​Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca a derulat, în perioada 1 septembrie 2016 – 31 august 2020, proiectul ”imATFIB - Imaging-Based, Non-Invasive Diagnosis of Persistent Atrial Fibrillation” în baza Contractului de finanţare nr. 23/01.09.2016, încheiat cu Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică și Inovare în calitate de Organism Intermediar (OI), în numele şi pentru Ministerul Fondurilor Europene (MFE) în calitate de Autoritate de Management (AM) pentru Programul Operaţional Competitivitate (POC).

Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj-NapocaFoto: Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj-Napoca

Proiectul a fost implementat în cadrul Centrului de Cercetare IMOGEN și în secția clinică Cardiologie I ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca de către o echipă formată din 30 de specialiști condusă de un cercetător cu experiență provenit din străinătate.

Valoarea totală a finanțării proiectului a fost de 8.554.261,25 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă a fost de 8.469.565,25 lei. Valoarea defalcată a finanțării nerambursabile: FEDR – 7.151.700,8971 lei, BS – 1.317.864,3529 lei.

Obiectivul principal al proiectului imATFIB a fost dezvoltarea unui instrument bazat pe imagistică medicală pentru a determina originea fibrilaţiei atriale persistente.

Obiectivele proiectului au fost structurate pe patru paliere:

• Dezvoltarea unei metode bazate pe imagistică pentru localizarea şi cuantificarea anomaliilor în cordul cu fibrilație atrială;

• Identificarea cauzei fibrilaţiei atriale persistente folosind corelaţiile parametrilor imagistici derivaţi din studiu şi ale datelor clinice ale pacientului;

• Investigarea conductanţei cordului afectat pentru a identifica contribuţia regiunii fibrotice la problemele propagării semnalului electric.

• Dezvoltarea unui agent de contrast superparamagnetic pentru rezonanţa magnetică nucleară cu biocompatibilitate îmbunătăţită şi toxicitate redusă prin folosirea unui concept miez/înveliş.

Principalii beneficiari ai proiectului au fost și vor fi pacienții, prin asigurarea unui diagnostic optim și a unui tratament precoce. Mai mult, întreaga societate va beneficia prin reintegrarea socială mai rapidă a pacienților și conștientizarea asupra factorilor de risc ai bolii prin campanii publice de conștientizare.

Un alt grup de beneficiari îl reprezintă personalul medical, întrucât rezultatele proiectului furnizează medicilor cardiologi și radiologi o metodă sigură de recunoaștere a zonelor anormale ale inimii, care împreună cu examenul clinic și celelalte metode de investigație vor conduce la un diagnostic rapid și cert.

Date de contact:

Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, str.Clinicilor nr. 3-5, cod poștal 400006, Cluj-Napoca, jud. Cluj, România.

Centrul de Cercetare IMOGEN Cluj-Napoca, str. Pasteur f.n., cod poștal 400349, Cluj-Napoca, jud. Cluj, România

Director de proiect: Dr. Zoltán Bálint

https://imatfib.ro/

Proiect co-finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020, Axa prioritară 1: Cercetare, Dezvoltare Tehnologică și Inovare (CDI) în Sprijinul Competitivității Economice și Dezvoltării Afacerilor

Acțiune: 1.1.4 Atragerea de personal cu competențe avansate din străinătate pentru consolidarea capacității de CD

Tip proiect: Atragerea de personal cu competențe avansate din străinătate