Încălcarea măsurilor dispuse prin ordinul de protecţie este pedepsită cu închisoare de la şase luni la 5 ani, potrivit unui proiect de lege adoptat marți de deputați. Legea în vigoare prevede că o astfel de infracţiune este pedepsită cu închisoare de la o lună la un an, însă împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.

Violenta domesticaFoto: Wikimedia Commons/ Senior Airman Rusty Frank

Proiectul de lege, iniţiat de parlamentarii Pro Europa Mihaela Huncă, Gabriela Podaşcă şi Oana-Silvia Vlăducă, modifică Legea 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice și a fost adoptat cu 273 de voturi pentru, potrivit News.ro.

Ce prevede actul normativ:

  • Art.32.- (1) Încălcarea de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecţie a oricăreia dintre măsurile prevăzute la art.23 alin.(1), (3) şi (4) lit.a) şi b) şi dispuse prin ordinul de protecţie constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
  • (2) Încălcarea de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecţie provizoriu a oricăreia dintre măsurile prevăzute la art.224 alin.(l) şi dispuse prin ordinul de protecţie provizoriu constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani”, arată iniţiativa adoptată marţi de Cameră.

În forma în vigoare a legii, articolul 32 prevede:

  • Încălcarea oricăreia dintre măsurile prevăzute la art. 23 alin. (1) şi dispuse prin ordinul de protecţie constituie infracţiunea de nerespectare a hotărârii judecătoreşti şi se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an. Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală. (2) În caz de condamnare, nu se poate dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei”.

Proiectul modifică şi prevederile referitoare la asistenţa juridică pentru persoanele care solicită un ordin de protecţie:

  • Asistarea sau, după caz, găzduirea victimelor, respectiv asistarea agresorilor în unităţile prevăzute la art. 15 alin. (2) şi (3) se face în baza încheierii unui contract de acordare a serviciilor sociale. Pentru minori contractul de acordare a serviciilor sociale este semnat de părintele însoţitor sau, după caz, de reprezentantul legal. Asistenţa juridică a persoanei care solicită ordinul de protecţie este obligatorie.
  • Dacă victima nu are avocat, i se va acorda asistenţă juridică din oficiu.

Proiectul a fost adoptat de Senat în 16 iunie, iar votul Camerei Deputaţilor a fost decizional, astfel că legea merge la promulgare la președinte.