Capitala și jumătate dintre județele țării vor intra miercuri sub avertizare cod galben de caniculă emisă de Administrația Națională de Meteorologie, care prognozează temperaturi de până la 38 de grade. Temperaturile vor fi caniculare și marți, în cea mai mare parte a țării.

cod de caniculaFoto: ANM

O informarea meteo de caniculă va fi în vigoare de marți de la ora 12.00 și până joi la ora 20.00.

Valorile termice vor continua să crească, astfel încât vremea va deveni călduroasă în cea mai mare parte a țării, caniculară în regiunile extracarpatice. Se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de peste 33-35 de grade, disconfortul termic va fi ridicat, iar pragul critic de 80 de unități al indicelui temperatură-umezeală (ITU) va fi atins în zonele de câmpie și podiș din sudul și estul țării și local din vest.

Pentru miercuri și joi, meteorologii au emis o avertizare Cod galben de caniculă pentru București și 21 de județe. Județele vizate sunt Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Dolj, Mehedinți, Gorj, Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Tulcea, Ialomița, Constanța, Ilfov, Călărași, Giurgiu, Teleorman și Olt.

În cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei, Dobrogei și local în Moldova, temperaturile maxime vor depăși frecvent 35 de grade, iar pe arii restrânse miercuri și local joi, se vor situa peste 37-38 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, indicele temperaturăumezeală (ITU) depășind pragul critic de 80 de unități, iar în cursul nopților temperatura aerului nu va coborî sub 20 de grade (nopți tropicale).