Cursa pentru găsirea unor supraviețuitori rămași sub dărâmături continuă joi în Beirut, după puternicele explozii de marți care au făcut până acum 135 de morți și 5.000 de răniți, și au distrus 300.000 de case.

Beirut, explozieFoto: AFP / AFP / Profimedia

Echipaje de salvare internaționale și ajutoare umanitare au început să sosească în Liban, pentru a pune umărul la eforturile de căutare a eventualilor supraviețuitori aflați printre ruine, scrie The Guardian.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, o sosit și el în capitala aflată în doliu.

De la Australia, Indonezia până la Uniunea Europeană, Rusia sau SUA, guvernele din întreaga lume s-au mobilizat în vederea acordării de asistență, Libanul fiind deja afectat de pandemia de coronavirus și de o profundă criză politică, dar și de cea mai gravă criză economică din istoria modernă a țării.

UE a strâns echipe de salvatori din cele 27 de state membre și a trimis deja peste 100 de pompieri, dotați cu vehicule, echipamente și câini dresați special pentru dezastre.

Exploziile de marți ar fi fost provocate de aproape 3.000 de tone de nitrat de amoniu abandonate în portul Capitalei de șase ani. Acestea ar fi fost transportate de un vas aparținând unui om de afaceri rus, sub pavilion moldovenesc.

În ciuda avertismentelor, cei responsabili nu au luat nicio măsură în acești ani cu privire la depozitarea încărcăturii. Responsabilii au fost plasați în arest la domiciliu, în timp ce ancheta continuă, iar oamenii sunt tot mai revoltați.