Liderii UE au apărat joi în fața eurodeputaților acordul la care au ajuns cei 27 în summitul maraton de la Bruxelles, chiar dacă Ursula von der Leyen și-a exprimat nemulțumirea față de un buget multianual redus, o preocupare majoră pentru Parlament, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Parlamentul trebuie să se pronunțe până la finalul anului asupra bugetului 2021-2027 și amenință să respingă acest "cadru financiar multianual" dacă nu se operează îmbunătățiri, potrivit proiectului de rezoluția care urmează să fie adoptat azi.

În fața hemiciclului, președintele Consiliului European Charles Michel a salutat compromisul obținut la summit și care a transmis un semnal de "încredere și solidaritate".

Șefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen a afirmat că acordul, destinat să relanseze economia în fața recesiunii profunde provocate de coronavirus, permite să se întrezărească "luminița de la capătul tunelului". Prin planul de relansare și bugetul multianual, UE dispune de o "forță financiară de atac fără precedent", de 1.800 miliarde euro, a subliniat ea.

Ea a criticat însă un buget diminuat, de doar 1.074 miliarde euro (față de 1.100 miliarde propus de Comisie. Este "o pastilă dificil de înghițit. Și știu că Parlamentul simte la fel".

Îngrijorări împărtășite de președintele PE, care a criticat și el tăierile operate în summit. Parlamentul propunea un buget de 1.300 miliarde euro.

Demarând lupta între instituții, Parlamentul "contestă" acordul asupra bugetului "în forma sa actuală", potrivit unui proiect de rezoluție susținut de majoritatea grupurilor.

PE nu va "cauționa un fapt împlinit și refuză să dea aprobarea (...) până nu se ajunge la un acord satisfăcător", arată proiectul.

Eurodeputații se declară pregătiți să "demareze imediat negocieri constructive cu Consiliul în vederea îmbunătățirii propunerii".

Discuțiile asupra bugetului multianual, întotdeauna dificile, sunt de această dată complicate de plecarea Marii Britanii, care creează o gaură de 70 de miliarde în viitorul buget.

Eurodeputații cer majorarea sumelor alocate pentru climat, digital, sănătate și cercetare, tineri (Erasmus), cultură, infrastructură, gestionarea granițelor și Fondul european de apărare.

Parlamentul avertizează de asemenea că nu va aproba bugetul fără un acord asupra reformei surselor de venituri ale UE.

În opinia europarlamentarilor, taxa pe plastic nu va fi suficientă pentru a susține rambursarea creditelor contractate pentru finanțarea panului de relansare și se cere un "calendar juridic constrângător" pentru introducerea de noi resurse, care să includă taxa pe carbon și pe giganții IT.

În chestiunea statului de drept, care a dus la un compromis contestat în acordul celor 27, Parlamentul "slăbirea considerabilă" a legăturii între finanțările europene și respectarea valorilor democratice. Europarlamentarul Siegfried Mureșan a promis că PE va încerca să înăsprească această condiționalitate.

În rezoluție, eurodeputații critică menținerea și chiar majorarea "rabaturilor" de care beneficiază cinci țări la contribuțiile la buget.

Parlamentul European are dreptul să accepte sau să respingă proiectul, nu să-l amendeze. Nu are însă prerogative comparabile în ceea ce privește planul de relansare post-coronavirus de 750 miliarde euro.