Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, susține că în lunile de la instalarea sa în funcție a creat "un front instituțional împotriva crimei organizate" și că "încep să cadă clanuri de interlopi". El a făcut aceste declarații la un eveniment organizat de Ambasada Statelor Unite la București, iar ambasadorul Adrian Zuckerman a lăudat "eforturile neobosite ale ministrului de a corecta regresele înregistrate în aplicarea statului de drept sub guvernul anterior".

Catalin Predoiu Foto: Guvernul Romaniei

Predoiu a făcut aceste declarații miercuri, la deschiderea webinar-ului "Aplicații pe surse deschise: convergența investigării infracțiunilor cu privire la proprietatea intelectuală, crima organizată, trafic de persoane și sisteme informatice", la care au luat parte și ambasadorul SUA la București, procurorul general Gabriela Scutea și Bruce Swartz, asistentul adjunct al procurorului-șef al Statelor Unite.

Cătălin Predoiu a vorbit despre un "program intens" de pregătire a procurorilor, polițiștilor și altor categorii de experți în materia combaterii spălării banilor, crimei organizate, traficului de persoane, criminalității informatice, dar și a recuperării bunurilor provenite din infracțiuni și a asistenței victimelor traficului de persoane, program derulat în lunile precedente, în colaborare cu Ambasada SUA.

"Am creat pe parcursul lunilor precedente un front instituțional împotriva crimei organizate. Începe să dea rezultate. Încep să cadă clanuri de interlopi. Se va continua până la capăt. În materie de justiție, trebuie să ai răbdare, până când proceduri și operațiuni sunt duse până la capăt. E valabil în orice materie, în orice dosar, răbdare, până când procedurile ajung la final", a susținut ministrul Justiției.

Ambasadorul Adrian Zuckerman a spus că Statele Unite "sprijină, cu toate resursele disponibile, lupta Ministerului Justiției împotriva infracționalității" și că SUA și România "luptă umăr la umăr pentru combaterea crimei organizate și pentru a se asigura că infractorii nu vor scăpa de rigorile legii”.

Tot miercuri, ambasadorul Adrian Zuckerman s-a întâlnit cu Cătălin Predoiu la Ministerul Justiţiei.

Potrivit unui comunicat al Ambasadei SUA, Zuckerman i-a lăudat pe ministrul Cătălin Predoiu şi pe procurorul general Gabriela Scutea pentru "foarte strânsa cooperare dintre agenţiile româneşti şi americane de aplicare a legii".

Ambasadorul a lăudat și "eforturile neobosite ale ministrului de a corecta regresele înregistrate în aplicarea statului de drept sub guvernul anterior şi de a transforma măsurile de luptă împotriva traficului de persoane într-o prioritate".

"Ministrul Predoiu este lider în lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate. Îi suntem recunoscători pentru dedicare", a susținut ambasadorul SUA.

Declarațiile au loc la o săptămână de la anunțul DIICOT de clasare parțială a dosarului 10 august, în care au fost scoși de sub urmărire penală foștii șefi ai Jandarmeriei, legat de intervenția violentă a jandarmilor din Piața Victoriei. DIICOT este condusă de către Giorgiana Hosu, numită la propunerea lui Predoiu, în pofida avizului negativ ala CSM.