Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, și prim-ministrul Statului Israel, Benjamin Netanyahu, au convenit, în cadrul unei întâlniri care a avut loc în Israel, să organizeze anul viitor o ședință comună a guvernelor. În acest sens, va fi înființat un grup de lucru.

Bogdan AurescuFoto: AGERPRES

Cei doi miniştri au convenit înfiinţarea unui grup de lucru, la nivel de experţi, care să lucreze inclusiv în pregătirea pe fond a şedinţei comune de guvern, în domenii predilecte de interes reciproc, precum agricultura, managementul apelor, IT, securitate cibernetică şi inteligenţă artificială, pentru identificarea de proiecte concrete de cooperare, arată un comunicat MAE.

Ministrul Bogdan Aurescu a avut cu oficialii israelieni și un amplu schimb de opinii despre impactul evoluțiilor recente din Orientul Mijlociu. În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat susținerea României pentru o soluție durabilă generată de Procesul de Pace, fundamentată pe soluția celor două state, Israel și Palestina, care să coexiste în pace și securitate, ca fiind singura opțiune viabilă de natură să răspundă aspirațiilor ambelor părți.

De asemenea, demnitarul român a salutat anunțul recent privind încheierea unui acord între Statul Israel și Emiratele Arabe Unite în vederea normalizării relațiilor dintre cele două state, ca pas important în direcția favorizării unei păci durabile în Orientul Mijlociu. Au fost de asemenea discutate, cu înalții oficiali israelieni, și alte dosare regionale, cu accent pe dosarul nuclear iranian și situația din Liban.

Totodată, ministrul român a reconfirmat disponibilitatea României de a susține consolidarea cooperării UE cu Israel, reiterând susținerea pentru reluarea reuniunilor Consiliului de Asociere UE-Israel.