Sindicatul Europol, despre comunicatul IGPR: Calomniem polițiștii pentru a-l salva pe șeful Poliției Române

de I.H.     HotNews.ro
Duminică, 30 august 2020, 20:17 Actualitate | Esenţial


sindicatul Europol
Foto: Facebook
Sindicatul Europol spune că prin comunicatul transmis de IGPR cu "clarificări" în scandalul generat de întâlnirea șefului IGPR, Liviu Vasilescu, cu membri ai clanului Duduianu sunt calomniaţi poliţiştii "pentru a-l salva" pe şeful Poliţiei Române, Liviu Vasilescu. Sindicaliștii susțin că "faptul că se pune accent pe «lipsa de profesionişti» şi pe cele «5 ore» în care a rezolvat problema Vasilescu ne demonstrează încă o dată că este dispus să calce pe cadavre pentru a-şi păstra postul".

Reprezentanții Europol spun că acel comunicat reprezintă practic o recunoaştere a faptului că acea conferinţă de presă de joi, din faţa sediului Poliției, "a fost lamentabilă, ruşinoasă şi a insultat inteligenţa fiecărui cetăţean al acestei ţări, pentru simplul fapt că nu s-au oferit răspunsuri şi justificări digerabile". Ei susțin, de asemenea, că este vorba despre "o altă tentativă de distragere a atenţiei de la consecinţele acelei întâlniri", care nu face decât să agraveze criza de imagine în care se află Poliţia Română.

"Toți polițiștii sunt proști și incompetenți profesional, ne-o spune chiar șeful Poliției Române, unicul <<profesionist>>, printr-un comunicat pe care echipa sa i l-a dăruit în semn de ofrandă. Da, ne referim la comunicatul de presă al Poliției Române, în care se vorbește despre Liviu Vasilescu, la persoana a doua. Cum ar fi, și-a dat girul pentru ca materialul aprobat de el în care se vorbește despre el să fie transmis presei. Dacă acest material venea de la nivelul MAI și era lăudat șeful IGPR, era una, dar să te lauzi singur și să sacrifici imaginea, și până la urmă autoritatea Poliției Române, este de-a dreptul ridicol și neprofesionist", susțin sindicaliștii într-un comunicat de presă transmis duminică seară.

Reprezentanții Europol fac mai multe observații legate de comunicatul de presă al Poliției Române:
 • "1. Ni se spune că acțiunea șefului Poliției Române a fost una legală și că este justificată nu de vorbe ci de manualul de tactică polițienească și de legislația privind culegerea informațiilor. NU EXISTĂ AȘA CEVA! Dispoziția I.G.P.R. nr.643/05.12.2005 privind aprobarea Manualului de bune practici de intervenție pentru polițistul de ordine publică (cunoscut și sub numele de Manual de Tactică Polițienească) sau Ordinul MAI S120/2011 privind organizarea şi desfăşurarea activităţii informative de către Poliţia Română, Poliţia de Frontieră Română şi Oficiul Român pentru Imigrări și Dispoziția IGPR S53/2013 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare la nivelul Poliției Române OMAI S/120/16.06.2011 nu prevăd astfel de situații. Mai mult, să nu plecăm după fentă, aici nu a fost vorba despre culegere de informații, ci despre o „rugăminte” de respectare a legii pe care Vasilescu a făcut-o reprezentantului Duduienilor.

 • 2. Se scuză că au rămas impasibili la faptul că priveghiul a fost organizat acasă în familie cu sute de persoane și spun că „potrivit legii nu Poliția Română aplică măsuri de sancționare pe acest domeniu”. Așa este, dar asta nu l-a oprit pe chestorul Vasilescu să îl sune pe preot și să stabilească programul și ora înmormântării. Din câte știm noi, Poliția Română nu se ocupă nici de consiliere în organizarea înmormântărilor și nici de intermedierea relației credincios – preot. Sau să înțelegem că pericolul de infectare era doar în ultima zi la înmormântare, cele 5 zile la priveghi nu au contat?

 • 3. Se face o comparație părtinitoare cu privire la alte cazuri, cum ar fi nunta unei rude a Simonei Halep și faptul că în ambele cazuri s-au aplicat contravenții. Așa este, însă ce nu se spune este că la această nuntă s-a intervenit în așa fel încât la eveniment să rămână 50 de persoane. Același lucru s-a întâmplat și în alte cazuri de intervenție cum a fost la Buzău sau alte locuri din țară, unde după intervenția polițiștilor au rămas sub 50 de persoane în sală.

 • 4. Se vorbește ca și scuză despre faptul că au plecat din sistem foarte mulți profesioniști, a celor care cunosc în mod „sofisticat” munca de teren, care impuneau „respect și teamă” în rândul infractorilor. Păi acestea sunt povești de adormit copiii și care nu au nicio legătură cu realitatea. Cei care au plecat din sistem au făcut-o exact pentru „prostituția profesională” la care au fost supuși. Astăzi avem mulți tineri care nu sunt îndrumați, instruiți, coordonați și nu mai au de la cine să învețe. Instituția a abandonat de peste 15 ani obligația legală și permanentă de a-și perfecționa polițiștii pentru că tot șefii au dorit să aibă polițiști care să poată fi folosiți pe post de „moașă comunală”, indiferent de specializare și de studii. Azi la logistică, mâine la judiciar și peste 5 ani la rutieră.

 • 5. Ni se spune că dl Vasilescu a fost „chemat” din concediu de odihnă și a rezolvat problema organizării înmormântării în 5 ore. Am aflat din interviului cu dumnealui că a vorbit inclusiv cu preotul. Ce să mai, servicii complete. Acum, cel care l-a chemat pe Vasilescu din concediu putea fi doar de la MAI, că doar nu l-o fi chemat șeful Secției 19 Poliție. Chemarea din concediu poate fi efectuată doar de către cel care ți-a aprobat concediul, adică de secretarul de stat sau de ministru. Avem aici o altă contradicție care ne insultă inteligența. Păi dacă situația era atât de gravă, cum a prezentat-o IGPR-ul, că aveau informații că urma să vină 3500 de interlopi, că urma să se omoare pe străzi, să se infecteze sute de persoane cu noul coronavirus, atunci cum de a fost lăsat Vasilescu șă-și ia concediu de odihnă exact când atmosfera era în fierbere?! Că dacă era atât de eficient, ar fi trebuit să apară la poarta Duduienilor a doua zi după crimă și era rezolvată din fașă problema.

 • 6. Faptul că se pune accent pe „lipsa de profesioniști” și pe cele „5 ore” în care a rezolvat problema Vasilescu, ne demonstrează încă o dată că este dispus să calce pe cadavre pentru a-și păstra postul. Cum să îți denigrezi propriii subalterni în halul acesta (adjuncți de IGPR, șefi de Direcții, adjuncți ai șefilor de Direcții, conducerea Poliției Capitalei, șeful Poliției Sectorului 5, adjuncții acestuia, conducerea Secției 19 Poliție și toți ceilalți profesioniști din sistem) afirmând subliminal că ceea ce alții nu au fost în stare, el a rezolvat în 5 ore prin întâlnirea cu un interlop din clanul Duduienilor. Este strigător la cer pentru șeful Poliției Române, din poziția sa, să pună o asemenea etichetă tuturor polițiștilor. Chiar și aberațiile de „tactici polițienești” pe care le invocă în niciun caz nu aduce polițistul într-o asemenea situație de umilință. Se tot vorbește despre „experiența” lui Vasilescu și necesitatea acestei întâlniri. Păi crede cineva că foștii șefi ai Poliției Române ar fi făcut vreodată așa ceva? S-ar fi coborât la nivelul acesta de a legitima un grup infracțional sau rangul unui clan printr-o asemenea întâlnire? Vă spunem noi că NU. Pentru că în trecut, după cum se spune în comunicat, „respectul și teama” în rândul infractorilor nu se realiza prin asemenea întâlniri și rugăminți de a respecta legea. Termenii unei astfel de întâlniri îi stabilea și impunea șeful de poliție iar discuțiile nu se purtau în stradă.

 • 7. Justificarea cu privire la lipsa de comunicare după ce s-a aflat de această întâlnire, reprezentată de pretinse investigații, nu are nicio legătură cu informarea corectă a opiniei publice. Este adevărat că și înainte de uciderea liderului Duduienilor au fost dosare în lucru în privința lor, există și în prezent și vor mai exista și pe viitor. Însă tentativa de a invoca aceste investigații ca pretext pentru faptul că s-a ascuns mass mediei întâlnirea cu un reprezentant al Duduienilor, în care s-a discutat exclusiv modul de desfășurare a înmormântării, este un alt subterfugiu penibil. Mai mult, să nu uităm că IGPR-ul a folosit inclusiv liderii de sindicat pensionari pentru a încerca să infirme inițial că a existat această întâlnire, după care au încercat să spună că imaginile sunt neclare și că nu ar fi vorba despre Vasilescu. Dacă întâlnirea era adusă la cunoștința publicului în imediat următoarele zile, astăzi nu vorbeam despre această criza gravă de imagine.

 • 8. Este adevărat că poate funcționa în acest caz dictonul „scopul scuză mijloacele” însă contextul, circumstanțele și modul dezastruos în care a fost gestionată comunicarea, chiar și prin această ultimă tentativă de a-l albi pe șeful Poliției Române, au dus la un rezultat pentru care cineva trebuie să răspundă. În acest context, chestorul Vasilescu nu mai este nici măcar un „țap ispășitor”, pentru că vina pentru acest rezultat este produsul acțiunilor și al inacțiunilor directe ale dumnealui și ale oamenilor pe care i-a ales să îl consilieze".
Poliția Română a transmis, sâmbătă, mai multe "clarificări" în scandalul generat de întâlnirea șefului IGPR, Liviu Vasilescu, cu membri ai clanului Duduianu, în noaptea de 8 spre 9 august, înainte de înmormântarea fostului lider al grupării. Poliția susține că întâlnirea a avut loc noaptea pentru că "a fost un element surpriză". Cât despre locul desfășurării, pe stradă, în cartierul Rahova, IGPR afirmă că membrii familiei lui Emi Pian nu au fost chemați la discuții în sediul Poliției pentru că "s-ar fi creat un dezavantaj tactic, aceștia putând refuza să se prezinte".

Poliția Română a transmis "clarificări ale unor întrebări apărute în spațiul public", susținând, din nou, că IGPR "a procedat legal, corect, conform tuturor normelor în vigoare, care nu sunt aplicate în cazuri de criză doar în țara noastră, ci și pe plan internațional".

IGPR mai susține că clanurile nu au apărut în acest an și că de-a lungul timpului au fost organizate ample operațiuni de destructurare a acestora, iar liderii lor principali, uneori chiar aparținând unor generații consecutive, au fost închiși în penitenciare în mod repetat.

Poliția Română mai spune că "acest eveniment nedorit a scos în evidență un aspect deficitar" al organizării în MAI - plecarea unui număr mare de profesioniști, a celor care "cunosc în mod sofisticat munca de poliție din teren, oameni care impuneau respect și teamă în rândul infractorilor, poate genera sincope în momentele operative".

Răspunzând celor care au cerut demisia șefului Poliției Române, Liviu Vasilescu, IGPR susține că acesta "și-a făcut datoria în mod eficient", rezolvând în cinci ore "o problemă complicată, "conform regulilor scrise sau cutumiale ale instituției".Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6323 vizualizari

 • -8 (16 voturi)    
  haznaua3 (Duminică, 30 august 2020, 20:39)

  PaiataNationala [anonim]

  Cred ca totul este orchestrat de gidea si badea! O vor pe veorica dinvila ministru de interne si marian vanghelie sef la politie!
 • +8 (14 voturi)    
  Postaci inbound (Duminică, 30 august 2020, 20:43)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Ma astept la comentarii succesive tipice d-alea postacilor in care ne explica ca nici Europol nu e perfect, ca UE arata rautate si ca Romania e suverana si ca noi am destructurat mii de clanuri fara ajutor extern si ca Europol ne cere noua ajutorul si ca politistii sunt de vina si ca seful cu greu a rezolvat situatia si ca de altfel ce ar fi facut X in locul sau s.a.m.d.

  Desigur vor mai aparea postaci si care sa atace PNL, Orban, Vela, Iohannis etc. Ba poate chiar vor explica cum in alte cazuri pseudo-asemanatoare presa nu s-a bagat pentru ca era vorba de partidul X incercand sa distraga atentia cum ca stirile pe acest topic ar avea tenta politica.

  Dar in niciun caz nu vor fi atacati sefii corupti sau interlopii. Ei sunt curati cristal. Ah, decat daca cumva vreun sef este pus acolo de PNL. Ca doar aia au vina. (si nu, nu zic ca PNL e perfect, ci ca problema aici nu e PSD sau PNL, ci corupta din Politie care e apolitica, fiecare politician avand oamenii sai si favorurile sale prin politie)
  • +12 (14 voturi)    
   Politie (Duminică, 30 august 2020, 21:37)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

   "Da, am cerut explicaţii ministrului de Interne cu mult timp înainte să se publice aceste lucruri. Am primit explicațiile, dar nu este rolul meu să explic în detaliu. E nevoie de explicații clare și publice din partea șefilor din MAI. Le voi solicita să explice public despre ce a fost vorba", a declarat Iohannis.

   Totusi, pe el l-au multumit explicatiile, ca pe o parte din noi se pare ca NU?
   Iar daca nu l-au multumit, ce-o fi facut cu ele?
 • +10 (12 voturi)    
  Bun! In sfarsit deschideti gura! (Duminică, 30 august 2020, 22:15)

  V. Istina [utilizator]

  Bravo pentru curaj, da‘ treaba e urata ca dracu‘! Nu doar plecarea lui Vasilescu e necesara, dar si a sustinatorilor si „sfatuitorilor“ care cred ca a te milogi de Duduieni sa respecte legea e munca de politist. Au umilit politia romana si toti cetatenii cinstiti ai acestei tari.

  Disparitia clanului Duduienilor ar trebui sa stea in capul listei de prioritati ai oricarui viitor sef al politiei romane! Si sa nu se uite ca ce a facut Vasilescu asta, asa ceva nu va mai face nici un sef al politiei Romane! Niciodata! Sa speram.
  • +6 (10 voturi)    
   Boss, pai astia cotizeaza la partid! (Duminică, 30 august 2020, 23:31)

   Andy500 [utilizator] i-a raspuns lui V. Istina

   Tu cum crezi ca se castiga alegerile? Cu oameni cinstiti?
   Nu mai tineti minte bataia dintre clanuri in ilfov, din cauza ca sustineau unii PSD si ceilalti PNL?

   Faceti-le o surpriza si votati partide noi, care inca nu s-au 'murdarit'!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by