Prim-procurorul suspendat al Parchetului Judecătoriei Beiuş, Gligor Sabău, se poate întoarce în funcţie după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a achitat definitiv, luni, într-un dosar instrumentat de DNA Oradea în care a fost acuzat de 19 fapte, scrie ebihoreanul.ro. În acest dosar, procurorul a stat 3 luni în arest preventiv, iar prima instanță l-a condamnat la 4 ani de închisoare.

HotNews.roFoto: Hotnews

Instanța supremă a desfiinţat decizia Curtții de Apel Oradea, care îl condamnase pe procuror la 4 ani de închisoare, și a dispus achitarea acestuia pentru toate cele 19 capete de acuzare. În cazul acuzaţiilor de luare de mită în formă continuată (8 acte materiale), respectiv fals în declaraţii, instanţa a stabilit că faptele nu există. Pentru toate celelalte 10 capete de acuzare, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că faptele imputate nu sunt prevăzute de legea penală.

În aceeaşi cauză, Înalta Curte i-a achitat pe colega magistratului, procurorul Adriana Ardelean, trimisă în faţa instanţei pentru abuz în serviciu, dar şi pe cumnatul prim-procurorului, omul de afaceri Dinu Lupaş, judecat pentru influenţarea declaraţiilor.

ICCJ a reţinut, în soluţia pronunţată, că în acest dosar prim-procurorul Gligor Sabău a fost reţinut pe 16 decembrie 2015, arestat preventiv timp de de 3 luni (18 decembrie 2015 - 12 februarie 2016), iar apoi plasat în arest la domiciliu până în 28 iulie 2016.

Odată cu pronunţarea soluţiei, instanţa a transmis o adresă la Consiliul Superior al Magistraturii, solicitând să ia măsuri pentru repunerea în drepturi a magistratului. Cum înainte de suspendare, procurorului i-a expirat mandatul în funcţia de conducere, acesta având grad de Tribunal, va fi încadrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, mai scrie ebihoreanul.ro. Odată repus în funcţie, Gligor Sabău ar urma să încaseze şi salariile restante pentru cele 55 de luni în care a fost suspendat, adică 825.000 lei.

Prim-procurorul a fost vizat de un dosar al DNA Oradea, principala acuzație adusă magistratului fiind că ar fi beneficiat de foloase necuvenite din partea primarului Beiuşului, Adrian Domocoş. În schimbul favorurilor, spunea DNA, Sabău trebuia să intervină pentru ca eventualele dosare penale ale edilului să fie soluţionate favorabil, dar şi să închidă ochii la faptele acestuia "şi să nu procedeze la sesizarea din oficiu şi constituirea de noi dosare penale cu privire la faptele penale comise de către acesta din urmă, în domeniul achiziţiilor publice, cât şi în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu". În acelaşi dosar, procurorii au trimis-o în judecată şi pe colega magistratului, procurorul Adriana Ardelean, inculpată pentru abuz în serviciu.