Europarlamentarul PPE Siegfried Mureșan a anunțat marți că Parlamentul European nu va permite alocarea de fonduri din Planul de redresare al UE pentru proiecte de care vor beneficia „țări terțe, țări din afara Uniunii”.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Nu vom permite alocarea de bani din Planul de redresare al Uniunii Europene pe proiecte de pe urma cărora să beneficieze țări terțe, țări din afara UE, să beneficieze prin achiziția de companii în sectoare strategice ale economiei UE, împotriva voinței țărilor membre ale UE”, a spus Mureșan, într-un interviu acordat HotNews.ro după ce șefii de stat și de guvern din UE au ajuns la un acord asupra planului de redresare și a bugetului multianual.

Acesta a subliniat că PE nu va permite ca „banii europeni, ca Planul de redresare economică să ajungă în buzunarul unor țări din afara UE, fie că sunt Rusia, China sau alte țări, care stau cu ochii pe companii europene și care caută să achiziționeze în această criză, în acestă perioadă dificilă din punct de vedere economic, la preț bun companii strategice din UE”.

Întrebat cum are de gând PE să implementeze acest plan, Siegfried Mureșan a răspuns:

„Vom trasa reguli foarte clare privind genul de proiecte care să fie eligibile pentru finanțare și genul de proiecte pe care să nu le finanțăm și asta devine literă de lege, dacă ceva nu este eligibil, nu poate fi finanțat din Planul de redresare”.

Riscul este, în opinia europarlamentarului PNL, ca „dacă dacă vreo țară se află în perioadă de de criză și dorește să-și privatizeze o companie de interes strategic, de infrastructură, electricitate, gaze și așa mai departe, să nu găsească decât un cumpărător din afara Uniunii Europene, poate împotriva interesului strategic al UE, și atunci acest lucru nu va fi permis cu participarea fondurilor din Planul de redresare al UE”.

„Asemenea achiziții vor fi marcate categoric ca fiind nepermise și nefinanțabile din planul de redresare al UE”, a avertizat el.