Asociația "Inițiativa pentru Justiție" cere Parlamentului declanșarea unei proceduri de control la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) privind întreaga procedură de eliberare a adeverinței de necolaborare cu Securitatea și de efectuare a verificărilor ulterioare emiterii acesteia în cazul procurorului general Gabriela Scutea, semnalând inadvertențe în datele personale ale acesteia.

Gabriela ScuteaFoto: AGERPRES

Conform asociației de procurori, prin comunicatele din 18.12.2019 și respectiv 25.02.2020 ale Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, postate pe site-ul CNSAS, s-a transmis, printre altele, că în ședințele din datele respective Colegiul C.N.S.A.S. a constatat că nu au fost identificate documente noi sau neprocesate față de cele reținute în adeverința nr. 2965/2010 eliberată anterior Gabrielei Scutea, născută la 31.07.1973, şi a dispus menținerea adeverinței.

Asociația semnalează că datele personale ale actualului procuror general sunt diferite în cele două comunicate. Astfel, în comunicatul din 18.12.2019 Gabriela Scutea apare ca fiind născută la Sibiu, din mama Paraschiva, fără tată, iar în comunicatul din 25.02.2020, ca fiind născută la Sighișoara, jud. Mureș, din părinții Ioan și Maria. Datele personale care apar pe adeverința nr. 2965/2010, publicată pe site-ul C.N.S.A.S., sunt cele care se regăsesc în comunicatul din 18.12.2019, precizează asociația.

  • "(...)Semnalăm riscul serios ca verificările care se fac în cadrul C.N.S.A.S. cu privire la colaborarea cu fosta Securitate a anumitor persoane care candidează și ulterior ocupă anumite funcții publice de mare importanță să se facă prin utilizarea, cel puțin parțială, a unor date personale care se referă la alte persoane, iar inadvertențele care apar pe site-ul C.N.S.A.S. în privința procurorului general Scutea Gabriela să nu fie simple erori, ci consecințele unui sau mai multor <>", arată Asociația „Inițiativa pentru Justiție.

Reprezentanții asociației cer CNSAS explicații publice cu privire la documentele avute în vedere și modalitatea de lucru prin care s-a ajuns ca pe site-ul său să apară contradicții cu privire la datele personale utilizate pentru verificarea calității de colaborator al fostei Securități în cazul procurorului general, precum și refacerea, dacă este cazul a verificărilor cu privire la aceasta.

De asemenea, asociația solicită Parlamentului declanașarea unei proceduri de control la CNSAS. în ceea ce privește întreaga procedură de eliberare a adeverinței nr. 2965/2010 și de efectuare a verificărilor ulterioare emiterii acesteia.