Reprezentanți ai unor grupuri civice, purtând măști cu chipurile "autorilor represiunii violente" din 10 august, au organizat miercuri un flashmob în fața sediului DIICOT, care a clasat dosarul în care erau urmăriți penal șefii de atunci ai Jandarmeriei.

Protest clasare dosar 10 augustFoto: Captura Facebook

La protest au luat parte mai multe persoane, purtând fiecare câte o mască cu chipurile foștilor șefi ai Jandarmieriei, ministrului de atunci al Internelor Carmen Dan, precum și cu chipurile ministrului de acum al Justiției, Cătălin Predoiu, procurorului general Gabriela Scutea și procurorului șef al DIICOT Giorgiana Hosu.

Astfel, ei "au mulțumit ironic DIICOT și procurorului Giorgiana Hosu pentru clasarea dosarului, sub ochii ministrului Predoiu și ai procurorului general Scutea", potrivit Rezistența TV.

La aproape 2 ani de la reprimarea violentă a mitingului diasporei din Piața Victoriei, procurorii DIICOT clasează parțial dosarul 10 august. Procurorii DIICOT spun că nu există probe că a fost vorba despre o tentativă de lovitură de stat, așa cum a susținut Jandarmeria Română. DIICOT, care a preluat acest dosar în urmă cu maia bine de un an, susține și că nu ar fi fost pregătită din timp reprimarea protestului, așa cum au afirmat o parte dintre manifestanții care au făcut plângeri penale împotriva jandarmilor. Prin urmare, conducerea Jandarmeriei de la acea vreme a fost scoasă de sub urmărire penală.

Au scăpat de urmărirea penală colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim adjunct al Jandarmeriei Române, maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi Bucureşti, colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române și comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat în MAI pentru relaţia cu prefecţii.

Procurorii DIICOT spun totuși că în cazuri punctuale unii jandarmi au intervenit cu violență împotriva protestatarilor, astfel că vor fi cercetați pentru purtare abuzivă de către Parchetul Militar. Mai exact, procurorii spun că aceștia "ar fi abuzat de prerogativele funcției publice cu care au fost investiți, exercitând violențe nejustificate împotriva unor protestatari".