Deputații din Comisia de Muncă au respins marți ordonanța de urgență a Guvernului prin care alocațiile copiilor au fost majorate cu 20% începând cu 1 august, ci nu dublate, așa cum prevede legea votată de PSD. Actul normativ intră miercuri la vot final în Camera Deputaților, iar dacă va fi respins, rămâne în vigoare legea care obligă Guvernul să dubleze alocațiile, nu să le mărească etapizat.

BaniFoto: Agerpres

Comisia pentru muncă a adoptat marţi raport pentru respingerea ordonanţei de urgenţă care vizează creşterea etapizată a alocaţiilor pentru copii, scrie News.ro. Au fost două voturi "împotrivă" ale PNL, două abţineri de la USR, iar restul membrilor Comisiei au votat pentru raportul de respingere a OUG.

Camera Deputaţilor - în calitate de for decizional - va vota actul normativ în plenul de miercuri, care începe la ora 16.00.

Și Senatul a respins ordonanța de urgență, în urmă cu o săptămână.

Ordonanța de urgență adoptată de Guvern prevede o creștere de 20% de la 1 septembrie, iar următoarele creșteri să fie făcute de două ori pe an, după cum urmează: creșteri de 20% pe 1 ianuarie și 1 iulie, până în 2022. Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, anunţa, la finalul şedinţei de Guvern din 29 iulie, că, la 1 septembrie, copiii vor primi mărite alocaţiile aferente lunii august. Copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani vor primi 185 de lei, iar cei de până la 2 ani sau cei de până la 18 ani, dacă au dizabilităţi, vor primi 369 de lei. Alte patru creşteri, cu câte 20 la sută, erau prevăzute în 2021 şi 2022.

Legea prin care ar fi urmat să fie dublate alocațiile a fost promulgată pe 14 ianuarie de președintele Klaus Iohannis. Legea adoptată de Parlament stabilește majorarea alocațiilor pentru copii astfel:

  • 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani
  • 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap
  • 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap.

Premierul Ludovic Orban a spus în repetate rânduri că Guvernul nu își permite dublarea alocațiilor din cauza lipsei de bani de la bugetul de stat.