Fostul deputat PSD Eduard Martin, patron al companiei de salubritate Polaris M Holding SRL, a fost trimis în judecată de DNA pentru evaziune fiscală şi delapidare, cu un prejudiciu de 109 milioane lei. Eduard Martin are și o condamnare în prima instanță de 5 ani și 6 luni de închisoare în dosarul Polaris, în care fostul primar Radu Mazăre a primit 9 ani și 10 luni de închisoare.

Eduard Martin in campania electoralaFoto: Arhiva personala

În acelaşi dosar, au fost trimiși în judecată de către DNA Monica Maria Lăţea (fostă Martin), acţionar la firma Polaris, pentru evaziune fiscală şi delapidare şi Marcel Daniel Banaga, administrator, ulterior preşedinte al consiliului de administraţie al Polaris M Holding, acuzat de evaziune fiscală şi complicitate la delapidare. A fost trimisă în judecată pentru evaziune fiscală și compania.

Potrivit DNA, în perioada 2006 - 2017, principala sursă de venituri a societăţii Polaris M Holding SRL a reprezentat-o contractul de salubrizare încheiat cu Primăria Constanţa. Pentru executarea acestor servicii, firma ar fi practicat tarife supraevaluate (împrejurare care a făcut obiectul unui alt dosar penal, trimis în judecată în decembrie 2015), fapt ce ar fi dus la acumularea unor venituri foarte mari de către societatea Polaris M Holding (în jur de 1 milion de euro lunar).

Menţinerea unei astfel de situaţii ar fi dus la achitarea, către bugetul de stat, a unor taxe foarte mari (TVA şi impozit pe profit).

În consecinţă, cei trei inculpaţi ar fi decis să înregistreze în contabilitatea societăţii cheltuieli fictive prin care să diminueze valoarea obligaţiilor SC Polaris M Holding către bugetul de stat şi, totodată, să transfere din firmă sume importante de bani, pe care cei doi asociaţi să şi le însuşească ulterior.

DNA arată, într-un comunicat de presă transmis joi, că în perioada decembrie 2006 - februarie 2017 societatea ar fi încheiat relaţii comerciale fictive cu alte 10 firme (dintre care şapte firme controlate de inculpaţi) şi ar fi înregistrat în contabilitate mai multe facturi emise pentru "serviciile" respective. Cheltuielile fictive înregistrate ar fi vizat presupuse achiziţii de studii şi consultanţă ori presupuse plăţi ale unor chirii pentru maşini, utilaje şi imobile. Prin aceste activităţi, societatea Polaris M Holding s-ar fi sustras de la plata obligaţiilor fiscale către stat în sumă totală de 32.647.878 lei (18.982.418 lei TVA şi 13.665.460 lei impozit pe profit).

De asemenea, urmare a aceloraşi demersuri, Eduard Martin şi Monica Maria Lăţea, asociaţi în cadrul SC Polaris M Holding SRL, şi-ar fi însuşit sume de bani din patrimoniul acestei firme totalizând 62.535.751 lei.

Pocurorii au dispus sechestrul asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) s-a constituit parte civilă în proces cu suma de 109.366.887 de lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa.

În mai 2019, omul de afaceri Eduard Martin, fost deputat PSD, a fost condamnat de instanța supremă la 5 ani și 6 luni de închisoare în dosarul Polaris, în care fostul primar Radu Mazăre a primit 9 ani și 10 luni de închisoare. El este acuzat că i-a dat mită lui Radu Mazăre, primind în schimb, în mod discreţionar, contracte de la Primăria Constanţa pentru firma Polaris.