Legea care prevede că încălcarea măsurilor dispuse prin ordinul de protecţie este pedepsită cu închisoare de la şase luni la 5 ani a fost promulgată miercuri de președintele Klaus Iohannis. Până acum, o astfel de infracţiune era pedepsită cu închisoare de la o lună la un an.

HotNews.roFoto: Hotnews

De asemenea, în procedura desfășurată în fața judecătorului pentru emiterea ordinului de protecție victima trebuie să aibă în mod obligatoriu avocat, altfel i se acordă unul din oficiu.

Conform Administrației Prezidențiale, Iohannis a semnat miercuri decretul de promulgare a actului normativ pentru modificarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice.

Proiectul de lege a fost adoptat de deputați în 28 iulie.

Ce prevede actul normativ:

  • Art.32. (1) Încălcarea de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecţie a oricăreia dintre măsurile prevăzute la art.23 alin.(1), (3) şi (4) lit.a) şi b) şi dispuse prin ordinul de protecţie constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
  • (2) Încălcarea de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecţie provizoriu a oricăreia dintre măsurile prevăzute la art.224 alin.(l) şi dispuse prin ordinul de protecţie provizoriu constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

Legea modifică şi prevederile referitoare la asistenţa juridică pentru persoanele care solicită un ordin de protecţie:

  • Asistarea sau, după caz, găzduirea victimelor, respectiv asistarea agresorilor în unităţile prevăzute la art. 15 alin. (2) şi (3) se face în baza încheierii unui contract de acordare a serviciilor sociale. Pentru minori contractul de acordare a serviciilor sociale este semnat de părintele însoţitor sau, după caz, de reprezentantul legal. Asistenţa juridică a persoanei care solicită ordinul de protecţie este obligatorie. Dacă victima nu are avocat, i se va acorda asistenţă juridică din oficiu.

  • CONSULTĂ AICI NOUA FORMĂ A LEGII