Președintele Klaus Iohannis spune, întrebat despre clasarea dosarului 10 August de către DIICOT, că, personal, consideră că "ar fi de dorit să se găsească o clarificare mai profundă în această speță"."Îmi exprim convingerea că justiția din România va face dreptate și vinovații vor fi trași la răspundere", a afirmat Iohannis.

Protest 10 august, Piata VictorieiFoto: AGERPRES

Iohannis a făcut aceste declarații într-o conferință de presă, întrebat de Hotnews.ro despre clasarea dosarului 10 august.

  • "Poate vă amintiți că atunci când a fost evenimentul am avut o opinie foarte fermă - măsurile luate de Jandarmerie au fost exagerate. Au apărut, sigur, diferite relatări, filmări și s-a constituit un dosar penal analizat de DIICOT.
  • Eu am foarte mare încredere în sistemul de justiție în România și eu și milioane de români ne-am luptat să păstrăm independența justiției, adică politicul, nici președintele, să nu se amestece în dosarele penale.
  • Atunci, nu pot să vă spun decât unele opinii personale și să-mi exprima convingerea că justiția din România va face dreptate și vinovații vor fi trași la răspundere.
  • Eu, personal, și alți români suntem de părere că e de dorit să se găsească o clarificare mai profundă în această speță.
  • că este de dorit să se găsească o clarificare mai profundă în acestă speță", a declarat Iohannis.

S-ar impune demisia sau revocarea șefei DIICOT?

Șeful statului a fost întrebat și dacă consideră că s-ar impune demisia sau revocarea șefei DIICOT, Giorgiana Hosu.

Iohannis a spus că este convins că, dacă cineva a greșit în această procedură, Ministerul Justiției sau CSM vor face o verificare, care va duce eventual la un demers administrativ.

  • "Câtă vreme suntem într-o procedură în derulare, chestiunile pot fi lămurite de cei care le derulează. Nu cred că vă așteptați de la președinte să lămurească detalii de procedură. Dacă cineva a greșit în detalii de procedură, atunci Ministerul Justiției sau CSM va face verificări. Aceste chestiuni sunt în altă fază procedurală la procurorul general, care studiază speța și probabil în câteva zile vom primi un răspuns. Am toată încrederea că în final deciziile vor fi cele corecte și vom avea o justiție dreaptă", a afirmat președintele.

Giorgiana Hosu a fost numită în funcția de procuror-șef al DIICOT în luna februarie, la propunerea ministrului Justiției, Cătălin Predoiu. Iohannis a semnat decretul de numire, deși avizul CSM a fost unul negativ. Postul de procuror-șef al DIICOT a rămas vacant după demisia lui Felix Bănilă. Acesta a demisionat la solicitarea președintelui Iohannis, după scandalul Caracal.

La aproape 2 ani de la reprimarea violentă a mitingului diasporei din Piața Victoriei, procurorii DIICOT au clasat parțial dosarul 10 august. Procurorii DIICOT spun că nu există probe că a fost vorba despre o tentativă de lovitură de stat, așa cum a susținut Jandarmeria Română. DIICOT susține și că nu ar fi fost pregătită din timp reprimarea protestului, așa cum au afirmat o parte dintre manifestanții care au făcut plângeri penale împotriva jandarmilor. Prin urmare, conducerea Jandarmeriei de la acea vreme a fost scoasă de sub urmărire penală.

Au scăpat de urmărirea penală colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim adjunct al Jandarmeriei Române, maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi Bucureşti, colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române și comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat în MAI pentru relaţia cu prefecţii.

Procurorii DIICOT spun totuși că în cazuri punctuale unii jandarmi au intervenit cu violență împotriva protestatarilor, astfel că vor fi cercetați pentru purtare abuzivă de către Parchetul Militar. Mai exact, procurorii spun că aceștia "ar fi abuzat de prerogativele funcției publice cu care au fost investiți, exercitând violențe nejustificate împotriva unor protestatari".

La câteva ore de la anunțul DIICOT, procurorul general Gabriela Scutea a reacționat susținând că "toate actele procedurale din acest dosar vor fi cântărite în cadrul controlului ierarhic".

Întrebată dacă, prin urmare, va dispune un control asupra acestui dosar, Scutea nu a dat un răspuns concret: "Haideți să citim cu toții cele 235 de pagini ale dosarului". Ea a fost întrebată și dacă există posibilitatea să infirme ordonanța procurorilor DIICOT, refuzând să răspundă.