Peste 4.000 de tone de alge au fost strânse de pe litoral de la începutul lunii iulie de către reprezentanții Administraţiei Naţionale "Apele Române" (ANAR), care au dat amenzi de 550.000 de lei administratorilor acestor plaje.

Curatare alge pe litoralFoto: Captura Facebook

Conform unui comunicat transmis sâmbătă de ANAR, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL) desfăşoară zilnic, pe timpul nopţii, activităţi de îndepărtare a algelor de pe zonele necontractate şi de pe linia ţărmului. Pe celelalte porţiuni care sunt închiriate, operatorii au sarcina de a asigura igienizarea plajelor. Într-o singură săptămână, au fost aplicate aproape 30 de amenzi în valoare totală de aproape 550.000 de lei.

Pentru acţiunile de ecologizare a liniei ţărmului şi plajelor neînchiriate, ABADL a folosit 20 de utilaje şi a implicat în jur de 30 de oameni. În ultima lună, în sprijinul operaţiunilor de colectare a algelor, au mai fost aduse buldoexcavatoare de la ABA Argeş-Vedea care, de vineri, au fost înlocuite cu alte două utilaje sosite de la Cluj.

De la începutul lunii februarie şi până în prezent, de la Năvodari până la Vama Veche, au fost colectate 8.000 de tone de alge de pe toată lungimea litoralului românesc. Numai în ultimele două săptămâni, s-a strâns jumătate din cantitatea totală, adică puţin peste 4000 de tone de alge.

De-a lungul timpului, au fost luate în calcul mai multe variante de colectare a algelor. Una dintre cele mai vehiculate a fost cea referitoare la amplasarea unui sistem de baraje/plase.

În urma unui schimb de experienţă cu specialiştii din Grecia, s-a ajuns însă la concluzia că sistemele de plase fixe sau mobile pot funcţiona eficient doar pentru specii de alge oceanice, de dimensiuni mari, dar sunt imposibil de folosit pentru cele prezente în Marea Neagră, de dimensiuni mult mai mici şi care se rup foarte uşor. Prin urmare, specialiştii ABADL au ajuns la concluzia că, pentru invaziile algele de pe litoralul românesc cu alge de mici dimensiuni, metoda de colectare cea mai eficientă rămâne cea clasică, terestră. Această metodă constă în utilizarea unor utilaje terasiere (încărcătoare frontale/buldoexcavatoare), care sunt specializate pentru ecologizarea plajelor şi colectarea algelor de la linia ţărmului, arată Administraţia Naţională "Apele Române".