Ultima rată din suportul macro-financiar 40 milioane euro a fost anulată, din cauza neîndeplinirii acordului MD-UE. IDEP Moldova cere prin scrisoarea transmisă pe 22 iulie 2020, Colegiului Comisiei Europene, redirecționarea sumei ratate de autoritățile Moldovenești către programul ECIPES, de care va beneficia 17% din populația Republicii Moldova, 50% primării și 2.000 tineri.

Guvernul Republicii MoldovaFoto: Facebook/ Guvernul Republicii Moldova

Cetățenii ar beneficia astfel de suportul direct al contribuabililor europeni, utilizând platformă online pentru contact direct, fapt ce va impacta cu resimțirea suportului la nivel de cetățean.

Datorită digitalizării, avem șansa unică să facem reset, dar nu restart, așa încât să se producă grantarea directă, utilizând digitalizarea, fapt ce va impacta cu operarea descentralizată a fondurilor europene.

Totodată, IDEP Moldova s-aadresat repetat (august 2019, aprilie 2020 și iulie 2020) autorităților din UE27,cu scopul de a informa despre programul ECIPES, solicitând respectuos facilitarea aprobării programului ECIPES, prin reprezentanții pe care fiecare țară i-a delegat în instituțiile Europene.

IDEP Moldova a propus un program de susținere tehnică focusat pe cetățean, primărie și tineri, viitori antreprenori, care să poată accesa ușor o platformă online, autentificându-se cu semnătura electronica, după o scurtă formare online să poată primi support UE.

Programul ECIPES își propune să sprijine din fondurile europene alocate Moldovei (2021-2022):

1. tinerii între 18-35 de ani pentru a lansa o afacere (în domeniul serviciilor, cu sprijinul de 5 000 de euro, sau pentru producție, cu sprijinul de 15 000 de euro, din care 12 000 de euro pentru achiziționarea de echipamente sau utilaje);

2. primăriile moldovenești care sunt înfrățite cu primăriile din UE și organizează cel puțin o activitate comună pe an, pentru a susține financiar un singur proiect de dezvoltare locală a cărui valoare totală nu depășește 20 000 de euro, cu maximum 10 000 de euro sprijin financiar al UE;

3. cetățenii moldoveni, pentru a sprijini financiar reînnoirea electrocasnicelor (frigider, mașină de spălat, TV) la nivel A +++. Sprijinul se ridică la 100 de euro/cetățean și poate fi acordat o dată și cu transmiterea echipamentului folosit. Toate aceste acțiuni susțin obiectivele UE, inclusiv acordul ecologic al UE.

În data de 14 iulie 2020, o scrisoare semnată de 4 eurodeputați (din România, Slovacia și Polonia) a fost transmisă în atenția Președintelui Consiliului European, dnl. Charles Michel, până la summit-ul liderul UE din 17-18 iulie 2020, pentru a cere validarea proramului ECIPES.

Programul ECIPES a fost dezvoltat ca o inițiativă strategică a Comisiei Europene pentru Parteneriatul Estic, în primă fază –Republica Moldova, ulterior Ucraina și Georgia. Prin urmare, întrucât programul ECIPES este concentrat pe beneficiarii direcți și coordonat de UE, acesta reprezintă programul care va oferi cea mai stabilă prezență și vizibilitate valorilor UE în Republica Moldova.

Programul ECIPES, care vine cu următoarele inovații, congruente cu cele 6 priorități ale Comisiei Europene:

  • Digitalizare (platforma online -eu4ecipes.eu, care va reduce birocrația),
  • Politică socială (prin reducerea costurilor administrative la maximum 3-5% Monitorizare și Evaluare),
  • Acord Verde European (reducerea consumului de energie electrică), comportamentul de utilizare a aparatelor de uz casnic (aparate eficiente din punct de vedere energetic),
  • Diminuarea frustrării cetățenilor (prin sprijin european în casa cetățeanului, afacerea cetățeanului și localitatea în care locuiește cetățeanul),
  • Reducerea migrației (sprijin pentru tineri pentru a lansa un start-up), cu prioritate oferită start-up-urilor ecologice,
  • Lupta cu corupția (în procesul de utilizare a fondurilor UE).