„Bă, bandiților, aici nu ați venit să vă îngrășați, aici ați venit să intrați în pământ”/ Datoria cu care România a rămas și după 30 de ani de la căderea comunismului

de Clarice Dinu     HotNews.ro
Sâmbătă, 5 septembrie 2020, 18:12 Actualitate | Esenţial


inchisoare
Foto: Hotnews / Clarice Dinu
​„Pregătiți-vă să vă cuceresc”. Când ți-o spune un om care se apropie de 80 de ani, poți fi cu adevărat pregătit? Nu știu. Nu știu cât de pregătită am fost în acel final însorit de noiembrie al lui 2015, însă întâlnirea pe care am avut-o cu dl. Emanoil Mihăilescu este una dintre acelea care schimbă ceva în tine.

Cu domnul Mihăilescu am retrăit același sentiment pe care, cu ani în urmă, îl avusesem în momentul unei discuții cu Ion Diaconescu, când simți că sufletul ți se ridică în gât și vrei să respiri astfel încât să-ți eliberezi plămânii. Cu unchiul meu, care-și petrecuse mulții camarazi de baracă în cei șase ani de Canal, am amintiri oarecum șterse din perioada copilăriei. Și el vorbea mai mult despre cei cu care împărțea suferința în lagărele de muncă din vremea comunistă.

Dl. Mihăilescu mi-a spus că va vorbi despre ei până în ultima clipă a vieții ca lumea să nu-i uite și ochii i se umpleau de lacrimi. Un sentiment bizar pentru mine, căci nu avea aceeași reacție când povestea de bătăile crunte pe care el însuși le primise la Periprava, lagărul condus de Ion Ficior. O rană încă deschisă și după 60 de ani pentru suferința celui de lângă. O rană încă deschisă până la finalul vieții și pentru Ion Diaconescu, liderul PNȚ care a supraviețuit celor cinci ani din lagărul morții de la Râmnicu Sărat, condus până la începutul anilor `60 de Alexandru Vișinescu.

În urmă cu sapte ani, pe 3 septembrie 2013,Alexandu Vișinescu dădea primele explicații în fața procurorilor. Trecuseră peste 50 de ani de la crimele odioase de la Râmnicu Sărat, și o jumătate de secol după ce lagărul fusese închis. I-a urmat Ion Ficior. Cei doi au fost singurii condamnați din 35 de torționari identificați a fi în viață în 2013.

Info relevant:
 • Aproape 600.000 de deținuți politic au trecut prin în închisorile comuniste. Dintre aceștia în jur de 70.000 au murit
 • Lista fosților comandanți de penitenciare comuniste a fost secretizată după Revoluție, în mandatul de ministru al Justiției al lui Mircea Ionescu Quintus, el însuși fost deținut politic.
 • Multe dintre plângerile penale pe numele foștilor călăi comuniști au fost clasate, considerându-se că faptele s-au prescris.
 • Dosarele au fost plimbate între parchete, până unii dintre cei vizați au decedat: cazul Enoiu e relevant în acest sens.
 • În iulie 2013, IICCMER, condus de Andrei Muraru, a anunțat că 35 de foști de comandanți de penitenciare comuniste sunt încă în viață.
 • Din cei 35, doar doi au ajuns în fața instanței și condamnați: Alexandru Vișinescu și Ion Ficior. Ei au decedat în închisoare.
 • În cazul a sapte dintre foștii comandanți pe numele cărora s-au depus plângeri penale dosarele s-au închis pentru că a intervenit decesul. Sub conducerea lui Radu Preda, IICCMER a renunțat la 12 cazuri, motivând că nu există probe.
 • În acest moment nu se știe câți dintre foștii șefi de lagăre comuniste mai trăiesc.

Andrei Muraru, fost șef IICCMER: „Este o chestiune foarte rușinoasă această modalitate în care justiția a tratat chestiunea crimelor politice în vremea regimului comunist”

„Bă, bandiților, aici nu ați venit să vă îngrășați, aici ați venit să intrați în pământ”, și-amintea Emanoil Mihăilescu că îi întâmpina , Ion Ficior la intrarea în colonia de muncă de la Periprava pe deținuții politic. „Fraților, sunt Ion Mihalache, mă omoară”, își aduc aminte cei care au împărțit celulele la Râmnicu Sărat de tratamentul inuman aplicat de Vișinescu.

În lagărele comuniste au fost întemnițați aproape 600.000 de oameni. În jur de 70.000 nu au mai ieșit niciodată, din datele lui Andrei Muraru, fostul șef al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

Călăii au trăit liniștiți, în anonimat, încasând lunar pensii speciale generoase, zeci de ani, chiar și după Revoluție, până în 2013, când IICCMER a anunțat identificarea 35 de foști comandanți de penitenciare care încă trăiau. Doar doi au ajuns în fața justiției și condamnați: Alexandru Vișinescu și Ion Ficior.

Cum a fost posibil?

„La începutul anilor `90 s-a făcut o evidență la Ministerul Justiției a tuturor celor care au condus penitenciare în toată perioada regimului comunist. Inițial a fost clasificată, secretizată, în timp ce minstrul Justiției era Mircea Ionescu Quintus. Deci un fost deținut politic, un lucru paradoxal, dar care întărește convinegerea că a existat un sistem în administrația și justiția românească ce a făcut imposibilă investigarea acestor crime”, spune Muraru, într-un interviu pentru HotNews.ro.


Foto: Andrei Muraru, fost președinte executiv IICCMER

De altfel, în cartea sa „Vișinescu. Torționarul uitat” este povestit momentul în care un cercetător al IICCMER a mers la Ministerul de Interne, în 2007, pentru a cerceta dosarul lui Gheorghe Enoiu, fostul șef al Direcției de Anchete Penale a Securității, „protejatul de aur” al sistemului.

„Chestorul mi-a spus că, într-adevăr, acest dosar se află la minister și m-a întrebat dacă am certificat ORNISS pentru a vedea dosarul. La această întrebare am răspuns pozitiv, iar domnul chestor Vizitiu mi-a spus că, cu toate acestea, nu pot consulta dosarul deoarece colonelul de securitate încă trăiește. Chestorul a menționat că la dosar se află acte personale pe care ministerul le foloseștepentru calcularea pensiei și că astfel de documente nu prezintă interes pentru cercetare. Deși i-am spus domnului chestor că dosarul îmi este necesar pentru activitatea pe care o desfășor la Institut și că am primit acordul pentru pentru a vedea respectivul dosar, acesta mi-a spus că, dacă ar fi după el, mi-ar pune la dispoziție dosarul oricând, dar nu poate face acest lucru pentru că mai are puțin și iese la pensie și nu vrea să fie concediat”, a notat expertul ICCMER. (Andrei Muraru, „Visinescu. Torționarul uitat”, pag. 17)

Enoiu nu a ajuns niciodată în fața instanței. El a fost denunțat în 2007, dar dosarul său a fost „uitat” în sertarele Parchetului. În 2011, Ministerul Public și-a declinat competența către procurorii militari. Prea târziu însă. Enoiu murise cu un an în urmă.

„Este o chestiune foarte rușinoasă această modalitate în care justiția a tratat chestiunea crimelor politice în vremea regimului comunist. (...) Avem o totală lipsă de empatie față de victime și un refuz total al procurorilor, vorbim de anii 90 de anii 2000, de a încerca să investigheze aceste crime. Practic, toate sesizările făcute până în 2013, cu câteva excepții notabile, au fost refuzate pe motivul fie că aceste crime s-au prescris, fie cei care erau în vremea comunismului în măsură să ia decizii politic și care au fost, de fapt, autorii morali ai acestor crime au decedat”, spune Andrei Muraru. Practic, spune el, procurorii au refuzat pur și simplu, ignorând orice argumente juridice, să investigheze aceste fapte.

De ce s-a întâmplat acest lucru?

„În primul rând pentru că cultura Ministerului Public a fost de așa natură încât generații întregi au fost instruite, au asumat această convingere că aceste crime nu mai pot fi judecate, nu mai pot fi cercetate, că s-au prescris. În alte cazuri vorbim despre relații foarte ciudate între magistrați și foști responsabili ai regimului comunist. Gândiți-vă că există profesori care au instruit de judecători și procurori și care, la rândul lor, judecători au condamnat în anii 80 deținuți politici pentru infracțiuni politice. Acestea au făcut ca această problemă să fie foarte greu pusă pe tapet. Practic, când am reușit să spargem această barieră, în 2013 cu cazul Vișinescu, procuroarea avea 36 de ani, nu era atinsă de această cultură. Inclusiv judecătoarele care au judecat cazurile Vișinescu și Ficior erau persoane în jur a 40 de ani, oameni tineri care depășiseră această nocivă, toxică cultură a Parchetului General”, susține Andrei Muraru.

Dosare uitate. Sefa IICCMER: Am găsit un haos administrativ de nedescris și probleme din punct de vedere a derularii proiectelor de cercetare

În 2014, conducerea IICCMER s-a schimbat. Locul lui Andrei Muraru, plecat consilier la Cotroceni, a fost luat de teologul Radu Preda. În câțiva ani, practic, instituția a devenit una fantomă. În cazul a 12 persoane s-au oprit investigatiile, invocându-se lipsa de probe. Șapte dintre cei vizați au decedat.

În ianuarie acest an, la conducerea Institutului a venit Alexandra Toader.

„Am găsit un haos administrativ de nedescris și probleme din punct de vedere a derularii proiectelor de cercetare. În momentul când le-am solicitat cercetătorilor să-mi prezinte rapoartele de activitate pe ultimul an, atât, m-a văzut în situația în care unii au menționat în două-trei rânduri în care specificau că au lecturat anumite cărți. E o problemă și a cercetătorilor, dar și a managementului a managementului. În 2019 fostul sef al IICCMER și-a delegat atribuțiile timp de 177 de zile. Și asta spune multe”, a precizat șefa IICCMER într-un interviu pentru HotNews.ro.

Din spețele rămase dintre cele 35 anunțate în 2013, acum, în 2020, nu se știe exact câți dintre cei de pe listă mai sunt în viață.

„Am cerut un raport pentru a vedea exact unde ne aflăm din punct de vedere al sesizărilor penale. Din 2013 până în 2016-2017 s-au depus 9 sesizări penale în ceea ce privește foști comandanți de penitenciare doi dintre ei fiind Vișinescu și Ficior. Și alte 7 sesizări penale, dar toate dosarele au fost clasate pentru a intervenit decesul acestora. N-aș putea să vă zic în momentul de față, facem investigatii să vedem dacă sunt în viață sau nu”, a spus ea.


Foto: Alexandra Toader, președinte executiv IICCMER

Reluarea cercetătărilor a fost îngreunată pe de o parte de criza coronavirusului, dar și de numărul mic de cercetători. Chiar dacă organigrama prevede pentru IICCMER 36 de posturi, în acest moment sunt ocupate doar 20, dintre care numai 13 sunt cercetători.

„Principala piedică este să identificăm în ce măsură se află în viață cu atât mai mult cu cât mulți au deținut funcții secundare în aparatul concentraționar. Acest demers a fost îngreunat de din cauza situațiilor impuse de pandemie: biblioteci, arhive au fost închise, cercetătorii nu s-au putut deplasa în teren”, a precizat Alexandra Toader.

Li se va face vreodată oamenilor dreptate?

„Adevărul mai devreme sau mai târziu iese la suprafață. Justiția în România în ceea ce privește crimele comunismului a început târziu, dar au fost semnale că adevărul iese la iveală. Pentru unii oameni va fi prea târziu. Mă refer la victimele comunismului, însă poate nu este prea târziu pentru urmații acestora”, răspunde șefa IICCMER.

Domnul Mihăilescu a plecat, în urmă cu un an și jumătate, într-o lume mai bună. L-au petrecut cei câțiva cu care a trecut prin infernul temnițelor comuniste. Puțini au mai rămas.


Post scriptum:

 • Un alt dosar sensibil în care noua conducere a IICCMER vrea să facă lumină este cel al „frontieriștilor” care vizează grăniceri ce au ucis români ce voiau să treacă, ilegal, frontiera în Iugoslavia și în Ungaria în timpul regimului comunist. În perioada comunistă sute de mii de români au încercat să părăsească țara, doar în 1989 numărul acestora fiind în jur de 50.000. Dosarul se află însă în acest moment în faza cercetării regulamentelor.

  „Va fi o misiune extrem de grea. Mai mult decât faptul că aceștia trăiesc este posibil ca aceștia să dețină în continuare funcții în cadrul diverselor ministere. Misiunea principală a IICCMER este de a face investigații și a identifica indicii despre persoane care au săvârșit abuzuri și crime în perioada comunistă. Acest subiect, având în vedere că presupune implicarea unor persoane care sunt în viață a atras foarte mult și putem avea foarte multe rezultate concrete”, a declarat pentru HotNews.ro Alexandra Toader.
REFERINȚE:Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

25987 vizualizari

 • -22 (52 voturi)    
  Ce naște din pisică ... (Sâmbătă, 5 septembrie 2020, 18:31)

  Mazeta [utilizator]

  Tatăl lui Ludovic Orban, Orban Imre, s-a născut la 3.10.1920.i A lucrat pentru Securitate între 1948 și 1956. Conform CNSAS, la 29.02.1956, el a fost trecut în rezervă, confirmându-se astfel ce a declarat șeful PNL, anume că tatăl său a încheiat colaborarea cu Securitatea înainte de a se naște el.

  Dezvăluirea a fost făcută într-o emisiune moderată de „ziaristul” Robert Turcescu.
  • +33 (39 voturi)    
   Da' de ilci iliesu,roman,dragnea,ponta si (Sâmbătă, 5 septembrie 2020, 19:30)

   soundtrack [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   neamuile lor bolsevice, si atatia alti comunisti cleptocrati din psd, ald, udmr care au venit cu tancurile sovietice si curvele aferente sa devalizeze tara si sa asasineze zeci de mii de oameni destepti care ar fi schimbat destinul romanilor? De astia ce zici? Retelele lor de securoi kgb, gru, fsb ne tin in mizerie, bre mazeto, sclav bolsevic.
   • +8 (26 voturi)    
    Doar dupa destramarea rusiei (Sâmbătă, 5 septembrie 2020, 20:25)

    rov [utilizator] i-a raspuns lui soundtrack

    vom trai linistiti in zona....
    • -23 (29 voturi)    
     4 mii morți nu 70 mii! Exagerările discreditează! (Sâmbătă, 5 septembrie 2020, 23:45)

     Argon [utilizator] i-a raspuns lui rov

     In 1948 Romania avea 15.893 mil. locuitori. Ei sunt singurii care puteau trece prin închisorile comuniste.

     Dacă au fost 600 mii deținuți, așa cum susține articolul vostru, atunci 1 din 26 românii ar fi trebuit sa ajungă la pușcărie pe motive politice. O imposibilitate!

     De asemenea, datele privitoare la numărul total de morți (politici sau nu) din perioada 1945 - 1964 arată ca acesta se ridica la 3847, nu 70000.

     Citat: “Date privind numărul de decese în rândul celor aflați în cercetări sau în detenție survenite în perioada 1945-1964 sunt oferite de Serviciul “C” al M.A.I.: morți în detenție – 3.847, din care în timpul cercetărilor – 203, în timpul executării pedepsei – 2.851; condamnați la moarte şi executați – 137; în lagărele de muncă – 656."

     Citat Hotnews: "Aproape 600.000 de deținuți politic au trecut prin în închisorile comuniste. Dintre aceștia în jur de 70.000 au murit"
     • +24 (32 voturi)    
      Pacat... (Duminică, 6 septembrie 2020, 1:53)

      Observatory [utilizator] i-a raspuns lui Argon

      de la distanță se pare ca aveți probleme cu întelesul acestui articol.
      Cei 600 de mii de deținuți, “au trecut” prin închisorile comuniste ... dealingul anilor cât comunistii au fost la putere....
      Personal din familia mea , aproximativ 46, 6 au fost cercetați de comuniști, unii au sta câteva luni ascunși, alti mai mulți ani...
      Probabil, și nu sunt șocat de analiza Dvs ., foarte mulți plâng efectiv după regimul comunist .
      Ca dovada, vizitați mormântul celui mai iubit, inteligent și geniu universal , săracul, nu avea nici 4 clase, analfabet și bâlbâit , și veți constata , flori proaspete pe mormant, și unii care plâng efectiv .....
      PS :câteva sute de mii au reușit sa treacă ilegal frontiera pentru libertate ( sunt unul dintre ei) dar alții sau ales cu un glonte in cap exact pe frontiera , sau pe Dunăre ...
      Dacă sunteți așa de îndrăgostit de raiul comunist, regimul actual, nu ca cel vechi, va poate elibera un pașaport pentru, China, Venezuela, Cuba sau chiar Nord Coreea...
      Good Luck comrade!
      • +1 (7 voturi)    
       victimele comunismului (Duminică, 6 septembrie 2020, 10:01)

       atc [utilizator] i-a raspuns lui Observatory

       "
       Doua citate:

       -H.N:"Aproape 600.000 de deținuți politic au trecut prin în închisorile comuniste. Dintre aceștia în jur de 70.000 au murit"

       -]"IICCR și Centrul Internațional de Studii asupra Comunismului din București au identificat în arhive un număr de aproximativ 93.000 de fișe de foști deținuți politici ce au trecut prin închisori și lagăre de muncă, în perioada 1945-1989.[4][5] Având în vedere că numeroși deținuți politici au fost încarcerați fără procese, iar actele lor de detenție nu au fost întocmite, se estimează că numărul real al condamnărilor politice a fost mult mai mare.[6] Comisia Prezidențială pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România a ajuns la concluzia că în jur de 600.000 de persoane au fost condamnate pe criterii politice, în perioada 1945-1989.[4]
       Conform documentelor oficiale, numărul de decese survenite în rândul celor aflați în cercetări sau în detenție, în perioada 1945-1964, a fost de 3.847, din care decese în timpul cercetărilor - 203, în timpul executării pedepsei - 2.851, condamnați la moarte și executați - 137, decese în lagărele de muncă - 656.[4]"

       Diferenta mare este dintre estimari si documente. Deci, vorba rabinului, toti aveti dreptate.
     • +20 (28 voturi)    
      auzi... (Duminică, 6 septembrie 2020, 3:02)

      John_Re [utilizator] i-a raspuns lui Argon

      copil de Secu....

      vorbim de 45 de ani de comunism din care 20 au fost ocupatie sovietica. nu au fost toti 600 de mii odata.

      si Da.... in fiecare familie exista cineva fost interogat sau care a facut puscarie.

      poti sa ii spui detinut politic taranului care n-a vrut sa isi dea pamantul la colectiv sau oraseanului caruia i-a fost confiscata casa pentru a face loc celor cu origine sanatoasa sau tiganilor cu 10-15 copii..
   • +5 (17 voturi)    
    ehh (Sâmbătă, 5 septembrie 2020, 21:50)

    Marius Tanasa [anonim] i-a raspuns lui soundtrack

    Astia de teapa lu ilici e oamenii lor, nu-i deranjeaza. E cah Orban ca le da peste falci ficioruso si ii baga la ocna.
   • +1 (1 vot)    
    Corect mentionat! (Luni, 7 septembrie 2020, 13:54)

    Mortaciune ambulanta [utilizator] i-a raspuns lui soundtrack

    Ponat este "foarte tanar", iar Draknea este "tanar", insa ion ilici si tatal lui Petrica sunt chiar cei care au dat ORDINELE de exterminare, ordine pe care Ficior sau Visinescu doar le-au pus in aplicare (cu foarte mult zel!).
  • +3 (13 voturi)    
   Link, poze, dovezi (Sâmbătă, 5 septembrie 2020, 21:05)

   alibaba_zeul_meu [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   sau nu exista. Turcescu este un adversar politic frustrat.
  • +8 (20 voturi)    
   Auzi,mazeto,ce naste din lubianka (Sâmbătă, 5 septembrie 2020, 21:11)

   persuasiv [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   IZOLIATIA se numeste,aia de pe strada Calea Iluminată, numărul 3.Ai auzit de macelaria asta,mazeto???
  • +7 (7 voturi)    
   Oare de ce ? (Duminică, 6 septembrie 2020, 16:19)

   Torquemada13 [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Pe cei care au condus SOVROM-urile (societati mixte romano-sovietice infiintate in 1945) nu ii intreaba nimeni de sanatate ? Prin ele a fost secatuita Romania de bogatii (in contul datoriilor de razboi). E un subiect tabu ? Daca lumea ar sti numele lor si biografia ar intelege mai multe. Cum ca unele chestiuni sunt subiect tabu. Si ca Romania nu poate depasi o linie in drumul spre "democratie".
 • -16 (46 voturi)    
  a fost cumva (Sâmbătă, 5 septembrie 2020, 18:39)

  victor L [utilizator]

  Procuror General si dna Kovesi? Cea care a inchis dosarele Revolutiei si Mineriadelor.
  Cit timp ocolim niste nume in viata consider ca exista si ceva ipocrizie
  • -8 (14 voturi)    
   Ati observat ceva foarte interesant, (Duminică, 6 septembrie 2020, 11:14)

   xrogo [utilizator] i-a raspuns lui victor L

   desi tatal lui Orban a fost securist NU trebuie sa amintesti acest lucru, iti iei minusuri intr-o veselie, tot asa se intampla daca ii contesti cinstea si corectiudinea reginei anticoruptiei, Kovesi, sa nu indraznesti aici sa-i faci asa ceva, o groaza de postaci dau minusuri fara sa se gandeasca!
   • +1 (5 voturi)    
    S-a demonstrat ce-am spus mai sus, (Duminică, 6 septembrie 2020, 17:34)

    xrogo [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

    tine-ti baieti aproape, aparati securismul si incompetenta!
 • +33 (39 voturi)    
  Nu este evident pt toată zona fostă (?) roșie? (Sâmbătă, 5 septembrie 2020, 18:57)

  nick24 [utilizator]

  Andrei Muraru, fost șef IICCMER: „Este o chestiune foarte rușinoasă această modalitate în care justiția a tratat chestiunea crimelor politice în vremea regimului comunist”

  Ce se miră? Nu știe că sunt tot ei la butoane?
  Care țară fostă comunistă ( afară de RDG) a desecretizat dosarele torționarilor? Sau dosarele PC!

  Să nu uităm fluierăturile din parlament la citirea “condamnării comunismului”. Asta spune totul!
  Parlamentul de către cine a fost ales?
  • -1 (7 voturi)    
   condamnarea comunismului (Duminică, 6 septembrie 2020, 9:38)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   "Să nu uităm fluierăturile din parlament la citirea “condamnării comunismului”.
   Poate ne aducem aminte si cui se adresau: Presedintelui Romaniei Traian Petrov!
   • 0 (2 voturi)    
    Sigur? (Duminică, 6 septembrie 2020, 15:37)

    nick24 [utilizator] i-a raspuns lui atc

    Nu lui Tismăneanu?
  • -3 (9 voturi)    
   Mai nea, chiar nu ti-e jena sa (Duminică, 6 septembrie 2020, 11:09)

   xrogo [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   amintesti mascarada aia, o mascarada pusa la cale si executata de un individ care a facut politie politica?
 • +31 (45 voturi)    
  uitarea (Sâmbătă, 5 septembrie 2020, 19:22)

  mike_the_hunter [utilizator]

  Uitarea rapida a trecutului are ca principala consecinta prezentul mizerabil de azi. Copiii, nepotii si stranepotii baietilor de la Secu si de la conducerea PCR sunt azi stapanii Romaniei impreuna cu o pleiada intreaga de oameni gata la orice pentru functii si bani, multi bani.O mafie complexa, o caracatita cu brate multiple: politicieni, militieni, judecatori, oameni de afaceri, primari, interlopi.
  Marea majoritate se taraste de la o luna la alta cu rate, cu facturi neplatite la zi si asta in cel mai bun caz.Apare un baiat tanar ca Ciolos sau Voiculescu ,o speranta pe scena politica si dupa aia afli ce rude prin Secu au, de obicei generali. Asa a fost si Geoana, un ministru de externe apreciat, cu toata familia prin Secu insa.Si lista e lunga, foarte lunga.
  • +15 (19 voturi)    
   Uitarea? (Sâmbătă, 5 septembrie 2020, 20:38)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui mike_the_hunter

   sau îngroparea, acunderea trecutului?
   Și de ce se face asta? Logic, de ce?
   Trageți voi concluziile?
 • +10 (14 voturi)    
  cei care au torpilat cercetările sa fie pedepsiți (Sâmbătă, 5 septembrie 2020, 21:12)

  clencix [utilizator]

  Procurorii trebuie cercetați, trimiși în justiție și condamnați penal, dacă este dovada că au tergiversat dosarele cu bunăștiință și nu și-au îndeplinit datoria de serviciu, pentru care acum poate că primesc pensii speciale, pe care trebuie să le restituie.
 • +5 (15 voturi)    
  Nu v a faceti iluzii cum ca suntem intr o. (Sâmbătă, 5 septembrie 2020, 21:22)

  constatator [utilizator]

  democratie!!
  Uitati va la partidele politice care se perinda la butoanele statului, si apoi ganditi va ce s a schimbat in 30 de ani!
  CEI CE GANDESC IN FAVOAREA USR ULUI uitati aici seriozitate,https://www.youtube.com/watch?v=7_DqZq7nKgk!!
  In alta ordine de idei nimic nu s a schimbat,securitatea si comunistii manevreaza totul in Romania orice ati vota voi!!
  • 0 (4 voturi)    
   Mare greseala ai facut (Duminică, 6 septembrie 2020, 5:13)

   Izvoranu Gheorghe [anonim] i-a raspuns lui constatator

   Trebuia sa constati astea de pe numele fals de utilizatir Privire Critica. Asa te-ai dat de gol si nu te mai crede nimeni orice constati
   • 0 (0 voturi)    
    Nu conteaza prietene, merci pt atentionare!! (Joi, 10 septembrie 2020, 21:54)

    constatator [utilizator] i-a raspuns lui Izvoranu Gheorghe

    Imi expun si identitatea reala, nu joc la doua capete si nu pasc din doua picioare!
 • +9 (17 voturi)    
  Unul din motivele (Sâmbătă, 5 septembrie 2020, 22:43)

  Observatory [utilizator]

  care tine țara intr-un situație precare, pe linia de plutire, dar fără a avansa economic.
  Cei de la butoane, majoritatea mascați , admira carnetul roșu , al lui sau al tatălui, plus securiști .
  Ei sunt fara educația necesară zilelor noastre , dar ca idee , sa continue a se îmbogățit nestingheriti . Exista o cialitie între foștii PCR isti și SEcuritate....
  Ma feresc sa dau nume, dar sunt printre noi, continua sa rada de noi cât de prosti suntem, ii votan, contribuim la afacerile lor, și tot așa ca in comunismul cel iubit....
  Problema noastră este, ii votam noi? Sau băieții deștepți ( cu sapka in dulap) aranjează totul....cu numărătoarea ? Dacă scriu ca in general suntem prostiti ( deci suntem prosti) , zbierati in protest :
  Noi suntem deștepți D’le !
  Pana nu ii depistați și ii aruncați la lada de gunoi, vor continua sa și bată joc de România .
  Păcat pentru viitorul copiilor și nepoților !
  • +5 (11 voturi)    
   Nu e așa simplu (Duminică, 6 septembrie 2020, 8:23)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui Observatory

   Citiți vă rog Tierry Wolton și veți vedea că în Ro s-a întâmplat același lucru ca în Rusia, dar DUPĂ, cu o întârziere de 1 an, 2, 3.
   2) alegerile “democratice” au început la noi în mai 1990, dar organizate de Iliescu după manualul bolșevicului.
   Nu poți intra ca partid sau om cinstit în cursa electorală, fără să fi terfelit rapid în mass media aservită 99%. Nu ai nicio șansă.
   Dacă se strecoară totuși cu noroc, vor fi infiltrați și vor sparge partidul.
   Mai reflectați!
 • +9 (11 voturi)    
  Nu-i mirare (Duminică, 6 septembrie 2020, 8:45)

  Cetateanu [utilizator]

  Nu este o intamplare ca Ionescu Quintus a blocat dosarele: a fost informator al securitatii si a fost "manevrat" de urmasii ei de dupa 89. Pot sa inteleg ca a devenit informator, dar nu ca a devenit si colaborator al secu si urmasilor dupa '90. Prestatia lui a facut ca la conducerea PNL sa vina tot felul de banditi si colaboratori secu de genul: Manescu, Patriciu Antonescu, Stoica etc. care de putin au ratat sa desfiinteze PNL, cum s-a intamplat cu PNTCD un alt partid istoric bine impanat de tovi si banditi..
 • 0 (6 voturi)    
  Radu Preda (Duminică, 6 septembrie 2020, 10:46)

  codrean [utilizator]

  conducea institutul de la ... Cluj, unde locuia. Mai avea timp si de emisiuni TV si articole (mizerabile, uracioase) in presa (Dilema !). Intre timp "teologul" s-a pocait (?), hirotonit si-i fericeste pe romanii de la Muenchen. Halal !
  • 0 (0 voturi)    
   Cam asa era viata d lui!! (Joi, 10 septembrie 2020, 21:15)

   constatator [utilizator] i-a raspuns lui codrean

   Sub masca credintei salasluieste insusi satana!!
 • +2 (6 voturi)    
  De ce va mirati . . . . (Duminică, 6 septembrie 2020, 16:45)

  Vali Cel Batran [utilizator]

  . . . ca se tergiverseaza cercetarile, trimiterile in instanta si judecarea proceselor in astfel de cazuri? Uitat-va cand discutati cu un asemenea om ( politist, procuror, judecator sau politician) la parul lui si daca este alb si arata ca varsta ca ar avea peste 60 de ani sa fiti siguri ca are ceva schelete in dulapul lui, adica fapte pe care le-ar fi savarsit in deplina uniune cu securitatea romana si PCR inainte de 1989 si de care tare ar vrea sa nu se afle! Si pentru ca toti acesti indivizi se cunosc intre ei si au dovezi despre fiecare, cum si ce a facut, se apara unul pe altul pana cand pulberea pamantului il va acoperi pe ultimul. Asa ca daca regimul actual vrea sa faca o fapta buna, macar sa nu mai cheltuie bani si resurse pe cercetari interminabile si inutile. Dati-i afara pe toti acesti cercetatori inchipuiti, adunati toate dosarele legate de crimele din timpul comunismului (care nu vor spune niciodata nimic din ce contin) si dati-le foc! Tot omul care astazi trece de 60 de ani sa faca orice doreste, numai functii publice sau alese sa nu mai ocupe! Nici primar, nici parlamentar, nici Presedinte, nici judecator nici procuror nici, nici , , , !!! Nimic! Lasati-ma cu prezumtia de nevinovatie, ca suntem vinovati (si eu am peste 60) doar pentru ca am sustinut in mod tacit si voluntar acel regim!
 • 0 (0 voturi)    
  este trist si grav (Marţi, 8 septembrie 2020, 8:33)

  mongolul [utilizator]

  DAR
  -nu va ginditi la cei care au trimis oamenii in lagare; aia n-or avea nici o vina?
  - Ceausescu a dat ordin sa se desfiinteze condamanrile politice; din timpul lui (de la inceputul dictaturii personale), toti cei care au adus o atingere regimului sau oamenilor regimului, au fost condamnati penal; li s-au fabricat dosare sau s-au schimbat incadrari juridice, abuziv; de astia nu ziceti nimic? cei care au facut/ordonat asa ceva sunt porumbeii pacii?

  Regret sa vad ca va limitati discursul doar la stalinismele din anii '50, inceputu' anilor '60. Dictatura a functionat pina in decembrie ' 89. Dar si-a ascuns armele. Sau credeti ca Ceausescu a fost democrat?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by