​​Consilierii județeni PNL Iași au depus vineri o plângere penală la DNA Iași împotriva șefului Consiliului Județean, Maricel Popa, pe care îl acuză de deturnare de fonduri, abuz în serviciu și zădărnicirea combaterii bolilor. Totul are legătură cu spitalul modular destinat bolnavilor COVID-19 pentru care CJ a alocat fondurile, însă acesta nu e funcțional nici după cinci luni. Plângerea penală îi vizează și pe directorul executiv al A.D.I. EURONEST și pe alți funcționari din cadrul acestor organisme, precum și ai CJ Neamț.

Maricel Popa, presedintele CJ IasiFoto: Facebook / Maricel Popa

„Consiliul Județean Iași a virat către A.D.I EURONEST suma de 14,4 milioane euro, în vederea achiziționării unui Spital Mobil care să fie utilizat pentru combaterea pandemiei Covid-19. Totodată, Consiliul Județean Neamț a alocat în același scop suma de 3,2 milioane euro, virată, de asemenea către A.D.I EURONEST. Reamintim faptul că A.D.I. EURONEST a derulat o procedură de achiziție publică prin metoda “negociere fără publicarea unui anunț”, iar în urma acesteia a semnat cu SD GLOBAL LLC INVESTMENT&INDUSTRIAL TRADING CORPORATION (Ankara – Turcia) contractul de furnizare. Acest contract a fost încheiat pentru o perioadă de 60 de zile, fiind prelungit ulterior în mai multe rânduri. (...) La cinci luni de la votul dat în plenul Consiliului Județean Iași, după depășirea de 6 ori a termenelor de montare și dare în folosință, Spitalul COVID de la Lețcani nu este nici astăzi funcțional”, se arată într-un comunicat al PNL Iași.

Potrivit sursei citate, Curtea de Conturi a constatat că:

  • nu există elaborată o strategie a achiziției publice a spitalului și respectiv a modului de gestionare ulterioară punerii în funcțiune
  • nu au fost prezentate înscrisuri prin care să se susțină modul în care s-a procedat la identificarea riscurilor alocării și utilizării resurselor financiare și un plan de măsuri pentru diminuarea acestora, în condițiile în care, alocarea resurselor financiare nu s-a realizat în baza unui contract de finanțare cu prezentarea detaliată a obligațiilor ce revin asociației, modul de raportare a utilizării sumelor alocate la termenele asumate, restituirea sumelor neutilizate, modul de exploatare pe timpul garanției echipamentelor, etc.;
  • nu există un contract de management al spitalului, neregăsindu-se evaluări cu privire la costurile exploatării, inclusiv în ceea ce privește personalul medical și modul de finanțare a acestora, avizele de funcționare (cel puțin la nivel de corespondență), costurile de întreținere și mentenanță, etc.