​Argeș este primul județ din România în care purtatul măștii devine obligatoriu în spațiile publice deschise, măsură care intră în vigoare de miercuri dimineață. Anunțul a fost făcut de pregectul de Argeș, Emanuel Soare, care a precizat că nu consideră că izolarea și carantina nu sunt soluții eficiente pentru județ.

Coronavirus in RomaniaFoto: Andrei PUNGOVSCHI / AFP / Profimedia

Prefectul a precizat că măsura purtării obligatorii a măștii se aplică tuturor persoanelor de peste 5 ani, în spațiile închise și deschise, unde sunt mai mult de două persoane, în toate localitățile din județ.

Potrivit lui Soare, în județ toate evenimentele private vor avea restrictii de program, până la ora 22.00 în cursul săptămânii și 23.00 în weekend.

37,4% din totalul cazurilor de îmbolnăvire cu noul coronavirus s-au înregistrat, în săptămâna 20 - 26 iulie, în Bucureşti, Argeş, Prahova, Braşov şi Dâmboviţa, informează marţi Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Instituţia Prefectului Argeş anunţase, pe 22 iulie, că în 12 localităţi se face evaluare pentru carantinare locală pe fondul creşterii numărului cazurilor de COVID-19, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) dispunând, totodată, aplicarea unor măsuri de prevenţie suplimentare.

Localităţile aflate în evaluare erau municipiul Piteşti, oraşele Mioveni, Ştefăneşti şi Costeşti, precum şi comunele Bălileşti, Bascov, Brăduleţ, Buzoeşti, Davideşti, Miceşti, Stâlpeni şi Vultureşti.

Conform deciziei adoptate atunci de CJSU Argeş, administratorii pieţelor agro-alimentare, precum şi operatorii economici având ca obiect de activitate comerţul cu amănuntul, trebuie să monitorizeze permanent, în incinta spaţiilor comerciale, respectarea de către vânzători şi cumpărători a măsurilor de conduită socială şi de prevenţie - evitarea aglomerării, păstrarea distanţei de 1,5 metri între cetăţeni, purtarea măştii de protecţie şi a mănuşilor de unică folosinţă de către personalul care deserveşte populaţia.

O altă măsură suplimentară prevedea suspendarea tuturor evenimentelor publice de tip târg sau bâlci, precum şi activitatea de agrement piscine şi bazine de înot, cu excepţia activităţilor fizice desfăşurate, potrivit legii, de către sportivii de performanţă. Interdicţia este valabilă în toate localităţile judeţului Argeş, în perioada 23 iulie - 9 august, cu posibilitatea de prelungire a duratei în funcţie de evoluţia cazurilor de COVID-19.

"Administratorii societăţilor comerciale care deţin terase a căror activitate a fost redeschisă pe perioada stării de alertă vor proceda la reducerea programului de funcţionare a acestora până la ora 22,00 în cursul săptămânii şi ora 23,00 în zilele de sâmbătă şi duminică, asigurând monitorizarea permanentă a respectării de către personalul de deservire şi de către clienţi a măsurilor de limitare a răspândirii virusului SARS-CoV-2, potrivit legii", se mai menţiona în comunicatul Instituţiei Prefectului Argeş.

În judeţul Argeş s-au înregistrat 129 de noi cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore, potrivit datelor comunicate, luni, de Instituţia Prefectului. Numărul persoanelor diagnosticate pozitiv de la începutul pandemiei a ajuns, astfel, la 2.814.

În spitale sunt internaţi 530 de pacienţi, dintre care 15 la ATI. De asemenea, 360 de persoane s-au externat la cerere.

De la începutul pandemiei, 880 de persoane din judeţul Argeş confirmate cu noul coronavirus s-au vindecat, iar 103 au murit.