Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii sesizează Inspecția Judiciară, cerând verificări la DIICOT în urma comunicatului trimis marți în care erau descrise cu lux de amănunte detalii șocante despre abuzurile sexuale la care au fost supuși de către tatăl lor doi frați de 6 și 7 ani. De asemenea, o asociație a procurorilor îi cere ministrului Justiției să declanșeze procedura de revocare a șefei DIICOT, Giorgiana Hosu, spunând că un astfel de comportament "contravine dreptului minorilor la demnitate, încalcă jurământul depus la numirea în funcția de procuror și denotă o incapacitate crasă a conducerii DIICOT de a-și îndeplini atribuțiile manageriale".

Giorgiana HosuFoto: AGERPRES

Secția pentru procurori a CSM s-a sesizat și a decis în ședința de marți sesizarea Inspecției Judiciare în acest caz.

  • "Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât sesizarea Inspecţiei Judiciare în vederea efectuării unui control la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism privind modul de comunicare publică din data de 28.07.2020 raportat la prevederile legale şi regulamentare în vigoare", este decizia procurorilor din CSM.

Ei invocă prevederile Legii nr.544/2001, ale Ghidului de bune practici privind relaţia sistemului judiciar cu mass-media şi ale art.131 alin.1 din Constituţie, cu raportare la art.6 lit.g din Legea nr.272/2004.

O asociație de procurori cere revocarea Giorgianei Hosu: Incapacitate crasă de a-și îndeplini atribuțiile manageriale

În acest caz a reacționat și Asociația ”Inițiativa pentru Justiție”, care solicită public demisia procurorului șef al DIICOT, Georgiana Hosu, precum și a persoanei care a redactat respectivul comunicat. Asociația cere ca, în cazul în care Hosu nu demisionează, ministrul Justiției să declanșeze de urgență procedurile de revocare a acesteia din funcția de procuror-șef al DIICOT.

  • "Considerăm revoltător ca persoanele vătămate minore, batjocorite de infractor, să să suporte o nouă umilință, de această dată publică, prin prezentarea de către procurorii DIICOT din cadrul Biroului de informare și relații publice, în mod explicit, a abuzurilor la care acestea au fost supuse.
  • Un astfel de comportament contravine dreptului minorilor la demnitate, încalcă jurământul depus cu ocazia numirii în funcția de procuror și denotă o incapacitate crasă a conducerii DIICOT de a-și îndeplini atribuțiile manageriale", afirmă Asociația ”Inițiativa pentru Justiție”.

DIICOT a anunțat marți dimineață că a trimis în judecată un bărbat care și-a violat fiul de 6 ani, în prezenta celuilalt copil, în vârstă de 7 ani, l-a filmat și a trimis clipuri video cu băiatul mai multor persoane. Individul și-ar fi drogat copiii pentru a-i corupe sexual, spun procurorii.

DIICOT a descris cu lux de amănunte detalii șocante despre abuzurile la care au fost supuși copiii. Informațiile au fost transmise de DIICOT printr-un comunicat de presă postat și pe site-ul instituției, comunicat care ulterior a fost eliminat de pe site.