Lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, a lansat un apel la statele Uniunii Europene să nu recunoască alegerile prezidenațiale ”fraudate” din 9 august și să respecte ”opțiunea” poporului său, scrie Reuters.

Svetlana TihanovskaiaFoto: Sergei GAPON / AFP / Profimedia

Apelul a fost lansat printr-un mesaj video chiar înainte de reuniunea online a membrilor Consiliului European, care va începe miercuri, la ora 13.00.

”Fac apel să nu recunoașteți aceste alegeri fraudate. (...) Dl. Lukașenko și-a pierdut orice legitimitate în ochii națiunii noastre și ai lumii întregi”, a spus ea.

Tihanovskaia s-a refugiat în Lituania la câteva zile după depunerea unei contestații la Comisia Electorală care l-a dat câștigător cu 80% pe președintele Aleksandr Lukașenko.

Belaurs a fost scena unor proteste masive imediat după alegeri, tot mai mulți oameni cerându-i lui Lukașenko să renunțe la putere.

Săptămâna trecută, la finalul reuniunii miniștrilor de externe din UE, șeful diplomației europene Josep Borrell a anunțat că statele membre nu recunosc rezultatul alegerilor din Belarus și urmează să fie impuse noi sancțiuni pentru încălcarea valorilor democratice, fraudă electorală și violența forțelor de ordine.