Un general de brigadă și alți patru ofițeri din STS, trimiși în judecată de DNA pentru fraudarea unor concursuri de promovare în funcție

de I.H.     HotNews.ro
Miercuri, 29 iulie 2020, 16:51 Actualitate | Esenţial


Sediul DNA
Foto: Hotnews
Un general de brigadă, șef al Direcţiei Management Resurse Umane (DMRU) din Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) și alți patru ofițeri din STS au fost trimiși în judecată procurorii militari din DNA, într-un dosar vizând fraudarea unor concursuri de accedere în funcţia de ofiţer la STS. În dosar este vizat şi un general de brigadă în rezervă, care a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu DNA.

DNA a anunțat, miercuri, că în acest dosar au fost trimiși în judecată:
 • Generalul de brigadă Daniel Cosmin Grigore, la data faptelor şeful Direcţiei Management Resurse Umane (DMRU) din STS, pentru abuz în serviciu şi fals intelectual în formă continuată, sub forma instigării;
 • Locotenent colonel (în rezervă) Ana Niţu, la data faptelor şefă a Sectorului Testare Evaluare şi Asistenţă Psihologică din STS, pentru abuz în serviciu şi fals intelectual în formă continuată, sub forma participaţiei improprii;
 • Căpitan Adelina Sofia Aştefan, ofiţer în cadrul DMRU - Biroul Recrutări, pentru complicitate la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii;
 • Căpitan Ana Maria Daniela Berhardt, la data faptei subofiţer în cadrul Direcţiei Judeţene de Telecomunicaţii Speciale Giurgiu, pentru folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii;
 • Plutonier major Gabriela Racu, la data faptei subofiţer în cadrul Direcţiei Judeţene de Telecomunicaţii Speciale Iaşi, pentru folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii;
 • Liviu Berhardt (soţul inculpatei Ana Maria Daniela Berhardt), la data faptei agent de poliţie în cadrul Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu, pentru cumpărare de influenţă.
Acuzațiile aduse de procurori

Potrivit DNA, infracţiunile au fost comise în perioada iunie 2019 - martie 2020, cu ocazia organizării a trei concursuri de promovare a unor angajaţi STS din Corpul Subofiţerilor în cel al Ofiţerilor.

La organizarea primului concurs, Ana Maria Daniela Berhardt nu ar fi obţinut aviz psihologic favorabil, după susţinerea testării psihologice.

La al doilea concurs, din 23 octombrie 2019, ea ar fi susţinut din nou testarea psihologică, la care, deşi ar fi obţinut aceleaşi rezultate ca la proba anterioară (în condiţiile în care de data aceasta ar fi avut la dispoziţie baterii de teste psihologice identice celor folosite pentru testare), ar fi fost declarată totuşi "apt psihologic pentru a fi încadrat ofiţer în cadrul STS".

Potrivit DNA, acest lucru ar fi fost posibil în urma presiunilor exercitate de către Ana Niţu asupra psihologului examinator, la solicitarea generalului de brigadă Daniel Cosmin Grigore.

"Prin demersurile celor două persoane ar fi fost încălcată independenţa profesională a psihologului examinator reglementată în cuprinsul dispoziţiilor Legii 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog şi ale Legii 80/1995 privind statutul cadrelor militare referitoare la cariera cadrelor militare. Consecinţa directă a încălcării dispoziţiilor legale sus menţionate o reprezintă vătămarea intereselor legale ale STS de a angaja doar persoane care îndeplinesc criteriile legale şi implicit cu competenţele şi abilităţile necesare pentru realizarea sarcinilor de serviciu, corelativ cu obţinerea unui avantaj necuvenit inculpatei Berhardt Ana-Maria-Daniela de a fi numită într-o funcţie de ofiţer pentru care nu îndeplinea condiţiile legale. Chiar şi în aceste condiţii, inculpata Berhardt Ana Maria Daniela nu ar fi promovat testarea la cunoştinţele profesionale, motiv pentru care a fost declarată respinsă", spun procurorii.

La al treilea concurs, din 19 februarie 2020, Adelina Sofia Ştefan ar fi dispus ca Ana Maria Daniela Berhardt să susţină testarea singură, în altă sală faţă de ceilalţi candidaţi. În aceste condiţii, Berhardt ar fi reuşit să promoveze în cele din urmă examenul profesional cu ajutorul Gabrielei Racu, care i-ar fi oferit, prin intermediul telefonului mobil, rezolvarea la mai multe subiecte.

"În acelaşi context şi pentru acelaşi motiv, inculpatul Berhardt Liviu i-ar fi remis, direct sau prin intermediul unei alte persoane, generalului de brigadă, în rezervă, F.N. diverse bunuri în schimbul promisiunii acestuia din urmă că va interveni pe lângă factori de decizie din cadrul STS pentru ca inculpata Berhardt Ana Maria Daniela să ocupe postul de ofiţer. În urma probatoriului administrat, s-a stabilit că influenţa pretinsă a generalului în rezervă F.N. nu a fost una reală", mai spun procurorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Bucureşti.

Acorduri de recunoaștere a vinovăției

Conform sursei citate, procurorii militari au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu: F.N. (general de brigadă, în rezervă) pentru trafic de influenţă și M.H.T. (persoană fără calitate specială), pentru cumpărare de influenţă, complicitate la cumpărare de influenţă şi complicitate la trafic de influenţă.

Potrivit DNA, cei doi au declarat expres că recunosc comiterea faptelor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi sunt de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, precum şi cu forma de executare a acestora, respectiv:
 • generalul în rezervă F.N. - 1 an şi 8 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat;
 • M.H.T. - 2 ani şi 6 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi 6 luni şi interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.
Dosarele de urmărire penală privindu-i pe cei doi inculpaţi şi acordurile de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Bucureşti.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8531 vizualizari

 • +9 (9 voturi)    
  Recunoaste fapta... (Miercuri, 29 iulie 2020, 17:00)

  Cataleya [utilizator]

  Incaseaza un an cu suspendare, adica sta acasa (ca oricum e pensionar) si incaseaza in continuare 30.000 de lei pe luna.
  Deh, e general, nu fistecine.

  Despre degradari, taieri de pensii, nimic?
  Ah, onoarea militara nu mai exista!
 • +8 (8 voturi)    
  Regretabil! (Miercuri, 29 iulie 2020, 17:16)

  Azra [utilizator]

  Foarte rusinos pentru aceasta institutie, de un interes major pentru securitatea nationala că, la un asenenea nivel exista astfel de practici. In realitate este vorba de aspecte de coruptie(obtinerea de foloase necuvenite, oferirea de avantaje materiale, abuz in serviciu).Astfel de oameni (si cei care au tolerat cazurile) ar trebui, in cazul in care li se va dovedi vinovatia sa fie disponibilizati, cu pierderea tuturor drepturilor, inclusiv cele de pensie! Numai in acest fel, prin "puterea exemplului" se va putea asigura respectarea legilor si a reglementarilor specifice din acest domeniu.Si nu numai.
  • +6 (6 voturi)    
   Mentinerea comunistilor la butoanele statului! (Miercuri, 29 iulie 2020, 18:28)

   constatator [utilizator] i-a raspuns lui Azra

   Cred ca aceasta favoare a generalului nu poate fi decat in favoarea unor beizadele de comunisti care se stie ca pt multi dintre ei, cartea este pt tocilari si nu pt oameni valorosi ca ei!
   Asa am ajuns in ultimii 30 de ani sa nu mai scapam de acesta negura comunista care se resimte in fiecare minut in care respiram si traim pt romania prin coruptie generalizata in toate institutiile publice!
 • +7 (7 voturi)    
  La vremuri noi (Miercuri, 29 iulie 2020, 18:14)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  tot noi. Securimea. Iar Justitia e principalul sustinator al infractorilor
 • +5 (5 voturi)    
  ce este interesant de observat (Miercuri, 29 iulie 2020, 19:09)

  ..13 [utilizator]

  este ca pentru o singura persoana s-au pus in miscare atat de multe altele -fie ca au facut un gest gratuit, fie ca a fost sau rma sa fie altfel recompensat.

  Deci nici un incompetent nu ajunge pe un loc nemeritat decat ca urmare a unui relatv mare de persoane care ii sprijina atingerea scopului propus.

  cati nu sunt ajunsi asa si inca neidentificati...
  Noi sa fim sanatosi

  Cat este sporl la salariu intre cele doua pozitii???
  sa repetam ca sa retinem mai bine care este si varsta si nivelul pensieiasteptate???
 • -1 (1 vot)    
  Nimic neobisnuit pentru institutiile statului (Joi, 30 iulie 2020, 8:46)

  Contributors [utilizator]

  In 2007, la Comandamentul Corpului 4 Armata din Cluj, in urma unui inerviu pentru ocuparea unui post de subofiter cu studii superioare la care au participat 7 persoane indeplinind conditiile cerute, postul a fost atribuit unui subofiter fara studii superioare, care nici macar nu a fost prezent la interviu. Ma intreb, cum a platit armata pe acest individ deoarece postul impunea o remuneratie superioara celorlalte functii de subofiter.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by