii esențiale rămân extrem de importante și este important ca diplomația română să lucreze în continuare la aprofundarea lor, a transmis președintele.

"Ministerul Afacerilor Externe, prin reprezentanții de la misiunile din exterior, precum și prin cei din țară, a depus eforturi constante pentru asigurarea liberei circulații a cetățenilor români în interiorul Uniunii Europene, spre și dinspre țară, precum și pentru repatrierea lor din cele mai îndepărtate zone ale lumii, pentru facilitarea asigurării tranzitului de mărfuri esențiale economiei românești și de echipamente medicale atât de necesare pentru combaterea pandemiei, respectiv pentru asigurarea asistenței consulare necesare protejării drepturilor cetățenilor, mai ales în aceste vremuri de criză.

Adesea, condițiile în care a acționat diplomația română au fost foarte dificile și au presupus riscuri personale asumate și, de aceea, îmi exprim aprecierea pentru implicarea și profesionalismul de care au dat dovadă membrii Corpului Diplomatic și Consular al României.

Am deplină încredere în acțiunile diplomației române, care contribuie în mod esențial la promovarea intereselor României", a adăugat Iohannis.

Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române (RADR) a început luni și se va desfășura timp de trei zile, iar tema ediţiei din acest an este "Impactul pandemiei asupra tendinţelor internaţionale şi răspunsurile diplomaţiei române".

Invitaţii străini ai ediţiei din acest an sunt: ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, care va fi prezent la Bucureşti în cadrul unei vizite oficiale, ministrul Afacerilor Externe al Regatului Haşemit al Regatului Iordaniei, Ayman Safadi, ministrul Afacerilor Externe al Republicii Coreea, Kang Kyung-wha, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, ministrul Afacerilor Externe al Regatului Spaniei, Arancha Gonzalez Laya, şi secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.