VIDEO Klaus Iohannis: PSD face un joc populist ordinar. Sunt ahtiați după putere și suferă că nu mai sunt conectați la resurse

de R.M.     HotNews.ro
Miercuri, 12 august 2020, 17:59 Actualitate | Esenţial


Klaus Iohannis
Foto: Administratia Prezidentiala
Anunțul PSD privind depunerea unei moțiuni de cenzură a primit la scurt timp o replică dură de la Cotroceni. Președintele Klaus Iohannis i-a acuzat pe pesediști că fac un „joc populist ordinar” și „suferă că nu mai sunt conectați la resursele bugetare”.

E o măsură pur electoralistă, fără rost, mai e puțin până la alegeri, pentru ce să depui moțiune de cenzură? Vom urmări cu mare atenție dacă trece sau nu trece. Eu nu-mi doresc să treacă moțiunea. (...)Eu nu sunt dispus să intru într-un joc populist ordinar făcut de PSD doar ca să arate că are foarte mulți parlamentari, asta știm și noi. Ei nu au nicio soluție dar sunt ahtiați după putere și suferă că nu mai sunt conectați la resursele bugetare”, a spus șeful statului, într-o conferință de presă la Cotroceni.

Marcel Ciolacu a anunțat miercuri că PSD va depune moțiune de cenzură prin care speră dărâmarea Guvernului Orban. „Gata, s-a umput paharul. PSD nu va mai permite ca România să se scufunde. Pe 17 august PSD va depune moțiune de cenzură. Considerăm că e timpul să plecați acasă sau la pușcărie, în funcție de faptele fiecăruia”, a spus Ciolacu.
La ședința de la Palatul Cotroceni au participat șeful statului, premierul Ludovic Orban și ministrul finanțelor, Florin Cîțu.

Cele mai importante declarații ale președintelui Klaus Iohannis:
 • La acest moment, nu există un vaccin aprobat în UE. E o temă care din păcate va reveni, care produce îngrijorare, ne apropiem de alegeri locale, de începutul anului școlar și trebuie să ne asigurăm că toate măsurile care pot fi luate sunt luate
 • Am dorit să știu azi foarte detaliat ce măsuri sunt în curs și cred că oamenii lucrează la modul cel mai serios
 • Purtați mască, păstrați masca ca să scăpăm de această epidemie
Întrebări

Ce credeți despre faptul că șefii poliției au mers în miez de noapte să negocieze înmormântarea lui Emi Pian?

Klaus Iohannis: Aceste chestiuni sunt foarte îngrijorătoare. La MAI există o preocupare reală, dar nu trebuie să ne așteptăm să se rezolve peste noapte. Prea mulți ani, în guvernările PSD, acești interlopi au fost tolerați. Acum nu mai sunt tolerați.

Ce evoluție ar determina amânarea alegerilor?

Klaus Iohannis: Așa funcționează democrația, din când în când sunt alegeri. Ele trebuiau organizate în iunie. Acum Parlamentul a decis ca alegerile locale să aibă loc pe 27, nu am stabilit nici eu nici guvernul. Dacă epidemia nu se agravează și se iau măsuri stricte se pot organiza aceste alegeri. Care e numărul critic când nu se pot organiza asta trebuie să ne spună Ministerul Sănătății.

Există numeroase cazuri de primari PSD care au trecut la PNL. Cum vedeți aceste mișcări de trupe? Dacă moțiunea trece, credeți că ne putem aștepta la un guvern de coaliție națională?

Klaus Iohannis: Nu văd cu ochi buni aceste racolări. Eu am fost dintotdeauna împotriva traseismului politic, o boală gravă a politicii românești. Haideți mai întâi să vedem moțiunea, să facem consultări și cu certitudine nu vom avea guvern PSD.

La cât ajunge deficitul în acest an? Dar scăderea economică? Pensiile cresc cu 14%?

Klaus Iohannis: Am discutat cu premierul dar despre date concrete va discuta guvernul, când are pregătit proiectul de rectificare și îl va prezenta public.

Ce se întâmplă dacă și actuala lege a carantinei e declarată neconstituțională?

Klaus Iohannis: Am mai fost în această situație, atunci PSD a tras foarte mult de timp și ne-am trezit cu foarte mulți bolnavi. De această dată nu a fost atacată întreaga lege și sunt destul de optimist dacă se vor declara neconstituționale, cred că Parlamentul nu-și permite încă o tărăgănare a corecturii pe lege.

Va trece moțiunea de cenzură?

Klaus Iohannis: Atunci când a fost înlăturat guvernul PSD toată lumea a știut că avem un guvern minoritar, care trebuie să gestioneze afacerile publice până se fac alegeri parlamentare. Dacă la început toată lumea a înțeles că cineva trebuie să guverneze, după scurt timp PSD a făcut o pasiune în a depune moțiuni. E o măsură pur electoralistă, fără rost, mai e puțin până la alegeri, pentru ce să depui moțiune de cenzură? Vom urmări cu mare atenție dacă trece sau nu trece. Eu nu-mi doresc să treacă moțiunea

Rusia a anunțat că a înregistrat un vaccin. Ar putea România să încheie un precontract?

Klaus Iohannis: România e parte din UE și încheie contracte cu entități din UE. Nu există nicio validare externă pentru acel vaccin.

Despre reluarea cursurilor școlare

Klaus Iohannis: Decizia se descentralizează. Eu știu că în plan local întotdeauna se găsesc soluții dacă se dorește. Dacă un primar spune că nu are soluții, nu văd de ce ar candida în continuare pentru poziția de primar.

Ar trebui trecut la o testare masivă a populației?

Klaus Iohannis: În România există o testare destul de masivă, a crescut de la câteva sute pe zi la câteva zeci de mii de testări pe zi. Avem peste 14.000 de testări din oficiu și peste 8.000 la cerere. Am depășit binișor 20.000 de testări pe zi, ceea ce ne încadrează între țările unde se testează mult.

Ce scenarii alternative aveți dacă trece moțiunea? E posibil un guvern interimar cu puteri și mai limitate?

Klaus Iohannis: Haideți să vedem mai întâi moțiunea, care este neavenită politic. Eu nu sunt dispus să intru într-un joc populist ordinar făcut de PSD doar ca să arate că are foarte mulți parlamentari, asta știm și noi. Ei nu au nicio soluție dar sunt ahtiați după putere și suferă că nu mai sunt conectați la resursele bugetare.

La Senat s-a respins ordonanța care majora etapizat alocațiile. Guvernul a comunicat un plan B?

Klaus Iohannis: Se vede o totală lipsă de responsabilitate la PSD. Fiecare parlamentar răspunde în fața electoratului pentru ce face. În România normală, orice parlamentar caută să se implice pentru binele cetățeanului. PSD încearcă să complice problemele. Și Guvernul și eu ne dorim să mărim alocațiile, dar trebuie să existe și bani. În acest moment banii nu există. Guvernul a venit cu o soluție de creștere graduală. O respingere nemotivată din partea PSD ne arată că PSD nu are nicio treabă cu binele public, ci cu propriile manevre electoraliste

Despre datele greșite de la Ministerul Sănătății și scoaterea Spaniei de pe lista carantinăriii

Klaus Iohannis: În situații de criză erori se întâmplă. Sub această presiune enormă se întâmplă să comunice anumite date puțin eronate. Eu i-am iertat pentru greșeala prin care m-au expus în fața publicului și oamenii au înțeles că a fost o simplă greșeală de comunicare între două instituții.

Despre Dosarul 10 august. Giorgiana Hosu a trimis greșit cererea de confirmare către curtea de apel, și nu e singura incompetență a sa în acest dosar. Ați numit-o în funcție,, sunteți mulțumit de modul în care a gestionat dosarul? Ar fi nevoie de schimbarea ei din funcție?

Klaus Iohannis: Consider că acest dosar e extrem de important pentru noi, ca națiune, trebuie să se facă lumină. Și eu, și mulți de aici ne-am luptat ani de zile ca să consolidăm o justiție independentă unde politicienii nu se amestecă în dosare. Mă rezum la a spune că e bine că dosarul va fi în continuare cercetat în profunzime și la final vom avea o situație clară asupra vinovăției unora sau a nevinovăției altora. Pe mine mă interesează ca vinovații să fie trași la răspundere. Când va veni vorba despre o evaluare, o va face altcineva și nu eu.

Despre clanurile interlope - chestiunea ar putea fi abordată în CSAT?

Klaus Iohannis: Am discutat cu responsabilii despre aceste chestiuni și știu că se lucrează foarte serios pentru a combate aceste clanuri, cum le-ați numit, sau crima organizată. Eu sunt convins că ministerele implicate vor face ordine, și da, e o problemă de siguranță a cetățeanului, evident.

Ambasadorul SUA declara că singura soluție este implementarea rețelei 5G de alte companii decât Huawei

Klaus Iohannis: Ne dorim rețele sigure, care nu sunt sub controlul unor state cu alte interese decât cele declarate. Se lucrează pe o legislație specială pentru a preveni intrarea pe piață a unor firme asupra cărora planează anumite suspiciuni.

Ați discutat despre majorarea pensiei minime?

Klaus Iohannis: Am discutat un prim draft, ei lucrează în continuare și când sunt finalizate le vor prezenta public.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4973 vizualizari

 • +5 (15 voturi)    
  Purtati masca asa ca mine la UE (Miercuri, 12 august 2020, 18:11)

  CapitanulPanait [utilizator]

  Dom' profesor, exemplul personal este cel mai bun.
  Iar Dvs la UE ati aratat tuturor ce jmecheri suntem noi roamanii.
  Acuma va asteptati la aplauze si toata populimea sa isi puna masca pentru ca UAU! asa ne-a spus seful statului?
 • +1 (13 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 12 august 2020, 18:14)

  [anonim]

 • +2 (18 voturi)    
  De vreo două ori a uitat.. (Miercuri, 12 august 2020, 18:32)

  newlook [utilizator]

  De vreo două ori a uitat sa zica Huo Peee-Seee-Deee. Ce se întâmplă?
  • -2 (2 voturi)    
   Pardon ! (Miercuri, 12 august 2020, 21:05)

   Observatore [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   Jo napot kivanok psd !
  • -2 (6 voturi)    
   P$D se Apropie de Pomana Mortului 09 20-20 (Miercuri, 12 august 2020, 21:21)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   Apoi de Cimitirul Elefantilor - in Parlament P$D 9%

   Ce sa mai spuna KWJ ? Despre Morti : “ numai de Bine”
 • +5 (23 voturi)    
  Am numărat (Miercuri, 12 august 2020, 18:34)

  Mazeta [utilizator]

  La 7 din 12 întrebări răspunsul este PSD.
  • +4 (8 voturi)    
   Oare ? (Miercuri, 12 august 2020, 19:42)

   Cain [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Cred ca e invers, la 12 din 7 intrebari raspunsul a fost PSD.
  • -4 (6 voturi)    
   P-l-a-c-u-t-a S-u-e-d-e-z-a (Miercuri, 12 august 2020, 21:23)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Cate Litere Ai Moflait ?
 • +8 (16 voturi)    
  indemnul (Miercuri, 12 august 2020, 18:37)

  tabita1 [utilizator]

  nu l-am urmarit, a apucat cumva sa arate cu degetul din nou? inca am sechele din starea de urgenta, ma scuzati
  • +5 (13 voturi)    
   si a uitat sa ne ameninte cu inmormantari (Miercuri, 12 august 2020, 19:22)

   alfa1 [utilizator] i-a raspuns lui tabita1

   singurul presedinte din ue care si-a amenintat propriul popor si a creat o psihoza nationala !
 • +3 (7 voturi)    
  obsesia cu botnița (Miercuri, 12 august 2020, 21:38)

  di livio [utilizator]

  îi obsedat de botnițe, a uitat de spălatu pe mîini, jo napot...deci dacă port botniță nu mai tră spălat, oricum îi scump soponu...cre că urmează guvernu Cîțu
 • +3 (3 voturi)    
  Alegeri (Joi, 13 august 2020, 1:06)

  Criogenia [utilizator]

  La cat de disperat este Claus cred ca sondajele PNL-ului sun varza, se da de gol singur.
 • +3 (3 voturi)    
  Cand tot timpul dai vina pe altii (Joi, 13 august 2020, 9:08)

  Ulad [utilizator]

  inseamna ca nu vrei sa faci nimic. Doare sa tragi de timp si s-o lalaiesti de pe o zi pe alta. Sa se termine mandtul si sa vina pensia. Cu multa vreme in urma PNL era un partid care promitea. Intre timp oamenii care aveau cat de cat caracter acolo s-au pensionat sau au trecut pe locuri secunde. Nu in toate cazurile, dar in marea majoritate au fost promovati demagogi, oameni care nu vor sa faca nimic. Sefii locali ai partidului a dat la o parte sistematic toti oamenii de valoare care ii ajutau sa obtina scoruri bune in alegeri si, cand venea vremea recompensei, puneau in functii traseisti, care nu riscau sa le ameninte pozitia. PNL a ajuns exact acolo unde voiau ei. Un fel de PSD. Candva puteai vota cu incredere PNL ca fiind raul cel mic. Astazi raul cel mic nu mai exista. Caci diferenta e nula. Si chiar daca ar exista o diferenta nesemnificativa, de ordinul sutimilor, in mod sigur nu PNL este astazi raul cel mic.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by