Municipiul Cluj-Napoca s-a calificat în finala competiţiei pentru titlul de "Capitala europeană a inovării 2020", alături de alte oraşe europene precum Milano, Valencia şi Viena, câştigătorul urmând să fie recompensat cu un premiu de un milion de euro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit unui comunicat de presă al Reprezentanţei Comisiei Europene în România, citat de Agerpres, concursul "Capitala europeană a inovării" (iCapital) este organizat şi finanţat în cadrul programului Orizont 2020, programul UE pentru cercetare şi inovare, iar premiul recunoaşte meritele oraşelor europene care dezvoltă ecosisteme de inovare dinamice, menite să abordeze provocările din viaţa publică şi să îmbunătăţească viaţa oamenilor.

Finaliştii ediţiei din acest an sunt: Cluj-Napoca (România), Espoo (Finlanda), Gent (Belgia), Groningen (Ţările de Jos), Helsingborg (Suedia), Leeuwarden (Ţările de Jos), Leuven (Belgia), Linz (Austria), Milano (Italia), Reykjavik (Islanda), Valencia (Spania) şi Viena (Austria).

"Inovarea este esenţială pentru ca oraşele să asigure o redresare durabilă după perioade dificile. Atunci când oraşele îşi alimentează ecosistemele de inovare, astfel încât actorii din domeniul inovării şi cetăţenii să se întâlnească şi să colaboreze, ele îşi stimulează dezvoltarea şi rezilienţa. Cea de-a şasea ediţie a premiului 'Capitala europeană a inovării' va fi un alt concurs important şi va prezenta cele mai bune practici inovatoare care impulsionează oraşele europene", precizează, potrivit comunicatului, Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret.

Conform sursei citate, cei 12 finalişti au fost selectaţi de un juriu la nivel înalt format din experţi independenţi, analizând modul în care oraşele utilizează soluţii inovatoare pentru a răspunde provocărilor societale, modul în care utilizează aceste practici în procesul de dezvoltare urbană şi modul în care acestea implică comunităţi locale extinse în procesul de luare a deciziilor.

"Oraşul câştigător va primi titlul de 'Capitală europeană a inovării 2020', precum şi suma de un milion de euro pentru a sprijini activităţile sale de inovare şi a-şi consolida capacitatea de a stabili conexiuni între cetăţeni, sectorul public, mediul academic şi întreprinderi, cu scopul de a aduce beneficii societale comunităţilor sale. Fiecare dintre cele cinci oraşe care se vor clasa pe locurile următoare va primi câte 100.000 de euro", se mai arată în comunicat.

Comisia va anunţa câştigătorul şi ocupanţii celorlalte locuri premiate în cadrul Zilelor europene ale cercetării şi inovării, care se vor desfăşura în perioada 22-24 septembrie 2020. În acelaţi timp, Comisia va acorda Premiul UE pentru femei inovatoare 2020, Premiul Orizont al Consiliului european pentru inovare (CEI) - 'Înaltă tehnologie accesibilă pentru ajutor umanitar" şi Premiul pentru impact Orizont 2020.