Sorin Grindeanu - revenit recent în PSD - spune că va demisiona din funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) în septembrie, după transpunerea în legislaţia română a memorandumului România-SUA privind tehnologia 5G. Legea îi interzice lui Grindeanu să fie membru de partid și președinte al ANCOM în același timp.

Sorin GrindeanuFoto: Hotnews

Grindeanu a revenit recent în Partidul Social Democrat, în funcţia de prim-vicepreşedinte. Întrebat duminică, într-o conferinţă de presă, dacă va demisiona de la ANCOM, el a răspuns: "Din momentul în care am intrat în incompatibilitate (...) odată cu revenirea în PSD, conform legii am 90 de zile în care să aleg şi să ies din incompatibilitate. Vă spun cât se poate de tranşant că alegerea am făcut-o. Deci, în luna septembrie, nu aştept cele 90 de zile, voi demisiona de la ANCOM".

Privind acest termen, el a menţionat memorandumul România-SUA semnat în vara anului trecut.

"De ce consider că mai trebuie să stau două-trei săptămâni? Pentru că în acest moment se află în dezbatere publică, în transparenţă decizională, proiectul de lege pentru transpunerea memorandumului cu Statele Unite, semnat în vara anului trecut, în legislaţia din România. Acest lucru mi-l doresc să intre pe făgaşul normal. S-a lucrat foarte mult, au fost foarte multe discuţii la nivel ministerial. Cred că în următoarele două-trei săptămâni intră acest proiect în dezbatere parlamentară, într-o formă care transpune cât se poate de clar memorandumul semnat în vara anului trecut între Guvernul Statelor Unite şi România", a spus Grindeanu, citat de Agerpres.

Grindeanu a spus că este "susţinător total" al respectivului memorandum.

"Poziţia mea e cât se poate de clară şi v-o transmit încă o dată: susţin total transpunerea memorandumului cu Statele Unite, fără niciun fel de nuanţe, semnat anul trecut între noi, Guvernul României, România, până la urmă, şi Statele Unite ale Americii. E un memorandum care în săptămânile viitoare îşi va găsi transpunere în legislaţie, pentru că memorandumul nu ţine loc de lege", a afirmat el.

Sorin Grindeanu a venit la conducerea ANCOM în noiembrie 2017, după excluderea din PSD în urma unui conflict cu Liviu Dragnea. În prezent, legea îi interzice lui Grindeanu să fie membru de partid și președinte al ANCOM în același timp și ar mai avea peste 2 ani și jumătate de mandat la conducerea acestei autorități. Pentru a ieși din incompatibilitate, Grindeanu are la dispoziție 3 luni, potrivit legii de funcționare a Autorității.

Conducerea ANCOM este asigurată acum de un președinte și doi vicepreședinți care au mandate de 6 ani.

Deputații au votat marți, în regim de urgență, modificări radicale la modul de conducere din ANCOM, autoritatea care reglementează piața de 3,5 miliarde de euro a comunicațiilor.

În contextul revenirii în PSD a lui Sorin Grindeanu, actualul președinte al ANCOM, dar și în plin scandal al posibilei excluderi a chinezilor de la Huawei din rețelele 5G, deputații au votat ca viitoarele decizii ale acestei autorități să fie luate de un Comitet format din 7 oameni, dintre care doar președintele și cei doi vicepreședinți nu au voie să fie membri de partid. Mai mult, pentru a fi numiți în funcție, va fi de ajuns și experiența în științe sociale.

CITEȘTE ȘI: