Starea de alertă va fi prelungită pentru încă 30 de zile. Guvernul are pe ordinea de zi a ședinței de vineri o hotărâre în acest sens. Purtatul măștii rămâne obligatoriu în spațiile închise sau deschise aglomerate, iar orarul limitat al teraselor nu se schimbă.

Sedinta GuvernFoto: Hotnews

Ce măsuri sunt prevăzute:

  • obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spațiile publice deschise și în intervalele orare ce vor fi stabilite prin hotărâre a comitetului județean / al Municipiului București pentru situații de urgență. Spațiile și intervalele orare se vor stabili la propunerea direcției de sănătate publică, luând în considerare probabilitatea prezenței concomitente a unui număr mare de persoane în spațiile și în intervalele orare respective, unde se constată dificultăți în asigurarea distanței fizice de protecție sanitară stabilite în condițiile legii.
  • obligația pentru operatorii economici care desfășoară activitatea în spațiile dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cum sunt terasele, cluburile, barurile și alte asemenea, de a respecta orarul de lucru cu publicul și restricțiile stabilite prin hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, la propunerea Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României sau a comitetului județean / al Municipiului București pentru situații de urgență. Asemenea măsuri vor putea fi stabilite pentru unitățile administrativ-teritoriale în care se constată o răspândire comunitară intensă a virusului și/sau un număr în creștere al persoanelor infectate cu noul coronavirus SARS-COV-2.
  • obligația operatorilor economici care desfășoară activitatea în asemenea spații de a lua măsuri pentru limitarea numărului de clienți la numărul locurilor pe scaune, dar și de a limita activitățile care presupun interacțiunea fizică între clienți.
  • obligația operatorilor economici care desfășoară activități de jocuri de noroc, de a respecta măsurile privind orarul de lucru cu publicul și restricțiile stabilite prin hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, potrivit unei proceduri similare celei prevăzute pentru operatorii economici care desfășoară activitatea în spațiile dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber.
  • se propune renunțarea la măsura restrictivă prin care în punctul de trecere a frontierei româno-ungare Săcuieni, județul Bihor era permisă doar circulația lucrătorilor transfrontalieri; în acest context, precizăm faptul că, la nivelul frontierei româno-ungară se menţine închiderea temporară a punctului de trecere a frontierei de stat Carei, judeţul Satu Mare.
  • măsura suspendării zborurilor efectuate de operatorii economici din aviaţie spre ţările care nu fac obiectul excepţiei de la carantinare/izolare stabilită de Institutul Naţional de Sănătate Publică şi aprobate de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi din aceste ţări către România pentru toate aeroporturile din România.