Procurorul DIICOT care a clasat parțial dosarul 10 august nici măcar nu i-a citat pe șefii Jandarmeriei sau vreo victimă pentru audieri

de Redactia     HotNews.ro
Miercuri, 5 august 2020, 14:48 Actualitate | Esenţial


Protest 10 august, Piata Victoriei
Foto: AGERPRES
Procurorul Doru Stoica, cel care a clasat acuzaţiile la adresa şefilor Jandarmeriei, nu a readministrat probele strânse de Parchetul Militar în dosarul ''10 august'' şi nici nu a reaudiat suspecţii, victimele şi martorii, se arată în ordonanţa de redeschidere a anchetei în acest caz, semnată de procurorul-şef al DIICOT, Giorgiana Hosu.

Giorgiana Hosu a infirmat parţial marţi soluţia de clasare dispusă de procurorul Doru Stoica şi a dispus redeschiderea urmăririi penale faţă de foştii şefi din Jandarmerie implicaţi în dosarul protestului din 10 august 2018 - colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, maiorul Laurenţiu Cazan, colonelul Cătălin Sindile şi fostul secretar de stat Mihai Dan Chirică.

Giorgiana Hosu arată că şefii Jandarmeriei nu au vrut să dea declaraţii, atunci când au fost chemaţi la Parchetul Militar, însă ei trebuiau citaţi la DIICOT, după preluarea dosarului de la procurorii militari.

De asemenea, nicio persoană vătămată şi niciun martor nu au fost citaţi la DIICOT, cu excepţia unor oficiali - şi anume Carmen Dan, Speranţa Cliseru, Aurelian Bădulescu şi Alin Ionel Mastan.

În plus, spune Giorgiana Hosu, nu au fost readministrate probele strânse de Parchetul Militar.

"Examinând materialul probator administrat în cauză, se constată că, deşi urmărirea penală în cauză ar trebui să o facă procurorul competent, cu preponderenţă administrarea probatoriului s-a realizat în faţa procurorilor militari, iar acesta, pe de o parte nu a fost readministrat în faţa procurorilor DIICOT şi nu a fost coroborat cu alte probe utile soluţionării cauzei, în considerentele ordonanţei de clasare. Relevante sunt, sub acest aspect, volumele numerele 47-87, 92, 96, 98 din dosarul numărul 18/P/2018 al Secţiei Parchetelor Militare, în care sunt consemnate plângerile şi declaraţiile persoanelor vătămate, precum şi volumele numerele 3, 5, 9-13, 16-18, 20-31, 33-42, 88, 92-95, 97, 106 din acelaşi dosar, în care sunt consemnate declaraţiile martorilor audiaţi", arată DIICOT.

Conform DIICOT, o pondere semnificativă a martorilor audiaţi în dosar sunt de fapt lucrători ai Jandarmeriei Române, coordonaţi de către cei patru suspecţi în ziua de 10 august 2018, astfel încât era cu atât mai necesară coroborarea acestor declaraţii cu poziţia şi conduita coordonatorilor.

"Cu toate că în ordonanţă se reţine că doar suspectul Cazan Laurenţiu Valentin a coordonat acţiunile desfăşurate de către lucrătorii Jandarmeriei (fila 121 din ordonanţă), în fapt se constată că, atât din înregistrările video aflate la dosar, cât şi din declaraţiile unora dintre martori (vol. 26 filele 15-17, 19-31, 46-55, vol. 93 fiele 118-131), rezultă prezenţa la faţa locului şi a suspecţilor Sindile lonuţ Cătălin şi Cucoş Gheorghe Sebastian", se mai arată în decizia şefei DIICOT.

Giorgiana Hosu mai spune că nu au fost solicitate mai multe probe de natură tehnică, în condiţiile în care o parte din înregistrările video aflate la dosar nu au putut fi accesate.

"Mai mult, deşi la 10.06.2020 s-a procedat la vizionarea imaginilor înregistrate pe mediile de stocare a datelor şi s-a constatat că un hard disk pus la dispoziţie de Poliţia locală Sector 3 nu poate fi accesat, 3 DVD-uri şi 2 CD-uri reprezentând înregistrări înaintate de B1 Tv sunt neînregistrate, un suport optic tip CD înregistrat cu nr. 38/27.08.2018 nu poate fi accesat întrucât este deteriorat, un suport optic tip CD înregistrat cu nr. 147/15.10.2018 nu poate fi accesat întrucât este deteriorat, nu s-au făcut demersuri pentru obţinerea datelor conţinute de aceste suporturi optice de la sursa iniţială. Cu toate că suspecţii nu au dat declaraţii, iar percheziţia terminalelor mobile nu a putut fi efectuată, nu au fost solicitate mijloace de probă de natură tehnică, respectiv obţinerea datelor de trafic şi de localizare, prelucrate de către furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice pentru a clarifica existenţa comunicărilor între suspecţi", precizează Hosu.

Aceasta explică faptul că nu trebuie pierdut din vedere că liniile directoare adoptate de OSCE privind adunările publice prevăd că violenţele unui grup restrâns nu transformă un eveniment paşnic într-un eveniment care nu e paşnic.

Pe de altă parte, deşi în cuprinsul ordonanţei de clasare perioada analizată faţă de conduita şefilor Jandarmeriei este cea de după ora 23,08, din cuprinsul plângerilor, din declaraţiile persoanelor vătămate şi ale martorilor audiaţi în dosar se constată că, începând cu orele 19,30, dispozitivele de jandarmi amplasate în faţa sediului Guvernului şi în zonele adiacente au folosit asupra mulţimii gazele iritant-lacrimogene.

"În opinia noastră, trebuie dat prevalenţă cercetărilor în cauza nou constituită ca urmare a declinării competenţei de efectuare a urmăririi penale către Secţia Parchetelor Militare, astfel încât să fie lămurite toate aspectele cauzei, să fie administrate unitar toate probele pertinente, concludente şi utile pentru aflarea adevărului, să fie evitată situaţia adoptării unor soluţii diferite. Altfel spus, suspecţii şi făptuitorii jandarmi trebuie să beneficieze de o procedură echitabilă şi să dispună de aceleaşi mijloace pentru a-şi susţine interesele procesuale în condiţii de coerenţă şi celeritate, efectuarea urmăririi penale de către acelaşi parchet, cel Militar, faţă de toţi participanţii fiind de natură să asigure continuitate anchetei penale, deoarece face posibilă o analiză a tuturor elementelor infracţiunilor săvârşite, aflate în relaţie de interdependenţă", se mai arată în ordonanţa semnată de Giorgiana Hosu.

Sursa: AGERPRES


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4471 vizualizari

 • +15 (17 voturi)    
  Si sta inca bine merci, in loc sa spele budele (Miercuri, 5 august 2020, 14:57)

  Susufler0 [utilizator]

  pe la DIICOT Simleul Silvaniei ! :((
 • +13 (15 voturi)    
  o simpla intrebare (Miercuri, 5 august 2020, 15:10)

  iondelaafumati [utilizator]

  ce alt procuror a mai lucrat la dosar in afara de procurorul DIICOT Doru Stoica ?
  • +6 (6 voturi)    
   Bineinteles ca "Giorgina" (fara 'a") ! (Miercuri, 5 august 2020, 18:26)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui iondelaafumati

   :)))
 • +9 (11 voturi)    
  Dorel.... (Miercuri, 5 august 2020, 15:22)

  Sati [utilizator]

  musamalizorul in sute de pagini.
 • +12 (14 voturi)    
  neglijenta crasa ... sa-l dea afara de acolo.... (Miercuri, 5 august 2020, 15:25)

  viziru [utilizator]

  neglijenta crasa ... sa-l dea afara de acolo.... nu are ce cauta acolo, daca a facut cu intentie e clar ca trebuie dat afara iar daca a facut din alte motive nu e locul lui acolo, nu are ce cauta acolo…..
  • +1 (5 voturi)    
   O, vai... (Miercuri, 5 august 2020, 17:19)

   Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui viziru

   Dar ai uitat că societatea civilă se luptă pentru indepnendeța justiției? Asta înseamnă că magistrații (inclusiv procurorii) trebuie să fie inamovibili.

   Iar dacă nu esta așa, atunci înseamnă că ar trebui revenit la infama sectie specială inventată de Dragnea. Aia era destinată să ancheteze potențialele abuzuri ale procurorilor.

   Deci ești cu Dragnea su cu independența justiției?! :)
   • +2 (2 voturi)    
    Misto solutie SS... (Joi, 6 august 2020, 12:38)

    paulbutoi [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

    Si cine afirma / garanteaza ca la SS - sau oriune altundeva - nu se vor intampla exact aceleasi lucruri ?
    Dragnea ?
    Dv ?
    SS - sau altele - nu vor fi populate tot cu romanasi de-ai nostri ?
    Onesti & " impartiali ca tot romanu' " ?
 • +13 (13 voturi)    
  Pai (Miercuri, 5 august 2020, 15:28)

  Tony_K [utilizator]

  Otra va asta de procuror inca mai vede lumina zilei fara sa aiba niste gratii in fata? Wdf?
 • +10 (12 voturi)    
  si (Miercuri, 5 august 2020, 15:41)

  martel55 [utilizator]

  cand te gandesti ca pentur asemenea specimene platm pensii speciale de zeci de ori mai amrid ecat pensia bazata pe contributivitate
  • +5 (7 voturi)    
   Arta cere sacrificii (Miercuri, 5 august 2020, 17:25)

   Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui martel55

   Independența justiției impune ca deciziile magistraților să nu opată fi date peste cap nici măcar atunci când ele sunt vădit părtinitoare sau chiar direct în slujba magistraților cu pricina. Răspalata pentru toate acestea sunt lefuri bune, muncă ioc și la finalul unei cariere pline de rateuri și gloabe pensii speciale de toată frumusețea.

   Independența justiției sună foarte bine în teorie. Fatalitatea e că magistrații la rîândul lor sunt oameni și pe măsură ce se prind că nu pot fi niciodată trași la răspundere ajung să o ia pe ulei tot mai tare...
 • +10 (10 voturi)    
  Va fi pedepsit! (Miercuri, 5 august 2020, 15:54)

  fdaniel [utilizator]

  Sunt convins totuși că va fi pedepsit exemplar și va fi pensionat înainte de termen cu o pensie de minim 15000 lei; să se învețe minte!
 • +1 (5 voturi)    
  Mizerii (Miercuri, 5 august 2020, 16:47)

  Ragnar [utilizator]

  Marii inspectori Gadget de la DIICOT sunt foarte ocupate cu dosarele facute copiilor pe care-i pride ca fumeaza cannbis.Asta fac acesti indivizi pe care i platim din bani publici.
  • -2 (6 voturi)    
   Și acum ce ai dori? (Miercuri, 5 august 2020, 17:29)

   Amerlocu [utilizator] i-a raspuns lui Ragnar

   DIICOT înseamnă „Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism”. Evident că trebiuie să-i înșface și bage la bulău pe „copiii” ce bagă canabis în ei. Fără acei degenerați o bună parte din crima organizată n-ar exista.
   • 0 (2 voturi)    
    LOL (Miercuri, 5 august 2020, 21:57)

    Mindtricks [utilizator] i-a raspuns lui Amerlocu

    Degenerati sunt spalatii pe creier care vad normalitatea in interzicerea unei plante. Auzi, crima organizata fix cu trafic de cannabis se ocupa.
 • +3 (3 voturi)    
  ... (Miercuri, 5 august 2020, 18:19)

  ak33 [utilizator]

  acest dosar nu are ce cauta la diicot
  el trebuie instrumentat de parchetul militar ( care oricum nu e mai breaz , vezi dosarele revolutiei sau ale mineriadelor)
 • +3 (3 voturi)    
  Absurdistan e o tara in UE (Miercuri, 5 august 2020, 23:57)

  EU_e_cu_noi [utilizator]

  Deci Giorgiana a infirmat partial ordonanta de clasare a pensionabilului care la randul sau s-a bazat pe administrarea probelor admise de procuroriii de caz DIICOT printre care si Giorgiana. Toata sandramaua asta e construita de la inceput pe o baza foarte subtire. Procurorii DIICOT au facut to ce au putut ca sa nu administreze probele impotriva jandarmilor ( CD-uri fara contiunut = distrugere de probe ?). Nu pot decat sa cred ca e vorba sau de ticalosie sau de incomptenta crasa. Si cand te gadesti ca acest DIICOT ar trebui sa se ocupa de crima organizata si terorism. Probabil ca in fiecare zi se intampla un caz Tandarei, cu asemenea procurori.
 • +1 (1 vot)    
  alta-i problema .. (Joi, 6 august 2020, 7:56)

  sareta [utilizator]

  Cine ne spune ce scoli si unde a primit educatia juridica acest nene ? Are si ceva doctorate ? Acolo-i explicatia


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by