Alegeri locale. Ce te-așteaptă când ajungi la secția de votare. Masca de protecție trebuie dată jos pentru identificare. Cât ne costă scrutinul

de DG     HotNews.ro
Sâmbătă, 29 august 2020, 13:51 Actualitate | Esenţial


Alegeri
Foto: Agerpres
Spre deosebire de alte tipuri de alegeri, cum sunt cele prezidențiale, localele nu au beneficiat de același interes din partea votanților, în mod tradițional, prezența la urne fiind mai mică. În contextul excepțional al pandemiei de coronavirus, alegerile locale ce vor avea loc la 27 septembrie sunt o provocare suplimentară. Autoritățile implicate în organizarea scrutinului spun însă că totul va decurge normal, fără riscuri, dacă oamenii vor respecta regulile de protecție. Una dintre necunoscute era legată de modul în care se va face identificarea persoanei. Șeful Autorității Electorale Permanente precizează că alegătorul trebuie să își dea jos masca de protecție de două ori, în secția de votare.

Aşa cum dispune şi hotărârea de guvern, vor fi asigurate materiale de protecţie pentru personalul secţiilor de votare: măşti, dezinfectanţi şi mănuşi. Vorbim de cetăţeni care vor primi la intrarea în secţia de votare mască şi dezinfectant. Întreg circuitul va fi organizat de la intrarea în clădirea în care îşi are sediul secţia de votare până la secţia de votare, pentru a nu răspândi acest virus, a explicat președintele AEP, Florin Mituleţu-Buică, într-un interviu pentru Agerpres.

Principalele informații furnizate de șeful AEP:
 • La intrarea în secţia de votare, cetăţeanul se va prezenta la operatorul de calculator. Bineînţeles, purtând mască şi dezinfectându-se. Va face o identificare de trei secunde în faţa operatorului de calculator căruia i-a prezentat actul de identitate.
 • Idenitificarea se va face în aceleaşi condiţii ca la aeroport. La aeroport se prezintă cetăţeanul, se duce în faţa ofiţerului de la vamă. Trei secunde îşi elimină masca, este identificat de către acesta. În două etape trebuie să fie această identificare: operator şi preşedinte. De două ori va trebui să facă această operaţiune de eliminare a măştii.
 • După identificare şi permisiunea de a-şi exercita dreptul la vot, potrivit operaţiunilor din acest sistem informatic, se prezintă la preşedintele secţiei de votare sau la persoana desemnată în acest sens la nivelul secţiei de votare.
 • La fel, se va realiza o identificare de câteva secunde, pentru că se prezintă încă o dată actul de identitate. Se semnează în lista electorală, să înmânează actele de votare, buletinele de vot. După exercitarea dreptului de vot, din nou se va dezinfecta cetăţeanul. Îşi va ridica actul de identitate şi va părăsi secţia de votare, la fel, după dezinfectare, astfel încât să ne asigurăm că nici la intrare, nici la ieşire cetăţeanul nu va fi posibil să răspândească acest virus.
 • Va fi păstrată distanţa de un metru între persoane, membrii secţiilor de votare. Panouri despărţitoare faţă de alegători, în special acolo unde spaţiul nu este generos şi nu permite această păstrare a distanţei. Încontinuu va fi efectuată o aerisire a spaţiilor în care se votează, astfel încât să constatăm la finalul zilei votării că lucrurile s-au desfăşurat în condiţii normale şi nimeni nu s-a infectat.
 • Dacă fiecare cetăţean respectă regulile, timpul nu ar trebui să fie afectat, pentru că nu vorbim de reguli foarte speciale. Vorbim de o dezinfectare normală, care se întâmplă pe întreg procesul electoral, vorbim de o identificare de trei secunde, care s-a întâmplat de fiecare dată - identificarea în faţa operatorului de calculator. Timpul efectiv va fi la fel, doar că va trebui să îşi dea masca jos, să fie identificat. În aceleaşi condiţii, şi la preşedintele secţiei de votare. Din punctul nostru de vedere, aşa cum arată lucrurile, fluxul nu ar trebui să fie îngreunat de niciun fel.
 • Aşa cum arată lucrurile, nu ar trebui să se formeze cozi, pentru că lucrurile de fiecare dată au fost respectate. Şi dacă au fost cozi, oamenii au respectat distanţa. Nu s-au înghesuit la secţiile de votare - vorbim de secţii de votare din România. În străinătate am vorbit despre cozi, pentru că acolo spaţiile au fost limitate şi lumea a trebuit să se înghesuie la secţia de votare.
 • Bolnavii de Covid vor putea să ceară urna specială, denumită urnă mobilă în termeni populari. Îşi vor exercita dreptul la vot în condiţii normale, pentru că Institutul Naţional de Sănătate Publică a comunicat că portul măştii de către ambele persoane diminuează aproape la maxim această răspândire a virusului.
 • Condiţii speciale ar fi create doar pentru persoanele care se află la terapie intensivă, pentru că acolo se află un mediu diferit şi va trebui să fie purtat combinezonul acela şi toate măsurile de siguranţă. În rest, nu există o problemă de răspândire a virusului, indiferent că ne ducem în alte secţii din spitale sau la domiciliul acestor persoane.
 • Cred că lucrurile se vor desfăşura în condiţii normale, media prezenței la urne va fi undeva la 50%, cum a fost şi în 2016.
 • Cât costă în acest an organizarea alegerilor? În jurul sumei de un miliard - total costuri alegeri. Într-adevăr, costurile au crescut. Pentru a putea determina cetăţenii să facă parte, în primul rând, din corpul electoral am crescut indemnizaţiile. Dar şi o suplimentare cu 19 milioane lei pentru măsurile de protecţie sanitară la secţiile de votare.
 • De ce nu s-a recurs la votul prin corespondenţă şi pentru cetăţenii din ţară, modalitate care s-ar putea dovedi utilă în situaţii precum cea actuală? Vorbim de o experienţă deja - 2016, 2019 - pentru un vot prin corespondenţă în străinătate care, din păcate - cum spun de fiecare dată - a fost un eşec. Şi 2016, şi 2019 - prezidenţial.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4665 vizualizari

 • -2 (14 voturi)    
  in SUA si UK nu exista buletin de identitate (Sâmbătă, 29 august 2020, 14:04)

  Gryphus [utilizator]

  aia cum voteaza?
  • +7 (9 voturi)    
   simplu (Sâmbătă, 29 august 2020, 16:03)

   John_Re [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   cartea de alegator + permisul auto.

   dar mai important este ca se voteaza oameni (uninominale) si nu liste de partid.
 • 0 (16 voturi)    
  ati uitat (Sâmbătă, 29 august 2020, 14:08)

  vodatepes [utilizator]

  Ati uitat un lucru important: Aveti pretentia cetatenii sa poarte masca sa se dezinfecteze sa respecte distanta de 1 m intre ei dar cine imi garanteaza ca unul sau mai multi din comisia de votare nu e bolnav. Deci ar trebui sa le faceti la toti din comisie si la angajatul STS testul Covit. E deajuns unul sa fie purtator si a infestat atat comisia cat si pe cei care intra in sala. Virusul se poate lua pe haine. pe incaltaminte. Deci ce facem desteptilor? Aveti pretentia ca noi sa respectam regulile dar comisia ? Cine imi garanteaza ca nici unul din comisie nu e bolnav? Dac vin cu viziera transparenta ce faceti? De asta nu ati mentionat nicaieri.Se poate veni cu viziera sau nu? Haaaaa de drum lung pana sa intelegeti toate fenomenele. De aia suntem in urma la ani lumina de vest
  • +3 (9 voturi)    
   La ce te ajuta viziera? ;))) (Sâmbătă, 29 august 2020, 15:15)

   Klaus_ [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   Viziera o poarta doar personalul medical care lucreaza cu bolnavi COVID care improsca picaturi de saliva (tusesc mult sau in momentul intubarii, de exemplu). Si oricum su si masca pe langa viziera. Tu, daca mergi la vot fara masca dar cu viziera, pe langa ca nu te va lasa sa intri, o sa te faci de ras si nu vei fi protejat deloc de virusul care e in suspensie intr-o incinta inchisa in care s-au perindat multi si care probabil are vapori si particule de praf in suspensie. Praful si vaporii in suspensie nu se opresc in viziera ta, asta e sigur. De aia e nevoie de masca. Cumpara-ti si tu un FFP2 sau FFP3 daca esti stresat asa tare de ziua votului, nu respira in alea 3 secunde cat iti dai masca jos de pe fata pt identificare, iar cand o dai jos si o pui inapoi prinde-o de elastice, nu de material. Te dezinfectezi si cand intri si cand iesi, cel mai bine cu dezinfectantul tau ca sa fii sigur ca are peste 60% alcool. Acasa te speli pe maini si te schimbi. Daca respecti asta nu te poti infecta cand mergi la vot.
   • -2 (8 voturi)    
    da comisia (Sâmbătă, 29 august 2020, 16:35)

    vodatepes [utilizator] i-a raspuns lui Klaus_

    Da comisia cine ii verifica? E raspunde-mi desteptule care le stii pe toate.
    • +6 (8 voturi)    
     Riscul nu e mai mare decat cand mergi la magazin (Sâmbătă, 29 august 2020, 17:21)

     Klaus_ [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

     Comisia e verificata asa cum e verificat orice angajat cand vine la lucru. Toti poarta masca, toti se dezinfecteaza, daca vezi ca nu e asa, suni la acel telverde si reclami, astfel incat sa ramana inregistrarea apelului ca dovada. Ar fi stupid sa-si faca comisia test covid inainte de alegeri. Si daca sunt asimptomatici nu au cum sa te infecteze daca se respecta regulile. Doamna de la casa de la Kaufland interactioneaza cu mai multi oameni decat comisia. Crezi ca le face test Covid la toate casierele, in fiecare zi? Plus ca o casiera lucreaza de luni bune in hypermarket, comisia asta e expusa doar in ziua in care mergi la vot, in rest freaca menta acasa sau prin birouri. Ce faci, nu mai mergi sa faci cumparaturi?
     • +1 (3 voturi)    
      Casierei de la Kaufland nu ii dau buletinul (Sâmbătă, 29 august 2020, 19:04)

      robbyx [utilizator] i-a raspuns lui Klaus_

      Casierei de la Kaufland nu ii dau cartea de identitate sa puna mana pe ea, cum o dau aici, de doua ori, pentru a vota.
  • +9 (11 voturi)    
   Nu esti obligat sa votezi (Sâmbătă, 29 august 2020, 16:11)

   Luk [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   Ramai sanatos si lasa-ne.
 • -4 (16 voturi)    
  Iar în acest timp va expira virus aerosolizat... (Sâmbătă, 29 august 2020, 14:31)

  Nyk1 [utilizator]

  ...în sala de vot. Unde bănuiesc că geamurile vor fi închise, să nu cumva să îi tragă curentul pe membrii comisiei. În ce privește originea bolilor infecțioase, românul nu crede în teoria germenilor, dar crede în schimb în teoria curentului. Eventual va lăsa și aerul condiționat pornit dacă bate soarele.

  Împreună cu redeschiderea școlilor și restaurantelor pe interior, să nu ne mirăm dacă ajungem ca Franța, cu 7000 de cazuri/zi. Dezastrul este aproape garantat.
 • +8 (16 voturi)    
  pana la urma tot un PSDist organizeaza alegerile (Sâmbătă, 29 august 2020, 14:52)

  dessik [utilizator]

  vai de capul PNL. Cum sa nu ai alegeri prin corespondenta in anul asta minune? Chiar daca au fost un esec mai inainte, anul asta e diferit. Nici macar de prelungirea alegerilor pe mai multe zile nu se vorbeste.

  Sa vedeti cum isi ia PSD-ul inapoi "ce-i al lor", din slaba prezenta a votantilor de dreapta.
  • +2 (10 voturi)    
   ... (Sâmbătă, 29 august 2020, 15:22)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui dessik

   Mai degraba lipsesc votantii psd, vecinii mei clar nu se duc, 80+ ambii, ii doare sufletul ca n-o pot vota pe dna Gabi, dar ii doresc tot binele din lume ha.
   • +1 (3 voturi)    
    bine ar mai fi (Sâmbătă, 29 august 2020, 21:44)

    dessik [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

    Cator batrani intr-adevar le e frica?
 • +6 (12 voturi)    
  De ce nu au facut (Sâmbătă, 29 august 2020, 15:02)

  /./ [utilizator]

  ciuma rosie si galbena alegerile in august cand e cald si vremea e perfecta astfel incat alegerile sa se faca in spatiu deschis??Din simplu motiv ca ei se bazeaza pe membri de partid si abia asteapta ca cetatenii sa nu maerga la vot ca doar trolii de partid astia cu siguranta se prezinta.
 • +5 (9 voturi)    
  DACĂ NU SE VOTEAZĂ 2 ZILE (Sâmbătă, 29 august 2020, 15:12)

  nick24 [utilizator]

  Nu vor putea vota mai mult de 40%, fizic NU se poate.
  Cozile vor fi imense, mai ales că va fi distanțare și mulți vor renunța.
  De ce nu se votează sâmbătă și duminică?
  Pt că nu se vrea!
  Pt că vor cei de la butoane, ca întotdeauna, o prezență cât mai scăzută.
 • +3 (5 voturi)    
  Da si nu (Sâmbătă, 29 august 2020, 15:15)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Majoritatea studiilor au concluzionat ca el nu prea pluteste, ci se depune. De aceea riscul este la stropi si masura minima daca nu porti masca este distanta de 2m (sau 1m daca nu permite spatiul si macar stat cu spatele).

  In functie de necesitatea interactiunii cu obiecte se recomanda dezinfectarea. Nu ca sa fii tu curat, ci ca sa nu raspandesti. Acelasi principiu ca si la masca.

  Pe scurt, logica masurilor este ca virusul sa nu se raspandeasca, nu ca sa stai tu sanatos. Pentru asta sunt alte masuri de bun simt pe care ar trebui sa le stie oricine pana acum, iar pe principiul ca toti ar trebui sa respectam regulile de anti-raspandire, se presupune ca se mentine si sanatatea noastra (in limita positbilitatilor).

  Pentru limitarea imbolnavirii se foloseste punctual dezinfectantul (diferenta dintre paragraful anterior se refera la interactiune cu obiecte, pe cand aici ma voi referi la atingerea involuntara a fetei - da, sunt corelate, dar au scopuri diferite) sau spalatului pe maine intre 30 si 40 de secunde. De ce 30-40 si nu 20? Pentru ca da, dureaza minim 20 de secunde sa distrugi "vizitatorii" dar cand te speli nu ai toata mana acoperita de sapun si frecare in acelasi timp peste peste peste tot. Iarasi de bun simt.

  As putea zice mai multe dar ma asteptam deja sa le stie lumea. Citisem un comentariu mai devreme a cuiva care se plangea si zicea ca vrea sa vada un articol despre cei plictisiti sa citeasca articole despre covid si totusi va ca nici dupa 7 luni lumea nu pricepe scopul masurilor sugerate de autoritati pe plan mondial. Multe dintre care nu numai ca sunt de bun simt, dar se aplica si la alte boli.

  Dar... asa e romanul, critica, se plange, "le stie pe toate", pacat ca nu si corect.
 • +8 (12 voturi)    
  Dat jos zici? (Sâmbătă, 29 august 2020, 15:22)

  john-doe [utilizator]

  O sa pierdeti cel putin jumatate din musterii cu idiotenia aia. Cartea de identitate e destula, iar daca militianul de la aparat nu e in stare sa identifice persoana cu masca poate sa se apuce de munci mai usoare cum ar fi pescuitul!
  • +2 (6 voturi)    
   Cât crezi că riști dacă îți dai masca jos (Sâmbătă, 29 august 2020, 16:42)

   comentatordiletant [utilizator] i-a raspuns lui john-doe

   30 de secunde?
   Respectând toate celelalte reguli și presupunând că cel care te verifică nu-ți strănută/ tușeșete chiar în față (în cazulîn care ar fi infectat), riscul e infim.
   Sunt mai expuși membrii comisilorde vot, în cazul în care ar avea „norocul” să se ocupe de mai mulți alegători infectați.

   Mergem la vot de acasă/ dintr-un mediu sigur, ne spălăm dezinfectăm pe mâini, punem o mască nouă pe față și alta în buzunar, votăm, când ieșim aruncăm masca purtată, ne dezinfectăm pe mâini și dacă mai avem de mers prin zone aglomerate punem masca de rezervă. Așa știm că nu ne vom infecta nici noi și nici nu vom plimba prin alte locuri eventualele virusuri colectate (pe masca folosită la vot). De reamintit să atingem măștile numai de elastic.
   • 0 (6 voturi)    
    Pai nu risti sa pui mina pe fata? (Sâmbătă, 29 august 2020, 18:02)

    Mihai Panet [anonim] i-a raspuns lui comentatordiletant

    Cu se va aplica procedura asta la milioane de oameni, inclusiv din varietatea "daci liberi", dar si altele?
    • 0 (2 voturi)    
     Nu chiar pe față, (Sâmbătă, 29 august 2020, 19:19)

     comentatordiletant [utilizator] i-a raspuns lui Mihai Panet

     atingi elasticul după ureche. Eu cred că-i suficient să-ți lași masca să atârne de cealaltă ureche, pentru a putea fi recunoscut/ă. Apoi o pui la loc tot de elastic.
     „Dacii liberi”, dacă n-au vrut să-nvețe până acum cum se pune masca, n-au decât să caute vindecare în tunelurile de sub Bucegi :-)
     • 0 (2 voturi)    
      E cam tot aia (Sâmbătă, 29 august 2020, 21:30)

      Mihai Panet [anonim] i-a raspuns lui comentatordiletant

      Daca pui mina dupa ureche, tot exista riscul sa te contaminezi. E mic, dar nu zero. Eu evit sa pun mina pe cap cind nu sunt in casa.
 • -1 (7 voturi)    
  va fii prima oara..... (Sâmbătă, 29 august 2020, 16:13)

  mamenervat [utilizator]

  Daca se va pastra aceasta idiotenie (scosul mastii in sala de vot), va fii primul an, in ultimii 30, cand nu voi vota! Cred ca "marea" Autoritate Electorala cu al ei sef cu nume predestinat Buica, sunt PSD-ALDE-PRO Rom.-UDMR-isti convinsi, in locul PSD-ului nici nu m-as mai obosi cu "chinuitoarea" motiune de Luni!
  • 0 (4 voturi)    
   Dacă vrei să te iau în serios, (Sâmbătă, 29 august 2020, 20:42)

   comentatordiletant [utilizator] i-a raspuns lui mamenervat

   taie câte un „i”.

   Dacă nu știi de unde, nu merită să mă obosesc să-ți arăt.

   P.S. sunt 2 greșeli!
   • -1 (1 vot)    
    cred ca.. (Sâmbătă, 29 august 2020, 21:59)

    mamenervat [utilizator] i-a raspuns lui comentatordiletant

    Scoala (generala!) absolvita in urma cu... 50 de ani ( de catre mine), nu corespunde pretentiilor cotidiene ale zilei de azi, nu-i asa tienere... erudit scolit/pretentios, carcotas cu orce pret? Nu te obosi sa mai raspunzi, la ora atsta, sting lumina!
 • +3 (5 voturi)    
  Procedura de vot se complica ! (Sâmbătă, 29 august 2020, 16:40)

  Ratio [utilizator]

  Au organizat alegeri si alte state europene pe timpul pandemiei de coronavirus.
  Cum au procedat ?
  De ce nu va documentati din experienta altor state, cum au rezolvat identificarea alegatorilor, cu masca sau fara masca ?
 • 0 (8 voturi)    
  in conditiile astea (Sâmbătă, 29 august 2020, 17:47)

  martel55 [utilizator]

  mai bine stam acasa...atat de idioti sunt birocratii nostri incat nu au reusit safca o procedura in care amacar sa iti dai masca jos o singura data....birocratii romani tot idiotii raman, orice culaore politica ar avea....probabil ca osa se voteze membrii partidelor intre ei, plus bugetarii luati cu arcanul de sefii politici ai institutiilor
 • +6 (10 voturi)    
  Votul prin corespondenta era foarte bun (Sâmbătă, 29 august 2020, 18:06)

  Mihai Panet [anonim]

  Era poate si mai ieftin. 1 miliard de lei? Pai aia e peste 50 lei / alegator. Votul prin corespondenta era mai simplu, mai eficient si daca era facut in 1 saptamina putea fi mult mai ieftin si la numarare. Plus ca la numarare se puteau gasi solutii de recunoastere automata a votului (da, pusa pe buletin varianta "Niciunul").
  • +2 (2 voturi)    
   nu e simplu deloc (Sâmbătă, 29 august 2020, 18:38)

   John_Re [utilizator] i-a raspuns lui Mihai Panet

   cum se poate verifica daca n-a votat altcineva in locul tau?
   • +2 (6 voturi)    
    Semnătură electronică în cazul votului electronic (Sâmbătă, 29 august 2020, 18:54)

    Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui John_Re

    De ce se poate la ANAF și în alte părți nu?
    • +2 (2 voturi)    
     aka (Sâmbătă, 29 august 2020, 21:57)

     John_Re [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

     pretena, nevasta, tata-socru nu poate semna electronic in locul tau?

     hehe...

     ia zii cum faci cu confidentialitatea? aka cum il poti impiedica pe cineva sa afle cu cine a votat Nyk1?!
     • 0 (2 voturi)    
      La fel și la vot (Duminică, 30 august 2020, 3:55)

      Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui John_Re

      Dacă am un frate geamăn, poate liniștit să voteze în locul meu chiar și dacă e prost și-și dă masca jos pentru a fi identificat.
    • 0 (0 voturi)    
     Votul electronic (Duminică, 30 august 2020, 13:05)

     s_p_a [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

     Pentru ca votul e secret. Ca sa ramana secret, ar trebui ca Autoritatea Electorala sa-l primeasca, sa-l valideze, sa “uite” ca e al tau si sa-l contabilizeze conform optiunii exprimate. Deci nu mai exista trasabilitate a votului. Intrebarea e: ai incredere in AE? Eu n-as avea si nimeni din lume nu are, de aia nicaieri nu se voteaza electronic.
   • +5 (5 voturi)    
    Pai (Sâmbătă, 29 august 2020, 19:37)

    Mihai Panet [anonim] i-a raspuns lui John_Re

    problema asta e si la votul obisnuit...
 • +1 (1 vot)    
  te apuca ... (Duminică, 30 august 2020, 11:49)

  asada [utilizator]

  ...scarba si greata cand vezi ce poate naste mintile celor ce misuna pe acilea !!! Articolul te pune la curent cu ce masuri se vor lua pentru evitarea contaminarilor si daca citesti atent si nu incepi sa bati campii dupa cum te duce tartacuta si niscai interese de partid,descoperi ca votarea in sine dureaza foarte putin ,oricum in conditii mai sigure decat intalnirile de la magazine ,jucatul horii pe te miri unde si nerespectarea celor trei reguli elementare si de o simplitate dezarmanta !!!! Nu mersul la vot ia inbolnavit pe cei care se contamineaza si mor, ci nerespectatre protectiei pe care trebuie sa o asigure altora si lor !!! Mai putina mancare de rahat si mai multa responsabilitate," prieteni" !!!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by