În Poliția Română va fi înființată o structură specializată care se va ocupa exclusiv de găsirea persoanelor dispărute și care va avea reprezentanţi în toate inspectoratele de poliţie, a anunțat miercuri secretarul de stat în Ministerul de Interne Bogdan Despescu.

copii disparutiFoto: Salvati Copiii
  • "Va funcţiona la nivelul IGPR şi, în acelaşi timp, la nivelul Direcţiei Generale a Municipiului Bucureşti şi inspectoratelor judeţene de poliţie. Această structură se va ocupa exclusiv de căutarea persoanelor dispărute. Intenţionăm să atragem specialişti, intenţionăm să încadrăm poliţişti cu specializări din alte zone decât Academia de Poliţie, şi aici mă refer la psihologi. (...) Am alocat resurse financiare şi funcţii suplimentare pentru constituirea acestei structuri", a afirmat Despescu la Parlament.

El a participat la şedinţa Comisiei parlamentare de anchetă privind situaţia copiilor dispăruţi, comisie înfiinţată în martie.

Copiii dispăruți ai României

Potrivit datelor transmise de către Poliția Română organizației Salvați Copiii, în perioada 30 aprilie 2019 – 20 mai 2020, au fost înregistrate 6.475 de sesizări privind minori care au dispărut de acasă. Dintre aceștia, 192 au vârste până la 10 ani, 1.623 - între 10-14 ani şi 4.660 mai mari de 14 ani.

În aceeași perioadă, 6.742 de minori au fost găsiți, dintre care:

  • 207 cu vârste până la 10 ani;
  • 1.711 cu vârsta cuprinsă între 10-14 ani;
  • 4.824 mai mari de 14 ani.

Cele mai multe dispariții au fost înregistrate în București, Constanța, Iași și Bistrița-Năsăud.

Conform Salvați Copiii, în ultimii 5 ani numărul sesizărilor privind dispariția unor copii aproape s-a dublat.

La acest moment, peste 70 de copii figurează pe site-ul Poliţiei Române ca fiind dispăruţi. Numărul adulților ale căror dispariții figurează pe site-ul Poliției Române depășește 1.000.

Datele furnizate de Federația Europeană pentru Copilul Dispărut și Exploatat Sexual (Missing Children Europe), centralizate la nivel european, arată contextele dramatice în care ajung copiii dispăruţi, astfel că la fiecare două minute este raportată dispariția unui copil.