Înalta Curte: 3 ani de închisoare cu suspendare pentru fostul deputat Mihail Boldea / În primă instanță, acesta primise 6 ani cu executare

de G.S.     HotNews.ro
Vineri, 24 iulie 2020, 10:10 Actualitate | Esenţial


Mihail Boldea
Foto: cdep.ro
​Fostul deputat PDL Mihail Boldea a fost condamnat definitiv, joi, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a 3 ani închisoare cu suspendare pentru spălare de bani în dosarul "Aviasan", în legătură cu obţinerea frauduloasă a unui teren de 39 ha, prejudiciul calculat de DNA în acest caz fiind de 21 milioane euro, transmite Agerpres.

Iniţial, în februarie 2016, Boldea primise o condamnare de 6 ani închisoare cu executare la Curtea de Apel Braşov pentru săvârşirea infracţiunilor de participaţie improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice, 14 infracţiuni de şantaj, fals în declaraţii şi spălarea banilor.

La judecarea apelului, Instanţa supremă a dispus achitarea fostului deputat pentru primele infracţiuni, el fiind condamnat la trei ani închisoare cu suspendare pentru spălare de bani.

Pedepse reduse au primit şi ceilalţi inculpaţi din dosar. Astfel, Matei Oprea, Valentina Cojocaru şi Marosy Mircea au fost condamnaţi la câte 3 ani cu suspendare pentru spălare de bani, iar Costache Roşca, fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, a fost achitat pentru şantaj.

Pe latură civilă, Instanţa supremă a decis confiscarea sumei de 37.235 euro de la Mihail Boldea şi ceilalţi trei inculpaţi condamnaţi.

Procesul în acest caz a durat şapte ani, dosarul fiind trimis în instanţă de DNA în octombrie 2013.

Conform DNA, în perioada mai 2000 - mai 2007, inculpaţii Matei Oprea, de profesie pilot aeronave, şi Valentina Cojocaru, în calitate de asociaţi şi administratori ai SC Fitoplant SRL Galaţi, şi ulterior ai SC Fitocom Serv SRL Galaţi, s-au asociat în scopul săvârşirii de infracţiuni, având ca rezultat obţinerea în mod fraudulos a suprafeţei de 39,61 ha, situată în extravilanul comunei Vânători, judeţul Galaţi, aparţinând SC Aviaţia Utilitară Tuzla SA, în vederea valorificării acestui teren, numit "Aviasan".

În realizarea scopului infracţional, potrivit procurorilor, cei doi inculpaţi i-au cooptat pe Mircea Marosy şi Mihail Boldea, acesta din urmă fiind avocat în cadrul Baroului Galaţi şi deputat PDL la acea vreme.

La această grupare ar fi aderat şi Costache Roşca, care, în calitate de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, în perioada anilor 2007 - 2008, i-a sprijinit pe ceilalţi inculpaţi pentru a dobândi şi valorifica, prin dezmembrare, terenul respectiv. În schimb, procurorul a primit suma de 2 milioane de euro, provenită din valorificarea unor suprafeţe de teren, de la Mircea Marosy, Valentina Cojocaru şi Matei Oprea, susţinea DNA.

Din documente reiese că terenul de 39,61 ha, teren agricol, situat în extravilanul comuna Vânători (fost "Aviasan" şi fostă Aerobaza Galaţi) se afla în proprietatea statului şi că, de-a lungul timpului, a fost dat în folosinţă la CAP Vânători, dar niciodată nu a ieşit din proprietatea statului.

Potrivit DNA, la data de 24 august 2000, SC Aviaţia Utilitară Tuzla SA (care cuprindea Aerobaza Tuzla, constituită din terenuri şi clădiri) a vândut către firma Fitoplant SRL activul societăţii, respectiv hangar reparaţii, depozit carburanţi, staţie meteo, rezervor benzină, două bazine benzină, rezervor motorină, rampă auto şi anexe. Terenul aferent, în suprafaţă totală de 39,61 ha, se transmitea doar în folosinţă.

Încheierea unui act de vânzare-cumpărare în formă autentică era condiţionată de obţinerea, de la Fondul Proprietăţii de Stat, a dreptului de proprietate, lucru care însă nu s-a întâmplat asupra terenului. Motivul pentru care cumpărătorul nu a obţinut drept de proprietate a fost lipsa unui certificat de atestare a dreptului de proprietate de la Ministerul Transporturilor. Acest minister a refuzat eliberarea certificatului pe motiv că SC Fitoplant SRL nu era societate cu capital de stat şi nu îndeplinea condiţiile legale pentru a deveni cumpărător al terenului.

Potrivit legii de la acea dată, terenul de 39,61 hectare trebuia să treacă în proprietatea Consiliului Local Vânători.

Între timp, Fitoplant SRL a cerut dizolvarea şi radierea SC Aviaţia Utilitară Tuzla SA, astfel că nu a mai fost posibilă predarea terenului către Consiliul local.

Conform procurorilor, pentru a intra în posesia terenului, în luna martie 2007, fostul deputat Mihail Boldea a întocmit în fals un antecontract de vânzare-cumpărare datat august 2004, prin care se atesta că SC Aviaţia Utilitară Tuzla SA (societate care fusese radiată încă din anul 2005 la cererea inculpatei Valentina Cojocaru), reprezentată de o anumită persoană care nu avea cunoştinţă de tranzacţie şi care nu avea nicio calitate în societatea menţionată, se obliga să vândă către SC Fitocom Serv SRL Galaţi, la un preţ de 300 milioane lei vechi, terenul de 39,61 ha, din comuna Vânători, teren cu destinaţie specială, deci de interes public.

Procurorii spun că actul fals a fost întocmit în condiţiile în care Mihail Boldea s-a folosit de actele de identitate ale acelei persoane. Acesta ar mai fi contrafăcut şi mai multe înscrisuri, între care un certificat de atestare a dreptului de proprietate din care rezulta că SC Aviaţia Utilitară Tuzla SA este proprietara terenului, precum şi mai multe acte formulate de această societate în calitate de pârât. Pe baza acelor acte s-a formulat o acţiune civilă la Judecătoria Galaţi, prin care se urmărea ca instanţa să constate perfectată cumpărarea terenului de către SC Fitcoom Serv SRL, lucru care s-a întâmplat în baza sentinţei civile nr.2887/02.04.2007, rămasă definitivă prin neapelare.

Anchetatorii susţineau că, la data de 14 mai 2007, Mihail Boldea a sustras certificatul fals de atestare a dreptului de proprietate din dosarul civil aflat la arhiva Judecătoriei Galaţi, pe care îl contrafăcuse tot el.

Ca urmare a pronunţării deciziei la Judecătoria Galaţi, atât primarul comunei Vânători, cât şi cei 13 consilieri locali au promovat acţiuni civile în instanţă şi plângeri penale, motivat de faptul că terenul a fost obţinut în mod fraudulos de reprezentanţii SC Fitcoom Serv SRL şi de Mihail Boldea.

Conform DNA, în perioada 2007 - 2008, pentru a-i determina pe primarul comunei Vânători şi pe cei 13 consilieri locali să renunţe la acţiunile civile şi plângerile penale formulate şi pentru a elibera adeverinţe din care să rezulte înregistrarea suprafeţei în registrul agricol al Primăriei Vânători, Mihail Boldea, în înţelegere cu inculpaţii Mircea Marosy şi Valentina Cojocaru, au formulat plângeri nereale faţă de primar şi consilierii locali.

Acele plângeri au făcut obiectul a trei dosare penale ale Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi. În calitatea sa de prim-procuror, Costache Roşca a determinat instrumentarea cu prioritate a dosarelor penale, în sensul că, fie a efectuat el personal cercetări, fie a dispus ca acest lucru să fie efectuat de procurorii din subordine sau de organele de poliţie, astfel încât a fost începută urmărirea penală, în mod nelegal şi abuziv, împotriva primarului comunei Vânători. În felul acesta, persoanele vizate au renunţat la acţiunile civile şi penale, în urma ameninţărilor repetate şi pe fondul temerii create că vor fi pedepsite, arestate ori li se vor sechestra bunurile, dacă nu vor acţiona în sensul dorit de inculpaţi, arătau procurorii.

În schimbul demersurilor făcute în calitate de prim-procuror, Costache Roşca a obţinut pentru sine contravaloarea a 2 hectare de teren şi anume 2 milioane euro, sumă primită de la inculpaţii Mircea Marosy, Valentina Cojocaru şi Matei Oprea, se afirma în rechizitoriu.

Conform DNA, ulterior, Mihail Boldea, Marosy, Cojocaru şi Oprea au procedat la dezmembrarea suprafeţei de 39, 61 ha, în sensul că au încheiat o serie de contracte simulate în care părţi figurau persoane apropiate sau alte persoane interpuse. Prin efectuarea unui număr de tranzacţii imobiliare, ei au ascuns provenienţa ilicită a terenurilor şi au încercat să creeze aparenţa de legalitate. Ca urmare a obţinerii în mod fraudulos a terenului, inculpaţii Marosy, Cojocaru şi Oprea au obţinut, în mod necuvenit, foloase sub forma unor suprafeţe de teren şi contravaloarea unor astfel de terenuri valorificate, iar Mihail Boldea a obţinut în mod necuvenit suma de 590.000 euro.

Procurorii mai susţineau că, în declaraţiile de avere din anii 2008 - 2012, fostul deputat Mihail Boldea a făcut menţiuni nereale, în sensul că a împrumutat trei persoane cu suma de 350.000 euro. În realitate, indica DNA, această sumă reprezenta o restituire din totalul sumei de 590.000 euro primită cu ocazia intermedierii vânzării cumpărării terenului pe care l-a obţinut, ca răsplată pentru infracţiunile comise. De asemenea, el a omis să evidenţieze realitatea tranzacţiilor încheiate în perioada 2007-2012, pentru a ascunde implicarea sa în obţinerea în mod fraudulos a suprafeţei de 39,61 ha.

Pentru a crea o aparenţă de legalitate, inculpaţii s-au înţeles să efectueze fictiv plata/încasarea sumei de 300 milioane lei vechi, menţionată ca preţ în antecontractul de vânzare-cumpărare, sens în care au fost emise fictiv mai multe dispoziţii de plată.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9323 vizualizari

 • +3 (15 voturi)    
  Perciunat (Vineri, 24 iulie 2020, 10:15)

  Rahan5 [utilizator]

  din ograda lui Basescu.
  • -4 (8 voturi)    
   noapte buna Romania! (Vineri, 24 iulie 2020, 11:11)

   VaseaV [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

   mult succes! Bravo DNA - sa cereti pensii speciale !
  • +2 (2 voturi)    
   tare (Vineri, 24 iulie 2020, 12:59)

   nikita11 [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

   justitia tot surda, oarba si schiloada ramane. Pana la urma pe dragnea l-au executat pt mult mai putin oficial.
  • +1 (1 vot)    
   L-au spalat si pe asta! (Vineri, 24 iulie 2020, 13:54)

   UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

   Dupa asemenea actiuni frauduloase de anvergura si cu asemenea consecinte in loc sa te intrebi daca nu frizeaza atingere securitatii nationale tu sa ii dai cu suspendare si SIGUR NICIO SANSA DE RECUPERARE PREJUDICIU inseamna ca vai de oamenii cinstiti din Romania care ajung in instante!
 • +36 (36 voturi)    
  Adică (Vineri, 24 iulie 2020, 10:21)

  Mitrica [utilizator]

  din 21 de milioane i s-au reținut mai puțin de 40 de mii și i s-a redus pedeapsa la jumătate. Să nu crezi că Justiția ”înaltă” îi apără pe infractori ?
  • +21 (21 voturi)    
   e si mai putin (Vineri, 24 iulie 2020, 10:53)

   mache [utilizator] i-a raspuns lui Mitrica

   ... de jumatate
   e cu SUSPENDARE fata de 6 ani cu EXECUTARE
  • +22 (22 voturi)    
   "Decat" 3 ani cu suspendare (Vineri, 24 iulie 2020, 10:56)

   Deja [utilizator] i-a raspuns lui Mitrica

   si ramas cu toti banii in buzunar? Pai e parfum Romania, e raiul hotilor. Uitandu-ma la deciziile justitiei romane, trag 2 concluzii:1) chiar se merita sa furi in tara asta, pedepsele sunt modice, daca sunt si alea, si ramai si cu banii in buzunar. 2) Cu cat furi mai mult, cu atat pedeapsa e mai mica!
   • 0 (0 voturi)    
    Din păcate (Vineri, 24 iulie 2020, 19:29)

    MIKI@ [utilizator] i-a raspuns lui Deja

    Din păcate pentru fraieri nu se aplică
  • -8 (8 voturi)    
   Inainte de toate citeste textul. (Vineri, 24 iulie 2020, 11:08)

   DanielDarie1 [anonim] i-a raspuns lui Mitrica

   Se mentioneaza ca terenul nu a iesit niciodata din proprietatea statului.Unde e prejudiciul?
   • +6 (6 voturi)    
    Sunt o gramada de prejudicii (Vineri, 24 iulie 2020, 11:55)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui DanielDarie1

    1. SC Aviaţia Utilitară Tuzla SA, activ de stat, a fost practic privatizata pe nimic si apoi dizolvata pentru a fura terenurile. Un investitor adevarat ar fi putut in 20 de ani sa creeze o afacere serioasa.
    2. Primarul si consilierii din Vanatori au fost tarati prin instante de judecata de un procuror corupt, pentru ca au protejat activele localitatii.
    3. Terenul respectiv a fost folosit efectiv, ilegal, de inculpati si intermediari timp de vreo 15 ani. Da-mi si mie 40 de hectare 15 ani pe nimic.. promit sa nu ma supar!
    4. Statul roman a cheltuit o gramada de bani ca sa instrumenteze acest dosar.

    5. Cel mai mare prejudiciu: cand justitia esueaza, hotii prind curaj. Ce invata mafia din astfel de sentinte? Ca e bine sa furi cat mai mult, oricum primesti o sentinta cu suspendare si dai inapoi o mica parte din bani.
    • +2 (2 voturi)    
     Si sumele date spaga nu trebuiau confiscate? (Vineri, 24 iulie 2020, 13:56)

     UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     ...
     • 0 (2 voturi)    
      irelevant (Vineri, 24 iulie 2020, 14:55)

      pehash [utilizator] i-a raspuns lui UnOarecare

      Din partea mea, daca terenul a fost recuperat, n-au decat sa se omoare intre ei pentru banii aia.
  • +5 (5 voturi)    
   Nu la jumatate, la zero! (Vineri, 24 iulie 2020, 12:43)

   Mortaciune ambulanta [utilizator] i-a raspuns lui Mitrica

   Ca inginer, sunt obisnuit cu aproximatii "la nivel de ordin de marime", dar noua codamnare este CU SUPENDARE, adica in loc se sase ani, face ZERO!

   La fel cu banii: initial era vorba de 21 de MILIOANE poate au fost mai multe, poate au fost doar zece, dar sigur s-au recuperat doar 40.000, adica o suma absolut infima!!!
 • +7 (7 voturi)    
  Prejudiciul ... (Vineri, 24 iulie 2020, 10:23)

  kralizec [utilizator]

  A fost recuperat prejudiciul?
  • 0 (0 voturi)    
   terenul nu a părăsit patrimoniul statului (Vineri, 24 iulie 2020, 16:05)

   zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui kralizec

   terenul nu a părăsit patrimoniul statului
 • +22 (22 voturi)    
  Penibila justitie avem.. (Vineri, 24 iulie 2020, 10:26)

  bigbrother [utilizator]

  Nu vreau raul nimanui dar cumva legea asta e mai muma cu unii si ciuma cu altii. Dincolo de faptul ca a durat 7 ani de zile ca sa ajunga la aceasta decizie, vorbim de actiuni savarsite cu intentia clara de a frauda.

  Nu reusesc sa inteleg partea cu suspendarea in cazul asta, e un fel de tras de urechi, tot ce trebuie sa faca gusterii astia e sa nu o dea de gard din nou timp de cativa ani + sa plateasca IMPREUNA 37.000 euro!!! in conditiile in care DNA spune ca prejudiciul este de 21 milioane euro. Pe bune, aia fraudeaza cu intentie, includ chiar si un procuror in povestea asta si toata povestea se incheie cu inchisoare cu suspendare?

  Si totusi acestor judecatori si procurori le dam pensii speciale..traiasca egalitatea sociala unde unii sunt mai egali ca altii.
  • +4 (4 voturi)    
   Inalta curte de justitie !!! (Vineri, 24 iulie 2020, 12:45)

   Idealistu [utilizator] i-a raspuns lui bigbrother

   Astia sunt aia care au contestat la CCR eliminarea pensiilor speciale. Niste nenorociti, ca si nemernicii pe care-i scapa.
 • 0 (12 voturi)    
  Asta e din aripa portocalie a PNL? (Vineri, 24 iulie 2020, 10:29)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Sau e in partidul informatorului Petrov?
 • +17 (17 voturi)    
  brava (Vineri, 24 iulie 2020, 10:38)

  Ademordna [utilizator]

  Deci 21 meleoane impartit la 3 ani inseamna 7 milioane de euro pe an venit. Si cum e cu suspendare, nimic nu-l opreste sa mai "munceasca" si in acesti ani ca sa mai puna un ban public peste altul al lui.
  Halal justitie, sa va fie rusine cu pensiile voastre nesimtite cu tot!
 • +13 (15 voturi)    
  hmm (Vineri, 24 iulie 2020, 10:51)

  Mircea1978 [utilizator]

  si nu numai asta, el nu face inchisoare si in plus ramine si cu banul. Ce viata frate!
 • -4 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 24 iulie 2020, 11:15)

  [anonim]

  • 0 (0 voturi)    
   egzact (Vineri, 24 iulie 2020, 20:04)

   Cib Ara [anonim] i-a raspuns lui

   is doi , unu era la un moment dat director la sp judetean galati ,
 • +5 (5 voturi)    
  sa ne bagam... (Vineri, 24 iulie 2020, 11:34)

  cristi_an [utilizator]

  in ea de justitie.
  sper ca cei care au participat la "Sentinta" asta sa primeasca cu varf si indesat pentru restul zilelor
 • +3 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 24 iulie 2020, 11:40)

  [anonim]

 • +5 (5 voturi)    
  justitie antiromana (Vineri, 24 iulie 2020, 12:03)

  tatoi531360956407942 [utilizator]

  Bravo, justitie antiromana! Incurajati toti derbedeii la furat!
 • +3 (3 voturi)    
  lume , (Vineri, 24 iulie 2020, 13:12)

  Cib Ara [anonim]

  asta nu i sarlatanul din galati ?https://www.mediafax.ro/social/mihail-boldea-implicat-in-inselaciuni-cu-documente-falsificate-pentru-noua-imobile-din-galati-foto-9447180
 • +2 (2 voturi)    
  BRAVO! (Vineri, 24 iulie 2020, 13:30)

  Crocobaurul [utilizator]

  Iar hotii au scapat cu 0 puscarie si amenzi cat nici 10% din ce au furat. Halal justitie! Bravo! Ce gâşte suntem noi, astia care platim taxe. :) BRAVO! BRAVO JUDECATORILOR! BRAVO
 • +1 (1 vot)    
  Repet -pentru presedintele Iohannis- Romania e (Vineri, 24 iulie 2020, 18:35)

  deval [utilizator]

  pamantul fagaduintei pentru Mafie !! Coruptia e institutionalizata , protejata legal si din ea se adapa inclusiv justitia !! In 2020 Coruptia Ucide muuult mai mult decat in 2016 si pnl nu are nici o problema cu asta desi asta e Valul care i-a adus la guvernare !!
  Eu cred ca ei cred ca sunt acolo pentru ca le-a venit randul, asa cum au stabilit ei cu psd , candva ..
  In Romania nu exista stat de drept asa cum se face ca crede presedintele si cum a spus la consiliul UE ca Referendumul si schimbarea guvernarii , arata ca suntem stat de drept ! Vax , zero barat dle Oha............
 • 0 (0 voturi)    
  Dle. Presedinte daca asta e ce intelegeti dvs prin (Sâmbătă, 25 iulie 2020, 4:27)

  deval [utilizator]

  stat de drept .... (sigur, adaugam Tandarei, 10 August , Mineriade, Colectiv, Blaga si inca 100 , aproape zilnice, recente...)
  Celor care nu ati auzit inca , va spun ca dnul Presedinte a spus la recenta reuniune UE ca nu are probleme daca se impun reguli privind statul de drept caci ''In Romania tema statului de drept a fost rezolvata in sens pozitiv prin referendumul de anul trecut si prin schimbarile politice care s-au facut, deci, iata, la acest capitol stam bine"
  Poate stati dvs si sotia, acolo , la Cotroceni bine , in Romania Coruptia ucide reincarcata dupa oxigenul pompat direct de Mafia din Parlament iar noi stam mult mai rau ca victime ale acesteia- decat in 2016 !!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by