Patriarhul Daniel, supărat pe Monica Anisie: Lipsa evaluării elevilor la ora de Religie, un afront adus acestei discipline

de I.H.     HotNews.ro
Miercuri, 19 august 2020, 17:32 Actualitate | Esenţial


Patriarhul Daniel
Foto: basilica.ro
Patriarhul Daniel îi transmite ministrului Educaţiei, Monica Anisie, că lipsa evaluării elevilor la ora de Religie sau alternativele la notă constituie "un afront" adus statutului acesteia ca disciplină şcolară.

Patriarhul Daniel i-a trimis Monicăi Anisie o scrisoare, în contextul în care grupul de lucru al Ministerului Educaţiei a întocmit patru variante de plan-cadru pentru învăţământul gimnazial, iar în varianta 1 propune ca evaluarea la disciplinele Educaţie artistică (plastică/muzicală), Religie, Educaţie fizică şi sport să se realizeze în mod diferit de celelalte discipline din trunchiul comun, prin calificative, deoarece aceste materii s-ar baza "pe predispoziţii native, aptitudini, înclinaţii, având un caracter vocaţional explicit".

Patriarhul BOR arată, în scrisoarea trimisă Monicăi Anisie și publicată de Basilica, că evaluarea face parte din specificul oricărei materii şcolare, astfel că este necesară şi la ora de Religie.
 • "Acest argument este eronat din punctul de vedere al științelor educației. Predispozițiile native – definite ca în psihologia clasică sau după curente mai recente – pot fi specifice oricărui domeniu de studiu (de exemplu, predispoziția pentru studiul matematicii, predispoziția pentru studiul științelor experimentale etc.). Pe de altă parte, evaluarea face parte din specificul oricărei materii şcolare; aşadar, este necesară şi la ora de Religie.
 • Lipsa evaluării elevilor la ora de Religie sau găsirea unor soluţii alternative la notă constituie un afront adus statutului acesteia ca disciplină şcolară.
 • Nota funcţionează ca un stimulent al învăţării atât în sens pozitiv („învăţ ca să iau o notă mare”), cât şi negativ („dacă nu mi se pun note, de ce să mai învăţ?”). Corelat cu acest rol de motivare, nota este apreciată de elevi şi profesori ca un barometru al strădaniei elevilor. Efortul depus de elevi în acumularea de cunoştinţe şi în formarea de atitudini şi conduite moral-religioase se cere răsplătit şi valorizat", arată Patriarhul Daniel în scrisoarea trimisă ministrului Educației.
Printre argumentele aduse de Patriarhul Daniel se numără:
 • "Copiii și tinerii au dreptul constituțional de a participa la orele de Religie, drept redobândit prin jertfa tinerilor care au mărturisit în decembrie 1989 că „există Dumnezeu”, prin aceasta revenindu-se la tradiţia sănătoasă a poporului român, eminamente religios: Statul asigură libertatea învățământului religios, potrivit cerințelor specifice fiecărui cult. În școlile de stat, învățământul religios este organizat și garantat prin lege (Constituția României, art. 32, alin. 7). Amintim faptul că, în motivarea Deciziei nr. 669/12 noiembrie 2014, publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 59, din 23 ianuarie 2015, Curtea Constituţională a României a menținut statutul orei de Religie ca disciplină școlară, parte a trunchiului comun.
 • Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor prevede: În învăţământul de stat şi particular, predarea Religiei este asigurată prin lege cultelor recunoscute (art. 32, alin. 1).
 • Religia este singura disciplină școlară care a fost validată de majoritatea covârșitoare a părinților (peste 93% dintre părinți și-au exprimat deja dorința ca elevii să participe la orele de Religie, conform solicitărilor scrise și înregistrate în Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România).
 • Educația religioasă contribuie la depășirea ignoranței religioase, care poate favoriza atitudini ideologice de intoleranţă".
"Prin urmare, în conformitate cu prevederile constituționale, cu Legea educației naționale nr. 1/2011 și cu voința majorității părinților elevilor, vă rugăm să asigurați prezența disciplinei școlare Religie în trunchiul comun, în noile Planuri-cadru pentru învățământul primar, gimnazial și liceal, precum și evaluarea elevilor la această disciplină, pe bază de note, nu prin calificative. Totodată, în acord cu adresa nr. 8.711/08.04.2020 a Ministerului Educației și Cercetării, vă solicităm ca orice demers major în domeniul educației să se înscrie pe linia tradiţiei pedagogice româneşti, după o largă consultare cu organizaţiile de părinţi și cultele religioase, oficial recunoscute în România", îi cere Patriarhul Daniel ministrului Educației.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9699 vizualizari

 • +35 (45 voturi)    
  Dacă se pun note la religie, elevii atei... (Miercuri, 19 august 2020, 17:38)

  Nyk1 [utilizator]

  ...sunt discriminați, întrucât media lor generală se face cu o materie în minus, astfel încât un elev ateu cu 10 pe linie - cu excepția unei singure materii la care are media 9 - elev care nu a participat la ora de religie, ar lua abia premiul al II-lea dacă ar exista un alt coleg care are tot o singură medie de 9. dar care a participat la materia religie.
  • +27 (31 voturi)    
   Si in plus (Miercuri, 19 august 2020, 19:14)

   imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   Poti sa spui ca un copil protestant sau iudeic sau budist "nu stie Religie" si "trebuie ramas repetent la materie" pentru ca nu stie pe dinafara rugaciuni sau o Religie care poate nu il intereseaza?

   E greu pentru PreaCoruptul Daniel sa priceapa.
   • +13 (19 voturi)    
    punctual, se face la confesiunea parintilor (Miercuri, 19 august 2020, 21:24)

    jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

    Ceea ce inseamna ca la minoritati se face la lacasul de cult.
    Si se ajunge la pupa poala popii. Notele sunt din nou irelevante.
    • +2 (2 voturi)    
     întreb (Joi, 20 august 2020, 16:25)

     nahir [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

     și eu, religia nu era o materie opțională?
     Despre ce evaluare vrea prea veselul daniel să fie făcută băgarea în seamă?
     • -3 (3 voturi)    
      Religia este o materie (Joi, 20 august 2020, 19:17)

      Camelia Mitica [anonim] i-a raspuns lui nahir

      optionala, in sensul ca daca nu vrei sa o parcurgi parintele elevului trebuie sa depuna o cerere. Acest lucru se intampla cu, in medie, 2 elevi din 25 dintr-o clasa, exceptindu-i pe cei de alte confesiuni. Nu in putine cazuri, in anul urmator unii dintre ei revin la ora de religie. Oricum, nu Biserica este cea care pierde!
      Ca sa nu fie suspiciuni, nu sunt profesor de religie.
     • +2 (2 voturi)    
      Optionala scriptic, obligatorie birocratic (Joi, 20 august 2020, 19:47)

      jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui nahir

      Sunt destul de sigur ca motivatia pentru acceptarea orei de religie are multe alte cauze mai pamantene:
      - copilul minor nu poate parasi scoala in timpul cursurilor (daca nu e prima sau ultima ora - dar asta nu poti stii din timp)
      - nu exista spatiu la biblioteca / laborator de info / teren de sport / parc / activitati extrascolare (sau nu vrea nimeni sa si-i ia pe cap)
      - frica de a nu fi discriminat copilul de profesori sau colegi (mai ales in comunitatile din urbanul mic si rural)
      - dorinta copilului mic de a se implica in orice activitate

      Exista si alte materii optionale la alegerea clasei/scolii, nu se face doar predare. Sauron vrea sa bage copilul la cap versetele, ordinea puparii icoanelor, zilele sfintilor, cand sunt mosii de iarna/vara sau posturile ca sa ia barbosii banutul pe "donatii"
   • -1 (3 voturi)    
    Nu-l inteleg (Joi, 20 august 2020, 19:11)

    Camelia Mitica [anonim] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

    pe Mircea Eliade cum a putut el sa citeasca despre toate religiile, ca doar era crestin, nu? Pe de alta parte stiti vreo lucrare mai mare decat Catedrala Neamului si care sa nu sufere intarzieri ? Din cate stiu de ea s-a ocupat Biserica, in frunte cu actualul Patriarh. Poate ar trebui sa dam pe mana Bisericii constructia de autostrazi. Cred ca ar fi mai buni antrepenori decat cei de acum.
  • -3 (3 voturi)    
   Dar (Joi, 20 august 2020, 19:05)

   Camelia Mitica [anonim] i-a raspuns lui Nyk1

   e normal ca cineva care a facut o materie in plus sa aiba castig de cauza. Si apoi, cine il opreste pe primul sa urmeze acea materie? De unde stie un elev in formare, care este si minor (exceptie ultima clasa de liceu) ca trebuie sa fie ateu daca nu stie nimic despre religie? Ar putea, de exmplu sa-l citeasca pe Tutea si s-ar mai dumiri cum e cu ateismul.
 • +34 (40 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 19 august 2020, 17:51)

  [anonim]

 • +33 (39 voturi)    
  Ba (Miercuri, 19 august 2020, 18:02)

  Godzillagrrr [utilizator]

  Ministrul Educatiei are dreptate 100%.
 • +33 (39 voturi)    
  Nu mai bine le scoatem si bagam ceva folositor? (Miercuri, 19 august 2020, 18:05)

  UnOarecare [utilizator]

  Si cine vrea sa-si duca prunci la cursurile de la biserica/templu/geamie etc
  • +18 (24 voturi)    
   Doar 70 milioane euro pe an pe religia in scoli (Miercuri, 19 august 2020, 20:25)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui UnOarecare

   Bani de la buget
   https://www.contributors.ro/prioritatile-medievale-ale-romaniei/
   • -3 (3 voturi)    
    Am putea (Joi, 20 august 2020, 19:24)

    Camelia Mitica [anonim] i-a raspuns lui jorj_bv

    de exemplu sa le dam la prioritatile noastre moderne, cum ar fi rachetele americane, sau cresterea salariilor celor din SRI !
 • +43 (49 voturi)    
  Cultele trebuie decuplate de la buget! (Miercuri, 19 august 2020, 18:06)

  prec [utilizator]

  Religia trebuie interzisă în școlile de stat.
  Popii trebuie să plătească impozite pe afaceri ca toată lumea”
 • +35 (45 voturi)    
  Ipocritul sef al BOR.. (Miercuri, 19 august 2020, 18:10)

  pehash [utilizator]

  "Educația religioasă contribuie la depășirea ignoranței religioase, care poate favoriza atitudini ideologice de intoleranţă"

  Da, sigur. Ii pui pe copii sa invete pe din-afara niste rugaciuni inventate de burtosii BOR, care sunt exemple de toleranta.. ;)

  Hai sa le povestim copiilor despre toate religiile din lume. Hai sa-i invatam istoria religiilor. Daca vrem sa depaseasca ignoranta religioasa. Dar preafericitul conducator al BOR sigur nu vrea asa ceva.
  • +13 (21 voturi)    
   Ca biserica e tare toleranta - referendumul CpF? (Miercuri, 19 august 2020, 19:42)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui pehash

   Sunt destul de sigur ca motivatia pentru acceptarea orei de religie are multe alte cauze mai pamantene:
   - copilul minor nu poate parasi clasa in timpul cursurilor (daca nu e prima sau ultima ora)
   - nu exista spatiu la biblioteca / laborator de info / teren de sport / parc / activitati extrascolare (sau nu vrea nimeni sa si-i ia pe cap)
   - frica de a nu fi discriminat copilul de profesori sau colegi (mai ales in comunitatile din urbanul mic si rural)
   - dorinta copilului mic de a se implica in orice activitate

   Daca are rost religia e ca sa afli cum sa combati dusmanul.
  • -4 (4 voturi)    
   Totusi, (Joi, 20 august 2020, 19:34)

   Camelia Mitica [anonim] i-a raspuns lui pehash

   de ce va mai botezati copiii ? Dar nunta, dar inmormantarea ? Le desfiintam ? Pana si securistii ceausisti executau pe ascuns aceste ritualuri sacre.
   Sigur ca este bine ca elevii sa invete si alte religii. Dar totusi, trebuie sa ai o religie de baza. Poti sa crezi in care religie vrei, dar nu poti in toate in acelasi timp. Lasati preotii, nu-i mai judecati, are Cine! Fiecare raspunde pentru faptele lui. Preotul este doar un slujitor, un "cablu de legatura" cu divinitatea, cu plusul si minusurile lui de om. Noi avem treaba cu D-zeu, nu cu slujitorul lui.
   • +3 (3 voturi)    
    Cine?.. (Vineri, 21 august 2020, 0:49)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui Camelia Mitica

    Eu nu ma numar printre habotnicii care platesc sau vor plati un angajat BOR ca sa oficieze o ceremonie de forma, stiind ca nimeni din cei prezenti nu crede in cele spuse.

    Sa nu fim ipocriti.. daca Romania ar avea 98% crestini, cat declara BOR, cine ar mai vota hoti ordinari in parlament? Crestinismul e pentru ei doar vorba goala. La fapte, se vede clar ce hram poarta.
 • +25 (29 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 19 august 2020, 18:12)

  [anonim]

  • -2 (4 voturi)    
   Cred ca (Joi, 20 august 2020, 19:35)

   Camelia Mitica [anonim] i-a raspuns lui

   profesoara de religie a avut foarte mult de pierdut !
 • +34 (38 voturi)    
  este exact invers (Miercuri, 19 august 2020, 18:16)

  snowflake [utilizator]

  Disciplina religie este un afront adus invatamantului. Religia se bazeaza pe credinta nu pe invatatura, pentru ca nu se preda o istorie a religiilor ci religia ortodoxa, catolica sau mai stiu eu care. Aici merita mentionat indemnul bisericii "crede şi nu cerceta" dar care pare ca biserica si-l doreste a fi urmat numai atunci cand ii convine.
  Apoi religia este o materie optionala numai ca atunci cand trebuie sa opteze elevii nu prea mai au la ce sa opteze.
  Nu in ultimul rand, notele sunt umflate la toate materiile, nu doar la religie, pentru a ajuta copiii la admiterea in liceu. Nu cred ca l-am auzit pe patriarh vaitanduse ca sunt prea multi copiii de nota 10 la religie (uneori scoli intregi).
  • +18 (24 voturi)    
   Exact (Miercuri, 19 august 2020, 19:48)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui snowflake

   Cum ar fi daca s-ar da note pe bune la religie.
   In al doilea an parintele ar retrage copilul de la indoctrinarea fortata.
   Nepoatelor mele le e greata de desenat ingerasi, dar profesoara nu catadicseste ca vorbeasca despre ce sarbatoare e saptamana asta sau viitoare, ce obiceiuri sunt, ce presupune dpdv religios.
   Am cunoscuti care au ramas cu amintiri despre cum erau certati, poate sanctionati la nota ca nu au respectat cronologia puparii icoanelor ...
  • -20 (30 voturi)    
   Uluitor (Miercuri, 19 august 2020, 20:33)

   Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui snowflake

   Cand am vazut ce bazaconii agramate se pot posta si sa ia numai voturi pozitive mi-am dat seama ca au dat navala pe Hotnews scolerii chiulangii.
   Nici o biserica n-a zis in veci "crede si nu cerceta", este pur si simplu o calomnie.
   Diferenta dintre religie si istoria religiilor e ca diferenta dintre a canta in cor si a studia undele mecanice la fizica.Daca vrea cineva istoria religiilor, sa o studieze la istorie, ca de-aia e istorie, nu religie.
   • +12 (20 voturi)    
    Morala "crestina" poate fi studiata fara religie (Miercuri, 19 august 2020, 21:22)

    jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

    Fara cantat in cor cu tonalitate bizantina, eventual in romana cu accent arhaic, fara fabule, fara povestioare cu talc sau fara personaje biblice.
    Apropo, Biblia are si vechiul Testament care e mai crud, mai razbunator
    • -10 (18 voturi)    
     Nu e dupa cum vrei tu (Miercuri, 19 august 2020, 22:32)

     Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

     Deocamdata legea prevede ca se studiaza religie - adica religia copilului, daca e recunoscuta de stat.
     • +9 (11 voturi)    
      wow (Joi, 20 august 2020, 13:27)

      tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

      Iti vine sa crezi ca Romania e un stat laic si nu are religie de stat?

      Totodata consitutia mentioneaza ca asa cum esti liber sa iti practici religia, la fel nu poti obliga pe nimeni sa practice religia TA!

      ARTICOLUL 29
      (1) Libertatea gândirii şi a opiniilor, precum şi libertatea credinţelor religioase nu pot fi îngrădite sub nici o formă. Nimeni nu poate fi constrâns să adopte o opinie ori să adere la o credinţă religioasă, contrare convingerilor sale.
 • +9 (17 voturi)    
  Domnul ii evalueaza si le da timp sa fie sanatosi (Miercuri, 19 august 2020, 18:18)

  Plagarus [utilizator]

  Evaluarea BORului ar fi binevenita si poate sau nu,chiar mantuita de pacate.
 • +20 (24 voturi)    
  Argumente (Miercuri, 19 august 2020, 18:23)

  D.M.A.Gogu [utilizator]

  Sigur ca exista unii elevi care au talent/aptitudini native pentru stiintele exacte, insa lipsa acestuia nu ii absolva de necesitatea acumularii unui minim de cunostinte in domeniu (nu ma refer la matematici superioare, ci la lucruri de baza). In lipsa acestora elevii nu vor putea functiona normal in societate. Fara a minimiza importanta unei educatii morale, religia nu poate fi privita la fel ca si stiintele exacte. Intr-un stat laic religia e o optiune personala (ori a familiei) si nu poti obliga elevii sa urmeze aceste ore. Nu cred ca poate fi vorba despre un talent in acest sens ci despre o atitudine in familie.

  Nu inteleg in ce fel calificativele priveaza elevii de dreptul (nu obligatia!) de a participa la orele de religie?

  De ce si-ar pierde religia din importanta in cazul in care calificativele inlocuiesc notele?

  Cat priveste efectul stimulativ al notelor, acesta functioneaza pentru materiile obisnuite, insa in cazul relgiei ar trebui sa fie irelevant. Cei ce aleg sa urmeze aceste ore o fac din convingere (a lor sau a familiei) si notele nu ar trebui sa fie un factor de stimulare ori de constrangere. Inteleg ca IPS considera ca elevii "invata" la religie doar pentru note? Reuseste astfel sa diminueze importanta religiei in scoala, reducand-o de la o materie aleasa de catre elevi la nivelul uneia comune.
  • +8 (12 voturi)    
   .... (Miercuri, 19 august 2020, 20:04)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui D.M.A.Gogu

   "De ce si-ar pierde religia din importanta in cazul in care calificativele inlocuiesc notele? "

   Pentru ca este materie optionala si multi inca o urmeaza pentru ca le creste media. Daca n-ar mai avea niciun avantaj exista riscul sa renunte.
   • +4 (8 voturi)    
    Pragmatic vorbind :) (Miercuri, 19 august 2020, 21:18)

    D.M.A.Gogu [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

    Eu incercam sa identific o logica dincolo de cele pamantene, gen note, recompense lumesti :)
  • -3 (3 voturi)    
   Exista optiunea (Joi, 20 august 2020, 19:42)

   Camelia Mitica [anonim] i-a raspuns lui D.M.A.Gogu

   ca elevul sa participe la ora dar fara sa fie notat. Multi dintre elevii care nu doresc sa "faca" religia stau la ore.
 • +26 (32 voturi)    
  Hm (Miercuri, 19 august 2020, 18:35)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Si eu care credeam ca ora in sine e un afront. Eu nu am nimic impotriva orei de Religie, ci impotriva indoctrinarii. Cand se va preda "Religie" pe bune, adica evolutia religiilor din trecut si pana in prezent, diferite tipuri de religii, cum au disparut, cum s-au imprumutat scrieri din diverse tari de la alte tari etc., adica "Religie" pe bune, atunci nu ma va deranja.

  Intre timp, pot denumi ora "Indoctrinare ortodoxa" pentru ca numai religie nu e.

  Daca tot se preda Religie, de ce nu se preda si Horoscop (nu am de gand sa numesc materia "Astrologie", pentru ca cu greu o poti numi asa), biorezonanta/iridologie si alchimie ca sa avem ca lumea pseudo-stiinte predate.

  Poate is Flat Earth si cum sarma din masca e antena 5G pana la urma.
  • 0 (10 voturi)    
   Ar fi interesant sa faca ASUR niste cursuri pilot (Miercuri, 19 august 2020, 19:51)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

   Pastafarianism, yoga, meditatie transcendentala.
   Si sa faca chestii faine cu experimente pentru copii ... un fel de afterschool misto.
   • 0 (4 voturi)    
    Pasta Akbar! (Joi, 20 august 2020, 13:33)

    tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

    Indraznesti sa jignesti singurul zeu adevarat, slavite fie tentaculele lui!

    Plecati-va capul acoperit cu o strecuratoare si cereti iertare in fata LUI si cereti sa va spele de pacate cu sosul divin, slavite fie tentaculele lui!
  • -11 (17 voturi)    
   Marota rasuflata cu istoria religiilor (Miercuri, 19 august 2020, 22:53)

   Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

   Intreaga tactica a propgresistilor se bazeaza pe manipularea limbajului si schimbarea definitiilor. Religia e una, istoria religiei e alta. Legea specifica foarte clar ce se intelege prin religie: religia de care apartine fiecare elev, in functie de optiunea parintilor. Istoria religiilor e cu totul altceva.
   Religia se studiaza in scoli dintotdeauna, peste tot in lume. Istoria religiilor e o disciplina universitara pentru specialisti, n-a fost niciodata si nu este nicaieri materie pentru copii. Astea sunt fantezii de-ale lui Daniel Dennet si alti exponenti ai noului ateism, cazuti mai nou in dizgratie - care ar fi ultimii care sa ne invete ceva despre religie.
   • +7 (11 voturi)    
    inca nu avem multi imigranti (Joi, 20 august 2020, 1:57)

    jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

    Dar poate ca ar fi mai util pe viitor sa vedem ca un musulman nefundamentalist nu e atat de diferit. Sau ca si evreii sunt tot arabi - doar ca arabii recunosc pe Iisus ca prooroc.
    Nu a zis nimeni de istoria religiilor, ci de studiu comparat. Sau mai degraba niste morala, facuta de un profesor de stiinte sociale, nu de un inutil care nu8 a putut face altceva in viata decat un curs scurt care sa-i permita sa indoctrineze copii despre focul iadului si promisiunea de mantuire dupa moarte cu care au fost manipulati oamenii de conducatorii lor de la inceputul veacurilor.
    • -5 (7 voturi)    
     Aaa, deci despre asta e vorba (Joi, 20 august 2020, 15:22)

     Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

     Cu alte cuvinte, tu vrei propaganda pentru acceptarea imigrantilor.
     Eu vreau propaganda pentru pastrarea proportiilor demografice si diseminarea documntelor ONU, care spun ca stramutarile de populatii care au ca efect diluarea etniilor autohtone constituie genocid. Pentru asta nu e nevoie sa cred ca musulmanii sunt fundamentalisti sau ca religia musulmana nu are nimic in comun cu cea crestina. Este suficient sa am o abordare critica fata de fundamentalismul multiculturalist.
    • 0 (0 voturi)    
     Verii semiți (Joi, 27 august 2020, 19:39)

     Dan Mihalache1 [anonim] i-a raspuns lui jorj_bv

     Ai vrut, probabil, să scrii că evreii și arabii sunt semiți (pentru că se trag din Sem,prim dintre fii lui Noe).
 • +25 (33 voturi)    
  Afront este introducerea religiei ca materie (Miercuri, 19 august 2020, 18:37)

  Remarque [utilizator]

  In plus, vorbim de un ortodoxism desuet, nicidecum de religie per se. In manuale scolare de asa-zisa religie nu se pomeneste de existenta mai multor religii, de istoricul acestora, de raspandirea geografica.
  bor este unul din motivele saraciei acestui popor, atat materiala, cat si spirituala. Si din pacate nici nu se poate reforma.
 • +26 (32 voturi)    
  Religia disciplina scolara, gluma zilei (Miercuri, 19 august 2020, 18:38)

  Fu Leng [utilizator]

  Jenant, penibil si patetic!!!
  • -12 (20 voturi)    
   Se vede claramente (Miercuri, 19 august 2020, 20:38)

   Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

   Modelul de educatie al ateilor e modelul comunist, singurul care a soos religia din scoli.
   • +9 (13 voturi)    
    Si totusi nu numai din scoli (Miercuri, 19 august 2020, 22:38)

    jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

    Pe de alta parte, exista tari cu adevarat seculare, unde procentul de oameni nereligiosi este foarte ridicat. Iar in unele traiesc foarte bine.

    Germanii din Est nu s-au ingramadit sa plateasca taxe la biserica, cehii, nordicii, japonezii, britanicii etc
    https://en.wikipedia.org/wiki/Irreligion#Demographics
    • -6 (14 voturi)    
     Irreligion (Joi, 20 august 2020, 2:46)

     Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

     Cand ajungem ca ele, n-o sa mai avem religie in scoli, sunt convins.
   • +6 (6 voturi)    
    Dzeu ne-a dat free will, da? (Joi, 20 august 2020, 15:49)

    Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

    Adica libertatea de a gandi si actiona cum vreau eu, clar? Daca eu aleg sa fiu destept si nu o oaie proasta e pt ca asa am vrut eu nu pt ca un barbos m-ar fi conditionat sa fiu asa.
   • 0 (0 voturi)    
    Comunismul e o crimă împotriva umanității! (Joi, 27 august 2020, 19:43)

    Dan Mihalache1 [anonim] i-a raspuns lui Setalcott

    Dar de libertatea de conștiință, de liberi cugetători ai auzit?
 • +12 (16 voturi)    
  Religia nu este Știință (Miercuri, 19 august 2020, 19:32)

  MG [utilizator]

  Istoria religiilor mai degrabă
 • +2 (10 voturi)    
  Da pe politicieni nostrii din parlament nu ar (Miercuri, 19 august 2020, 19:59)

  ty [utilizator]

  trebui sa-i evaluati la rerligie sfintia ta?
  Te pomenesti ca v-at rezumat doar la cei din PSD . . .
 • -16 (26 voturi)    
  Ateii te vor prost (Miercuri, 19 august 2020, 20:12)

  Setalcott [utilizator]

  La ora la care postez, toate comentariile sunt critice la adresa patriarhului. Pun pariu ca nici unul dintre acesti atotstiutori nu sunt in stare sa articuleze corect doctrina centrala a crestinismului, Sfanta Treime.
  • +10 (18 voturi)    
   Atotștiutorule! (Miercuri, 19 august 2020, 21:11)

   J.C.Denton [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

   Tu cunoști doctrina budistă? Dar p-aia Zen? Și nu știu ce știi tu să articulezi, dar cu tastatura se "articulează" Sfânta Treime, nu "Sfanta Treime".
   • -8 (16 voturi)    
    Pai da (Miercuri, 19 august 2020, 22:42)

    Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui J.C.Denton

    Macar atata stiu ca budismul nu e o singura doctrina, ci un ansamblu. La fel zen, la fel crestinismul.
    Si de ce sa stiu doctrine budiste, daca eu cu tot neamul meu suntem crestini din negura timpurilor?
    Si da, stiu ca conform budismului fiinta e iluzie, dorinta e suferinta, si prin detasare de iluzia separarii scapam de ciclul reincarnarilor in nirvana, contopirea in fiinta unica si suprema.
    • +4 (4 voturi)    
     Te rog vorbeste doar in numele (Joi, 20 august 2020, 15:34)

     persuasiv [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

     tau.Poate ca tu,insa nu cred ca chiar tot neamu' tau iti impartaseste credinta.ce zici???
    • 0 (0 voturi)    
     De ce să nu știi și altceva? (Joi, 27 august 2020, 19:58)

     Dan Mihalache1 [anonim] i-a raspuns lui Setalcott

     Mi-a plăcut bucățica aia de frază cu „creștini din negura timpurilor” Dar tot „sunt homo sapiens din negura timpului” e mai adevărat!
  • +16 (18 voturi)    
   Calificative (Miercuri, 19 august 2020, 23:28)

   D.M.A.Gogu [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

   Nu te supara, dar ce te distinge intr-atat incat iti permiti sa emiti judecati de genul "ateii te vor prost"? Nu iti suna a trufie, eu, care stiu sa ma rog, sunt superior celorlati?

   Ca sa revin la argumente rationale, iti pare normal ca Patriarhul isi permite sa critice ministrul (indiferent de culoarea politica)? Daca un ministru l-ar critica pe Patriarh in probleme de organizare bisericeasca ti s-ar parea normal?

   De ce crezi ca e nevoie sa se predea religia in scoli? Nu crezi ca locul catehezei este in biserici (ori in temple, moschei, etc - in functie de confesiunea fiecaruia)? Cine impedica preotii sa se ocupe la biserica de copiii doritori sa invete religie? Iar daca o fac deja, de ce trebuie facut acest lucru si in cadrul programei scolare? Toti cei care isi doresc cu adevarat ca si copiii lor sa primeasca educatie religioasa (eu m-am numarat printre ei) ar putea sa ii inscrie la lectiile organizate in cadrul parohiei din care fac parte. Pentru aceasta nu e nevoie de lectii in cadrul scolii ori de comunicate venite de la ierarhi, ci doar de efortul celor din urma de a organiza lectiile dupa nevoile comunitatii pe care o indruma. Cei care doresc cu adevarat sa urmeze aceste lectii o vor face-o.
   • -11 (13 voturi)    
    Raspunsuri (Joi, 20 august 2020, 2:31)

    Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui D.M.A.Gogu

    *Ma distinge ca sunt primul care sa comenteze obiectiv in apararea patriarhului, intr-o maree de comentarii pline de judecati trufase. Ateilor intr-adevar nu le foloseste la nimic o o majoritate de credinciosi versati in argumente teologice, prefera o masa de ortodocsi ignoranti pe care sa-i ia la misto cu fiecare ocazie
    *Nu am adus nicaieri vorba de mine, personal, nici de crestini, ci de genul de credincios pe care si-l propune ora de religie. Sunt primul sa recunosc ca la ora actuala invatamantul religios in Romania e defectuos, la fel ca invatamantul in general, si ca atare daca as pune aceeasi intrebare unui ortodox nominal as intalni aceeasi ignoranta. Tocmai de aceea solutia nu poate fi o si mai mare laxitate
    *Nu am adus nicaieri vorba de rugaciune, care este o practica, ci de doctrine, care este de nivel teoretic cognitiv.
    *In masura in care cunostintele sunt mai bune decat ignoranta, nu e nici o trufie
    *Patriarhul nu a critical ministrul, ci i-a trimis o scrisoare argumentata in care critica o anumita propunere. E un titlu tendentios ca patriarhul ar fi "suparat pe ministrul Anisie"
    *Orice propunere ministeriala este criticabila de societatea civila, este dreptul poporului suveran. Biserica este o organizatie separata de stat, parte din societatea civila. O tara in care insitutiile statului critica societatea civila este considerat anti-democratic. Analogia e nepotrivita
    *E nevoie sa se predea religia in scoli pentru ca scoala are rolul educarii. Prezenta educatiei religioase in scoli este expresia rolului pe care societatea i-l recunoste religiei. Propaganda pentru eliminarea religiei din scoli este parte din efortul de instaurare a materialismului ca doctrina de stat. Marginalizarea religiei se face prin aprobarea oficiala din partea statului a disciplinelor materialiste si evacuarea educatiei religioase in spatiul privat.
    • +14 (14 voturi)    
     totusi.. (Joi, 20 august 2020, 9:49)

     D.M.A.Gogu [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

     Faptul ca sustii o anumita pozitie (e dreptul tau, fara discutie), nu justifica afirmatia legata de prostie. Credinta sau ateismul nu au nimic de-a face cu prostia sau desteptaciunea, sunt pur si simplu necorelate.

     Exista morala si in afara crestinismului, ori a altor religii. Ba chiar si ateii pot fi cat se poate de morali, ori credinciosii imorali. Chiar nu inteleg de ce educatia religioasa nu poate fi organizata in cadrul bisericii si trebuie adusa in scoli, sa primeasca acelasi sttut ca si materii gen matematica sau limba romana.

     Atat scoala cat si biserica au rol educativ. Fara a fi incompatibile, cele doua educatii raman diferite in esenta: una este laica si se adreseaza obligatoriu oricarui copil, cealalta credinciosilor. Copiii trebuie sa mearga la scoala pentru a putea avea o meserie la varsta maturitatii, insa intr-un stat laic si democratic nu poti obliga o persoana sa se indrepte spre ortodoxie, catolicism, ori alta religie. Fara a-i minimiza importanta, credinta e ceva personal si intim, de aceea nu trebuie amestecata cu scoala. Credinta te indeamna sa alegi sa primesti educatie religioasa, insa ramane o alegere si nu ceva obligatoriu pentru orice om.

     Cat priveste critica, patriarhul nu e un simplu membru al societatii civile. In momentul in care emite o critica, IPS e perceput ca vocea bisericii majoritare din Romania, cu sau fara intentia sa. Daca pesedintele ar exprima o opinie critica in privinta unei probleme bisericesti, ar fi perceput ca un simplu cetatean, membru al societatii civile?
     • -5 (5 voturi)    
      Insist (Joi, 20 august 2020, 15:35)

      Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui D.M.A.Gogu

      Un crestin inteligent e cel mai mare pericol pentru ateism.
      Evident exista morala si in afara crestinismului - o morala opusa moralei crestine in multe privinte.
      Patriarhul poate critica deliberarile guvernului, spre deosebire de presedinte, care nu are caderea de a critica deliberarile bisericii, pentru ca guvernul guverneaza statul pe de-a-ntregul, cu biserica cu tot, cu legislatie, forte de ordine si autoritatea de a le impune cu forta. Biserica nu guverneaza statul cu toti cetatenii lui in acest fel. Apartenenta si supunerea la decretele bisericii e optionala.
      • +3 (3 voturi)    
       daca e optionala, de ce s-a oparit daniel?! (Joi, 20 august 2020, 20:04)

       Antenistontel [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

       .
    • +4 (6 voturi)    
     Bre,da' nu te lasi... (Joi, 20 august 2020, 15:39)

     persuasiv [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

     De ce vrei tu sa ne bagi pe gat ceea ce nu ne place ???E simplu.De ce???
  • +14 (16 voturi)    
   Doctrina centrala a crestinismului? (Joi, 20 august 2020, 0:43)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

   Iubeste-ti aproapele?..

   Ah, stai, asta era crestinismul de acum 2000 de ani. Am uitat. Tu vorbest de doctrina centrala BOR. Sfanta Treime la care tanjeste preotimea ortodoxa - bani, bani si iar bani.
   • -13 (15 voturi)    
    Iar mistocareala (Joi, 20 august 2020, 2:41)

    Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    In primul rand, iubirea aproapelui nu e o doctrina, e un foarte simplu imperativ etic.
    Apoi, daca as spune ca iubirea aproapelui e o doctrina crestina mi s-ar raspunde pe buna dreptate ca nu e exclusiv crestina, ci universala.
    Pentru a fi o doctrina, o idee trebuie sa aiba o anumita elaborare teoretica dincolo de un simplu enunt si sa fie specifica, sa se distinga de alte doctrine.
    Dar ce sa faci, acesta este obiectivul secularistilor globali de pretutindeni: eliminarea particularitatilor si specificitatilor locale.
    • +8 (10 voturi)    
     mai mult nu meriti (Joi, 20 august 2020, 10:47)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

     Doctrina insemna un set de principii definitorii. Principii. Pentru religia crestina aceste principii sunt expuse exclusiv de un anume Iisus din Nazaret.

     Dogma Sfintei Treimi este inventia sicofantilor (BOR si nu numai) care cer bani pentru rugaciuni. Iisus nu a vorbit niciodata despre asa ceva, asa numita "sfanta treime" nu este mentionata in nici o scriptura, deci nu are legatura cu credinta crestina.
     • -5 (9 voturi)    
      Mai mult nu meriti (Joi, 20 august 2020, 15:08)

      Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui pehash

      Inca unul care da lectii crestinilor sa arunce trei sferturi din Noul Testament la gunoi.
      Indiferent daca doctrina Sfintei Treimi e adevarata sau falsa, daca e prima sau a cincisprezecea ca importanta, afirmatia mea ca omul obisnuit de pe strada nu o poate formula corect ramane.
      "The Church … has received from the apostles and their disciples this faith in one God, the Father … in one Christ Jesus, the Son of God, who became incarnate for our salvation; and in the Holy Spirit. (Irineu din Lyon, Adversus Haereses I:10:1)", 185 d Chr.
      Ma bucur ca esti de acord ca BOR exista inca de dinainte de Constantin.
    • +4 (4 voturi)    
     Canta,bre eruditule (Joi, 20 august 2020, 15:31)

     persuasiv [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

     la alta masa.Poate pe holurile Academiei gasesti ceva...
  • +12 (14 voturi)    
   Religia te obligă să crezi. (Joi, 20 august 2020, 8:42)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

   Așa te împiedică să gândești,să-ți dezvolți capacitățile intelectuale pentru a descoperi tehnici și tehnologii noi,pentru a fi om.Ce vrea PF Daniel este de un conservatorism păgubos pentru dezvoltarea intelectuală a elevului și păgubos și pentru biserică,care rămâne închistată în practici vechi.Pe când și niște cursuri de vrăjitorie,astrologie.BOR păcătuiește că se crede intermediar între Dumnezeu și om.
   • -6 (6 voturi)    
    Parerea ta (Joi, 20 august 2020, 15:49)

    Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    Ai scris un fals cap-coada.

    https://www.youtube.com/watch?v=enDhX49F3XI
  • +4 (4 voturi)    
   Cum vine asta??? (Joi, 20 august 2020, 15:37)

   persuasiv [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

   ''sa articulezi corect doctrina centrala a crestinismului....''Ce iei,zi-mi ca vreau si eu sa ma simt,sa ne ''simtem'' bine,ca suntem mai multi.
  • 0 (0 voturi)    
   nu te vor, doar constata! (Joi, 20 august 2020, 20:01)

   Antenistontel [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

   .
 • -3 (5 voturi)    
  pecsiglas (Joi, 20 august 2020, 4:54)

  maiorulmura [utilizator]

  macar atata lucru bun sa faca
 • +13 (15 voturi)    
  Prea Confuzia Ta, (Joi, 20 august 2020, 7:30)

  John M. [utilizator]

  Ocupa-te matale cu cele ceresti si lasa lucrurile lumesti pe mana celor care lucreaza cu oamenii pe pamant. Nici noi, profesorii, nu-ti spunem cum sa-ti faci meseria, desi avem destule idei care ti-ar prinde bine.
 • -2 (2 voturi)    
  Daca (Joi, 20 august 2020, 19:48)

  Camelia Mitica [anonim]

  doriti dovezi despre ce inseamna lipsa religiei uitativa la tarile occidentale, pline de migranti de alta religie, precum si de locasurile lor de cult. Noi am fost multa vreme sub turci, dar un singur lucru nu au acceptat voievozii nostrii: moschei in Tarile Romane. Si turcii au acceptat!
  • 0 (0 voturi)    
   „Capitulațiile” de negăsit... (Joi, 27 august 2020, 20:14)

   Dan Mihalache1 [anonim] i-a raspuns lui Camelia Mitica

   Costa mai puțin decât construirea de moschei și trimiterea aici și a personalului aferent; și cuceritorii turci voiau să-și maximizeze profiturile obținute din jaf și taxe de protecție (haraci, tribut etc.)


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by