Dosarul penal deschis în cazul accidentului în care a fost implicată mașina SPP în care se afla ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a fost trimis joi Parchetului Militar de către procurorii din Pitești. Prim-procurorul adjunct al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, Bogdan Pirlog, a declarat pentru HotNews.ro că Serviciul de Protecție și Pază era obligat să raporteze Parchetului Miliar acest accident și nu a făcut-o, astfel că vor fi făcute verificări și în acest sens.

Locul accidentuluiFoto: youtube.com

Dosarul penal pentru infracțiunea de vătămare corporală din culpă, înregistrat la Parchetul Judecătoriei Pitești, a fost declinat de această structură către Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti și înregistrat de procurorii militari joi.

Mașina în care se afla ministrul Transporturilor aparține SPP și era condusă de un ofițer SPP.

Prim-procurorul adjunct al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti spune că joi dimineață a trimis SPP o adresă în care a solicitat instituției să indice calitatea șoferului, dar că nu a primit niciun răspuns.

"Orice instituție militară este obligată să raporteze Parchetului Militar orice incident. SPP nu ne-a raportat acest incident, astfel că joi dimineață am trimis o adresă oficială, dar nu ne-au răspuns nici la aceasta. În aceste condiții, Parchetul Militara va face verificări și în privința neraportării acestui accident de către SPP", a declarat pentru HotNews.ro prim-procurorul adjunct al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti.

Alți procurori militari contrazic această versiune și spun că, potrivit art 288 din noul cod de procedură penală, sesizarea în acest caz se putea face numai de către organele de poliție, respectiv de către procurorul de caz care își declină competență in favoarea parchetului militar în cazul faptelor săvârșite de către militari. Ceea ce s-a și întâmplat, Parchetul Judecătoriei Ploiești declinând dosarul către Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucuresti. În acest caz, poliția este organul de constatare care este obligat sa sesizeze parchetul, potrivit alin 1 din articolul menționat.

Autoturismul Volkswagen Touareg implicat în accident și în care se afla ministrul Transporturilor, Lucian Bode, era condus de un angajat al SPP, iar mașina aparține Serviciului de Protecție și Pază. Mașina circula cu sirenă și griofar în funcțiune.

Cum s-a produs accidentul

Accidentul a avut loc duminică în localitatea Drăganu din județul Argeș.

  • "Din verificările făcute de polițiștii Serviciului Rutier Argeș s-a stabilit că un autoturism Volkswagen Touareg care circula dinspre Vâlcea spre Pitesti, pe contrasens, a intrat în coliziune cu un autoturism care se deplasa regulamentar din sens opus, în condițiile efectuării unei depășiri neregulamentare. În urma evenimentului rutier au fost răniți șoferul primei mașini și o pasageră din al doilea autovehicul - o femeie de cetățenie poloneză. Și șoferul acestei mașini este tot de cetățenie poloneză.
  • Ambele persoane care au suferit leziuni au primit îngrijiri medicale la fața locului, fără a fi necesară transportarea acestora la spital", a explicat purtătorul de cuvânt al Poliției Județene Argeș.

Un motociclist aflat în trafic a filmat mașina oficialului în timp ce depășea o coloană de mașini aflate în trafic, pe linie continuă și a făcut publice imaginile. El a surprins și momentul în care este depășit de mașina oficială, auzindu-se zgomot de sirenă. Autoturismul a depășit mașină după mașină, pe linie continuă, pe un pod, cel mai probabil în localitate. Mașina în care se afla Bode a mers și pe contrasens, tot pe pod și tot pe linie continuă.

Filmarea postată pe Youtube este întreruptă la un moment dat, dar filmulețul continuă cu imagini de la locul accidentului.

Ministrul Transporturilor nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere. De altfel, în cele câteva zile scurse de la accident, el nu a avut nicio reacție publică.

Președintele Klaus Iohannis a comentat, miercuri, răspunzând unei întrebări, că poate fi făcută cu greu o comparație între accidentul produs în coloana oficială a fostului ministru de Interne Gabriel Oprea și cel în care a fost implicat Lucian Bode. Întrebat dacă consideră că ministrul Transporturilor ar trebui să demisioneze, Iohannis a răspuns: "Nu cred".

CITEȘTE ȘI: