Decizie neobișnuită a instanței. O femeie de 54 de ani din Cehu Silvaniei, județul Sălaj, a fost condamnată de Tribunalul Sălaj la un an și jumătate de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală, pe motiv că nu a declarat la Fisc veniturile realizate din videochat. De asemenea, femeia trebuie să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunității la o biserică, scrie clujust.ro.

VideochatFoto: Charles Deluvio / Unsplash

Femeia a fost acuzată că în perioada 2013-2018 a realizat venituri din activități de videochat în cuantum de peste 58.000 lei (echivalentul a aproape 13.000 euro), pe care nu le-a declarat organelor fiscale pentru a plăti impozit și contribuții la sănătate.

Ea a recunoscut fapta și a încheiat cu procurorul un acord de recunoaștere a vinovăției.

”Contul mi l-am făcut eu, am completat niște formulare online, am comunicat codul IBAN și m-am logat eu direct la un site de profil”, a spus femeia în fața anchetatorilor.

Tribunalului Sălaj a consființit acordul de recunoaștere a vinovăței, prin care s-a stabilit pedeapsa de 1 an și 6 luni de închisoare cu suspendare. De asemenea, femeia trebuie să presteze 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității, la o biserică.

  • "(...) Potrivit raportului de constatare întocmit de specialistul antifraudă detașat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj, în perioada 2013-2018 M.L. a realizat venituri din activități de videochat în cuantum total de 58.218,36 lei (echivalentul a 12.953,08 euro), pe care nu le-a declarat organelor fiscale. Consecința nedeclarării acestor venituri a constat în sustragerea de la plata obligațiilor fiscale către bugetul de stat în sumă de 10.848 lei, din care 8.285 lei reprezintă impozit pe venit, iar suma de 2.563 lei reprezintă contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS).
  • Cu ocazia audierii din data de 18.12.2019, inculpata M.L. a recunoscut comiterea infracțiunii de evaziune fiscală reținută în sarcina sa, a acceptat încadrarea juridică a faptei comise și a solicitat încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției. De asemenea, inculpata și-a dat acordul pentru a presta o muncă neremunerată în folosul societății", este decizia Tribunalului Sălaj, conform clujust.ro.