Dezamăgirile unei românce, psiholog în Franța, despre respectarea regulilor: „Nu ai aflat că francezii sunt oameni liberi și nu oi? Exact ca în România”

de Alex Olaru     HotNews.ro
Vineri, 14 august 2020, 9:11 Actualitate | Esenţial


Elena T., terapeută româncă din Franța
Foto: Arhiva personala
O româncă stabilită la Paris de șase ani și care lucrează cu copii cu dizabilități ne-a povestit care este atitudinea francezilor față de respectarea regulilor și cum s-a schimbat viața ei de la izbucnirea pandemiei.​

Franța a înăsprit regulile în societate, în încercarea de a răspunde creșterii cazurilor de infectare cu noul coronavirus (peste 10 mii de cazuri noi, în ultima săptămână). Purtarea măștii de protecție este obligatorie de luni la Paris în spațiile publice deschise aglomerate și acum guvernul mobilizează Poliția și Jandarmeria, pentru ca regula să fie și respectată.

În țara în care la debutul pandemiei au fost retrase măștile din farmacii și unde un șofer de autobuz a fost bătut până la moarte de pasagerii pe care a încercat să-i oprească să urce în vehicul pentru că nu purtau mască, nerespectarea regulilor costă acum 135 de euro. La a treia abatere se poate merge la închisoare, pentru șase luni.

Comparate, mesajele autorităților franceze par în oglindă cu ce se aude la București: cifre îngrijorătoare, vigilență, apeluri peste apeluri la spirit civic și respectarea unor măsuri elementare de protecție. Și tot la fel ca la București, avertismentele se aud cu ecou și mulți francezi refuză „să fie oi” și să se supună.

Mi-o spune Elena T., o româncă stabilită la Paris de șase ani. Elena este psiholog și lucrează pe cont propriu cu copii cu dizabilități. Pentru ea, pandemia a însemnat o bulversare totală: i-au fost afectate grav munca și veniturile: “De la jumătatea lui martie până la sfârșitul lui iunie nu am lucrat deloc și nu am avut practic niciun venit.”

Marea problemă în Franța rămâne însă atitudinea celor din jur, explică Elena. “Sunt copleșită de lucrurile pe care nu le pot controla și care mă expun la risc. De atitudinea celorlalți. Sunt epuizată să fiu veșnic în stare de alertă. Să evit. Să nu ating. Să nu fiu atinsă. Să nu mă mai lovească în îmbulzeală”.

De ce ai plecat din România?

Pentru că nu mă mai regăseam în țară. Visam la mai bine. Și în egală măsură am ținut cont de aspectul financiar. N-am vrut să mai muncesc o viață întreagă doar ca să plătesc facturi și chirie sau rate. Am vrut o viață mai bună, pe scurt.

Când ai auzit pentru prima oară de Covid-19 și câtă importanță ai dat știrii, la momentul acela?

Am auzit de virus la începutul lui ianuarie. Am luat lucrurile foarte în serios și am încercat să mă pregătesc încă de atunci. Farmaciile din Franța au refuzat apoi să vândă măști, gel și mănuși. Îmi râdeau în nas că nu ajunge un virus chinezesc în Franța. Așa că am cerut ajutor acasă, din România. Am cam știut din ianuarie ce va urma.

Am prieteni în toată lumea, inclusiv Coreea de Sud și ei mă avertizau. Nu am luat în râs gravitatea situației nici pentru o secundă. Și foarte mulți cunoscuți de-ai mei mă acuzau atunci ca împrăștii fake news. Acum cred că s-au convins. Am avut norocul să primesc măști și echipamentul necesar din România în timp util. Franța, țara în care îmi plătesc tributul să locuiesc, a refuzat să-mi vândă lucruri elementare. Ba chiar, la un moment dat, au mai și transmis că purtatul măștilor e inutil, probabil pentru a acoperi faptul că nu aveau stocuri.

Copiii care se duceau la școală cu mască erau puși să o dea jos. Dar eu am continuat să port mască. Deși am astm și tahicardie, te asigur că o pot purta fără probleme mai bine de șapte ore pe zi. Am obosit să aud oameni folosind astmul ca scuză.


Afiș într-o farmacie din Franța la începutul pandemiei. FOTO: Elena T.

Când ai înțeles cu adevărat ce înseamnă virusul ăsta?

Când am văzut efectele pe care le avea în China și Coreea de Sud. Am contact zilnic cu cadre medicale. Una dintre persoanele mele cele mai dragi este medic și a avut și Covid. Cunoscându-mi starea de sănătate, m-a avertizat din februarie. Tot atunci m-am îmbolnăvit în Franța (teoretic bronșită). Ulterior am făcut tratament și tomograf și acum sunt ok.

Încă mă întreb dacă am avut cu adevărat bronșită atunci. A durat vreo trei luni și a fost cea mai agresivă bronșită din viața mea.

În ce fel simți tu că ești copleșită de ce se întâmplă în jur?

Sunt copleșită în principal de lucrurile pe care nu le pot controla și care mă expun la risc. De atitudinea celorlalți. Sunt epuizată să fiu veșnic în stare de alertă. Să evit. Să nu ating. Să nu fiu atinsă. Să nu mă mai lovească în îmbulzeală. Să nu ratez nicio etapă din protocolul detaliat pe care îl urmez de la începutul anului pentru a intra în casă.

Ajung de multe ori epuizată după o zi plină de muncă și intru în faza disperată a dezinfectării tuturor obiectelor pe care le-am avut la mine, la schimbatul compulsiv al hainelor. Nu mai port geanta, tocmai ca să pot spăla zilnic tot ce folosesc. Îmi curăț și pantofii la intrare.

Ce s-a schimbat în ultimele 3-4 luni pentru tine?

Am învățat să fiu mai atentă la mine, la cum mă simt, la cum reacționez. La ce mă face vulnerabilă sau nu. Și am realizat cine și ce contează cu adevărat pentru mine. Practic, lumea mea s-a împărțit în două. Am păstrat legătura numai cu oamenii capabili să înțeleagă situația actuală. Nu pot și nu vreau să mai interacționez cu restul. E prea obositor.

Cum ți-a afectat pandemia munca?

În primele luni, sever. De la jumătatea lui martie până la sfârșitul lui iunie nu am lucrat deloc și nu am avut practic niciun venit. Câștigurile mi-au fost afectate grav de tot. Au devenit zero. Am supraviețuit folosind banii pe care doream să îi investesc în formări profesionale.

În ce măsură simți că te-a ajutat statul francez? Ai putut să aplici la vreo schemă de ajutor?

Eu nu, pentru că lucrez liberal, pe cont propriu. Alții, da. Condițiile pe care le cereau ca să ofere vreun ajutor erau absurde, cu termene limită în care nu am reușit să mă încadrez, mai ales că nu cunoșteam sistemul.


Urme de la mască pe fața Elenei T.

Cum sunt afectați copiii cu care faci terapie?

Din păcate, unii copii au fost afectați grav și starea lor a regresat enorm. Unii au devenit mult mai agresivi, unii părinți au avut căderi nervoase.

S-a schimbat în vreun fel relația ta cu copiii cu care lucrezi?

Eu cred ca da. Eu m-am schimbat destul de mult, mă simt mult mai deschisă și pregătită pentru lucruri neașteptate. Cred că și copiii simt asta. În ultima vreme am lucrat cel mai mult pe deschidere, flexibilitate și conexiune (lucrez cu clienți noi acum, de obicei asta facem la începutul terapiei). Consider că eu trebuie să descopăr copilul, nu să decid eu cine și cum trebuie el sa fie.

Care e cel mai delicat caz pe care îl tratezi și cum a fost afectată terapia copilului de izolare?

Acela al unui băiețel cu un diagnostic irecuperabil integral, care merge în școală publică, nu folosește niciun fel de protecție și este foarte expus. Când lucrez cu el sunt echipată ca la Terapie Intensivă, din diverse motive justificate (prin aprilie împărțeam meme-uri despre asta, acum chiar o fac). Pentru că este complet nonverbal și nu poate să beneficieze de suficiente ore de terapie momentan, suferă foarte multe frustrări care generează comportamente negative și lucrurile pe care le pot face pentru el sunt, din păcate, destul de limitate.

Cum reacționează acum familiile copiilor?

Multe familii par ușurate ca s-au ridicat restricțiile. Familia cu care lucrez în această perioadă nu este franceză, a decis să nu își înscrie copilul la școală pentru anul următor și să implementăm un program acasă. Ei sunt conștienți de prezența virusului și avem principii comune în ceea ce privește gestionarea acestuia.

Măsurile luate de guvernul francez te-au făcut să te simți în siguranță, să crezi că situația acolo este sub control sau efectele nu au fost cele dorite?

Absolut deloc! Măsurile mi s-au părut efectiv glume, nimeni nu le respecta și nu am auzit de cineva care să suporte consecințe pentru asta. Când eu am sunat să reclam o petrecere în stradă cu peste 20 de oameni fără măști, mi s-a comunicat foarte clar că nu e problema lor și-au închis telefonul. Tot ei au oscilat între ideea de a vinde măști de bumbac fabricate conform unor norme franceze și de a face vânzarea de măști ilegală. Ce încredere aș putea avea în așa ceva?


„Măști conforme” in Franța la începutul pandemiei. FOTO: Elena T.

Cum a reacționat societatea franceză? Cât de mult sunt respectate regulile acolo?

Ce reguli? Nu ai aflat că francezii sunt oameni liberi și nu sunt oi? E exact ca în România.

Cum se raportează francezii din jurul tău, prieteni, colegi la COVID-19?

Majoritatea au atitudinea „sunt tânăr, sunt sănătos, nu are ce sa mi se întâmple”. Și mă simt invalidată auzind asta mai ales când și eu sunt tânără, poate nu atât de sănătoasă, ba chiar considerată „persoană vulnerabilă”. Și văd zilnic atâtea alte persoane vulnerabile, treaba mea e să le protejez, nu să risc să le contaminez. Din respect pentru sănătatea mea și a copiilor cu care lucrez, refuz sa intru în contact cu cei care aleg să se expună.

Cum e la Paris, pe stradă, în cafenele sau în metrou?

Aglomerat. Exact cum era și înainte de Covid-19. Cel puțin în zonele în care am mers eu în ultima perioadă.

De ce crezi că lumea nu respectă regulile?

Poate din lipsa de informație, poate din lipsa de respect, poate din lipsa de empatie. Presupun că depinde, de la caz la caz.

Îi incluzi aici și pe românii din Franța? Sunt la fel de neglijenți?

Nu pe cei foarte puțini pe care îi cunosc personal, însă dacă aș considera relevante postările unora de pe Facebook, atunci cu siguranță da.A fost mediatizat cazul șoferului de autobuz bătut în Franța până la moarte de pasagerii cărora le ceruse să poarte mască. Simți frică și tensiune pe stradă sau a fost un caz izolat?

Eu da, simt frică și tensiune pe stradă. Însă dacă mă opresc puțin și îi observ pe cei din jurul meu, nu pot spune că văd vreun disconfort aparte. Am impresia că pentru majoritatea oamenilor viața a revenit la normal. Sunt totuși câțiva oameni care emană și ei teamă.

Cum e atmosfera în cartierele mai sărace, în periferii sau în zonele de imigranți?

În zonele prin care am trecut nu se ține deloc cont de virus. Nu există distanță socială sau măști.

Ai simțit în vreun moment solidaritate cu sau din partea celor din jur?

Mi s-a întâmplat o dată, în tramvai. S-a așezat lângă mine, pe un scaun interzis, un tip masiv cu masca sub nas. I-am amintit modul de utilizare corect al măștii și i-am atras atenția că acela este un scaun marcat interzis, mulțumindu-i anticipat că nu se va așeza. S-a așezat oricum. A spus că întreg tramvaiul face oricum asta. Atunci au intervenit foarte multe persoane, în special imigranți, care i-au arătat clar că nimeni altcineva nu face asta și i-au cerut să se ridice imediat și să păstreze distanța.

A fost cred singura dată când nu m-am simțit singură în lupta asta. Acum însă nu se mai respectă nicio regulă în transportul în comun.

Ce îți lipsește cel mai mult, în pandemie?

Libertatea de a călători fără anxietate severă. Nici nu iau în calcul să călătoresc vara asta.

În România se vorbește inclusiv de încălcarea libertăților. Ai simțit vreo clipă că libertatea și drepturile tale sunt încălcate de stat, de la declanșarea crizei sanitare?

Am simțit asta în momentul în care guvernul a transmis că populația nu trebuie să poarte măști, că ele sunt inutile! Când nu am avut acces la îngrijire medicală și la echipamentele necesare de protecție. Legat de carantină și de restricții, absolut deloc. Dimpotrivă, părerea mea e că trebuiau luate multe mai devreme.

Cum vei ieși din pandemie, mai umană sau mai cinică?

Sper mai umană, mai conectată cu mine însămi. Singura parte bună e că virusul ăsta și restricțiile impuse, pe care le-am respectat, mi-au oferit și ocazia să iau o pauză, să mă odihnesc, să mă resetez și să învăț să o iau mai încet. Aveam nevoie de lecția asta, de timpul ăsta.

În România te gândești să te întorci?

Deseori, mi se face dor de casă și de ai mei. În România aș veni mai întâi în vacanțe și poate definitiv, doar dacă am să mai simt vreodată că pot să fiu bine acolo. Aș vrea să ating anumite obiective înainte să mă gândesc serios la asta. Pe termen lung, poate. Momentan, nu.

Ți-e teamă de eșec? Te gândești că pandemia îți poate șterge cei șase ani petrecuți acolo?

Bineînțeles că îmi este frică de eșec. Mereu mi-a fost, dar din fericire asta nu m-a împiedicat vreodată să fac ceva. Nu mă gândesc deloc la faptul că pandemia îmi poate șterge cei șase ani petrecuți aici. Am norocul să pot face unul din lucrurile acelea care, după ce sunt făcute, chiar rămân.

Ce le spui tu celor care nu cred în coronavirus?

Sa se mai documenteze puțin. Despre respect, în primul rand, despre Covid-19 și despre modalitățile de a trăi cu virusul pe teritoriul pe care ne aflăm.

Alex Olaru este jurnalist al postului de radio RFI


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

44095 vizualizari

 • -12 (80 voturi)    
  Ca psiholog (Vineri, 14 august 2020, 9:31)

  Futurist Irefutabil [utilizator]

  Ar trebui sa stie ca sanatatea nu poate fi impusa. Altfel fumatul nu ar mai exista. Si fumatul ii afecteaza pe nefumatori si trebuie sa te feresti. Exista fireste parghia convingerii, insa nu exista cea a impunerii. Cu cat va fi folosita mai mult, cu atat oamenii nu vor constientiza necesitatea si se vor opune.
  • -10 (60 voturi)    
   Adaug ceva (Vineri, 14 august 2020, 11:10)

   Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui Futurist Irefutabil

   Ca sa nu se creada ca eu nu port masca. Eu port respirator tocmai pentru ca este mai bun ca protectie impotriva celor care nu poarta masca. Insa alegerea mea de a purta respirator (la fel cul e alegerea celor care poarta masca sau nu) este una bazata pe analiza a ceea ce castig (iluzia unei protectii, bazata doar pe reducerea probabilitatii de a ma infecta, intrucat nici o metoda nu e 100% sigura) fata de disconfortul produs. Cu alte cuvinte, accept o reducere a confortului pentru a castiga o scadere a probabilitatii de infectare. DAR: dupa cum se vede, aceste decizii sunt profund egoiste - nicaieri nu vorbesc de "ceilalti", ci este o alegere personala. Faptul ca secundar purtand respirator scad probabilitatea ca ceilalti sa fie infectati de mine este un efect lateral, nu scopul principal.

   Oamenii au fost informati. Au vazut cazurile, au vazut evolutia benigna a bolii (Djokovic nu a avut nici pe draq) si au vazut si evolutia maligna (oameni chinuindu-se, familii decimate). In final insa fiecare decide pentru el. EXACT ca la fumat. Eu unul am decis sa nu fumez. Dar din nou este o decizie proprie, nu impusa, bazata pe cauzalitate si pe analiza a ceea ce castig vs de ceea ce pierd. Beau insa multa cafea. Din nou o alegere personala, intrucat sunt hipertensiv. Ar trebui sa vina statul sa ma amendeze ca hipertensiv fiind beau cafea? Iar daca se spune ca singurul in pericol sunt eu, nu e adevarat: daca fac un atac de cord la volan si omor 3 intr-o statie, este evident ca nu este doar viata si sanatatea mea in joc.

   Viata este un sir enorm de compromisuri pe care oamenii le fac. Cu cat le fac mai educati, cu atat probabilitatea de esec / daune e mai mica. Zero nu va fi niciodata iar evitarea compromisurilor este de asemenea imposibila. Asadar: cheia e educatia nu amenda.
   • +14 (42 voturi)    
    ok (Vineri, 14 august 2020, 12:44)

    imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui Futurist Irefutabil

    Cand va fuma cineva langa tine apoi "virusul" fumatorilor te va face si pe tine sa fumezi, iar tu fumand la randul tau langa altii, vor fi si ei fortati de "virus" sa fumeze fara sa se poata controla, atunci da, va merge toata comparatia expusa pana acum de tine in comentarii.

    Cum fumatul nu are nicio treaba cu infectarea de virusi, comparatia nu isi are sensul. Sa spui ca e alegerea ta de a nu fuma e ca si cand ai compara virusul cu sinucideri. "Da, a fost alegerea mea sa nu ma arunc de la geam, deci fiecare face ce vrea".

    Nu am cum sa fiu de acord cu genul asta de mentalitate, imi pare rau.

    Nu are sens sa intru in "e democratie, e prin constitutie, fac ce vreau, nu statul decide" pentru ca democratia sau constitutia iti dau dreptul sa infectezi pe altii si sa ii privezi de libertate fortandu-i sa se autoizoleze acasa sau in spital. Desigur genul asta de discutie "ou si gaina" nu functioneaza cu persoane care nu cred in beneficiile carantinei.

    Si in incheiere, da, carantina sau regulile stricte par sa nu aib efect dintr-un singur motiv: nu sunt respectate de toti, nu pentru ca nu sunt bune sau eficiente.

    Pe scurt: ochelarii de cal nu sunt la moda, e cazul sa se renunte la ei.
   • +11 (19 voturi)    
    Libertate si raspundere (Vineri, 14 august 2020, 17:17)

    Mihai Panet [anonim] i-a raspuns lui Futurist Irefutabil

    Se pare ca multi sunt constienti ca au libertati, ca nu sunt oi supuse... Dar mai avem si raspunderi, inclusiv fata de sanatatea celorlalti. Inca n-am auzit pe cineva sa urle in fata supermarketului: "Nu sunt oaie, sunt om responsabil".

    Ce-or face cei cu libertatile incalcate daca, plimbindu-se prin natura, dau de un cuib de vipere? Le spun si celorlalti sau considera ca e libertatea lor sa taca?
  • -7 (43 voturi)    
   In plus (Vineri, 14 august 2020, 11:15)

   Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui Futurist Irefutabil

   Probabilitatea sa iei boala de la sot/sotie cu care dormi 8 h in acelasi pat decat de la vecinul de vizavi pe langa care treci razant la magazin. Si de unde a luat sotul/sotia boala? Simplu: de la birou, acolo unde a stat tot 8 h alaturi de cineva infectat. Si de la cine a luat acela boala? De la sotia lui! Se numesc focare. Nu am spus in nici un caz ca nu iei boala din autobuz sau de la magazin, ci doar ca probabilitatea este net superioara sa o iei in cazul in care stai in pat cu cineva infectat decat sa o iei de la nea' Vasile, pe plaja, pentru ca nu a purtat masca. Este doar o probabilitate. Vasile nu a stranutat pe tine, ti-a vorbit peste cearsaf in timp ce pe sotie ai sarutat-o de noapte buna desi ti-a spus ca o doare capul sau ca e obosita franta. Uitati-va in Romania cate cazuri vin ca au luat boala de la magazin ca nu au purtat masca si cate de la caminele de batrani sau spitale. Acolo sunt cu sutele: e suficient un caz, din cauza expunerii de lunga durata fac toti boala. Si acum: la camine ii punem pe batrani sa poarte masca in interior 24/24?!?!? Chiar si cand mananca?!?!?
   • +7 (21 voturi)    
    Mai bine sufli și-n iaurt! (Vineri, 14 august 2020, 12:25)

    Dan Mihalache1 [anonim] i-a raspuns lui Futurist Irefutabil

    Argumentația e solidă. Și totuși...
    • +10 (32 voturi)    
     Argumentatie sa ce? (Vineri, 14 august 2020, 13:09)

     UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui Dan Mihalache1

     Ca e necesara educatia? OK
     Sa nu purtam masca in public? O IDIOTENIE!
   • +8 (16 voturi)    
    sunt cateva erori (Vineri, 14 august 2020, 17:47)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Futurist Irefutabil

    Da, este mai probabil sa iei virusul de la sotie decat de la un coleg de birou daca respectati regulile de distantare si, aici este eroarea DVS., nu iti stranuta in directia ta.

    stranutul accelereaza particolele si daca sunt incarcate cu ce nu trebuie ai luat mai ceva decat de la sotia ta care te saruta dulce...


    A doua eroare - virusul din magazim si de ce purtam masti acolo... Pentru ca este aproape ca si cum te-ai duce la spital - acolo nu stii cine are si ce are - si daca atmosfera se incarca cu virusi, azi un pic, maine mai mult, sigur se inchide magazinul/market-ul si ce o mai fi pe acolo.

    Deci in zonele aglomerate poarta masca pentru tine si din respect pentru altii.

    In ceea ce priveste caminul de batrani. Acolo mersul la masa se poate face in transe, astfel incat distantarea sa isi produca efectele si rezidentii sunt sfatuiti si indrumati sa respecte un minim de reguli - spalat pe maini, evitat sa stranute/tuseasca inspre vecinul, monitorizarea atenta a starii de sanatate... Sigur ca este mai greu, mai complicat, mai dificil dar cam atat se poate face cred eu deocamdata.
  • +7 (31 voturi)    
   Pai (Vineri, 14 august 2020, 11:53)

   Relaxat [utilizator] i-a raspuns lui Futurist Irefutabil

   La fumat exista si functioneaza parghia impunerii. Nu stiai ca nu ai voie sa fumezi in locurile publice ??
   • -6 (16 voturi)    
    Orban (Vineri, 14 august 2020, 16:59)

    Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui Relaxat

    Stie?
  • +10 (32 voturi)    
   oare? (Vineri, 14 august 2020, 11:58)

   ion.daniel [utilizator] i-a raspuns lui Futurist Irefutabil

   Ma intreb daca la fel gandesti si daca ar fi cazul unui virus mai suparat precum HIV sau ebola. Sunt sigur ca tu esti din categoria mascul feroce, care nu poarta prezervativ
   Dar uite ca sanatatea poate fi impusa, altfel nu ai purta centura obligatoriu cand esti la volan, nu ai putea sa te urci la volan baut sau sa mergi pe o bicicleta in stare de ebrietate, nu ai voie sa bei alcool sau sa fumezi daca esti minor s.am.d.
   Comparatia ta e o incercare de distragere a atentiei, e ca si cum ai compara merele cu perele. Da , tot fructe sunt , dar nu sunt acelasi lucru. La fel si aici, alegi daca fumezi si iti distrugi plamanii(sau in cazul de fata iei virusul si ii "varzaresti" mai bine) dar cancerul de plamani rezultat din cauza fumatului nu e infectios si te afecteaza doar pe tine nu ii omori si pe altii. In momentul in care intervine sanatatea altuia si viata altuia e pusa in pericol in urma actiunilor tale, nu mai e vorba de liber arbitru. De asta nu poti manipula orice substante la tine in curte, chiar daca tu iti asumi riscul sa te otravesti, de asta nu poti merge cu masina pe strada fara treci un test medical chiar daca tie nu iti pasa ca nu vezi drumul si intri cu masina in stalp, de asta nu mai ai voie sa fumezi in baruri sau spatii inchise si de asta nu ai voie sa iti faci o bomba acasa, chiar daca nu o scoti niciodata din camera si iti asumi riscul unei explozii ce te poate omora.

   Esti liber intr-o democratie , nu liber in anarhie. In democratie trebuie sa respecti niste reguli , in general alese de reprezentantii majoritatii daca nu iti convine, atunci mergi in somalia sau alte tari mai putin democratice, unde nimanui nu ii pasa de cel din jurul lui
   • -9 (29 voturi)    
    cu tot respectul... (Vineri, 14 august 2020, 14:23)

    brightids [utilizator] i-a raspuns lui ion.daniel

    dar daca ti-ar pasa de ceilalti atunci ar trebui sa folosesti informatia si sursele ei pragmatic. Ce spui matale e vero, dar ce te faci daca afli maine ca defapt e o mare manipulare? matale iei autoritatea ca adevar si nu adevarul drept autoritate.
    • -8 (16 voturi)    
     cititorii hotnews (Vineri, 14 august 2020, 16:43)

     Mawrkuss [anonim] i-a raspuns lui brightids

     cititorii hotnews nu's pregatiti pentru genul asta de rationament, sorry.
    • +11 (19 voturi)    
     manipulare? (Vineri, 14 august 2020, 18:14)

     ion.daniel [utilizator] i-a raspuns lui brightids

     Daca ai ceva urma de creier ramasa si un pic de cunostinte poti sa distingi usor o manipulare de adevar. Dar totusi, lamureste-ma si pe mine , cam care ar fi manipularea in purtatul mastii si ce rau iti cauzeaza ? Manipulare e exact ce face tipul de mai sus si ce incearca sa faca majoritatea trolilor rusi in legatura cu excerbarea sentimentelor nationaliste si minimizarea efectelor pandemiei.

     Pe langa asta tu faci acelasi lucru ca si tipul de mai sus, se numeste Strawman Argument. Discutam despre ceva si tu schimbi subiectul catre altceva ce iti convine .
     Iti spun eu ce faci daca afli ca e o manipulare, corectezi respectiva problema si pedepsesti exemplar pe cel care lansat manipularea astfel incat sa nu le mai vina idei si altora sa faca la fel.
     O decmocratie functioneaza pentru ca tot timpul exista mecanisme de autoreglare si rebalansare a oricarui abuz.
     • -7 (19 voturi)    
      Iata cum (Vineri, 14 august 2020, 18:34)

      Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui ion.daniel

      1. Cu ce drept fortezu un om nevinovat in afara unui contract sa duca la indeplinire o pedeapsa? Poate un om sanatos neinfectat sa infecteze pe altul cu SARS-COV2? Daca raspunsul e nu, atunci la ce buna e masca?!? Iar daca raspunsul e "la nimic", cu ce anume drept il obligi tu sa o poarte? AAAAAAA, poti sa ii recomanzi purtarea. Dar nu sa il obligi.

      2. Daca nu ai posibilitatea de a retine un INFECTAT in spital - pleaca pe semnatura, cu ce drept il obligi pe unul sanatos sa poarte masca?! Deci pe infectat il lasi LIBER iar pe cel sanatos il OBLIGI?!? Nu ti se pare absurd?

      Ce poti face este sa le explici oamenilor care sunt avantajele si dezavantajele purtatului mastii, sa faci o RECOMANDARE si sa ii lasi sa decida singuri. Obligandu-i fara sa ii inteleaga utilitatea, ii intorci impotriva ta.
      • +5 (9 voturi)    
       Ti s-a explicat de zeci de ori (Sâmbătă, 15 august 2020, 9:35)

       delco [utilizator] i-a raspuns lui Futurist Irefutabil

       Dar nu vrei sa pricepi, ii dai inainte cu my freedom si cu individualismul absurd. De aia exista legi pentru astia ca voi. Law and order.
       • -1 (5 voturi)    
        Law and order (Sâmbătă, 15 august 2020, 14:17)

        Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui delco

        Pentru mine care port masca? De unde tragi concluzia ca pentru mine sunt legile. Amice, nu am nevoie de legi ca sa stiu cum sa duc o viata civilizata si orientata pe respect. Iar cei pentru care legea este, vezi si tu, nu are efect. Ei umbla oricum fara. Iar amenzile au fost anulate de instante.
        • +2 (2 voturi)    
         Insisti ca purtatul mastii sa fie voluntar (Sâmbătă, 15 august 2020, 19:35)

         delco [utilizator] i-a raspuns lui Futurist Irefutabil

         Nu functioneaza, e nevoie de lege. Tovarasii pesedisti de la CCR sunt in spatele acestor decizii.
        • +1 (1 vot)    
         omul incearca sa spuna altceva (Luni, 17 august 2020, 7:51)

         ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Futurist Irefutabil

         Adica pentru a fi civilizat nu este nevoie de lege - este nevoie de altceva: educatie si bun -simt.

         Cand mama/tatal tau isit spunea ceva cand erai mai mic faceai ce ti se spunea? Daca DA/NU de ce?

         iubeste pe altii ca pe tine sau vice-versa
         Este greu? Poate pentru unii DA
   • +8 (12 voturi)    
    libere sunt si animalele (Vineri, 14 august 2020, 17:55)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui ion.daniel

    de aceea mereu mi-a placut ideea ca unii inteleg libertatea ca pe o jungla in care cel puternic poate jefui pe cel mai slab...

    Nu suntem toti la fel - tot din jungla se vede: unii sunt mai puternici altii mai firavi, unii mai muncitori, albinele lucratoare, altii mai lenesi, trantorii dar si pana pentru acestia, in comunitatea lebinelor, si-au gasit un rost...

    regulile se pot impune prin legi sau natural - vezi exemplul de mai sus cu albinele si cu migrarea atunci cand un anumit numar este depasit in stup.

    cu cat o comunitate de oameni reuseste sa pastreze niste reguli fara interventia legislativului cu atat este mai avansata. Pe vremuri unii au incercat sa instituie niste reguli prin Biblie, apoi unii au incercat sa foloseasca regulile de acolo in interes personal ceea ce a condus...

    deci depinde de fiecare om in parte si de comunitatea din care face parte daca are discernamantul activ in ceea ce -priveste viata proprie si pe cea din comunitate.
   • -7 (17 voturi)    
    Esti confuz (Vineri, 14 august 2020, 18:14)

    Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui ion.daniel

    In primul rand eu am spus clar: PORT MASCA. Deci concluzia cu prezervativul este probabil scoasa din putul gandirii.

    Dar hai sa analizam cazul HIV. Este incriminata de lege transmiterea CONSTIENTA a HIV de catre un seropozitiv. Asadar daca transmiti HIV fara sa fii constient, acest lucru nu e incriminat de lege la fel cum nu e incriminat de lege un act sexual neprotejat atat timp cat partile consimt. Cand nu consimt, persoana care nu consimte este libera sa plece, fara sa fie necesara instalarea legala a unui prezervativ.

    Aplicand similitudinea, cum SARS-COV2 este transmisa nu de bolnavii fugiti din spitale (deci in mod constient) ci de asimptomatici (inconstient asadar), vei incrimina transmiterea SARS-COV2 mai mult decat HIV?!?!? Intreb si eu...

    Cat despre cei care se urca la volan totusi beti, sunt ferm convins ca le e teama de bratul legii. Este exact lucrul la care cu constiinta se gandesc cand fac asta. La volan nu te urci beat ca sa nu faci accident, din moralitate, pentru ca asa iti dicteaza constiinta. Dar e in final o alegere personala. Daca nu ar fi si legea ar functiona, nu ai avea cazuri de soferi bauti.
    • +4 (6 voturi)    
     Nope (Sâmbătă, 15 august 2020, 9:37)

     delco [utilizator] i-a raspuns lui Futurist Irefutabil

     Nu se stie cine transmite virusul de aceea toti trebuie sa poarte masti, doar asa functioneaza. Law and order.
 • -7 (41 voturi)    
  cartiere sărace, în periferii sau în zonele imigra (Vineri, 14 august 2020, 9:32)

  xolv [utilizator]

  Oh, nu, ce e rasismul asta retrograd ?
  • +9 (29 voturi)    
   nu se interneaza fortat? ca la noi? (Vineri, 14 august 2020, 13:05)

   Bocu' lu'Ioha [utilizator] i-a raspuns lui xolv

   vad ca nicaieri nu se respecta regulile, sa-i interneze cu japca! la puscaria sanitara in dictaura sanitara :))
   • -9 (17 voturi)    
    eu zic (Vineri, 14 august 2020, 16:11)

    Point [utilizator] i-a raspuns lui Bocu' lu'Ioha

    mai bine a bage virusu vietii la puscarie..
    toti apostolii astia ai carpei pe fata uita un singur lucru:virusul se transmite si prin atingere.sunt multe metode de care reportajele astea pt spalatii pe creier,nu pomenesc!de ce?
 • -8 (68 voturi)    
  Europeni liberi (Vineri, 14 august 2020, 9:44)

  sentenced [utilizator]

  In principiu, desi masca mi se pare inutila in 90% din cazuri (exceptand situatiile in care esti obligat sa circuli cu mijloacele de transport in comun inghesuit cu straini sau la locul de munca unde stai aproape de clienti sau colegi) o port pentru ca nu am dispozitia sa interactionez cu pensionarii care lucreaza paznici la supermarket-uri. La fel si cu masurarea temperaturii. De asemenea, nu vreau sa le dau ocazia unor militieni zelosi sa se bage in seama cu mine.

  Totusi, Europa nu este Asia, iar europenii nu sunt asiatici. Una din cele mai mari prostii din ultima vreme sunt comparatiile de genul "europenii nu sunt disciplinati ca asiaticii" - ok, da, si? E o mandrie sa fii un robotel teleghidat nascut doar ca sa munceasca si sa moara? Cei care sunteti familiarizati cu cultura japoneza stiti ca milioane de japonezi traiesc in depresie si izolare pentru ca nu suporta ritmul impus de societatea lor (vezi Hikikomori).

  Mai mult, imunologii au spus clar ca pentru a ne construi o imunitate avem nevoie de o expunere normala la mediul inconjurator, nu de izolare si de trai intr-un mediu aseptic care va conduce la si mai multe infectii ocazionale (cred ca iarna asta vom avea mai multe cazuri de influenza ca in niciun alt an).

  Acest trai "liber" al europenilor a creat cele mai puternice sisteme imunitare din lume (desigur, cu pretul a milioane de vieti). Ca exemplu in acest sens sta invazia Americilor, cand europenii, imuni la cele mai ciudate boli, i-au decimat pe nativi doar prin suprematia sistemelor lor imunitare.
  • +5 (27 voturi)    
   In principiu (Vineri, 14 august 2020, 11:18)

   Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui sentenced

   Masca este utila in exact acele cazuri in care interactionezi de aproape cu necunoscuti. Cad esti in familie si acasa nu este utila pentru ca la culcare oricum dormiti aproape si oricum respirati acelasi aer.

   Judecand insa dupa timpul petrecut, majoritatea lui este cu cei cunoscuti, nu in public. Ca e 90% sau alt procent, nu am de unde sa stiu, depinde de la om la om.
   • -4 (14 voturi)    
    Azi am fost la birou (Vineri, 14 august 2020, 18:35)

    Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui Futurist Irefutabil

    Si eram singurul care purta masca. Si am purtat-o pe parcursul intregii zile de munca (fireste, schimbata). Decizia este insa personala si imi apartine. Iar daca colegii rad de mine, sa fie sanatosi - in acest fel voi fi si eu sanatos.
    • +4 (6 voturi)    
     Bravo (Sâmbătă, 15 august 2020, 9:38)

     delco [utilizator] i-a raspuns lui Futurist Irefutabil

     Pentru restul celor care refuza exista legi, masca trebuie purtatata pentru a proteja pe cei vulnerabili.
     • 0 (2 voturi)    
      Cel mai vulnerabil (Sâmbătă, 15 august 2020, 15:02)

      Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui delco

      Eram probabil eu.
  • +3 (25 voturi)    
   Doar o observatie (Vineri, 14 august 2020, 11:52)

   Radu Savu1 [anonim] i-a raspuns lui sentenced

   Citat :"desigur, cu pretul a milioane de vieti" .

   Problema e ca nu ar trebui sa ne permitem asta in cazul covidului.
   Si separat de asta pentru coronascepticii care zic ca boala e usoara , poate nu imbraca pentru cei tineri in majoritatea cazurilor PRIMA DATA o forma grava ,dar a doua oara iti face plamanul svaiter cu efectele unui cancer de plamani.
   • -3 (19 voturi)    
    Tatal meu are 77 de ani (Vineri, 14 august 2020, 18:18)

    Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui Radu Savu1

    Si a calatorit anul acesta. Mi-a spus: nu mai am mult de trait oricum, vreau sa ma bucur de viata, nu sa stau cu botnita inchis in casa. I-am spus: in cazul acesta, o vreme nu ne vom mai vedea (ca sa nu iau de la tine ceva caci eu nu m-am saturat inca de viata - am jumatate din varsta lui).

    Te intreb acum: cu ce anume moral sau legal il vei tine pe tatal meu inchis?!? Daca un bolnav de cancer vrea sa calatoreasca, chiar cu riscul de a lua SARS-COV2 si muri de COVID, el poate are un plan: oricum mai are de trait doar 2 ani. Decat 2 ani inchis, mai bine poate 3 luni liber si comod. Te intreb: cu ce drept TU iei decizia LUI!?!?

    Daca mama ta ar mai avea un an de trait si ar vrea sa mearga la mare, ai tine-o inchisa in casa sa nu faca COVID?!?!?
    • +2 (8 voturi)    
     Mi-ai stors o lacrima (Sâmbătă, 15 august 2020, 9:40)

     delco [utilizator] i-a raspuns lui Futurist Irefutabil

     Apelul la emotie nu valoeaza doi bani. Law and order.
     • -2 (6 voturi)    
      Asa (Sâmbătă, 15 august 2020, 11:51)

      Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui delco

      Si temeiul legal sa il tin pe tatal meu in casa este care? Iar daca ii dau amenda si amenda este apoi anulata de justitie, ce anume ilegal a facut?!?!?

      Cat despre lacrimile stoarse, probabil erau de la ceapa.
      • +3 (5 voturi)    
       Deci nu-ti poti convinge tatal (Sâmbătă, 15 august 2020, 13:09)

       delco [utilizator] i-a raspuns lui Futurist Irefutabil

       Ce mai buna dovada ca educatia si argumentele au esuat.
       • +1 (3 voturi)    
        Perfect adevarat (Sâmbătă, 15 august 2020, 14:28)

        Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui delco

        Nu mi-am convins tatal si am esuat. Este liber sa faca ce doreste dar asta inseamna ca dupa fiecare vizita, 2 saptamani sta in carantina. Noi nu il vom vizita si nici la noi nu va veni.

        Si ce anume e gresit in asta? Omul e in toata firea si a decis in numele sau ceva. Cu ce anume legal sau moral sa il contrazic eu?!?
        • +2 (2 voturi)    
         QED (Sâmbătă, 15 august 2020, 19:37)

         delco [utilizator] i-a raspuns lui Futurist Irefutabil

         Tocmai ai demostrat ca sistemul tau cu convingerea nu functioneaza. Implementat la nivelul unei tari sau a intregii lumi ar genera o catastrofa umanitara.
     • -1 (5 voturi)    
      Si despre law and order (Sâmbătă, 15 august 2020, 11:52)

      Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui delco

      Orban cand fuma stia de ele? Pai daca chiar cel care iti impune tie law and order nu le aplica si nu crede in ele, ia zi, tu de ce ai face-o?!?
      • +2 (4 voturi)    
       Aha (Sâmbătă, 15 august 2020, 13:09)

       delco [utilizator] i-a raspuns lui Futurist Irefutabil

       Altii nu respecta legea, deci nici tu. Scuza penibila. Orban a fost amendat si asa o sa fie toti care incalca legea.
       • -2 (2 voturi)    
        HAHAHAHAHAHA (Sâmbătă, 15 august 2020, 14:18)

        Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui delco

        CCR a declarat amenzile neconsitutionale. Traiesti pe o alta planeta, nu pe planeta Romania. Toate acele amenzi vor fi castigate in instante. Cum care instante? Cele pentru care s-a iesit in strada pe 10 aug!
        • +1 (1 vot)    
         CCR=PSD (Sâmbătă, 15 august 2020, 19:39)

         delco [utilizator] i-a raspuns lui Futurist Irefutabil

         Nu are nici o urma de credibilitate. Au distrus legile anti-coruptie si acum pun vietile oamenilor in pericol.
       • -1 (1 vot)    
        Orban a dovedit (Sâmbătă, 15 august 2020, 14:30)

        Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui delco

        Ca nici macar el nu crede si nu aplica acea lege. Legal a platit. Moral insa arata ca este un simplu ipocrit. Iar daca "specialistii" care iti fac tie cadru legal ca sa fii in siguranta nu cred in el si deci nu il aplica, tu anume esti mai linistit?

        Adica eu fac un pod si tu cand il iei in primire ma intrebi: ai trece pe el?; eu as zice nu. TU AI TRECE?!?!?
      • 0 (0 voturi)    
       pentru ca (Luni, 17 august 2020, 8:05)

       ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Futurist Irefutabil

       Imi protejeaza viata - ce argument poate sa fie mai puternic decat acesta?

       Ce face vecinul cu viata sa?
       ii spun ca nu face bine si ii spun cum este corect dar daca nu si nu...

       Orban s-a corectat dar #ciumarosie???
       Si acum striga unii din puscarie ca sunt nevinovati - altii, la fel de nevinivati, asteapta si ei sa intre inautru...
    • 0 (0 voturi)    
     pareea mea este ca (Luni, 17 august 2020, 8:02)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Futurist Irefutabil

     Ati procedat corect -

     L-ati informat care sunt consecintele deciziei sale si de aici ramane sa hotareasca singur cumva proceda. este dreptul domniei sale dar si dreptul Dvs. de a va proteja.

     Fair .

     Concluzia mea: se poate si fara legi, doar pornind de la o informare corecta.
  • +5 (19 voturi)    
   Ce (Vineri, 14 august 2020, 11:55)

   Relaxat [utilizator] i-a raspuns lui sentenced

   ne facem, ca acum noi suntem "nativii" ? Vrem sa fim decimati ? Recomand un test de IQ.
   • -6 (18 voturi)    
    vin turcii bre? (Vineri, 14 august 2020, 14:25)

    brightids [utilizator] i-a raspuns lui Relaxat

    sau planeta nibiru? auzi tu decimati...stinge televizorul nene, uita-te pe geam si zimi mie ca e pandemie.
  • +4 (34 voturi)    
   aiurea (Vineri, 14 august 2020, 12:12)

   ion.daniel [utilizator] i-a raspuns lui sentenced

   Vorbesti prostii. Japonezii nu sunt chiar asa nefericiti pre cum ii faci tu sa para. Din contra , daca ei s-ar muta intr-o tara precum Romania , unde nici o regula nu e respectata si nimic nu merge, cred ca s-ar arunca de pe primul bloc. Cand o sa mergi in japonia si o sa traiesti experienta de acolo, o sa ramai toata viata ta cu un gust amar, dar macar o sa fii liber sa traiesti in mocirla cu wc-ul in curte , cu drumuri lipsa, cu autobuze care sta sa crape la prima panta, cu nasul in milioanele de noxe pe care le respiri in traffic etc
   Cat despre imunitate, ce a ucis pe indieni, a ucis sute de milioane de oameni in europa si ghici ce, nu natura ne-a scapat de boala respectiva, ci vaccinarea intensiva. La fel ca si de poliomielita, tetanos , febra tifoida s.a.m.d Daca lasam imunitatea naturala sa isi faca treaba si acum aveam zeci de milioane de morti de variola sau de poliomielita pe AN, sa nu mai vorbim de cum aratau supravietuitorii unei infectii .
   Acest traii liber al europenilor a dus la stergerea unei treimi din populatii din cauza ciumei de vreo 2-3 ori. Dar noi suntem daci liberi , deci nu avem nevoie de medicamente, de reguli , de evolutie. Oare unde sunt dacii astia liberi acum ? Nu cumva au fost rasi de pe fata pamantului impreuna cu aproape orice urma de un imperiu mai civilizat, cu oameni care aveau si respectau legi, aveau grija de igiena lor , cu o cultura stiintifica mult superioara si cu o organizare de invidiat ?
   • -1 (11 voturi)    
    Zau? (Vineri, 14 august 2020, 17:03)

    JoeTheDow [utilizator] i-a raspuns lui ion.daniel

    Japonezii sar de pe bloc si in Japonie. Rata de sinucideri e remarcabile. Statul japonez s-a plans de taxele pierdute din cauza sinuciderilor, majoritar tineri.

    Tot o dati cu dacii liberi. Au murit multe imperii din cauza molimelor, nici unul insa de gripa sau raceala, de obicei erau chestii serioase, unde vedeai un supravietuitor intr-un oras, nu un singur mort, si acele cu alte cateva boli.
    • +3 (11 voturi)    
     citeste datele (Vineri, 14 august 2020, 18:28)

     ion.daniel [utilizator] i-a raspuns lui JoeTheDow

     Japonia e departe de a fi printre primele tari la numarul de sinucideri.
     Pe acolo gasesti tari foarte libere precum Rusia, tari din estul europei si africa.
     Japonia e la acelasi nivel cu multe tari libere est europene si din nordul europei precum Suedia, Ungaria, Elvetia, Moldova si la jumate fata de Rusia
     Cat despre molime care au distrus imperii, daca in trecut s-a intamplat intr-un fel si acum avem posibilitatea sa evitam respectiva situatie , de ce sa nu o facem? Daca in trecut ne omoram in razboaie inutile , nu ne spalam pe maini, dormeam pe strada sau in cocioabe etc nu inseamna ca trebuie sa o facem si acum.
  • +2 (6 voturi)    
   acum... (Vineri, 14 august 2020, 18:05)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui sentenced

   Paradoxal sau nu cei care sunt cel mai tare loviti sunt europenii si americonii - de pe cele doua continente.

   de ce???Pentru ca asiaticii au mai avut o molima asematoare si au/au avut mari probleme cu poluarea atmosferica zilnica si deci au dezvoltat mecanisme de aparare la invazia respiratorie.

   Nici la asiatici nu a fost usor la inceput - nu ar fi bine sa ii intrebam cum este/era cu smogul si cum de au decis sa se protejeze???
 • -4 (32 voturi)    
  mov (Vineri, 14 august 2020, 10:13)

  jiji7 [utilizator]

  Iata ce scria in 2015 Cristian Ghinea in Dilema Veche, la rubrica :Atitudini mic-brgheze": "Stanga iubeste Omul, dar nu suporta oamenii". Si din articol un pasaj:
  "Observ în multe dezbateri stînga – dreapta că stînga îşi arogă o bunătate genetică. Stînga e sufletistă, stînga e drăgălaşă, stîngii îi pasă. Prin contrast, dreapta nu are suflet, e egoistă, e individualistă, vrea eficienţă, nu iubire. Mulţi prostănaci de dreapta acceptă dezbaterea în aceşti termeni. Se bat cu pumnul în piept că lor nu le pasă de oameni, care sînt puturoşi şi proşti, că fiecare să se descurce cum o putea. Mi-e ruşine cu aceşti oameni de dreapta. Şi sînt apriori perdanţi în orice dezbatere. Oamenii sînt importanţi pentru dreapta şi pentru liberalism. Dreapta se adaptează la nevoile oamenilor, încearcă politici, testează, ce merge menţine, ce nu merge abandonează. În secolul XIX era o necesitate istorică construirea de şcoli publice şi în ultimul sat, pentru a educa masa de analfabeţi. În secolul XXI, acel sistem îşi arată limitele. Nu analfabetismul de masă trebuie combătut, ci inadaptarea la modernitatea economică. "
  Cristian Ghiea este acum intr-un partid spre stanga, sub umbrela marca Macron, de stanga, careia ii pasa de Om dar prin actiunile descrise in articolul de mai sus pare sa urasca oamenii.
  • +6 (16 voturi)    
   Ori n-ati inteles nimic din articol, mai probabil (Vineri, 14 august 2020, 14:06)

   UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui jiji7

   insa doar ati luat o fraza din articol si i-ati aplicat eticheta care ati vrut desi concluzia evidenta a articolului este alta.
   • -5 (15 voturi)    
    mov (Vineri, 14 august 2020, 14:15)

    jiji7 [utilizator] i-a raspuns lui UnOarecare

    "Măsurile luate de guvernul francez te-au făcut să te simți în siguranță, să crezi că situația acolo este sub control sau efectele nu au fost cele dorite?

    Absolut deloc! Măsurile mi s-au părut efectiv glume, nimeni nu le respecta și nu am auzit de cineva care să suporte consecințe pentru asta. Când eu am sunat să reclam o petrecere în stradă cu peste 20 de oameni fără măști, mi s-a comunicat foarte clar că nu e problema lor și-au închis telefonul. Tot ei au oscilat între ideea de a vinde măști de bumbac fabricate conform unor norme franceze și de a face vânzarea de măști ilegală. Ce încredere aș putea avea în așa ceva?"
    Va doare la usr? E o realitate stanga in Franta, ce e asa de greu de recunoscut?
   • -4 (14 voturi)    
    mov (Vineri, 14 august 2020, 14:21)

    jiji7 [utilizator] i-a raspuns lui UnOarecare

    Practica atacului la persoana - "n-am inteles nimic ..." - nicio referire la comentariul pus de mine !
    Asa se facea si inainte de '89, erau jupuiti oamenii in sedinte de desfiintare pentru motive inchipuite
    :ca nu au inteles nimic din realismul stiintific, ca au amanta, ca au dolari, ca au iesit cu ciorapi de dama la gat pe strada. Mascarada continua dar se numeste "cancel .." ca mai tarziu sa veniti si cu delete ... Vai de noi!
    • +5 (11 voturi)    
     contramov...la cub :) (Vineri, 14 august 2020, 17:38)

     UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui jiji7

     In comentariul dvs l-a care am raspuns v-ati referit la un articol din 2015 DECI EVIDENT ca la ala v-am raspuns; dovediti in continuare ca aveti probleme cu intelegerea.
     Virulenta si divagarea ulterioara din comentariile dvs dovedesc si ca puneti concluziile care va convin indiferent de realitatea pe care incercati sa o concluzionati.
     RIP
     • -4 (10 voturi)    
      mov (Vineri, 14 august 2020, 20:03)

      jiji7 [utilizator] i-a raspuns lui UnOarecare

      Nu am adaugat un citat dintr-un articol din 2015 fara legatura dar daca nu vedeti legatura nu mai comentati aiurea.
      Am fost in deplin acord cu cele scrise de domnul Ghinea. Asta e stanga, iubeste Omul dar uraste oamenii.
      Ca la sfarsit mi-am exprimat nedumerirea pe care mi-a stranit-o adeziunea dumnealui la un partid de stanga ... E dreptul meu sa ma mire acest lucru si sa ma intreb in continuare de ce a facut asta.
      Cat priveste virulenta, esti cu parul in mana si dai si tot tu stigi "de ce dai ba?".
      Asa imi trebuie daca m-a pus dracu sa scriu si eu un comentariu in care am dat intr-un partid ! Acum intrebarea e in care dintre ele a deranjat mai tare, in cele de azi sau in cel de dinainte de '89?
      • +2 (8 voturi)    
       USR nu e partid de stanga (Sâmbătă, 15 august 2020, 9:42)

       delco [utilizator] i-a raspuns lui jiji7

       Stanga nu uraste oamenii. Cei care refuza mastile, cei care cred ca virusul e banal, cei care cred in conspiratii sunt toti de dreapta, nu le pasa de oameni. Trump e cel mai bun exemplu.
       • -2 (4 voturi)    
        mov (Sâmbătă, 15 august 2020, 11:46)

        jiji7 [utilizator] i-a raspuns lui delco

        Stanga : Marx, Lenin, Stalin, Mao, Ceausescu, Pol Pot, etc, au fost cumva apostolii iubirii ?
        I-au iubit atat de mult pe oameni ca i-au ajutat sa cunoasca mai repede viata de apoi, nu inainte sa-i pregateasca prin tortura.
        Asta nu se mai numeste neclaritate morala, se numeste contuzie morala.
        Cat despre cei ce refuza masti si cred in conspiratii sunt "obtinuti" in laboratoarele create de acesti imbecili diabolici si sunt facuti tampi astfel incat sa fie manevrabili usor.
        Trump e din alta poveste, nu avem noi treaba, mai trece un secol pana sa ajungem noi sa ne comparam cu America de acum.
        • 0 (4 voturi)    
         USR nu are treaba cu Stalin (Sâmbătă, 15 august 2020, 13:12)

         delco [utilizator] i-a raspuns lui jiji7

         Nici cu ceilalti. Stanga se imparte in stanga totalitara si stanga democratica, la fel cum si la dreapta avem extremisti ca nazistii sau adepti ai democratiei precum crestin democratii. Ca sa te citez "contuzie morala"
         • -3 (3 voturi)    
          mov (Sâmbătă, 15 august 2020, 16:58)

          jiji7 [utilizator] i-a raspuns lui delco

          Ca toti stangistii dai la persoana. Apreciez ca ai si venit si cu niste argumente la subiect inainte sa dai.
          De acord ca am descris extrema stanga dar pare sa fie singura lor stare de existenta. Arata-mi tu o stanga blanda care sa nu-si fi ororat cu cruzime cetatenii sau sa nu-i fi condus la crize majore.
          • +2 (2 voturi)    
           Insisti cu absurdul (Sâmbătă, 15 august 2020, 19:41)

           delco [utilizator] i-a raspuns lui jiji7

           Toate partidele social democrate din Europa nu au comis genocid, nu au impus dictatura, sunt o alta mancare de peste fata de extrema stanga comunista.
          • -2 (2 voturi)    
           mov (Sâmbătă, 15 august 2020, 20:16)

           jiji7 [utilizator] i-a raspuns lui jiji7

           E clar, daca ma uit si la voturi e fief usr-ist.
        • 0 (0 voturi)    
         Esti intr-o eroare uriasa ! (Duminică, 16 august 2020, 11:41)

         Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui jiji7

         Amesteci un teoretician (Marx) cu niste practicieni ( care s-au abatut mult de la teorie ori au schimonosit-o intr-atat incat au facut ca aceasta sa devina o arma cu doua taisuri !

         "Trump e din alta poveste ! Da, cum sa nu ! In cazul lui nu ai nici macar sofisme la indemana, daramite argumente !
   • +1 (9 voturi)    
    cristian Ghinea a recunoscut (Vineri, 14 august 2020, 18:10)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui UnOarecare

    cele scrise si si-a cerut scuze - mai vanturam mult acel extras dintr-un articol mai vechi???

    Asta numai politicienii si oamenii lor mai fac chestia asta.
    • +5 (7 voturi)    
     Mie mi se pare realist si OK articolul (Vineri, 14 august 2020, 22:08)

     UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui ..13

     Poate l-am citit prea in viteza? La ce exact din el va referiti ca si-a cerut scuze?
     • 0 (0 voturi)    
      botnita (Luni, 17 august 2020, 8:15)

      ..13 [utilizator] i-a raspuns lui UnOarecare

      Nu mi se pare cel mai potrivit cuvant pentru masca pe care o poarta asiaticii si uite ca acum si europenii si americanii si care ar or mai fi...

      Poate era mai potrivit nasgurolnita

      principala cale care este protejata este nasul si mai apoi gura/botul si deci termenul impropriu folosit...
 • -3 (59 voturi)    
  am stat in franta vara asta (Vineri, 14 august 2020, 10:14)

  alfa1 [utilizator]

  si pot sa va spun ca femeia chiar ea insasi este extrem de speriata de virus si de aceea are aceasta atitudine . Ar trebui sa mearga in primul rand sa mearga chiar ea sa ceara consiliere, din ce povesteste se vede ca este puternic afectata si ca nu are legatura cu realitatea de acolo...
  • +8 (32 voturi)    
   frumos (Vineri, 14 august 2020, 12:33)

   Adry@n [utilizator] i-a raspuns lui alfa1

   Ce treaba are una cu alta. Bine ca ai fost in franta. Acolo nu exista virusul?
   femeia lucreaza cu masca pe fata si tu zici e nebuna, ca nu intelege realitatea?
   Toti paranoia astia care cred ca zeci de milioane de medici conspira impotriva voastra trebuie sa fiti bagati la spital de boli nervoase.

   BAAAA astia, cand doctorii, profeseorii universitari, mediul academic va spune ca virusul exista voi va uitati la analfabeti si cereti sa va lumineze? Cine ma BUZATU de la Vaslui care nu crede in corona crede in dumnezeu? Trump care se injecteaza cu detergent/dezinfectant? analfabetul ala din brazilia? astia sunt reperele voastre?
   • -6 (12 voturi)    
    defap... (Vineri, 14 august 2020, 19:28)

    Garret [utilizator] i-a raspuns lui Adry@n

    Ce vrea sa zica e ca femeia o da inspre paranoia germofoba iar articolul de genul este menit sa starneasca si mai multa panica in randul populatiei. Si sincer, ii dau dreptate. Aceasta pandemie a fost condusa de presa, nu de autoritati. Iar presa...stim toti cum e cu presa si ce preseaza. Ca exemplu uita-te cate commenturi are acest articol si apoi un articol despre SpaceX abia daca are un comment. Deci mai are rost sa iti spun ce se vinde?
    • +3 (11 voturi)    
     pentru ca la SpaceX (Vineri, 14 august 2020, 22:04)

     Adry@n [utilizator] i-a raspuns lui Garret

     Acolo nu tine de mine de tine. Iar aici multi sunt consternati de cei 42% din romani, care sunt analfabeti functionali si uite ca tot cam atatea comentarii care nu inteleg folosinta mastii sunt si aici. Testele Pisa reflecta o realitate crunta!
 • +10 (38 voturi)    
  dezamagire (Vineri, 14 august 2020, 10:22)

  KayT [utilizator]

  Ce ma enerveaza e ca multi dintre astia nici macar nu isi asuma faptul ca nu poarta masca, o tin sub barbie sa o poata trage repede peste nas daca vine vreun control sau daca le atrage atentia vreun tip mai masiv. Niste nevertebrate lase.

  Azi de dimineata am intalnit unul din asta, a avut masca trasa pe nas cata vreme a fost in campul vizual al unui tip pe la vreo 2 m. Cand a ramas doar in preajma mea, femeie de 55 de kile, si-a dat masca jos si a inceput si sa tuseasca. Ce conteaza ca eu poate sunt intr-o grupa de risc?
  • -6 (24 voturi)    
   Dta nu aveai mască și la distanță? (Vineri, 14 august 2020, 11:44)

   hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui KayT

   ce-ți pasă atunci că ea nu purta mască și tușea?
   Sau ne spui că de fapt nu ai încredere în purtatul măștii și o faci doar pentru că ești un om fricos...?
   • -3 (25 voturi)    
    Eu recunosc (Vineri, 14 august 2020, 12:02)

    Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

    Imi este frica pentru ca am doua generatii anterioare cu probleme respiratorii. Port masca si pastrez distanta. Nu mai dau mana cu oamenii, umblu cu sticluta cu gel dezinfectant la mine, etc.

    Recunosc insa doua alte lucruri:

    1) Nu am cum sa-l oblig pe cel de langa mine sa poarte masca. Ii pot explica, il pot ruga frumos. De obligat insa in nici un caz. Asa cum sunt deciziile mele, sunt si ale lui.

    2) Cel mai probabil, strict probabilistic vorbind, nu m-am infectat pentru ca nu am intalnit o persoana infectata. Nu pentru ca metodele mele de protectie au functionat. Cand ai rata de 5 cazuri la suta de mii, brutala probabilitate iti spune ca este foarte improbabil sa intalnesti pe cineva bolnav. Asadar 99.99999% din cei cu care m-am intalnit erau sanatosi iar toate masurile de protectie pe care le-am aplicat eu au fost pura pierdere de vreme. Asta o spune matematica. Rece, brutala, fara pic de suflet. Dar cinstita si corecta in felul ei.
    • +6 (16 voturi)    
     tu nu poti obliga pe nimeni (Vineri, 14 august 2020, 14:08)

     albik [utilizator] i-a raspuns lui Futurist Irefutabil

     asta e rolul statului. Statul poate impune masuri necesare pentru combaterea raspandirii bolilor.
     • -4 (18 voturi)    
      Statul nu te poate obliga sa faci NIMIC (Vineri, 14 august 2020, 17:58)

      Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui albik

      Din ce nu permite constitutia. ORICE lege ar da statul, e lovita de nulitate.
      • +5 (9 voturi)    
       E scris in Constitutie (Vineri, 14 august 2020, 21:06)

       delco [utilizator] i-a raspuns lui Futurist Irefutabil

       Limitarea unor drepturi se poate face in conditii exceptionale. Cum e o pandemie de exemplu. Deci Statul poate si are acest drept.
       • -1 (11 voturi)    
        Care? (Vineri, 14 august 2020, 22:58)

        Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui delco

        Sa oblige un om sanatos sa poarte masca? De ce nu si papuci de plumb, pentru radiatii, asa, preventiv...

        Este ca si cum suspenzi toate permisele de conducere pentru ca oamenii sunt potential bauti, dar nu le faci nici un test in prealabil ca sa determini daca sunt bauti sau nu. Nu uita: pandemie sau nu, 99.999% dintre romani sunt sanatosi dpdv al COVID.
        • +2 (6 voturi)    
         Nu ai de unde sa stii cine e sanatos (Sâmbătă, 15 august 2020, 9:43)

         delco [utilizator] i-a raspuns lui Futurist Irefutabil

         Toti trebuie sa poarte masti pentru a preveni infectia. Law and order.
         • -1 (3 voturi)    
          DESIIIGUUUR (Sâmbătă, 15 august 2020, 11:53)

          Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui delco

          Si domnul Orban in birou facea asta :) Un exemplu pentru toata lumea! Sau nu va place Orban? Uitati-va la pozele cu Iohannis de la summit. Era SINGURUL FARA MASCA!!!
          • +2 (2 voturi)    
           Orban a fost amendat (Sâmbătă, 15 august 2020, 13:13)

           delco [utilizator] i-a raspuns lui Futurist Irefutabil

           A gresit. Daca incalci legea si tu vei fi amendat.
          • 0 (2 voturi)    
           A purtat masca (Sâmbătă, 15 august 2020, 19:44)

           delco [utilizator] i-a raspuns lui Futurist Irefutabil

           https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/administratia-prezidentiala-precizari-despre-unele-imagini-in-care-klaus-iohannis-apare-fara-masca-la-reuniunea-consiliului-european-1341422
     • +6 (10 voturi)    
      sunt 2 factori importanti (Vineri, 14 august 2020, 18:21)

      ..13 [utilizator] i-a raspuns lui albik

      1. esti chiar tu care decizi pentru tine dar in acelasi timp poti influenta pe altii, daca doresti. fara insa sa ii obligi doar prezentand argumente, exemple, etc - sunt 5 metode descrise de Cialdini...

      2. statul - cand iti baga cu lingurinta, oarecum fortat in gura... Si aici statul din democratiile care se respecta discuta si are argumente cand impune niste masuri. Statul impune cu de-a-sila cand vede ca oamenii nu respecta reguli care le sunt necesare si le pazesc sanatatea...

      ramane la latitudinea fiecaruia sa faca sau sa nu faca si raspunde pentru faptele sale - fata legii sau/si in fata celor cu care traieste
     • -3 (15 voturi)    
      STATUL?!?!?! (Vineri, 14 august 2020, 18:38)

      Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui albik

      Acela in care un infectat e liber sa plece pe semnatura dar care ii obliga pe sanatosi sa poarte masca?!?!?!?!?!?! Chiar exista un dram de logica in chestia asta cu statul!?!? Amice, am o veste proasta, in special pentru Romania: ESTI PE CONT PROPRIU. Iar daca consideri ca dai cam degeaba impozit la stat, incepi inseamna sa te trezesti la realitate!

      STATUL este acel Orban care fuma si bea fara masca in timp ce TIE iti ORDONA sa le porti! Acela e STATUL!
      • +5 (7 voturi)    
       Statul nu e o persoana (Vineri, 14 august 2020, 21:08)

       delco [utilizator] i-a raspuns lui Futurist Irefutabil

       Statul sunt legile si Constitutia. Intreaba tov. pesedisti de la CCR despre restul.
       • -6 (6 voturi)    
        EXACT (Vineri, 14 august 2020, 22:58)

        Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui delco

        Si ce a zis CCR despre legile cu starea de urgenta?
        • +4 (4 voturi)    
         A zis ce a vrut PSD (Sâmbătă, 15 august 2020, 9:43)

         delco [utilizator] i-a raspuns lui Futurist Irefutabil

         ...
         • -3 (3 voturi)    
          Deci PSD este de vina (Sâmbătă, 15 august 2020, 14:19)

          Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui delco

          Ca oamenii nu poarta masca?!?
          • +2 (2 voturi)    
           PSD e in spatele decizie CCR (Sâmbătă, 15 august 2020, 19:45)

           delco [utilizator] i-a raspuns lui Futurist Irefutabil

           Anulare amenzi, haos, sapa guvernul ca sa castige capital politic.
         • -3 (3 voturi)    
          Iar Orban si Iohannis (Sâmbătă, 15 august 2020, 14:31)

          Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui delco

          Cu mastile lor lipsa - ca modele de viata - au facut tot ce zice PSD, nu?!?
          • +2 (2 voturi)    
           Au purtat masti (Sâmbătă, 15 august 2020, 19:46)

           delco [utilizator] i-a raspuns lui Futurist Irefutabil

           Tu cauti exemple extreme ca sa-ti validezi opiniile. Legea e clara.
    • +6 (8 voturi)    
     nu chiar... (Vineri, 14 august 2020, 18:16)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Futurist Irefutabil

     Pentru ca daca umblam fara masca - si facem acest lucru in majoritate - atunci unul care este bolnav reuseste sa contamineze aerul si suprafetele si atunci se raspandeste mai repede virusul.

     MASCA ESTE EXTREM DE UTILA - reduce sansa de raspnadire si te priotejeaza in mare masura, nu 100%, si asta face sens.

     Imbolnavirea cu covid-19 este ca si accidentele din aviatie - erori mici dar insumate, repetate conduc la dezastru.
     • -6 (8 voturi)    
      Nu discut despre utilitatea mastii (Vineri, 14 august 2020, 21:15)

      Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui ..13

      Este EVIDENTA. Discut despre obligativitatea purtarii ei prin lege. Asadar: convinge oamenii, dar nu ii obliga.
      • +3 (3 voturi)    
       Unii nu vor sa fie convinsi (Sâmbătă, 15 august 2020, 9:44)

       delco [utilizator] i-a raspuns lui Futurist Irefutabil

       Pentrru asta avem lege. Law and order.
       • -3 (3 voturi)    
        PFFFF (Sâmbătă, 15 august 2020, 14:32)

        Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui delco

        Law and order in Romania. Hai ca ar fi prima data. Apropos: mai stii si alte cuvinte in engleza sau ai un bad sector si nu se mai misca capul de citire, ca la CD-urile defecte...
      • 0 (0 voturi)    
       Sa convingi este inacceptabil dpdv (Duminică, 16 august 2020, 11:57)

       Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui Futurist Irefutabil

       al timpului ! Sa obligi pe cineva la a avea atitudinea corecta este ok !

       Legea este facuta sa convinga mai intai ! Expunerea de motive care sta in capul fiecarui act normativ (Lege, OG, OUG, HG) este partea argumentativa care pe orice om cu respect fata de morala si lege il convinge !
       Apoi prescriptia din lege : "Daca faci asta vei fi sanctionat" este partea care are un dublu rol , atat preventiv cat si coercitiv !
   • +12 (28 voturi)    
    prieteneeee esti diliu? (Vineri, 14 august 2020, 12:39)

    Adry@n [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

    Eu port masca sa ii feresc pe altii, altii poara masca sa ma fereasca pe mine. Eu daca sunt bolnav si port masca cand tusesc, tusesc naibi la mine in masca, daca dau masca jos si tusesc in ochii tai degeaba mai porti tu masca.
    Tu nu intelegi scopul purtarii, nu e sa te feresti de altii ci sa nu ii imbolnavesti si pe altii. Cand vedeai asiatici ca purtau masca acum ani de zile si te mirai crezand ca aia te desconsidera, de fapt aia te protejeau ca din prea multa educatie ei poate erau raciti si nu doreau sa imprastie virusul iar tu credeai ca au ceva cu tine...


    Din acate vedem cum nici in pandemie nu ne civilizam!!!!
    • -4 (18 voturi)    
     Doar un diliu se duce BOLNAV într-o colectivitate (Vineri, 14 august 2020, 15:15)

     hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui Adry@n

     chiar și purtând mască.
     Dacă ești sănătos, nu contează că porți sau nu mască, pentru că n-ai de ce anume să-i ferești pe ceilalți.
     Când ești bolnav, STAI ÎN CASĂ, nu ieși cu masca printre oameni.
     Da, din păcate în pandemie vedem lipsa de informare a populației și manipularea pe care o acceptă din cauza unei frici iraționale de un virus ale cărui efecte sunt marginale.
     • +7 (15 voturi)    
      frici Irationale? (Vineri, 14 august 2020, 17:01)

      Adry@n [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

      Aia care au raspandit variusul prin romania pe la inceputuri erau asimptomatici.
      Ce facem cu astia care nu au simptome? ca nu "sunt bolnavi", de aia porti masca sanatosule!

      Lipsa de informare te face sa vorbesti prostii!

      Poarta masca nu mai face pe mandru DAC. Italienii nu se dau Romani, Dar romanasii se dau urmasi romanilor si ai dacilor. De toata jena.
      • -5 (11 voturi)    
       Nu există „asimptomatici”, doar boli asimptomatice (Vineri, 14 august 2020, 17:44)

       hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui Adry@n

       Persoanele care nu prezintă simptome (care se împart și ele în vizibile și invizibile) au o capacitate extrem de redusă de contagiune (adică nu-i prea infectează pe alții).
       Iar persoanele care sunt contagioase au deja simptome (sau urmează să aibă) și nu le mai arde să iasă pe afară (aici e lipsa de educație, nu la imbecilitatea măsurii de a purta mască).
       Atât timp cât eu sunt sănătos am să ascult de recomandarea OMS și a medicilor infecționiști (inclusiv unii din România) și N-AM SĂ PORT MASCĂ; iar dacă am să mă simt slăbit dintr-un motiv sau altul, AM SĂ STAU ÎN CASĂ și așa vă protejez pe voi, al de ăia de puneți botul la vrăjelile lui Arafat și ale lu' ăla cu cocoșele!
       • +6 (10 voturi)    
        cum nu le arde prietene? (Vineri, 14 august 2020, 19:08)

        Adry@n [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

        Cand se exerneaza pe semnatura, acesti mandri romani, cum zici tu ca nu umba bolnavii pe strada?
        Trebuie obligatoriu si pace, ca doctorul nu are placere sa stea in ture epuizat pentru niste animale ce se cred tarzan ai anilor 2020.
        Cidat e ca eu si cu altii punem botu la zeci de milioane de doctori care spun ca nu e de gluma in timp ce pui botu unde vrei tu. Daca tu ai impresia ca e o conspiratie a doctorilor impotriva oilor atunci sa fie!
        Chiar toti doctorii tin secret ceva ce nu exista?OMS a spus de la inceput sa puram masca, ca sa diminuam imprasierea virusului. Dar la inceput si ei si doctorii ne recomandau sa stam acasa, pentru ca nu erau masti si de ele avea nevoie personalul esential.
       • +5 (9 voturi)    
        iar asimptomatici si copii (Vineri, 14 august 2020, 19:12)

        Adry@n [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

        iar asimptomatici si copii de peste 10 ani imprastie virusul ca adultii si simptomatici. Cum poti tu sa zici aberatia asta? De curand a murit o insarcinata iar fratele ei era asimptomatic.
        revin ce ne facem cu aia bolnavi in primele zile care merg ca olie printe noi?
        Dar cand ai orizontul la 1m departare nu ai cum sa vezi la mai mult de 2m. Ce incerc eu sa iti explic e ceva ce nu poate sa fie explicat unui parerist. Astia care isi dau cu parerea si zic parerea mea. Poti sa le zici ca pamantul se invarte in jurul soarelui degeaba daca parerea lui e ca pamantul sta pe loc, e parerea lui si pace.
        • -6 (10 voturi)    
         Îți răspund la ambele mesaje (Vineri, 14 august 2020, 20:42)

         hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui Adry@n

         1. În România nu se fac teste pentru a stabili viabilitatea virusului în organismul celui infectat (dacă nu prezintă simptome, persoana nu dezvoltă boala și nu dezvoltă boala, pentru că organismul recunoaște și neutralizează mare parte din materialul genetic al virusului; dacă neutralizează mare parte, înseamnă că rămâne puțin de transmis - de aceea persoanele fără simptome sau cu simptome simple NU INFECTEAZĂ, sau o fac foarte rar).
         2. Eu n-am auzit niciun medic (nici pe cei din România, cu câteva excepții pe care le putem ignora, pentru că părerile acestora n-au la bază nimic real și verificabil) care să spună că acest virus este un monstru; majoritatea spun că efectele sale sunt cele similare unei gripe.
         3. Eu nu cred în conspirații; cred că majoritatea statelor reacționează ca papagalii: se imită unele pe altele de frica reacției cetățenilor fricoși, proști dar mulți; cred că au greșit de la început, inducând panică și izolându-se iar acum nu pot recunoaște și cere scuze pentru că au exagerat din cauza unei viroze banale.
         4. OMS a spus și acum (în iunie-iulie) că mască nu trebuie să poarte DECÂT BOLNAVII.
         5. Ți-am arătat de ce persoanele fără simptome nu transmit (de altfel și studiile făcute confirmă acest lucru), există studii făcute și pe copiii care spun același lucru: aceștia NU TRANSMIT acest virus, sau o fac foarte greu.
         6. Ai posibilitatea să nu interacționezi cu persoane necunoscute (adică să stai la 2m de ele) și să porți TU mască, astfel ești sigur că nu te poți infecta; de ce nu faci aceasta și să-i lași pe ceilalți să facă după cum îi duce pe ei capul?
         7. Tot ce scriu eu pot confirma cu studii științifice pe care, te asigur, le-am citit cu atenție.
         • +4 (8 voturi)    
          banala gripa (Vineri, 14 august 2020, 22:13)

          Adry@n [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

          Cati oameni loviti de o gripa ai vazut tu intubati prietene? O persoana bolnava de gripa imbolnaveste 0.5 persoane in medie iar una de Covid ~3 persoane. Deci tu nu intelegi diferenta.
          Ia mai citeste prietene ce a spus OSM, ca tu traiesti intr-un univers paralele, impreuna cu Trump. OSM spune clar ca masca reduce drastic numarul si il tine sub control.
          Daca tu esti bolnav si imi tusesti in fata, nepurtand masca zici ca nu ma imbolnavesti? Deci eu trebuie sa ma feresc de tine cand pe tine te doare in qr?
          Ma dar nu aveti ic de jena!

          Poarta masca ca in elvetia te iau pe sus si nu se joaca cu tine. In italia iei amenda crescendo de ajungi sa te usture si in fund. In Germania la fel, eu zic sa nu mai faci tu pe mandru Dac. Sa te fereasca dumnezeu sa te sa ajungi la spital si sa zica doctorii ca nu mai sunt locuri pentru tine.
          • -5 (7 voturi)    
           Iar veniți cu povești fără bază reală (Vineri, 14 august 2020, 23:59)

           hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui Adry@n

           Gripa infectează anual între 200 milioane de oameni și 1 miliard (în funcție de an); SARS-COV-2 e la 200 de milioane (după 6 luni) și probabil va ajunge pe la 3-400 - deci ar trebui să fie de 3 ori mai contagios ca să ajungă banala gripă.
           Comunicat CDC pe 06.05: CDC recomandă ca masca să fie purtată când este dificil să adopți alte măsuri de distanțare fizică.
           Dacă-ți tușesc în față, cheamă poliția.
           Eu am să găsesc soluții ca să nu port mască, pentru că așa e normal să facă o persoană sănătoasă.
           • +2 (2 voturi)    
            Date (Sâmbătă, 15 august 2020, 9:58)

            delco [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

            The World Health Organization estimates that worldwide, annual influenza epidemics result in about 3-5 million cases of severe illness and about 250,000 to 500,000 deaths

            Media anuala este in ju de 400.000 decese din cauza gripei.

            Deja avem peste 700.000 de morti din cauza Covid. Si asta cu masuri severe de restrictie Mortalitatea este mai mare in cazul Covid.

            CDC recomanda masca ca masura de protectia suplimentara

            COVID-19 can be spread by people who do not have symptoms and do not know that they are infected. That’s why it’s important for everyone to practice social distancing (staying at least 6 feet away from other people) and wear masks in public settings. Masks provide an extra layer to help prevent the respiratory droplets from traveling in the air and onto other people.
            • -3 (5 voturi)    
             Deci confirmi că boala COVID e la fel ca gripa (Sâmbătă, 15 august 2020, 11:21)

             hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui delco

             În ani epidemici, mor peste 500k - uneori peste 1M - de oameni bolnavi de gripă; cu COVID-19 nu suntem acolo și în cel mai rău caz vom atinge mortalitatea gripei (gripă împotriva căreia - nu uita - există vaccin).

             Confirmi și ceea ce spun cu privire la masca: este o măsură SUPLIMENTARĂ - deci care poate foarte bine să nu existe, dacă adopți măsuri principale (adică stai la distanță și te speli pe mâini).
             • +3 (3 voturi)    
              NU (Sâmbătă, 15 august 2020, 13:17)

              delco [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

              Mortalitatea Covid e mai mare. Care ani epidemici? Ti-am dat statisticile. 1918? Nu a fost o simpla gripa, la fel ca acum. Mitul asta a fost demontat dar tu il tot repeti. Tu una citesti si alta intelegi

              COVID-19 can be spread by people who do not have symptoms and do not know that they are infected. That’s why it’s important for everyone to practice social distancing (staying at least 6 feet away from other people) and wear masks in public settings. Masks provide an extra layer to help prevent the respiratory droplets from traveling in the air and onto other people.

              Porti masca unde e obligatoriu. Nu e cum vrei tu, e cum spune legea.
              • -1 (3 voturi)    
               Dar ce fel de gripă a fost în 1918? (Sâmbătă, 15 august 2020, 17:05)

               hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui delco

               gripă extraterestră? Nu, prietene, a fost panarama aceasta pe care o avem și acum (în 2009 probabil că trăiai - epidemia respectivă - care a mierlit vreo 300k de oameni) a avut fix tulpina din 1918), doar că omenirea era plină de oameni săraci, rupți în gură de foame, cu sistemele imunitare la pământ.
               Da'-n 69 ce fel de gripă o fi fost de-au mierlit între 1 și 4 milioane de oameni, tot extraterestră?

               Deci
               1. COVID-19 mai are până să ajungă la fel de periculos ca o gripă serioasă - e pe drumul cel bun, însă mai durează până ajunge gripa.
               2. Purtatul măștii se adresează doar oamenilor bolnavi.
               3. Doar o persoană cu mentalitate de sclav poate spune că legile nu se discută.
               • +1 (1 vot)    
                Aceleasi minciuni (Sâmbătă, 15 august 2020, 19:50)

                delco [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

                Gripa din 1918 si COvid sunt provocate de tulpini mult mai virulente si mortale. Nu e gripa banala.
                • 0 (0 voturi)    
                 2009 - fix aceeași gripă din 1918 (Duminică, 16 august 2020, 9:54)

                 hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui delco

                 În 2009 au mierlit 300k, în 1918 15-50M.
                 În gripa din 69 au murit peste 1M de oameni (estimarea e 4M), deci cum e COVID-19 - 800k de decese astăzi - la fel de gravă ca o gripă?
      • +6 (8 voturi)    
       cu MaSCA pe NAS+GURA (Vineri, 14 august 2020, 18:24)

       ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Adry@n

       zic DA - aveti mare dreptate.
     • +4 (10 voturi)    
      Esti obositor dle: ti-a mai explicat ca poti fi (Vineri, 14 august 2020, 17:44)

      UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

      bolnav asimptomatic sau infectat asimptomatic daca nu iti place cuvantul bolnav si ATUNCI INFECTEZI OAMENII DIN JUR!
      Toti speriati si frustratii o tin aiurea ca nu sunt probleme pt ca asa se simt ei mai bine sau alunga pe baubau daca-l neaga! Nu esti superior daca negi realitatea stintifica ci esti de mila ca nu intelegi si nu esti cu adevarat liber decat cand accepti limitele inerente date de necesitate.
      • -6 (10 voturi)    
       Infectații la care nu apar simptome (Vineri, 14 august 2020, 19:20)

       hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui UnOarecare

       au o încărcătură virală foarte mică și nu transmit suficient încât să poată infecta pe alții.
       Plus că, dacă stai departe și porți mască, nu te poți infecta nici măcar de la un bolnav, darămite de la un asimptomatic.
       Aceasta-i singura realitate științifică și nu eu sunt cel care o ignor ci voi, cei care vreți să mă obligați pe mine - om sănătos - să mă port ca un bolnav.
       • +4 (8 voturi)    
        De unde ati scos idiotenia pardon "singura (Vineri, 14 august 2020, 22:13)

        UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

        realitate științifică" pe care o sustineti cu ardoare si aplomb ca:

        "Infectații la care nu apar simptome au o încărcătură virală foarte mică și nu transmit suficient încât să poată infecta pe alții." ?

        Un articol stintific, scris de un medic adevarat? Preferabil o universitate de medicina nu medici care cred in penetrari sexuale ale extraterestrilor, da?
        • -4 (8 voturi)    
         Presupun că Yale e OK pentru dv (Sâmbătă, 15 august 2020, 0:11)

         hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui UnOarecare

         dat fiind faptul că în baza acestui studiu Arafat a mințit cu nerușinare poporul român (îți dau eu procentele: 3.4% sau 6.6%, dacă procentul de persoane fără simptome crește la 30%):

         https://www.news-medical.net/news/20200708/Half-of-coronavirus-disease-cases-could-be-caused-by-e28098silent-spreaderse28099.aspx
         • +2 (2 voturi)    
          Stim si noi sa citim (Sâmbătă, 15 august 2020, 10:00)

          delco [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

          Since there are many asymptomatic and pre-symptomatic carriers, it is important to stay cautious when going out of the house or when going to work. Wearing of masks is an effective tool to prevent infection. When all people wear masks in public places, with appropriate social distancing guidelines, the coronavirus spread can be controlled.

          Adica pe dos de ceea ce sustii tu.
          • -4 (4 voturi)    
           Dar nu știți să citiți cifrele din studiu (Sâmbătă, 15 august 2020, 11:25)

           hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui delco

           le pun eu din nou:
           Gradul de infectare al persoanelor care nu dezvoltă simptome este calculat - pe bază de predicții matematice - la 3.4% (sau 6.6%, dacă procentul de persoane fără simptome crește la 30%).
           3.4% din 100% - eu nu accept să-mi fie impuse obligații care se adresează unui rahat de procent de 3.4%.
           • -2 (4 voturi)    
            Erată: nu grad de infectare ci de transmitere (Sâmbătă, 15 august 2020, 12:45)

            hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

            .
           • +2 (2 voturi)    
            Nu decizi tu cine moare (Sâmbătă, 15 august 2020, 13:19)

            delco [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

            Nu esti Dumnezeu. O sa porti masca cum spune legea, altfel nu ai ce cauta in magazine, piete. Stai acasa fara masca. Citez ca sa se vada minciuna ta legata de masti

            Wearing of masks is an effective tool to prevent infection. When all people wear masks in public places, with appropriate social distancing guidelines, the coronavirus spread can be controlled.
            • -3 (3 voturi)    
             Eu îmi sunt propriul dumnezeu și eu decid pt mine (Sâmbătă, 15 august 2020, 17:13)

             hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui delco

             voi n-aveți decât să decideți în dreptul vostru.
             Eu am să evit să port mască, pentru că pot, și-am să mă uit cu milă la fraierii care nu înțeleg că purtatul măștii nu-i protejează, dacă nu au grijă să păstreze distanța și igiena.
             La fel am să-i privesc și pe cei care se vor infecta după ce se va elimina obligația de a purta mască, pentru că sărmanii nu învață faptul că responsabil pentru sănătatea lor sunt ei înșiși...
             Sănătate!
             • +1 (1 vot)    
              Iei viata altora (Sâmbătă, 15 august 2020, 19:51)

              delco [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

              Cand nu porti masca risti sa-i infectezi pe altii si sa-i ucizi, Nu ai dreptul sa iei viata altora. Nu te afecteaza doar pe tine. Te vei supune legii chiar daca nu-ti place.
              • 0 (0 voturi)    
               Atât timp cât sunt sănătos nu risc nimic (Duminică, 16 august 2020, 9:57)

               hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui delco

               Așa cum un bărbat care are erecție nu riscă să violeze pe nimeni; așa cum un șofer care conduce cu 59 km/h în localitate nu riscă să accidenteze pe nimeni; așa cum analfabet funcțional nu riscă să infecteze cu analfabetismul lui pe nimeni etc.
               • 0 (0 voturi)    
                Hahaha...Imi permit sa intervin (Duminică, 16 august 2020, 12:53)

                Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

                pt ca e prea spectaculos argumentul tau privitor la sansele pe care le are un barbat potent (viril) de a nu incalca legea penala si de a nu viola !
                Spectaculos dar fals ! Cred ca se bazeaza pe aceiasi teza a ta privind "sanatatea" : "Sunt sanatos, deci nu prezint pericol pt nimeni, prin urmare nu am de ce sa port masca !"
                Nu crezi ca e tocmai invers ? E ferit de viol cel care nu poate realiza intromisiunea, in vreme ce alalalt, virilul, care are toate "armele" asupra lui si o poate realiza, este in mare pericol ?

                PS. Cel putin studiile si statisticile din lumea intreaga, asta spun !

                PPS. Si vad ca ne aflam la faza pe studii stiintifice si statistici ! :))

                PPPS. O zi buna !
                • 0 (0 voturi)    
                 Faptul că un bărbat are SARS-COV-2 sau erecție (Duminică, 16 august 2020, 14:27)

                 hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

                 nu înseamnă automat că împarte virusul sau violează.
                 E la fel de imbecil să-i ceri unui om sănătos să poarte mască precum ar fi să-l obligi pe un bărbat să ia un decongestionant de fiecare dată când iese din casă ca nu cumva să aibă erecții.
         • +2 (2 voturi)    
          Ti-am tradus doar prima fraza din rezultate: (Sâmbătă, 15 august 2020, 15:16)

          UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

          "Rezultate:
          Transformand datele clinice privind infecțiozitatea și simptomele in impact epidemiologic la nivel de populație, rezultatele noastre indică faptul că majoritatea transmiterii este imputabilă persoanelor care nu prezintă simptome, fie pentru că se află încă în stadiul presimptomatic, fie pentru că infecția este asimptomatică"

          https://www.pnas.org/content/117/30/17513
          .
          ..errare humanum est, perseverare diabolicum.

          PS: Am tradus prima fraza din rezultatele STUDIULUI STINTIFIC pe care se bazeaza ARTICOLUL "Jumătate din cazurile de boală coronavirus ar putea fi cauzate de "silent spreaders" "citat de dvs.
          • -3 (3 voturi)    
           Dacă citești mai departe, vezi că (Sâmbătă, 15 august 2020, 17:16)

           hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui UnOarecare

           în cazul persoanelor care nu dezvoltă deloc simptome riscul este insignifiant.
           • +1 (1 vot)    
            Insignifiant (Sâmbătă, 15 august 2020, 19:53)

            delco [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

            Ia zi de la cati morti in sus e semnificativ? La populatia globala cat inseamna acele procente? Vorbesti de moartea altora ca Stalin, niste procente acolo.
            • 0 (0 voturi)    
             Hai să aplicăm la cifrele din România (Duminică, 16 august 2020, 10:07)

             hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui delco

             Avem ~1k infectați zilnic; infectații care nu dezvoltă simptome ar fi responsabili pentru 34 de infectări; din aceștia ajung la TI 1.38 persoane din care 2/3 supraviețuiesc.
             Deci impactul final este de un deces la 2 zile.
             În România mor (mureau) zilnic ~800 de oameni, deci impactul pe mortalitate este de 0.125%.
             Adică putem spune fără probleme că riscul determinat de această categorie de infectați este insignifiant.
             Ah, să nu uit: oamenii mor și faptul că niște ipocriți își toarnă cenușă-n cap nu va putea schimba această realitate.
           • +1 (1 vot)    
            Pt ele nu pt cei din jur (Sâmbătă, 15 august 2020, 20:19)

            UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

            Deci astepti 5 zile si apoi spui "-Ura, sunt asimptomatic deci am ucis 3 oameni si nu 50 ca fraieri care au dezvoltat simptome!"?
            De altfel vorbim de un singur studiu, mai sunt si altele. Concluzia unui om cu scaun la cap:
            "Ultimately, the rapid spread of Covid-19 across the United States and the globe, the clear evidence of SARS-CoV-2 transmission from asymptomatic persons and the eventual need to relax current social distancing practices argue for broadened SARS-CoV-2 testing to include asymptomatic persons in prioritized settings. These factors also support the case for the general public to use face masks10 when in crowded outdoor or indoor spaces."
            • 0 (0 voturi)    
             Nu, prietene, îmi văd de viață (Duminică, 16 august 2020, 10:13)

             hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui UnOarecare

             Fii pe pace, pentru că eu oricum stau la distanță de necunoscuți (dacă nu știai, românii sunt cam nespălați și eu unul n-am chef să-mi delectez simțurile cu tot felul de șpreiuri date peste transpirație stătută) așa că probabilitatea ca eu să transmit ceva - presupunând că un virus banal precum SARS-COV-2 rămâne la mine în organism mai mult de câteva secunde - este practic inexistentă.
             Crowded = aglomerat; în România sunt imbecili care consideră aglomerate faleze de km întregi sau zonele pietonale din jurul unor bulevarde cu 3-4 benzi pe sens...
     • +5 (9 voturi)    
      cu o observatie importanta (Vineri, 14 august 2020, 18:23)

      ..13 [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

      Pana sa te prinzi ca esti bolnav, adica sa ai oarece simptome, tu esti purtator de virusi si dai si la altii ca esti darnic...


      Asa ca MASCA SALVEAZA RO.
      Trage masca pe nas+gura!
      • -7 (11 voturi)    
       Dacă nu am simptome, nu am ce să dau (Vineri, 14 august 2020, 19:21)

       hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui ..13

       pentru că încărcătura virală este prea slabă (plus că organismul meu - având capacitatea de a identifica virusul - mai neutralizează din particulele virale).
       • +3 (3 voturi)    
        Fals (Sâmbătă, 15 august 2020, 10:00)

        delco [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

        Din sursa indicata de tine

        Since there are many asymptomatic and pre-symptomatic carriers, it is important to stay cautious when going out of the house or when going to work. Wearing of masks is an effective tool to prevent infection. When all people wear masks in public places, with appropriate social distancing guidelines, the coronavirus spread can be controlled.
        • -2 (2 voturi)    
         Nu mai citi, măh, pe sărite (Sâmbătă, 15 august 2020, 17:17)

         hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui delco

         scrie clar acolo: persoanele care nu dezvoltă simptome sunt vinovate pentru 3.4% din transmisii, adicăcacamaca.
         • +1 (1 vot)    
          Scrie sa porti masca (Sâmbătă, 15 august 2020, 19:54)

          delco [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

          Tu insisti sa nu porti,. te contrazici.
          • 0 (0 voturi)    
           E BINE să porți, dacă nu poți sta la distanță (Duminică, 16 august 2020, 10:15)

           hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui delco

           nu să porți ca prostul de când ieși pe ușă.
         • +1 (1 vot)    
          Adica sa citeasca 3.4% = 0 (Sâmbătă, 15 august 2020, 20:21)

          UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

          O matematica plina de umanitate!

          3.4% in acel studiu poate in altele e 24%?
          • 0 (0 voturi)    
           DA, 3.4% se traduce în 0% la nivel de mortalitate (Duminică, 16 august 2020, 10:16)

           hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui UnOarecare

           Ai vreun studiu (pentru care poate fi urmărită metodologia) care stabilește alte procente?
       • +4 (4 voturi)    
        Nu mai raspanditi aceasta gogomanie (Sâmbătă, 15 august 2020, 15:38)

        UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

        V-am si tradus mai sus: cei asimptomatici impreuna cu cei aflati in faza de debut asimptomatic (inainte sa le apara simptome evidente) reprezinta jumatate din cauzele de infectare cu COVID19.
        Cum au fost si cazurile cu tinerii infectati fara simptome care au plecat la mare:

        https://www.mediafax.ro/social/10-tineri-din-vaslui-care-au-fost-la-mare-cu-o-tanara-cu-covid-au-fost-confirmati-pozitiv-19477275
        • -3 (3 voturi)    
         De ce grupați cele 2 categorii? (Sâmbătă, 15 august 2020, 17:18)

         hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui UnOarecare

         ele sunt separate și trebuie tratate separat.
         • +1 (1 vot)    
          Selectezi doar ce-ti convine (Sâmbătă, 15 august 2020, 19:54)

          delco [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

          Poarta masca.
          • 0 (2 voturi)    
           Du-te, măh, cu rahatul tău de mască (Duminică, 16 august 2020, 10:16)

           hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui delco

           .
         • +1 (1 vot)    
          Sunt separate peste o luna (Sâmbătă, 15 august 2020, 20:22)

          UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

          Dar in primele zile de la infectare nu se stie cum vor evolua pacientii...pana la simptome pot trece vreo 9 zile parca, usual 4-5.
          • 0 (0 voturi)    
           Indiferent de evoluția sa (Duminică, 16 august 2020, 10:20)

           hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui UnOarecare

           persoana care nu se va îmbolnăvi transmite foarte puține particule (și acelea forate slabe) iar impactul lui la total infectați este insignifiant.
           Faptul că nu puteți voi să-l vedeți și pe acela ține de o cu totul altă discuție și, dat fiind impactul, complet irelevant pentru controlul răspândirii acestei boli.
    • 0 (0 voturi)    
     Bati la o minte "inchisa dpadv cu@hic sunt (Duminică, 16 august 2020, 12:02)

     Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui Adry@n

     leones ! :)))

     PS. Este verificat lucrul acesta !
   • +9 (19 voturi)    
    ba aveam (Vineri, 14 august 2020, 13:36)

    KayT [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

    Eficienta mastilor este mult mai mare daca toti cei implicati poarta masca. Am incredere in masti, este dovedit ca ele ajuta, tocmai de aia am pretentia sa le si poarte toti, mai ales in locurile unde sunt OBLIGATORII (ca in cazul mentionat de mine mai sus).

    Nu conteaza daca sunt un om fricos sau nu. Conteaza ca sunt un om dintr-o categorie de risc, ca daca eu ma imbolnavesc risc si alte vieti complet nevinovate, si ca nu ma pot izola de societate complet, cum se asteapta unii sa o face. Seful meu ma asteapta in fiecare zi la munca.
    • -6 (12 voturi)    
     Dacă aveai dta mască, și ai încredere în ele, (Vineri, 14 august 2020, 15:20)

     hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui KayT

     ce-ți pasă că alții nu le poartă?
     Stai la distanță de ei și lasă-i să moară, dacă e să moară.
     PS: acu' 3 zile dr Marinescu - medic primar boli infecțioase la Matei-Balș - a zis că măștile nu-i ajută absolut deloc pe oamenii sănătoși, dar tu crede în continuare prostiile pe care ți le-a băgat în cap propaganda politicienilor.
     • +6 (12 voturi)    
      tu stii sa citesti? (Vineri, 14 august 2020, 15:59)

      KayT [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

      Intreb si eu. Ca am raspuns deja la intrebarea asta stupida.
      • +8 (12 voturi)    
       nu stie (Vineri, 14 august 2020, 17:35)

       GabiAlex [utilizator] i-a raspuns lui KayT

       tipul asta este pornit doar sa contrazica. Are sute de postari, si degeaba i s-a aratat de tot atatea ori ca greseste ( inclusiv in domenii gen lb.romana ), nu are cantitatea critica de neuroni pentru a intelege.
       • -7 (11 voturi)    
        Nimeni de pe acest site n-a fost în stare să arate (Vineri, 14 august 2020, 19:24)

        hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui GabiAlex

        că lucrurile pe care le-am scris eu sunt greșite.
        Pentru că eu folosesc doar adevăruri probate științific pe când toți cei care au venit cu idei de propagandă s-au pierdut în hățișul imbecil creat pentru ca mintea unor idioți nici măcar să nu încerce să pună la îndoială mizeria care i se hrănește.
        Reține acest lucru: NIMENI nu a fost în stare să arate că eu am scris măcar un singur lucru greșit.
        • +6 (6 voturi)    
         n-are rost sa pierd timpul cu tine (Vineri, 14 august 2020, 21:21)

         GabiAlex [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

         FIECARE post de-al tau a fost demonstrat gresit. Nu ai recunoscut niciodata - chiar si cand ti-am aratat dictionarul limbii romane, ai replicat ca de fapt e de vina lb romana de dupa revolutie. Asa cum spuneam, nu ai masa critica de neuroni ca sa rationezi suficient pentru o argumentatie.
         • +1 (1 vot)    
          Iti dau dreptate ! Eu sunt unul (Duminică, 16 august 2020, 13:10)

          Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui GabiAlex

          care acum cateva zile mi-am cam pierdut timpul cu el, dar nu pt ca nu ar avea neuroni (are destui !) ci pt ca are un orgoliu nemasurat iar asta intuneca intotdeauna ratiunea, obiectivitatea !

          PS. O zi buna !
          • -1 (1 vot)    
           Când concluziile mele sunt bazate pe studii (Duminică, 16 august 2020, 14:40)

           hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

           părerile celor care le contrazic nu valorează - pentru mine - nici măcar cât o tuse de furnică.
           Eu n-am înțeles nici acum de ce în România sunt oprite anumite activități în interior - de exemplu restaurantele - deși în avion poți mânca și n-a fost înregistrată nici măcar o infectare până acum; de ce a devenit obligatorie masca pe faleze, deși particulele virale sunt luate de briză instantaneu (chiar și afară, într-un oraș liniștit, particulele stau într-un loc doar 3 secunde); de ce trebuie purtată mască în spații interioare, aerisite corespunzător (instalațiile HVAC reîmprospătează aerul constant - dovadă că în starea de urgență nu există nici măcar un singur focar în magazinele alimentare).
           Toate aceste concluzii au la bază studii și aș fi foarte curios să văd argumente care să le contrazică.
      • -7 (13 voturi)    
       N-ai răspuns deloc de ce nu ai încredere în măști (Vineri, 14 august 2020, 17:48)

       hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui KayT

       Am zis că tu stai la distanță de 2 m (deci nu ajunge la tine nicio particulă) și porți mască (dacă ajung ceva particule, se opresc deci în mască).
       Așa că de ce-ți pasă că alții aleg să nu poarte mască?
     • +8 (12 voturi)    
      fara masca IMPUTI AERUL cu virusi (Vineri, 14 august 2020, 18:27)

      ..13 [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

      Asta matale pari sa nu intelegi.

      este aerul si suprafetele din spatiile inchise si/sau deschise pe unde circula cei care au invusul in perioada de incubatie - 3-5 zile...


      oare ma intelegi matale pe mine???
      spor sa aveti cu MASCA pe NAS+GURA
      • -6 (10 voturi)    
       In schimb legal (Vineri, 14 august 2020, 18:54)

       Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui ..13

       Pe semnatura, un bolnav cu forme usoare e lasat liber. Acela nu impute aerul cu virusuri (nu virusi), aerul sau e steril.
       • +4 (4 voturi)    
        Liber sa se auto izoleze nu sa zburde in public (Vineri, 14 august 2020, 22:15)

        UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui Futurist Irefutabil

        sau sa scrie idiotenii pe HN!
      • -7 (13 voturi)    
       Eu sunt SĂNĂTOS, prietene, deci ce aer împut? (Vineri, 14 august 2020, 19:26)

       hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui ..13

       Așa că nu văd de ce să port mască.
       • -7 (9 voturi)    
        Iar la fel ca tine (Vineri, 14 august 2020, 21:18)

        Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

        Sunt 99.999% din romani. Problema e ca aia bolnavi ies pe semnatura si sunt liberi in timp ce aia sanatosi sunt obligati sa poarte masca. Aaaaa, daca vor sa poarte masca, este EXCELENT! Pentru binele lor si al celor din jur. Dar de acolo pana la obligativitate...
        • -4 (10 voturi)    
         N-aveți decât să purtați mască (Sâmbătă, 15 august 2020, 0:16)

         hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui Futurist Irefutabil

         ce-mi pasă mie ce faceți voi atât timp cât o faceți benevol?!
         Eu am să mă folosesc de orice portiță ca să nu o fac.

         PS: dacă știi de vreun bolnav liber care transmite virusuri, sesizează poliția, pentru că, dacă nu o faci, comiți la rândul tău o infracțiune.
         • +2 (4 voturi)    
          O sa porti (Sâmbătă, 15 august 2020, 10:03)

          delco [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

          Nu intri in magazine fara ea. As ca daca vrei sa n-o porti stai in casa.
          • -3 (5 voturi)    
           Sau comand online, sau cumpăr de la priteneni (Sâmbătă, 15 august 2020, 11:37)

           hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui delco

           sau plătesc pe unul care-și va pierde jobul să cumpere pentru mine, sau îmi fac cumpărăturile din altă țară.
           • +3 (3 voturi)    
            Asa sa faci (Sâmbătă, 15 august 2020, 13:20)

            delco [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

            Dar in magazine, piete si alte locuri publice unde e obligatorie masca nu ai ce cauta.
          • -2 (2 voturi)    
           Evident (Sâmbătă, 15 august 2020, 14:34)

           Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui delco

           Daca sunt singur pe plaja la apusul soarelui, TREBUIE sa port masca pentru ca asa zice legea. La fel cum si virusul pe faleza ataca numai incepand cu ora 18, tot cum spune legea. Cu alte cuvinte inlocuiesti creierul cu o lege data de unul care la Guvern NU PURTA MASCA si a luat amenda. Pfffff.
           • +2 (2 voturi)    
            Legea a fost facuta de experti (Sâmbătă, 15 august 2020, 19:55)

            delco [utilizator] i-a raspuns lui Futurist Irefutabil

            Cand o sa fii expert o sa faci si tu legi, pana atunci ai obligatia sa le respecti.
            • 0 (2 voturi)    
             Nu ești obligat să respecți legile (Duminică, 16 august 2020, 10:24)

             hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui delco

             le poți încălca și îți poți asuma pedepsele, te poți folosi de scăpările lor sau le poți contesta.
             O lege care nu pleacă de la drepturile individuale și naturale ale omului este o lege pe care fiecare cetățean este dator să o ignore sau să o combată.
      • -4 (8 voturi)    
       Care virusuri, prietene, dacă eu-s sănătos? (Sâmbătă, 15 august 2020, 0:14)

       hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui ..13

       de unde vrei matale să scot eu virusuri ca să „împut” aerul?
       • +2 (2 voturi)    
        De unde stii ca esti sanatos? (Sâmbătă, 15 august 2020, 10:02)

        delco [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

        Te testezi zilnic? Vei purta masca unde e obligatoriu fie ca-ti place sau nu.
        • -1 (3 voturi)    
         De exemplu (Sâmbătă, 15 august 2020, 10:41)

         Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui delco

         Pentru ca nu intru in contact cu oameni bolnavi, stand acasa. Azi am iesit prima data.
   • +7 (17 voturi)    
    logica de 2 bani (Vineri, 14 august 2020, 14:07)

    albik [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

    e ca si cand tu nu porti centura de siguranta si apoi le zici altora ca daca ei poarta centura ar trebui sa fie in siguranta. Siguranta este maxima cand toti respecta regulile, nu atunci cand unii se cred deasupra legii.
    • -7 (13 voturi)    
     În caz de accident tu - cel ce porți centura - vei (Vineri, 14 august 2020, 15:22)

     hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui albik

     fi ok, deci de ce ți-ar păsa că celălalt alege să nu o poarte?
     • -6 (12 voturi)    
      Exact (Vineri, 14 august 2020, 17:05)

      Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

      Si corect.
      • +6 (8 voturi)    
       pentru ca infectia cu virus este diferita (Vineri, 14 august 2020, 18:30)

       ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Futurist Irefutabil

       de cazul prezentat cu centura de siguranta.

       Centura de siguranta ma pazeste pe mine si atat.

       MASCA pe NAS+GURA ma pazeste pe mine + ceilalti.
       • -6 (10 voturi)    
        SEEEEERIOS (Vineri, 14 august 2020, 18:56)

        Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui ..13

        Hai, stai in masina pe unul din locurile din fata cu un om de 85 kg in spate, tu cu centura si el fara si sa aveti un accident frontal la 80 km/h. Ia sa vezi cum centura lui (pusa) nu te protejaza pe tine.
       • -6 (14 voturi)    
        Masca nu protejează un om sănătos (Vineri, 14 august 2020, 19:28)

        hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui ..13

        Scopul măștii - stabilit de oamenii de știință - este să împiedice persoana bolnavă să expire particule virale.
        Și, ca să facă aceasta, masca trebuie să aibă o anumită compoziție, pentru că, dacă e din cârpă, nu oprește absolut nimic.
        • -4 (10 voturi)    
         Problema e (Vineri, 14 august 2020, 21:19)

         Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

         Ca cineva cu o forma usoara nu este constient ca imprastie. De aceea este EXTREM DE UTIL ca toata lumea sa poarte masca. Util, dar nu o obligatie. O recomandare ferma, din inima, rationala.
         • -3 (3 voturi)    
          „Util” e altceva, și eu am grijă să stau departe (Sâmbătă, 15 august 2020, 11:42)

          hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui Futurist Irefutabil

          când simt o stare diferită de cea normală, pentru că nu-s nebun să-mi bag mucii printre alți oameni (chiar dacă pe simptomatologie aș zice că-s ok).
        • +2 (2 voturi)    
         De la CDC (Sâmbătă, 15 august 2020, 10:04)

         delco [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

         The masks recommended are not surgical masks or N-95 respirators. Those are critical supplies that must continue to be reserved for healthcare workers and other medical first responders, as recommended by current CDC guidance.

         Si restul mastilor protejeaza intr-o anumita masura.
         • -2 (2 voturi)    
          CDC zice de mască atunci când nu e posibil spațiul (Sâmbătă, 15 august 2020, 11:43)

          hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui delco

          atât.
          E recomandată, însă nu te protejează, dacă ești sănătos, singurul lucru pe care îl face e să-i protejeze pe alții, dacă ești bolnav.
          • +3 (3 voturi)    
           Mastile sunt utile (Sâmbătă, 15 august 2020, 13:22)

           delco [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

           CDC spune ca protejeaza impreuna cu masurile de distantare, tu citezi doar ce-ti convine.
           • -3 (3 voturi)    
            Firește că citez ce-mi convine... duh! (Sâmbătă, 15 august 2020, 17:23)

            hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui delco

            Voi omiteți prima frază, scrisă mare în linkul pe care vi l-am dat:
            MASCA NU PROTEJEAZĂ PERSOANA CARE O POARTĂ!
            • +2 (2 voturi)    
             Irelevant (Sâmbătă, 15 august 2020, 19:56)

             delco [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

             Protejeaza impotriva raspandirii virusului, deci salveaza vieti. Poarta masca.
             • 0 (2 voturi)    
              Cum protejează, măh, purtată de oameni sănătoși (Duminică, 16 august 2020, 10:26)

              hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui delco

              care n-au virusuri pe care le pot transmite?
     • +4 (6 voturi)    
      Poate se trezeste cu unul prin parbriz (Vineri, 14 august 2020, 21:10)

      delco [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

      Si mai omoara si pe altii.
    • -5 (11 voturi)    
     Centura o porti (Vineri, 14 august 2020, 17:03)

     Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui albik

     Din educatie si este de asemenea o alegere. Peste o viteza insa, nici centura nu conteaza.
     • +5 (5 voturi)    
      centura mereu conteaza (Vineri, 14 august 2020, 18:32)

      ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Futurist Irefutabil

      Acum mai recent avem si air-bagul care contribuie enorm la protejarea vietilor omenesti

      Asta nu inseamna ca daca circuli ca nebunul sau cu nebunul esti scutit de vreun accident...
      • -4 (8 voturi)    
       Dar ALEGEREA cum mergi (Vineri, 14 august 2020, 19:44)

       Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui ..13

       Ca nebunul sau nu este a TA. Nu iti e impusa de nimeni. Iar daca se aplica o lege, aceasta se poate aplica POST FACTUM, adica dupa ce tu ai facut deja o boanaca (mai mica sau mai mare). In cazul cu masca, se aplica ante-factum: adica tu esti sanatos tun insa esti obligat sa faci si aia si ailalta. Nu convins, nu explicat ci OBLIGAT. Adica ti se suspenda permisul ca ai condus baut tu fara sa fii testat inca cu etilotestul.
       • +3 (3 voturi)    
        Nu conteaza cum mergi tu (Sâmbătă, 15 august 2020, 10:05)

        delco [utilizator] i-a raspuns lui Futurist Irefutabil

        Mai sunt si alti soferi in trafic. Centura iti poate salva viata daca intra in tine cu masina.
        • -2 (4 voturi)    
         Dar te poate omori (Sâmbătă, 15 august 2020, 10:40)

         Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui delco

         Mama care sta pe bancheta din spate fara centura. Un proiectil de 80 kg la 80 km/h nu e oprit de spatarul scaunului.
         • +3 (3 voturi)    
          Statisticile sunt clare (Sâmbătă, 15 august 2020, 13:23)

          delco [utilizator] i-a raspuns lui Futurist Irefutabil

          De la introducerea obligativitatii centurii s-au salvat vieti. Restul sunt speculatii.
     • +3 (11 voturi)    
      Centura e obligatorie (Vineri, 14 august 2020, 21:12)

      delco [utilizator] i-a raspuns lui Futurist Irefutabil

      Ca si taxele si impozitele si mastile si multe altele. Voi mutati totul in domeniul alegerii. NU e asa unele nu sunt deloc alegeri si e bine ca e asa.
      • -6 (8 voturi)    
       Pentru pasagerii de pe bancheta din spate (Vineri, 14 august 2020, 23:02)

       Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui delco

       Nu este obligatie. Daca esti insa om cu scaun la cap, o pui. Dar o pui pentrui ca VREI si pentru ca e mai sigur si pentru tine, si pentru cel din fata ta. Pasagerii autocarelor sunt obligati sa poarte centura pe parcursul drumului?
  • -7 (27 voturi)    
   Pentru ca TU nu ai reusit (Vineri, 14 august 2020, 11:47)

   Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui KayT

   Sa ii convingi pe ceilalti de utilitatea purtarii mastii. Asa cum acela esueaza in a te proteja pe tine din vina lui, asa si tu ai esuat in a-l convinge ca tu esti intr-o categorie de risc. Iar daca imi vei spune ca treaba ta nu este sa il informezi sau sa il convingi pe celalalt de utilitatea si nevoile tale te intreb, cu ce e treaba lui sa te protejeze pe tine?!? Nu ti-a stranutat in fata, nu te-a scuipat si in PRIMUL RAND: omul 99.9999% este PERFECT SANATOS!!! Asadar faptul ca a purtat sau nu masca chiar nu conta pentru ca STRICT PROBABILISTIC vorbind, nu ai luat boala de la el tocmai pentru ca era sanatos!

   Iar femeia care si-a dat jos masca si a inceput sa tusasca, crede-ma, in metrou am facut la fel. Rodeam niste boabe de cafea si m-am inecat cu una. Am inceput sa tusesc si daca nu beam apa, putea fi mai rau. Asa ca pana am gasit sticla cu apa si am baut doua inghitituri am tusit fara masca. EVIDENT, cei din jur se uitau de parca m-ar fi linsat. Dar crede-ma, nu am imbolnavit pe nimeni.

   Si sa revenim la convingere: cand primul ministru, cel care da ordinele sa se poarte masca, fumeaza si bea cu colegii in birou, ce pretentie sa ai ca acele legi sa fie aplicate cand evident nici cel care le face nu crede in ele?!? Asadar singura cale este ca TU sa il faci pe cel de langa tine sa constientizeze de ce e important sa poarte masca. Iar daca nu reusesti, asuma-ti esecul. Cum? Simplu: evitand contactul. Plangandu-te insa nu rezolvi ABSOLUT NIMIC.
   • +6 (20 voturi)    
    he? (Vineri, 14 august 2020, 13:39)

    KayT [utilizator] i-a raspuns lui Futurist Irefutabil

    Recunosc ca nici nu am citit comentariul tau. M-am oprit la "pentru ca TU nu ai reusit sa ii convingi pe altii".

    Ce sa fac?? Nu e treaba mea sa ii conving pe altii. Eram intr-un spatiu public unde purtarea mastii e OBLIGATORIE. E treaba tuturor sa respecte regulile.
    • -6 (12 voturi)    
     Crede-ma (Vineri, 14 august 2020, 17:02)

     Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui KayT

     Nu e treaba lor sa iti poarte de grija.
     • +5 (7 voturi)    
      nu este asa... (Vineri, 14 august 2020, 18:44)

      ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Futurist Irefutabil

      Bratul lung al legii actioneaza uneori, alteori nu actioneaza si chiar si atunci cand actioneaza o face relativ tardiv...


      De aceea este TREABA TA - raspandirea virusului poate sa fie stopata de actiunea ferma venita din partea fiecaruia si este treaba noastra.

      Treaba mea este sa ma protejez dar daca unul nu respecta legea este sa il informez ca greseste si apoi sa cer ca legea sa fie respectata cu forta, daca nu se poate altfel.
      • -4 (8 voturi)    
       Te inseli (Vineri, 14 august 2020, 19:07)

       Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui ..13

       Nu este nici obligatia si nici treaba altuia sa iti poarte de grija. Poate fi insa actul sau de responsabilitate, de dragoste de semeni sa o faca totusi. De aceea nu te imbrancesc cand vreau sa cobor din autobuz si iti cer voie, de aceea am ales sa port masca. Dar tu sau statul nu ma obligati in nici un fel. O fac pentru ca VREAU.
       • +2 (2 voturi)    
        Fals (Sâmbătă, 15 august 2020, 10:07)

        delco [utilizator] i-a raspuns lui Futurist Irefutabil

        Libertatea ta se termina unde incepe liberatatea mea. Nu ai nici un drept sa ma infectezi pe mine in numele libertatii tale.
        • -1 (3 voturi)    
         Pai daca (Sâmbătă, 15 august 2020, 10:39)

         Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui delco

         Aduc un test negativ, cu ce anume te infectez? Cu sau fara masca?!?!?
         • +3 (3 voturi)    
          Nu poti sa testezi zilnic (Sâmbătă, 15 august 2020, 13:25)

          delco [utilizator] i-a raspuns lui Futurist Irefutabil

          Azi esti sanatos maine poate nu si ii imbolnavesti pe altii. Porti masca si reduci riscul.
   • +5 (17 voturi)    
    convingere? (Vineri, 14 august 2020, 14:10)

    albik [utilizator] i-a raspuns lui Futurist Irefutabil

    cum sa convingii pe unii imuni la logica si argumente. Ii obligi, nu respecta legea sufera consecintele. Nu stai sa negociezi aplicarea legii.
    • +4 (6 voturi)    
     castigi pe termen lung (Vineri, 14 august 2020, 18:46)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui albik

     daca ii explici ...

     Numai ca de la caz la caz trebuie sa ai o discutie sa ii explici punctual unde greseste . Oamenii inteleg, uneori mai greu, si sunt putini care insa merg pana in panzele albe ca urmare a propriei incapatanari/increderi de sine dusa la paroxism
     • +2 (2 voturi)    
      Nu merge mereu (Sâmbătă, 15 august 2020, 10:08)

      delco [utilizator] i-a raspuns lui ..13

      Cum convingi in cateva luni pe cineva sa poarte masca cand el zice ca e botnita. Mor oameni pana atunci.
   • +4 (6 voturi)    
    pe rand (Vineri, 14 august 2020, 18:40)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Futurist Irefutabil

    1. Probalitatea de 99% sau mai mica nu exclude cazul in care se intampla ceva ce iti poate fi periculos si de unde stii tu ca tocmai tu sau un apropiat de tine nu este tocmai in cazul defavorabil??? Asadar sfatul meu este sa te pazesti cat poti de bine adica poarta MASCA pe NAS+GURA.

    2. Tusesti si nu ai masca - pune cotul la gura si pana gasesti sticla de apa pe care o cauti cu cealalata mana... Nu stii cand poti sa fii purtator de virus si atunci gandeste ca asa simplu - cu cotul la gura, ii aperi si pe ceilalti.

    3. Primul ministru a gresit si a platit - chiar a vrut sa dea un exemplu si cred ca a reusit spre deosebire de cretinul de la Premaria sector 3...cu sloganul idiot"cerceteaza, te ilumineaza!!!"

    este o diferenta intre politicienii unor partide si unii sunt suparati rau de tot ca aceste lucruri se vad limpede...
    • -7 (9 voturi)    
     Raspunsuri (Vineri, 14 august 2020, 19:09)

     Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui ..13

     1) de acord.

     2) incearca sa faci asta cu o boaba de cafea pe trahee. Iti dau un premiu daca reusesti.

     3) faptul ca a gresit si a platit nu ma incanta. Ce a aratat fara echivoc e ca lui nu ii pasa si ca legea e oricum pt prosti (vulg). Adica exact RESPEECTUL pentru ceilalti pe care il invoca in purtarea mastii, la el nu se aplica. Amenda nu iti creste respectul pentru ceilalti. Acesta e apanajul strict al educatiei.
     • +2 (2 voturi)    
      Frica de amenda (Sâmbătă, 15 august 2020, 10:09)

      delco [utilizator] i-a raspuns lui Futurist Irefutabil

      Functioneaza. Jena fata de criticile celorlalti mai rar.
  • +8 (20 voturi)    
   Hai, că nimeni nu-i ca noi! (Vineri, 14 august 2020, 12:32)

   Dan Mihalache1 [anonim] i-a raspuns lui KayT

   Da, sunt „șmecherii” care nu-și prind centura de siguranță în zăvor când conduc mașinile, ci le poartă ca pe fulare, atârnându-le pe burtă, să-i păcălească pe polțiști.
  • -6 (14 voturi)    
   risc clar doamana ... (Vineri, 14 august 2020, 14:30)

   brightids [utilizator] i-a raspuns lui KayT

   ...pericol, nu de absurd ci de ricol!
   • +5 (9 voturi)    
    sper ca (Vineri, 14 august 2020, 15:58)

    KayT [utilizator] i-a raspuns lui brightids

    a fel i-ati raspunde si sotiei insarcinate, unui parinte cu sistemul imunitar slabit de chimioterapie, unui prieten cu diabet sau cu vreo boala de inima...

    Si nu doar unui strain de pe internet. Sa ramanem consecventi macar.
  • +7 (9 voturi)    
   iresposabilitate aproape comuna in Europa (Vineri, 14 august 2020, 17:05)

   sandu47 [utilizator] i-a raspuns lui KayT

   Situatia explicata parca o am "in ochi" din momentul in care s-au luat masuri de "restrangere" a manifestarilor individuale. Aproape m-am convins ca nimanui din categoria celor "anti" NU le pasa de celalalt/ceilalti. Permanent mi se argumenteaza ca "...stiu eu mai bine ...", ca este o invazie mondiala de minciuni/manipulari. Nimeni insa, nu-mi explica de ce este posibil ca in tari puternice, asiatice, consecintele existentei virusului sunt strict controlate prin disciplina si comportament. Nimeni nu vrea sa-mi explice(din cei "anti") de ce s-a ajuns ca personalul medical din spitale sa fie terorizat in tratarea bolilor cauzate de acesta. Nimeni nu vrea sa-mi explice de ce eu, beneficiar al unei boli cronice severe(relativ), nu pot sa ma internez in spital pentru evaluare periodica, pentru ca:
   1. nu exista posibilitatea de internare decat pentru cazuri deosebit de grave>
   2. imi este teama sa nu colectez virusul din spital cu toate masurile de protectie/siguranta ce se iau>
   3. imi este teama de testul COVID fiindca nimeni nu stie ce "depoziteaza" in el pana la proba de laborator.
   Daca domnisoara din articol a povestit cu o detasare si responsabilitate de invidiat, ati vazut reactia unora din cei care comenteaza: ... sa se duca la psihlog ca este obsedata .... , ca nu cunoaste situatia din Franta.
   Am preluat foarte usor modelul populist/politic de interpretare a regulilor dictate de stat. Poate ca si unele institutii ale statului au intrat intro dilutie continua de competenta, se contrazic in ce fac(uneori), deviaza de la scopul ce-l au, dar asta nu ne scuza indolenta in care am intrat noi.
   Situatiile oficiale prezentate zilnic sunt groaznice prin cifrele seci ce sunt transmise. Este posibil usor sa ajungem in situatia tarilor din Europa, la inceputul pandemiei, cand nu mai reuseau sa-si innumere decedatii zilnic. Perspectiva(o varianta de nedorit dar posibila), este groaznica dar, pe noi cei din societate, nu ne "irita".
   • -6 (8 voturi)    
    Ce descrii tu (Vineri, 14 august 2020, 23:05)

    Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui sandu47

    Este melanjul intre:

    A) O criza medicala - pandemia. Aici responsabilii sunt greu de gasit. TU insa NU esti unul din ei.

    B) Un sistem medical deficitar. Ia zi: la alegeri cu cine s-a votat? Ai ce votezi, deci aici fiecare este responsabil.
 • +10 (40 voturi)    
  Prostii sunt la fel pretutindeni (Vineri, 14 august 2020, 10:40)

  lavru [utilizator]

  prostia nu tine cont de rasa, nationalitate sau religie. Prosti cei care au zis ca virusul e o banala raceala, prosti cei care refuza sa poarte masca, prosti cei care refuza sa le vanda.
  • -5 (33 voturi)    
   Cea mai mare prostie este insa (Vineri, 14 august 2020, 11:28)

   Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui lavru

   Si nu ai cum sa nu fii de acord cu ea: etichetarea unor oameni pe care nu ii cunosti. Daca in cazul cu masca si raceala diferenta o poate face educatia, in cazul celor cu etichetarile prostia este needucabila intrucat simtindu-se superiori celor prosti, nici macar nu sesizeaza cum ca ar fi o problema, iar nefiind o problema, nu au ce corecta. Tu, fiind un om inteligent, cred ca ma intelegi perfect.
   • +4 (18 voturi)    
    ii cunostem cu totii (Vineri, 14 august 2020, 14:11)

    albik [utilizator] i-a raspuns lui Futurist Irefutabil

    masca e tiranie, virusul nu exista, daca exista e inofensiv, 5g, Bill Gates etc etc.
    • 0 (0 voturi)    
     ai uitat ceva (Duminică, 16 august 2020, 8:20)

     TrickyWicky [utilizator] i-a raspuns lui albik

     Virusul exista.a fost conceput intr un lab a US Military ., 5G IoT (vezi vasele de croaziera cu IoT) si deceniile de toxicitate cauzate de vaccinuri si aerosolii imprastiati de avioane pe tot globul
 • -10 (44 voturi)    
  wow..articolul asta defineste bine TeFeLismul (Vineri, 14 august 2020, 11:09)

  Je__ [utilizator]

  Aici e sintetizat definitia tefelistului, ala caruia e frica si de umbra lui, dar nu pentru ai proteja pe ceilalti....ci ii este frica lui ca aia multi, ignoranti si sanatosi ar putea sa-l infecteze pe el...si ca viata lui mica si mizera nu mai are nici un sens...ca tefelistul nu crede in spiritualitate, crede doar in el si in micile placeri materiale, un obiect, un iesit la restaurant,o sclavageala pe plantatie, o citybreak

  vai de capul tefelistului...plecat in pribegie de foame datorita capitalismului salbatic din tara, dar indoctrinat cu idealuri ca in strainataturi curge lapte si miere, si ca din cauza alora multi si prosti e nevoit sa plece...ca e prea lenos sa construiasca ceva acasa...prefera doar sa-i manance pe ceilalti...acu la primul hop face foame si pe acolo, si realizeaza ca nu sunt caini cu colaci in coada, si ca si acolo tot iobag ramane...dar incearca sa se convinga si mai mult ca are dreptate...ca ailalti sunt de vina ca viata lui e mizera, patetica, fara nici un rost si fara nici un scop.
  #resist
  • -11 (27 voturi)    
   Ai un plus de la mine (Vineri, 14 august 2020, 11:24)

   Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui Je__

   Insa te intreb: daca alegerea ta e sa vezi astfel lucrurile, cu ce anume te deranjaza alegerea altora? Faptul ca ei se plang in articole lungi? Si? Cu ce anume iti influenteaza tie viata si alegerile tale? Dupa cum am mai spus: viata e un sir de compromisuri: depinde cat esti dispus sa cedezi pentru ce astepti sa primesti iar limita este total diferita de la om la om, fara o justificare net rationala. Mie unuia imi place enorm cafeaua. Cum cuantizezi asta?!? Poate ca la Starbucks eu as lucra chiar si gratis. Tu nu. Si?!?!?
   • -5 (23 voturi)    
    nu ma deranjeaza cu nimic (Vineri, 14 august 2020, 12:09)

    Je__ [utilizator] i-a raspuns lui Futurist Irefutabil

    si ma lasa rece alegerile fiecaruia

    alergia care o am e ca vor ei sa-mi impuna ce sa fac, cum sa fac, cum sa vorbesc, totul in numele nu stiu carui bine sau ideal. Zi de zi sunt tocat si pus sa ma conformez. Ceea ce e OK cand lucrurile sunt in limita bunului simt...dar nu mai sunt!...limita e intinsa zi de zi

    zi de zi ne sunt luate din libertati in numele unui bine...dar eu stiu ca indiferent cat bine e, e mai important sa fii liber...sa fiu liber sa-mi asum ce riscuri vreau, sa mor cum vreau si cand vreau, ca pentru asta generatii au fost asuprite secole si parintii nostri au murit

    zi-mi mie pe perioada de urgenta, cu ce au ajutat declaratiile pe propria raspundere, imnul la ora fixa din masinile militienilor, si hartuirea populatiei cu amenzi arbitrare?

    nu ma intelege gresit: a obliga la portul mastii in magazine, mijloace de transport, dezinfectia mainilor la intrarea in supermarket le consider masuri de bun simt, si chiar amenzi corect quantificate in lege...dar de aici pana la demonizarea celor care nu poarta in aer liber, amendarea de catre militie arbitrar, arest la domiciliu 2 luni,sau interdictii orare, sunt aberatii!

    statul sa se limiteze la cadrul legal (si ala de bun simt nu aberatii), sa limiteze chestiile de interes public (cadru legal pt lucru de acasa, scoala online, asistenta medicala la distanta in probleme triviale, birocratie redusa, servicii online, etc) si sa ma lase in pace cu aberatiile lui Vela, Tataru sau Lucovid, imnuri, declaratii, restrictii, arest la domiciliu, carantina fortata, falimentarea micilor afaceri, covid la kg, presa aservita si restul. Si pentru asta am problema cu cei ce sustin astfel de aberatii
    • +5 (21 voturi)    
     Libertate (Vineri, 14 august 2020, 13:15)

     Albert_B [utilizator] i-a raspuns lui Je__

     Fiecare e liber sa traiasca si sa moara cum doreste. De asemenea, e dreptul fiecaruia sa nu moara sau sa se imbolnaveasca de la cineva care vrea sa moara liber.
     Doamna aceasta e libera sa traiasca unde vrea. Si ea a ales Franta. Am prieteni care au stat ani la rand in Romania, traind de pe o zi pe alta cu salariu minim pe economie, zicand ca e mai bine acasa decat in strainatate. Pana cand nu si-au mai gasit de lucru. Au plecat in Anglia, iar acum nici nu vor sa mai auda de Romania, ajungand la concluzia ca si-au risipit viata fara rost si fara scop in tara asta. De ce? Ca sa fie umiliti de propriii concetateni? Cu cine sa construiesti tara asta?
     Iar afirmatia ca "zi de zi ne sunt luate din libertati" nu are acoperire. Din cate stiu, esti liber sa te plimbi unde vrei, sa faci ce vrei, cu conditia sa fii prudent sa nu contribui involuntar la raspandirea unui virus insuficient investigat. E dovada de empatie, atat.
     • -5 (5 voturi)    
      Empatia nu e bună (Vineri, 14 august 2020, 19:02)

      marie-cu-palarie [utilizator] i-a raspuns lui Albert_B

      Este o judecată de valoare (nicidecum un adevăr absolut) că empatia e în sine bună.

      Nu, nu este nici pe departe. De fapt, se poate argumenta că empatia este în sine un lucru foarte rău, nicidecum bun.
    • +5 (15 voturi)    
     Mda (Vineri, 14 august 2020, 17:18)

     tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui Je__

     La fel ca in cazul anti-vaxerilor, daca e alegerea ta sa iti asumi riscul sa mori de la un virus,e una, dar cand ignoranta si/sau teribilismul tau ma pune pe mine in pericol, aici libertatea ta se opreste.

     Esti liber sa te arunci de pe pod, sa bei clor, etc, nu te opreste nimeni, dar cand ai impresia ca esti liber sa conduci pe contrasens pe autostrada, atunci e datoria statului sa te opreasca, si in cazul in care nu mori, sa te traga la raspundere!

     Au trecut 30 de ani de la revolutie si puii de daci au aceasi impresie ca democratia inseamna ca pot sa fac ce vreau.
     • -5 (9 voturi)    
      Poarta masca (Vineri, 14 august 2020, 23:07)

      Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui tudor74

      Dezinfecteaza suprafetele, pastreaza distanta, stai in casa. In felul acesta reduci probabilitatea de a muri de COVID.

      Si eu am astm si nu am fumat: e genetic. Insa nu caut sa blamez pe nimeni pentru asta. Imi iau masurile de autoizolare si recunosc: sunt un om bolnav. Nu pot pretinde insa ca societatii sau celorlalti sa aiba constant grija de mine. Am eu!
      • +2 (2 voturi)    
       Dar nu poti sa ii pui pe altii in pericol (Sâmbătă, 15 august 2020, 10:11)

       delco [utilizator] i-a raspuns lui Futurist Irefutabil

       ...
       • -1 (3 voturi)    
        Dar tu cand conduci masina (Sâmbătă, 15 august 2020, 10:38)

        Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui delco

        Sigur nu ii pui pe altii in pericol? Nu ai facut NICI O GRESALA de cand conduci?
        • +2 (2 voturi)    
         Eu port centura (Sâmbătă, 15 august 2020, 13:25)

         delco [utilizator] i-a raspuns lui Futurist Irefutabil

         Poarta masca.
         • -1 (3 voturi)    
          Eu PORT masca (Sâmbătă, 15 august 2020, 15:58)

          Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui delco

          Nu le pot cere insa tuturor sa faca asta. Asa cum TU ai DECIS sa porti centura, EU am DECIS sa port masca. Dar sunt deciziile noastre personale, responsabile. Tu porti masca pentru ca esti obligat sau pentru ca asa simti? Daca o faci doar din obligatie pentru "law and order" inseamna ca nu ai inteles nimic - ceea ce nu cred ca e cazul.
          • +1 (1 vot)    
           Eu respect legea (Sâmbătă, 15 august 2020, 19:58)

           delco [utilizator] i-a raspuns lui Futurist Irefutabil

           Centura nu e optinala, la fel si purtatul mastii in anumite locuri. Asta nu tine de libertatea personala, tine de salvarea unor vieti.
   • +7 (9 voturi)    
    uneori alegerea altora (Vineri, 14 august 2020, 18:57)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Futurist Irefutabil

    Iti complica enorm viata sau chiar poate conduce la moartea ta.

    Alegerea unui partid/reprezentat sau a altuira este treaba fiecaruia, dar de aceasta alegere la nivelul comunitatii depinde viata mea mai departe. Pot sa o influentez, daca ma implic in politica sau daca fac campanie benevol sau nu, pentru un candidat sau altul, dar nu pot sa decid pentru altul!

    In ceea ce priveste virusul alegerea de a nu purta moasca imi aduce serioase prejudiciI"
    1. ma poate imbolnavi - riscurile sunt relativ minime daca eu port masca dar totusi ele exista chiar daca probablitatea este foarte mica.
    2. daca pandemia asta continua prea mult atunci problema de la dinti, de exemplu, se va complica si mai tare pentru ca nu este o urgenta dar cu trecerea timpului se va agrava si mai tare - deci imi creaza un disconfort si imi afecteaza sanatatea.
    3. daca restrictiile se pastreaza sau mai grav cresc in intensitate ca urmarea agravarii situatiei curente s-ar putea sa imi pierd job-ul - deci grav rau de tot.

    Asa numai 3 puncte dar as mai avea de adaugat
    • -9 (11 voturi)    
     Arata-mi te rog un domeniu (Vineri, 14 august 2020, 19:39)

     Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui ..13

     In care alegerile celor din jur nu iti influenteaza viata. Sa iti dau unul: in 11 septembrie 2001 o mana de oameni s-au trezit de dimineata sa ia devreme avionul. Restul il stii, nu? S-a lasat cu vieti complicate si foarte multi morti.
  • +7 (17 voturi)    
   egoistul (Vineri, 14 august 2020, 14:13)

   albik [utilizator] i-a raspuns lui Je__

   ala care nu da doi bani pe viata altora si tipa in gura mare: my freedom. Ignoranta deghizata in virtute.
 • -11 (31 voturi)    
  mentalitate tipic r0maneasca (Vineri, 14 august 2020, 11:26)

  Ionionx [utilizator]

  Deci n-a plecat din R0mania ptr a ev0lua pr0fesi0nal, ci "pur si simplu ptr a-i fi mai bine". Deci sa-si UMPLE MATZUL ! Sc0larizata in R0mania -pr0babil pe banii statului- si-a pus c0ada pe spinare si dusa a f0st. Si atunci ne miram de ce nu pr0greseaza tara asta; ptr ca avem astfel de insi care se gandesc d0ar la pr0priul burdihan.
  • +7 (15 voturi)    
   Si bine a facut! (Vineri, 14 august 2020, 11:48)

   Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui Ionionx

   Ei poate ii e mai bine iar tu ai scapat de o femeie indezirabila. Deci win-win!
  • +1 (9 voturi)    
   daca suntem latini, atunci (Vineri, 14 august 2020, 12:35)

   freestyle [utilizator] i-a raspuns lui Ionionx

   ubi bene ibi patria
  • +10 (16 voturi)    
   Caragiale n-a mutit (Vineri, 14 august 2020, 12:38)

   Dan Mihalache1 [anonim] i-a raspuns lui Ionionx

   Ah, mă-nnebunesc după patrioții de astăzi!
  • +6 (18 voturi)    
   ei naaaa (Vineri, 14 august 2020, 13:14)

   Adry@n [utilizator] i-a raspuns lui Ionionx

   Nu am auzit in viata mea de un om de pe planeta asta care vrea s-o duca rau.
   Cum sa judeci pe cineva care poate sa traiasca o viata mai buna, prin munca sa. Nu se apuca sa fure s-o duca mai bine. Ci munceste prietene!!!!!
   Eu traiesc in strainatate de ani de zile, ma intorc sa imi vad familia si prietenii, care mai sunt... ca multi sunt in alte zari, exact ca mine. Cum sa te obinuiesti cu civilizatia si sa vii in rutatea oamenilor in claxoane in agresivitatea asta numita romanica, in rautati gratuite si in invidie. Lucruri pe care nu le vad sau simt aici unde traiesc. Toate punctele negative le revad de fiecare data cand revin in tara, de la infrastructura si transport la si iniderenta administratiei locale la spagi date pentru lucruri care trebuiesc facute. Sa imi iasa un act la timp trebuie sa dau spaga, platesc ca sa fac actul si dau spaga nu sa inchida ochii la faradelegile comise de mine ci sa isi faca aia treaba ca imi incurca viata....
   Am dat telefon la fisc ca vroiam sa ma inscriu online pentru certificat fiscal si a zis ca trebuie sa vin in persoana sa fac cererea si apoi primesc online. Pe buneeeee?
   In romania toti va laudati cu viteza la net si toata administratia e pe condica. Cand aud romanasi pe net cu se lauda ca in romania are viteza mai mare decat in vestul europei sau alte tari mult mai dezvoltate ma bufneste plansu/rasu, de parca e meritul tau ca au investit privatii (corporatiile astea straineze), zici ca e viteza mai mare ca are boost de la teritoriul DACIC :)))), nu ca la noi a venit tehnologia mai tarziu si cand a venit nu mai era disponibila aia veche am primit dintrasta mai noua :))))
 • -4 (36 voturi)    
  ... (Vineri, 14 august 2020, 11:36)

  cartograful [utilizator]

  O categorie de oameni foarte enervanta...cei care cred ca societatea in intregul ei nu se ridica la inaltimea nasului lor. Vad ca e o moda.
  Vai, mi-a lasat masca urme pe fatza. Eroii doctori. Voi ati vazut cum arata un miner iesit din sut? Numai in albul ochilor n-are carbune. Sau un sondor dupa o eruptie de sonda? Sau cum era cand orice soldat trebuia sa alerge cu masca de gaze (aia la care doar cartusul filtrant avea peste juma' de kil greutate si avea azbest in componenta) pe fatza 2km, vara, cu ranita de 25 de kile in spate. Sa vezi acolo urme. Sau gunoierii cu mirosul ala fedit impregnat pana in carne, care miros oricat s-ar spala? Pt ca strang toate porcariile si spurcaciunile adunate de noi, inclusiv mastile pe care le arunca lumea peste tot?
  • +6 (16 voturi)    
   Cat timp (Vineri, 14 august 2020, 12:03)

   Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

   Noi insine nu reusim sa renuntam la confortul nostru pentru a mari siguranta tuturor (egoism se numeste), cum putem sa ne plangem si sa le cerem altora sa faca acest lucru (ipocrizie se numeste)?!?!?!?
  • +5 (21 voturi)    
   deci tu compari (Vineri, 14 august 2020, 13:21)

   Adry@n [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

   COMPARI PLEAVA SOCIETATII CU DOCTORII?
   Mai ai putin si le spui elevilor sa nu se panga ca isi cara un ghiozdan de 10kg in spate ca soldatii fac antrenament cu ranita de 30kg.
   Ala tine masca sa nu se imbolnaveasca si sa transmita mai departe bola la unu ca tine. Ala face efortul ala pentru ca unu ca tine sa traiasca si tu zici ca asta face un miner, un gunoier? Pic de jena nu aveti, asa a fost si comunismul cand a venit in tara, intai a atacat elitele pentru ca de... iar apoi i-a pus pe analfabetii societatii sa conduca tara, pentru ca nu mai aveai oameni integri si inteligenti o data ce i-ai bagat la canal.

   SOLDATII isi aleg meseria aia, un medic e cu bisturiul nu e soldat, nu e gunoier nu e miner. El nu are conditie fizica, a invatat toata viata cum sa iti salveze tie viata si efortul lui e suprauman sa iti salveze viata cu bisturiul in mana si cu ochelarii strapungandu-i piele. El nu da cu tezla in mina si nici nu cara gunoiul. Invata sa respecti aceasta meserie. Sper ca atunci cand vei avea o problema la medic sa nu isi puna ranita de 30 de kg in spate si ochelari aburiti pe fata si sa dea cu bisturiul. Sau cine stie poate doar atunci vei aprecia munca acestor oameni.
   • -5 (17 voturi)    
    ... (Vineri, 14 august 2020, 15:49)

    cartograful [utilizator] i-a raspuns lui Adry@n

    Cred ca faci niste confuzii stimabile dar nu ma mira pt. ca stiu cum functioneaza elitismul de doua parale romanesc. "Pleava societatii" se refera la cei cu comportament antisocial. Faci confuzie intre calitatea umana si pregatirea profesionala. Un miner sau gunoier cinstit este dpdv uman egal cu un doctor si are dreptul la acelasi respect. Dupa cum un doctor infractor (din care exista destui) apartine plevei societatii.
    Medicii isi aleg meseria ca si soldatii si in mod normal ar trebui sa stie ce-i asteapta. BTW...exista medici militari, aia care dau primul ajutor pe linia frontului. Culmea ca sunt printre cei mai apreciati medici desi au si pregatire fizica si militara. Si nu-s asa mimoze in general. Ca majoritatea chirurgilor dealtfel.
    • +5 (9 voturi)    
     pregatirea profesionala (Vineri, 14 august 2020, 19:22)

     Adry@n [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

     A unui gunoier?
     Ala sigur a facut ceva facultati pentru asta, dar un miner? dar un .... un altul care nu s-a pregatit si este rezultatul lipsei pregatiri profesionale? pe astia ii compari tu si spui ca un medic tre sa taca si sa se chinuie cu masca si cu ochelarii aburind, pentru ca noi nu vrem sa purtam masca cand iesim pentro o ora sau doua?
     Doctor infractor? tu chiar esti comunist. Sunt destul de multi medici care percep spaga si intradevar trebuie sa eradicam fenomenul. Dar sa zici ca doctorii sunt infractori si ca minerii sunt egalii lor sau gunoierii.
     Pai un medic si-a tocit coatele pe bancile scolii a facut garzi si rezidentiate si tu iei de-a gata toate astea si zici ca au acceasi pregatire cu gunoierii? asta e gandire comunista, toti muncerc deci tot trebuie sa castige la fel. Nu conteaza ca unii se specializeaza si invata zilnic pentru a fi unde sunt. Eu sper din suflet sa nu ajungi in ipostaza de a fi operat pentru ceva in perioada asta. Sau sa fii tratat de un medic cu ochelarii pe ochi si combinezon 8 ore in stres continuu fara ore de somn. Oamenii astia or sa inceapa sa clacheze in curand din cauza unora ca tine, care cred ca e teraba lor sa stea ore intregi nebauti ne dormiti cu combinezoanele pe ei ....
  • +6 (14 voturi)    
   adevaratii enervanti (Vineri, 14 august 2020, 14:15)

   albik [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

   aia care pun in opozitie categorii sociale doar pentru ca nu-i suporta pe unii.
 • +2 (28 voturi)    
  pandemie (Vineri, 14 august 2020, 11:55)

  Pompilia [utilizator]

  Elena, ma regasesc in tot ceea ce spuneti. Curaj!
 • -7 (35 voturi)    
  Fobie obsesiv-compulsivă (Vineri, 14 august 2020, 12:00)

  MVM [utilizator]

  Hotnews, dintre toți românii care suntem în Franța, unde ați găsit-o pe doamna aceasta, care are ea însăși nevoie de asistență psihologică?
  În Franța situația este în mare parte sub control iar oamenii respectă foarte bine gesturile barieră. Presa relatează cu calm iar politicienii explică, nu amenință, precum o face, frecvent, Raed Arafat în România (în Franța îl dădeau afară de mult, un hoț care fură pe fondul fricii pe care tot el o întreține).
  Revenind la Elena T, nu are cum să se ocupe de copii cu handicap cu o astfel de fobie, în stare gravă. Cum să apari mascată din cap până în picioare în fața unor copii fragili deja?
  Plus că înțeleg că lucrează la negru, altfel nu avea cum să nu primească ajutor în perioada pandemiei, că statul francez este ultra-social și absolut oricine a primit câte ceva. Până și imigranții ilegali.
  Ce faci aici, Hotnews?
 • -2 (18 voturi)    
  Cu masca e muuuuult mai bineeeee ! (Vineri, 14 august 2020, 12:02)

  Odan [utilizator]

  Notoc cu mastile astea :)))))))))
  Ciudat: farmaciile nu vindeau masti in ianuarie ??? Cum sa refuze sa vanda, doar vor profit. Ceva e putred aici .......... nu prea se leaga multe ............
  • +3 (5 voturi)    
   OMS a lansat asta pt ca nu erau stocuri pt (Vineri, 14 august 2020, 17:51)

   UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui Odan

   personalul medical.
   Apoi au renuntat la idee dar nu au explicat niciodata clar de ce au facut-o...cam la fel cum nici acum nu se spune clar ca daca locurile ATI cu ventilatoare mecanice sunt ocupate toate medici vor trebui sa decida cine traieste sau nu cand mor 3 intubati noaptea si a doua zi dimineata sunt 5 pacienti care au nevoie de ventilare mecanica.
 • +6 (22 voturi)    
  Masca, un rău bun necesar (Vineri, 14 august 2020, 12:08)

  Dan Mihalache1 [anonim]

  Visați frumos, domnule. Dar după câte am auzit și eu de la prietenii care au fost sau sunt plecați afară, În „lumea civilizată” educația s-a făcut și se face cu biciul și zăhărelul. Prostimea, orice i-ai face, rămâne la fel, „liberă” de orice. Vezi deshumarea și aruncarea în groapa cu var a regilor din catedrala de la Reims; distrugerile din vremea loviturii de stat/revoluției bolșevice, impunerea prohibiției alcoolului în USA; mineriadele românești; profanarea statuilor în timpul BLM, tot în USA etc. Iar când plata amenzilor - o formă de „educație” - este sabotată de„ patrioții” CCR, Iar mască devine „botniță” pentru tinerii frumoși și liberi, educația, ratată prin lipsa celor șase ani de-acasă, devine doar un vis...
 • -6 (36 voturi)    
  Eu chiar nu înțeleg (Vineri, 14 august 2020, 12:13)

  Leul in iarna [utilizator]

  rostul acestui interviu atât de lung (nu l-am putut duce până la capăt) în care o persoană oarecare ne spune că nu îi este bine nicăieri pe lume în timp de pandemie...
 • -4 (30 voturi)    
  panicata (Vineri, 14 august 2020, 13:36)

  AMDATi [utilizator]

  tipica. mediocritate cu staif.
  • +3 (15 voturi)    
   Invidie.Tipica.Frustrati ca alti le sunt superiori (Vineri, 14 august 2020, 14:32)

   UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui AMDATi

   Offffffffffff
 • -1 (5 voturi)    
  vorbim (Vineri, 14 august 2020, 16:26)

  TrickyWicky [utilizator]

  De atac biologic la scara globala. Laboratorul suspect din SUA despre care s-a scris ca ar fi fost sursa a fost inchis.
  Cei cu o toxicitate mare in organism ..batranii pica primii pt ca ce vedem azi este o acumulare de toxine de cateva decenii
  • +4 (6 voturi)    
   Laboratorul din SUE e o conspiratie chineza reci- (Vineri, 14 august 2020, 17:54)

   UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui TrickyWicky

   clata recent sau vechiul zvon aruncat acum cateva luni de partidul asazis-comunist din China?
   • -3 (3 voturi)    
    cei care (Sâmbătă, 15 august 2020, 8:56)

    TrickyWicky [utilizator] i-a raspuns lui UnOarecare

    Au comis 9/11 , JFK, Oklahoma B sunt acceeasi care comit azi COVID19.
    Justia nu functioneaza
 • +5 (13 voturi)    
  Ireal articolul (Vineri, 14 august 2020, 16:56)

  same.dan [utilizator]

  Nu inteleg in ce zona lucreaza doamna respectiva, in zona Pariziana in care folosesc zilnic transportul in comun pt servici nu exista oameni fara masca in transportul in comun. Albi, negri, musulmani, tineri, batrani, toti poarta masca. De altfel, sigur e cineva care-ti va reaminti sa-ti pui masca in maxim in minut daca intri nemascat.
  Daca ai ghinion sa dai peste controlori sau politie iei si amenda urgent: 135€. Singurele exceptii din ultimele saptamani sunt turistii care afla pe pielea lor legea.

  Exista gel la intrarea in absolut toate magazinele si la majoritatea este in paznic care te obliga sa-ti dai cu gel pe maini la intrare si sa ai masca.
  Multe statii de autobuz/ tramvai au o butelca cu gel atarnata.

  In orice gara de tren sunt oameni cu un butoi de gel in spate care dau cu gel la doritori, exact ca berea la concrete.

  Am vazut cel putin 5 regiuni diferite din Franta din Mai pana in august, nu exista Alta realitate ca in Paris, doar oameni in vacanta, mai relaxati.

  Scriu chiar acum de pe plaja unde sunt oameni fara masca pe cearceafuri, dar TOTI isi pun masca la intrarea pe strada, fiindca este aglomeratie si fiindca asa scrie pe afise.
  • +1 (9 voturi)    
   Testare (Vineri, 14 august 2020, 17:14)

   same.dan [utilizator] i-a raspuns lui same.dan

   P.S.

   Si exista teste Covid la cerere gratuite pt oricine cam la orice cabinet medical din vecinatate. Fara reteta, fara doctor. Raspunsul in general in cateva ore - pana la 2, 3 zile in functie de aglomeratie.

   In zonele unde exista focare de infectie, sunt amplasate corturi in piete unde te poti testa.
   In statiunea unde ma aflu era un astfel de cort, coada de 3 persoane.
  • +7 (7 voturi)    
   :) (Vineri, 14 august 2020, 17:42)

   Casargoz [utilizator] i-a raspuns lui same.dan

   Pe cheiul Senei controalele sunt relaxate;
   Jandarmi mega înarmați îți aduc aminte sa porți masa, nu sar pe tine sa-ți dea amenda ..
   • -4 (8 voturi)    
    Asa (Sâmbătă, 15 august 2020, 0:01)

    Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui Casargoz

    Si trebuie: educatie si responsabilitate, nu amenda.
  • +9 (9 voturi)    
   E evident ca e si putin speriata, poate de asta a (Vineri, 14 august 2020, 17:56)

   UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui same.dan

   fost mai atenta ma nereguli....pare un caracter mai fragil, poate un pic ipohondru.
 • +5 (11 voturi)    
  Imigranți (Vineri, 14 august 2020, 18:13)

  sliceoflife [utilizator]

  Nu pot sa nu remarc un punct comun la Interviurile cu romanii din străinătate. Când vorbesc de imigranți vorbesc la persoana a 3-a se înțelege ca ei înșiși ar fi localnici de N generații și ceilalți cu pielea un pic altfel sau cu un job mai prost plătit sunt “imigranți”. Mai era un medic roman di. Suedia intr-un interviu care la fel se raporta: noi și imigranții.
  Intreb și eu: cu ce sunt mai presus romanii din țările astea fata de cei cu alta culoare a pielii?
  Cum se definește emigrantul: rasa africana dau asiatica, rostește des Alah akbar etc? De unde știu romanii albi ca omul negru de lângă el nu e cetățean francez de vreo 3-4 generații de exemplu?
  • -2 (10 voturi)    
   ! (Vineri, 14 august 2020, 20:30)

   same.dan [utilizator] i-a raspuns lui sliceoflife

   Imigrantii sunt cei ajunsi ilegal acolo. Cand vedeti in Italia in vapor "salvat" de catre un ONG cu cateva sute de indivizi la Nord, de ei e vorba. Romanii sunt legal de cativa ani.
 • -5 (19 voturi)    
  O isterie (Vineri, 14 august 2020, 20:21)

  MVM [utilizator]

  Incredibil. Cum puteți publica așa ceva??
  Femeia are nevoie de psiholog ea însăși. Este speriată până la Dumnezeu.
  Francezii respectă regulile, contrar a ceea ce spune doamna Elena T. Dar pun întrebări, că nu au mentalități ca în România, unde acceptăm tot fără să crâcnim.
  Interviul în sine arată a manipulare ordinară, Hotnews fiind înrolat în marele efort de propagandă al guvernului, menit să sperie oamenii, să îi facă să respecte măsurile de protecție.
  Dacă doamna Elena T ar fi lăudat spiritul de libertate al francezilor, titlul ar fi fost cel mai probabil “Declarații halucinante ale unei românce stabilite în Franța”.
 • +4 (10 voturi)    
  Covidiotii nu pot fi convinsi (Vineri, 14 august 2020, 21:43)

  tot_inainte [utilizator]

  Ei stiu doar de frica si pedepse.
  • -6 (8 voturi)    
   Insa articolul (Vineri, 14 august 2020, 23:11)

   Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui tot_inainte

   La fel ca cei care se plang de situatia nepurtarii mastilor in Romania iti spune un lucru: frica si pedepsele nu functioneaza. Functioneaza insa educatia si constientizarea, respectul si responsabilitatea. Insa acum ce sa zic: in Romania spui educatie si te gandesti la Andronescu. Apoi tragi apa. Si evident, te speli temeinic pe maini. Iar de plecat pleci un om mai fericit.
   • +1 (3 voturi)    
    Daca pedepsele nu functioneaza... (Sâmbătă, 15 august 2020, 10:13)

    delco [utilizator] i-a raspuns lui Futurist Irefutabil

    Hai sa desfiintam Codul Penal. Toata teoria ta e reductionista, pleaca de la falsa ipoteza ca educatia rezolva toate problemele.
    • -1 (5 voturi)    
     Faci confuzie intre o crima (Sâmbătă, 15 august 2020, 10:36)

     Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui delco

     Si nepurtarea unei masti de catre un om care probabilistic e 99.999% SANATOS. Cu alte cuvinte, propui pedepsirea tuturor oamenilor pentru ca toti sunt 0.001% potential criminali.
     • +1 (5 voturi)    
      Nepurtarea mastii este o crima (Sâmbătă, 15 august 2020, 13:27)

      delco [utilizator] i-a raspuns lui Futurist Irefutabil

      Raspandesti virusul si ii omori pe altii. Masca nu e pedeapsa, e o masura de salvare a vietii celor vulnerabili.
      • -1 (3 voturi)    
       Un om sanatos fara masca (Sâmbătă, 15 august 2020, 15:55)

       Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui delco

       Este deci un criminal? 99.999% dintre cetatenii Romaniei actualmente sunt sanatosi.
       • +1 (3 voturi)    
        Nu stii daca esti sanatos (Sâmbătă, 15 august 2020, 20:00)

        delco [utilizator] i-a raspuns lui Futurist Irefutabil

        Poti fi infectat si asimptomatic. Cel care se urca beat la volan e iresponsabil, cel care nu-si pune centura e iresponsabil, cel ce nu poarta masca e iresponsabil. Toti pot contribui la moartea unor oameni. De aceea se sanctioneaza aceste comportamente iresponsabile.
       • +2 (2 voturi)    
        Daca e intr-un loc interzis e mai multe: (Sâmbătă, 15 august 2020, 20:42)

        UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui Futurist Irefutabil

        in primul rand un idiot incult apoi contravenient si in final un antisocial. Cel putin astea 3.
        In functie de circumstante poate fi chiar si un infractor (stia deja ca e infectat; chiar vrea sa infecteze pe alti - e un fenomen psy observat in multe boli, TBC, HIV etc).
        Oricum nu este NIMIC DE LAUDAT ci doar UN GUNOI UMAN!
 • 0 (0 voturi)    
  Alt psiholog cu diploma cumparata? (Joi, 20 august 2020, 19:00)

  Dragases [utilizator]

  Daca ar fi cunoscut psihologie de baza ar fi stiut ca omul este un animal social si ca nicio impunere cu forta nu are rezultat.
  Daca ar fi avut un creier functional ar fi stiut ca nu exista niciun motiv logic care sa justifice purtarea mastii, distantarea sociala si orice alta masoara luata de guvernele lumii care in momentul de fata fura organizat la niovel global si testeaza obedienta oilor votante


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by