Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, la festivitățile de Ziua Marinei, că, în ultimii ani, România şi-a consolidat statutul de aliat şi actor regional care participă activ la asigurarea securităţii euro-atlantice şi internaţionale. Șeful statului a precizat că România va continua demersurile pentru sporirea prezenţei aliaţilor în structurile NATO de pe teritoriul țării noastre.

Klaus IohannisFoto: Administratia Prezidentiala

"Evoluţiile din vecinătatea noastră estică şi poziţionarea la frontiera externă a Uniunii Europene şi a NATO reclamă asumarea de către ţara noastră a unui profil mai activ din punct de vedere politic, diplomatic şi economic, în procesul de consolidare a securităţii regionale. Statutul României de vector de stabilitate şi furnizor de securitate regională, care este deja o realitate, va continua să fie valorificat prin aplicarea consecventă a liniilor de politică externă asumate în ultimii ani. Regiunea Mării Negre este o zonă de interes strategic nu numai pentru România, ci şi pentru NATO şi Uniunea Europeană. De aceea, trebuie să fie un spaţiu sigur şi predictibil, aspecte esenţiale pentru securitatea naţională şi pentru cea europeană şi transatlantică. Vom continua, aşadar, demersurile pentru dezvoltarea posturii naţionale de apărare şi pentru sporirea prezenţei aliaţilor în structurile NATO de pe teritoriul României, concomitent cu creşterea eficienţei eforturilor întreprinse de statul român, astfel încât securitatea naţională să fie întărită", a afirmat Iohannis.

El a menţionat, în context, că obiectivele României la Marea Neagră rămân neschimbate: "Respectiv, consolidare în partea estică a unei zone stabile democratice şi prospere prin racordarea spaţiului Mării Negre la valorile şi procesele de cooperare europene şi euroatlantice, precum şi dinamizarea cooperări regionale cu accent pe proiecte care generează beneficii concrete pentru cetăţenii României şi ai statelor din regiune".

Totodată preşedintele i-a felicitat pe marinarii participanţi anul acesta la Exerciţiul multinaţional "Sea Breeze 20".

"Navele române şi personalul aferent desfăşoară periodic şi în mod constant misiuni şi exerciţii NATO, precum şi alte misiuni multinaţionale în Marea Neagră. Îi felicit pe participanţii la Exerciţiul multinaţional "Sea Breeze 20", recent încheiat, unul dintre cele mai mari exerciţii, precum şi pe toţi membrii echipajelor navelor militare sub pavilion românesc care au participat la misiuni şi aplicaţii împreună cu alte nave ale aliaţilor şi partenerilor noştri", a afirmat Iohannis.

Nu în ultimul rând, şeful statului i-a felicitat şi pe cei care, prin activitatea lor desfăşurată pe uscat, fac posibilă activitatea marinarilor pe fluvii, mări şi oceane.

La finalul discursului său, preşedintele le-a mulţumit marinarilor români pentru patriotismul şi profesionalismul lor.

"Prin jurământul pe care l-aţi depus, fiecare dintre voi a făcut o promisiune solemnă şi s-a angajat la o viaţă caracterizată de onoare, dar şi de sacrificiu şi privaţiuni.Vă mulţumesc pentru patriotismul şi profesionalismul vostru, precum şi pentru modul în care vă îndepliniţi misiunile, promovând astfel, peste mări şi ţări, prin conduita voastră, valorile şi spiritul româneşti. Vă doresc multă sănătate, alături de familiile dumneavoastră, şi vă doresc mult succes în activitate! Sfânta Fecioară Maria, protectoarea Marinei României, să vă ocrotească, oriunde veţi naviga cu drapelul României la catarg! La Mulţi Ani Marinei României şi Forţelor Navale! ", a conchis preşedintele Klaus Iohannis.