Artistul britanic Banksy a finanțat o misiune de salvare a refugiaților care încearcă să ajungă cu barca în Europa din nordul Africii, scrie The Guardian.

Yacht vazut prin binocluFoto: USER UPLOADED

Vasul folosit în această misiune a fost botezat ”Louise Michel”, după numele feministei anarhiste din Franța care se ocupă cu salvarea imigranților. Echipajul este format din activiști europeni cu o îndelungată experiență în domeniu.

Nava este vopsită roz deschis, cu o pictură semnată de celebrul artist înfățișând o fetiță purtând vestă și ținând în mână un colac de salvare în formă de inimă. Barca circulă sub pavilion german și a aparținut autorităților vamale franceze.

Nava și-a început misiunea în secret, pe 18 august, în portul spaniol Burriana, lângă Valencia, iar acum se află în zona centrală a Mării Mediterane unde a salvat deja 89 de oameni, printre care 14 femei și copii.

În prezent, nava caută un port unde îi poate lăsa pe imigranți, în siguranță, sau încearcă să îi transfere pe un vas vamal european.

Banksy s-a implicat în astfel de operțiuni încă din septembrie 2019, când i-a trimis un email lui Pia Klemp, activistă pentru drepturile omului și fost căpitan al mai multor nave care au salvat mii de oameni în ultimii ani.