România va trimite în Liban 2.000 de flacoane de ceftriaxone (un antibiotic - n.r.) ca ajutor umanitar pentru înlăturarea urmărilor dezastrului provocat de explozia din Beirut.

Beirut, explozieFoto: AFP / AFP / Profimedia

Premierul Ludovic Orban a semnat vineri decizia privind folosirea cantităţii de 2.000 de flacoane de ceftriaxone din rezerva de mobilizare, ca ajutor umanitar extern de urgenţă pentru înlăturarea urmărilor dezastrului provocat de explozia din capitala Libanului - Beirut, informează Agerpres.

„Se aprobă folosirea cantităţii de 2.000 de flacoane de ceftriaxone din rezerva de mobilizare din domeniul sănătăţii ca ajutor umanitar extern de urgenţă pentru înlăturarea urmărilor dezastrului provocat de explozia din capitala Republicii Libaneze, Beirut”, se arată în decizia publicată în Monitorul Oficial.

Cantitatea va fi predată reprezentanţilor desemnaţi de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă pe bază de proces verbal de predare - primire şi aviz de însoţire a mărfii, la Baza 90 Transport Aerian, precizează sursa citată.

„Reîntregirea cantităţii se efectuează din fondurile publice cu această destinaţie, prevăzute în bugetul de stat alocat Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale”, se mai arată în decizie.

UPDATE - MApN: Aproximativ 8 tone de materiale medicale vor fi transportate spre Liban cu aeronave ale Forţelor Aeriene Române

Aproximativ 8 tone de materiale medicale vor fi oferite autorităţilor libaneze pentru gestionarea efectelor exploziei produsă la un depozit de azotat de amoniu din Beirut, la data de 4 august, acestea urmând să fie transportate spre Liban cu aeronave ale Forţelor Aeriene Române, care vor decola sâmbătă, 8 august, de pe Baza 90 Transport Aerian, anunță Ministerul Apărării.

România s-a numărat printre statele care au primit cerere de acordare a asistenţei internaţionale din partea guvernului libanez, prin activarea Mecanismului European de Protecţie Civilă. Astfel, Guvernul României, societatea civilă şi reprezentanţii diasporei libaneze au răspuns imediat apelului solicitat, iar prin eforturi comune, o cantitate relevantă de echipamente medicale urmează a fi donate către statul libanez, se arată într-un comunicat transmis vineri de MApN și citat de Agerpres.

Potrivit MApN, Forţele Aeriene Române s-au implicat în acest demers şi au pus la dispoziţie două aeronave (C-130 Hercules şi C-27J Spartan) care să asigure transportul materialelor medicale indispensabile tratamentelor destinate victimelor.

De asemenea, două cadre ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă vor însoţi echipajul care va asigura transportul aerian şi vor asigura predarea materialelor medicale către autorităţile responsabile din Liban.

Din partea Ministerului Mediului, un membru al echipei de protecţie civilă europeană, aflat deja în zona afectată de explozie, sprijină autorităţile în coordonarea forţelor de intervenţie şi a asistenţei internaţionale.