Președintele american Donald Trump spune că se opune suplimentării fondurilor destinate poștei naționale pentru a preveni astfel extinderea votului prin corespondență care ar favoriza democrații la alegerile prezidențiale din noiembrie, relatează BBC News.

Donald TrumpFoto: JOHN ANGELILLO / UPI / Profimedia

Trump a susținut în repetate rânduri că votul prin corespondență ar afecta campania sa în favoarea democraților, în condițiile în care sondajele arată o luptă foarte strânsă între el și democratul Joe Biden.

Democrații au denunțat poziția sa, afirmând că aceasta este o încercare de a bloca votul americanilor împotriva sa. În contextul pandemiei de coronavirus, este de așteptat ca numărul alegătorilor care vor opta pentru votul prin corespondență să atingă un nivel record la scrutinul prezidențial din noiembrie.

Miercuri, Trump le-a spus reporterilor că refuză să acorde 25 de miliarde de dolari drept fonduri de urgență pentru Serviciul Poștal al SUA sau 3,5 miliarde pentru asigurarea securității la alegeri.

Joi el a recunoscut că motivul refuzului său este legat de opoziția față de votul prin corespondență.

"Vor 3,5 miliarde pentru ceva ce se va dovedi a fi fraudulos. Practic, aceștia sunt bani pentru alegeri”, a comentat el într-un interviu telefonic pentru Fox Business Network. "Acum au nevoie de acești bani pentru a face poșta să funcționeze, pentru a prelua milioane și milioane de voturi. (..) Dacă nu batem palma, asta înseamnă că nu vor avea bani, adică înseamnă că nu vor putea avea vot prin corespondență, pur și simplu nu vor putea”.

În pofida supozițiilor lui Trump, nu există prea multe dovezi care să ateste riscul unei fraude electorale sau favorizarea unui partid, acest tip de votare fiind utilizat de către armata americană, notează BBC News.

Un purtător de cuvânt al echipei lui Biden a precizat că președintele SUA sabotează un serviciu fundamental pe care se bazează sute de milioane de cetățeni, care își primesc economiile sau medicamentele prin intermediul poștei, și asta pentru că ”vrea să-i deposedeze pe americani de unul dintre drepturile fundamentale, acela de a vota în siguranță în timpul celei mai catastrofale crize de sănătate publică din ultimii 100 de ani”.