Principalul element care va configura viitoarea ordine mondială, cu toate simplificările de rigoare, va fi modul în care te raportezi la cei doi actori principali, respectiv SUA și China, a declarat Dan Dungaciu, sociolog și expert în geopolitică, profesor universitar și Coordonator de doctorat la Facultatea de Sociologie și Asistenţă Socială a Universităţii din București (Catedra de Sociologie).

Dan DungaciuFoto: Hotnews

„Drama aceasta va fi prezentă. Sigur că unii o au deja. În politica externă românească, întrebarea care nu trebuie pusă niciodată este: pe cine iubești mai mult, pe mama sau pe tata? Adică America sau UE?”, a spus el, într-o conferință de specialitate.

• Vom avea asemenea probleme și noi. Australienii, în varianta lor: Pe cine iubești mai mult? China sau America? Adică cei care îți dau banii sau care dau securitate? Aceste dileme vor apărea pentru toată lumea. Ce e mai bine? Să ai securitate sau să ai economie? Australienii văd că astăzi spun: Să ai securitate.

„Aceste întrebări vor veni. Sunt întrebările viitorului la care va trebui să fim pregătiți să răspundem. Probabil noi ne vom întreba, mai mult retoric: Încotro ne îndreptăm? Cu cine jucăm în această polarizare America-China? Nu vorbesc aici că vom juca cu China într-o varianta, dar indiferent că te aliniezi, care va fi nivelul de aliniere?”, a explicat expertul.

• Nu va fi un război între America și China. Între URSS și America nu a fost niciodată un război. Asta nu înseamnă că nu erau aliniați toți în perspectiva evitării războiului sau a unui război potențial. Alinierea va fi principalul cuvânt de ordine.

“Atitudinea față de China a României va fi, probabil, una dintre mizele semnificative inclusiv în raport cu raportarea României pe viitoarea scenă globală”, a mai arătat Dungaciu.

• Mi-ar plăcea să văd la București o dezbatere despre viitorul ordinii mondiale între un universitar din SUA și unul din China.

• Cine crede că vreodată China va juca rolul Rusiei în România cred că se înșeală din perspectivă strategică.

Citește și:

Dan Dungaciu: Rusia va deveni un fel de China din anii ‘70. Când ai în ring doi super-grei, America și China, restul boxează la alte categorii inferioare