Guvernul va sesiza Curtea Constituțională în cazul în care PSD va modifica în Parlament proiectul de rectificare bugetară care prevede majorarea pensiilor cu 14% de la 1 septembrie, a declarat luni premierul Ludovic Orban. El a spus din nou că o creștere mai mare nu poate fi susținută și că este "maximum posibil".

BaniFoto: Agerpres

Întrebat luni dacă Guvernul va sesiza Curtea Constituțională în cazul în care PSD va modifica în Parlament proiectul de rectificare bugetară, așa cum a anunțat, Ludovic Orban a răspuns: "Cu siguranță. Am luat o decizie extrem de grea. E maximum posibil. Orice creștere mai mare (n.r. - a pensiilor) nu poate fi sustinută, se va întoarce împotriva României".

El a acuzat PSD de "gargară populistă".

"PSD trăieşte încă în anul 2016. Opiniile populaţiei s-au schimbat radical. Lumea nu mai suportă toată gargara populistă a PSD. Atunci când iei decizii, trebuie să ai în spate analize economice, studii de impact. În ultimele 5 luni de zile majoratatea PSD din Parlament a scos pe bandă rulantă acte normative pentru care nu există bani. Tot ce facem noi facem pe analize serioase, astfel încât să nu avem cheltuieli nesustenabile. Orice venit poate să crească doar în condiţiile în care există o reală dezvoltare economică”, a adăugat Orban.

Pensiile vor crește cu 14% de la 1 septembrie, comparativ cu 40% cât era prevăzut, reiese din proiectul rectificării bugetare.

​"Se propune ca începând cu 1 septembrie 2020 valoarea punctului de pensie să fie majorată cu 14%, respectiv de la 1.265 lei la 1.442 lei. Totodată, se propune majorarea începând cu aceeași dată a indemnizației minime sociale pentru pensionari, cu 14%, de la 704 lei la 800 lei", se arată în nota de fundamentare.

Fostul ministru al Muncii Marius Budăi a anunţat că PSD va depune amendamente la proiectul de lege privind rectificarea bugetară, în baza căruia pensiile vor fi majorate cu 14 procente de la 1 septembrie 2020. El a susținut că existau bani în bugetul de pensii, iar suma putea fi completată pentru ca punctul de pensie să fie majorat cu 40 la sută.