Achiziții în pandemie: Cum a rămas România și fără ventilatoare, și cu banii luați / „Clauzele nerealiste” sesizate de Curtea de Conturi

de C.D.     HotNews.ro
Miercuri, 12 august 2020, 15:29 Actualitate | Esenţial


Sectie de Terapie Intensiva COVID-19
Foto: Report.md
​Pe 8 aprilie, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, anunța că se fac licitații pentru 400 de ventilatoare mecanice necesare la Terapie Intensivă pentru cazurile grave de COVID-19. Două zile mai târziu, Oficiul National pentru Achizitii Centralizate (ONAC) semna un acord cadru cu o firmă din Coreea de Sud care urmau să facă livrarea până pe 8 mai. Potrivit unui contract subsecvent însă, primele 200 de bucăți trebuiau să ajungă până la finalul lui mai. N-au mai ajuns deloc, iar statul român nu și-a recuperat nici avansul de 2.451.000 plătit firmei sud-coreene. Și asta pentru că s-au acceptat „clauze nerealiste” amânându-se termenele de livrare. În aceste condiții, până la 15 iunie, când contractul a fost denunțat, partea română, prin IGSU, a fost obligată să nu încheie cu alt operator economic un alt acord cadru cu același obiect.

Datele apar într-un raport al Curții de Conturi privind Gestionarea resurselor publice în perioada stării de urgență, document întocmit la cererea Parlamentului. (consultă aici raportul integral al Curții de Conturi)

Întreaga situație a fost posibilă deoarece firma s-a folosit de clauza de „forță majoră”, pentru a cere amânarea termenelor de livrare, invocând starea de urgență din România, situație însă care a determinat încheierea contractelor în condiții speciale, respectiv prin procedura de negociere fără publicare prealabilă.

„Astfel, operatorii economici au solicitat încheierea unor acte adiționale prin care să fie prelungit termenul de livrare al produselor contractate, fără perceperea de penalități, deși condițiile de participare la procedurile de achiziție publică organizate de ONAC în perioada stării de urgență, precum și criteriile de evaluare impuse de autoritatea contractantă au fost adaptate contextului în care se afla România în acea perioadă. Un criteriu important luat în considerare în cadrul procedurii de atribuire l-a constituit tocmai termenul de livrare al produselor, acesta având un punctaj de 40 de puncte din 100, criteriu dat de necesitatea urgentă de realizare a stocurilor de produse medicale”, se arată în raportul Curții de Conturi.

În document se precizează că prețurile de achiziție ale produselor au fost influențate semnificativ de cererea imensă de pe piața mondială, în contextul unei oferte limitate a producătorilor.

Termenele de livrare convenite au fost prelungite în mai multe situații până la data de 15 iunie 2020, moment la care prețurile produselor pe piața mondială s-au redus treptat la valori apropiate de cele anterioare epidemiei de COVID-19. Însă prețurile plătite pentru produsele livrate au rămas cele stabilite inițial prin procedura de achiziție publică, la un nivel semnificativ majorat față de situația de dinaintea izbucnirii epidemiei de COVID-19.

„Un exemplu al acceptării unor clauze nerealiste este Acordul-cadru nr. 2595/10.04.2020, având ca obiect achiziția de ventilatoare, încheiat între ONAC și Medi Consulting din Coreea de Sud și Contractul subsecvent nr. 116229/27.04.2020 încheiat între Departamentul pentru Situații de Urgență, prin IGSU și MEDI Consulting Korea, contract care nu a fost onorat, produsele nu au fost livrate și nici nu s-au calculat și facturat penalități de întârziere, conform clauzelor contractuale, ca urmare a acceptării de către IGSU a clauzei de „forță majoră” invocată de furnizor. Nu s-a executat garanția de bună execuție și, prin urmare, nu a fost recuperat avansul în valoare de 2.451.000 USD acordat furnizorului pentru produsele contractate”, se arată în Raportul Curții de Conturi.

Cum s-au derulat lucrurile:

 • Acordul-cadru nr. 2595/CN/10.04.2020 a prevăzut achiziția a 400 bucăți de ventilatoare livrate în patru loturi, în perioada 17 aprilie-8 mai 2020, acordarea unui avans de până la 30% din valoarea fiecărui lot, însă fără solicitarea unui instrument de garantare emis în condițiile legii de o societate bancară sau de asigurări, diferența de 70% din valoarea fiecărui contract subsecvent putând fi garantată de existența unui astfel de instrument.
 • Conform articolului 25 din contractul subsecvent au fost definite condițiile forței majore/cazului fortuit, respectiv faptul că acțiunea forței majore mai mult de 15 zile dă dreptul fiecărei părți să o notifice pe cealaltă parte privind încetarea de plin drept a contractului subsecvent, fără ca vreuna dintre părți să poată pretinde celeilalte daune/interese.
 • IGSU a plătit în 28.04.2020 suma de 10.931 mii lei, reprezentând avans către Medi Consulting din Coreea de Sud, aferent unui număr de 200 de ventilatoare cu termen de livrare conform contractelor încheiate în data de 13.05.2020 (100 buc.) și data de 28.05.2020 (100 buc.).
 • Din analiza derulării contractului subsecvent nr. 116229/27.04.2020, încheiat între Departamentul pentru Situații de Urgență, prin IGSU și MEDI Consulting Coreea de Sud, s-au constatat următoarele:
- până la data de 30.06.2020 nu a fost realizată nicio livrare;
- nu au fost calculate penalități de întârziere conform contractului, autoritatea contractantă acceptând în ultima zi de valabilitate a contractului subsecvent, respectiv 15.06.2020, cazul de forță majoră invocată de MEDI Consulting în baza certificatului prezentat la acea dată;
- odată cu acceptarea forței majore invocate de furnizor, IGSU, prin nota raport nr. 116883 din 15.06.2020, a aprobat încetarea de plin drept a contractului subsecvent, în temeiul art. 25.5 din contract (aflarea furnizorului într-o situație de forță majoră pe o perioadă ce depășește 15 zile).
 • Printre motivele principale invocate de IGSU, pentru care s-a propus și aprobat încetarea Contractului subsecvent, se regăsește faptul că, de la data încheierii contractului subsecvent până la momentul desfășurării misiunii de control, în piață s-a înregistrat o scădere a prețului unitar pentru ventilatoarele medicale;
- până la 30.06.2020 nu a fost executată garanția de bună execuție de 0,5% din valoarea contractului subsecvent, respectiv suma de 40.800 USD privind nerespectarea clauzelor contractuale, valabilă până la 29.06.2020;
- a fost acordat un avans de 30% din valoarea contractului subsecvent, în sumă de 11.000 mii lei (echivalentul a 2.451.000 USD), sumă nerecuperată până la data finalizării controlului Curții de Conturi.

„Având în vedere toate aceste aspecte menționate, apreciem că se impune o analiză a conținutului clauzei de „forță majoră” din cuprinsul acordurilor-cadru și, respectiv, a contractelor subsecvente încheiate de autoritatea contractantă în perioada stării de urgență sau de alertă, astfel încât să fie mai bine delimitate situațiile în care părțile pot invoca existența evenimentului „extern, imprevizibil, absolut invincibil și inevitabil”, mai ales în situația în care „forța majoră” este cauzată de chiar evenimentul care stă la baza derulării procedurilor de achiziție publică în regim de urgență”, se mai arată în Raportul Curții de Conturi.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

21179 vizualizari

 • +7 (27 voturi)    
  Ioanus (Miercuri, 12 august 2020, 15:38)

  ZVrk [utilizator]

  Eu nu caut vinovatii, eu ii arat cu degetul : peeeseedee!
  • +2 (30 voturi)    
   PSD a făcut achizițiile? (Miercuri, 12 august 2020, 16:42)

   MVM [utilizator] i-a raspuns lui ZVrk

   Vinovatul este acest PSD 2, pe nume PNL.
   Plus Raed Arafat, legătura dintre PNL și PSD.
   Jalnic, să furi profitând de urgența sanitară.
   • +5 (11 voturi)    
    In realitate (Miercuri, 12 august 2020, 17:19)

    Unforgiven [utilizator] i-a raspuns lui MVM

    Cei care au furat sunt cei din Coreea de Sud, nu Arafat, nu PSD, nu PNL.

    Adica firma din Coreea de Sud a dat teapa statului roman, iar postacii de serviciu dau vina pe PNL-PSD, ca sa denatureze realitatea si sa se faca aluzie la coruptia pesedista cu care unii au castigat alegerile, in timp ce strainii care ne fura cu adevarat sa fie trecuti cu vederea si sa fie iertati.
    • +6 (6 voturi)    
     Corect (Miercuri, 12 august 2020, 22:54)

     Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

     Ambasada sud-coreeană să fie somată pentru acordarea de despăgubiri, în caz contrar taxate toate companiile sud-coreene care operează au filiale în România, până la recuperarea prejudiciului.

     De pildă, știu una care produce telefoane și care are de unde, ultimele modele apărute fiind Note 20 și Note 20 Plus.
   • +3 (11 voturi)    
    A zis bine ca de vina este PSD: (Miercuri, 12 august 2020, 21:49)

    UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui MVM

    Safuti de la IGSU si de la ONAC sunt de pe vremea PSDului. TOTI sefii!

    Deci sunt doar aceiasi gasca de cumetrii p.c.r. administrativo-politruce formate din incompetenti sau corupti care distrug romania din 1990 incoace prin PSD, ALDE, ProRO, UDMR, PMP si cand prinde ocazia si PNL.

    E timpul sa votam altceva = USRplus
    • +2 (4 voturi)    
     Mea culpa: "Romania" (Miercuri, 12 august 2020, 22:42)

     UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui UnOarecare

     In rest ramane cum am scris mai sus:

     E timpul sa votam altceva = USRplus
    • -2 (2 voturi)    
     Pai nu se lauda sica (Joi, 13 august 2020, 10:32)

     mihaipricop [utilizator] i-a raspuns lui UnOarecare

     ca a depesedizat institutiile statului ?
 • +12 (36 voturi)    
  Si nici macar nu au luat vreo spaga pt ca sunt (Miercuri, 12 august 2020, 15:46)

  Susufler0 [utilizator]

  penelisti (adica tot un fel de pesedisti, dar mai prosti) ! :)))))
 • +6 (30 voturi)    
  Altceva as vrea sa stiu (Miercuri, 12 august 2020, 16:07)

  holinessdani [utilizator]

  Exista oare ceva care sa fie facut cu profesionalism, corectitudine si mai cu respectarea legalitatii de catre actualul guvern?
  • +3 (15 voturi)    
   Raspuns: NU (Miercuri, 12 august 2020, 17:49)

   Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui holinessdani

   Intrucat orice ar face implica doua lucruri unde conducatorii sunt cu adevarat specialisti: incompetenta si hotia. Acestea nu sunt mutual exclusive.
 • -7 (23 voturi)    
  Liberalilor pedelisti (Miercuri, 12 august 2020, 16:10)

  salvatore [utilizator]

  Incetati cu hotiile, Procuraturs msi svem in tara asta, astia nu se autosesiseaza? Ah, nu se autosesiseaza ca sunt pe placul lui Sasone si nu sunt pesedisti, aha.
 • +15 (19 voturi)    
  incompetenti (Miercuri, 12 august 2020, 16:26)

  Jude [utilizator]

  Vin ai nostrii pleaca ai nostrii noi ramanem tot ca prostii
  Indiferent cine vine la putere PSD, PNL, USR+....vor trebui sa faca treaba cu esaloanele 1-2-3 din ministere.
  Aceeasi oameni angajati de 20-30 ani, incompetenti si de care nu poti scapa decat printr-o reforma adevarata in administratie.
 • +3 (23 voturi)    
  bravo CACAfat (Miercuri, 12 august 2020, 16:27)

  lazarus101 [utilizator]

  De-asta era palestinianul asa disperat ca se vor ancheta achizitiile din timpul starii de urgenta. Oricum, bine lucrat, aia fiind in Coreea slabe sanse sa-ti gaseasca urma. Te poti retrage acum linistit epuizat de lupta crancena cu perfidul virus!
 • +9 (15 voturi)    
  DNA (Miercuri, 12 august 2020, 16:29)

  PetricaGhezea [utilizator]

  Sa vina sa ii ia
 • +3 (15 voturi)    
  dar (Miercuri, 12 august 2020, 16:31)

  nash pandelica [utilizator]

  comisionu', ala a fost recuperat ?
 • +6 (16 voturi)    
  Parandaratul a fost incasat ? (Miercuri, 12 august 2020, 16:41)

  Cozmin30 [utilizator]

  Oare, macar parandaratul a fost incasat ?
 • +7 (15 voturi)    
  Comisioanele au fost incasate... (Miercuri, 12 august 2020, 16:45)

  ggiiggii [utilizator]

  ce mai conteaza restul, intarzieri, penalitati, anulari de contract, livrari, garantie....detalii, detalii
  Au facut contractul( cu dedicatie), au incasat comisionul( spaga aferenta, zeciuiala)....sa se spele pe cap cu detaliile.
 • +6 (18 voturi)    
  Fiți liniștiți (Miercuri, 12 august 2020, 16:50)

  gebica [utilizator]

  Cel puțin o parte din avans s-a recuperat sub formă de șpăgi pentru aceptarea lungului șir de clauze „nerealiste”, dar foarte profitabile pentru cine trebuie.
 • +10 (10 voturi)    
  Ciordeala este pe fata (Miercuri, 12 august 2020, 17:00)

  CapitanulPanait [utilizator]

  Cine a lucrat in comert exterior stie ca existe instrumente bancare prin care garantezi plata unor sume de bani, iar furmizorul vede banii cand vezi si tu marfa. Se numeste acreditiv bancar.
  Aici ciordeala este simpla: o firma marunta de comert semneaza contractul cand preturile sunt sus, apoi o lalalie pana scad preturile si abia apoi cumpara echipamentele la pretul cel mic si le livreaza statului la pretul cel foarte mare.
  Desi in cazul de fata ar trebui vazut daca va mai livra ceva.
  Si ca de obicei nimeni nu va plati.
  Doar noi vom plati la un pret fabulos niste echipamente care vor sosi (daca vor mai sosi) fix cand nu va mai fi nevoie de ele.
  Vorba unui mare om din Neamt: ''Cheiz clauzd''
  • +7 (7 voturi)    
   Asta era in 1994! (Miercuri, 12 august 2020, 19:52)

   Jegul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui CapitanulPanait

   "Acreditiv bancar" - sigur ca da!
   Prin 1993-95 cumparam componentele, asamblam, instalam si vindeam PC-uri.
   Trimiteam banii in avans, dar aveam incredere in frunizorul Chang.
   Unii au fost pacaliti de oferte incredibil de bune de piese sau de calculatoare secondhand, si au fost tzepuiti.
   Si cu banii dati, si cu Statul pe capul lor, ca au trimis bani si nu au primit marfa, ziceau ca fac evaziune, spalare de bani ...
   Un coleg mi-a zis de acest acreditiv bancar: contra unui comision, banca pune banii la mijloc, niciun din parti nu poate sa dea tzeapa celeilalte!
 • +6 (10 voturi)    
  Spital Mobil in Iasi - Țeapă (Miercuri, 12 august 2020, 17:17)

  robyzs [utilizator]

  In Iași șeful PSD a plătit 14,8 milioane de euro pe un spital mobil nefuncțional, combinative cu Ionel Arsene din Piatra Neamț.

  Presa din Romania este ocupata cu alte subiecte, la fel nu s-a scris despre domeniul lui Costel Alexe șeful PNL IAȘI.
 • +5 (5 voturi)    
  specialistii care au ramas in tara (Miercuri, 12 august 2020, 17:28)

  Coco Whistle [utilizator]

  sint profesionisti, sint dedicati 100 servirii populatiei la cel mai inalt nivel. contracte gen bechtel sint crema de pe coliva romaniei. romania needucata, a relatiilor, a afacerilor mafiote, legislatia de kko, oamenii (si aici vorbesc de inceputuri de la familie, valori, fundatia existentei unei persoane, continuarea educatie pe principii de performanta, etica) dar si oportunitatea acestor profesionisti de a creste in societate, a te implica si influenta in directia fireasca si corecta ptr majoritate...sint carente majore si se observa incepind de la presedintele profesoras care ...mai detine catedra de fizica sau a realizat ca trebuie sa evolueze?
 • +5 (9 voturi)    
  crime impotriva umanitatii (Miercuri, 12 august 2020, 17:33)

  BernierC [utilizator]

  toti vinovatii merita doar pedeapsa capitala!
 • +7 (7 voturi)    
  dragi romani... (Miercuri, 12 august 2020, 20:39)

  maiorulmura [utilizator]

  deci a folosit si starea de urgenta la ceva
 • +2 (2 voturi)    
  despre asta-i pandemia, banu (Miercuri, 12 august 2020, 21:59)

  di livio [utilizator]

  da ăsta-i numa vîrf de iceberg, grosu nu-l vom ști...cum ar fi afacerili cu botnițe, sume imense, disperare că nu poartă fraierii botnițe...aș cumpăra și io da vreau neapărat botnițe de Romarm...cre că duduie producția de botnițe la Romarm, fuse inaugurată de premieru României nu de orice prost grămadă
 • +3 (3 voturi)    
  Ar fi fost o mare surpriza (Miercuri, 12 august 2020, 23:38)

  CristianG [utilizator]

  ca Romania sa NU fie prejudiciata.
 • -1 (1 vot)    
  Covid19=Global organized robbery (Joi, 13 august 2020, 15:50)

  Dragases [utilizator]

  Avea cineva dubii ca nu se va fura din banul public?

  Iohanis guvernul si membrii CSAT impreuna cu Mass-media aservita unor interese meschine trebuiesc judecati si condamnati pentru terorism psihologis, tradare si dubminarea economiei nationale.
  Clasa politica din Romania trebuie schimbata. Destul cu dictatura FSN
  • -1 (1 vot)    
   ai pus punctul pe I (Sâmbătă, 15 august 2020, 1:52)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui Dragases

   PNL (prin PDL) si PSD sunt descendentele FSN


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.hosted by
powered by
developed by