Fostul ministru al Finanțelor Darius Vâlcov a fost condamnat marți la 6 ani și 6 luni de închisoare într-un proces de corupție, faptele fiind săvârșite, potrivit DNA, în calitate de primar al Slatinei.

Darius ValcovFoto: Guvernul Romaniei

Decizia a fost luată de Tribunalul Dolj și nu este definitivă, potrivit Digi 24. Darius Vâlcov - fost primar al orașului Slatina în perioada 2004-2012 - este acuzat în acest dosar de instigare la dare şi luare de mită.

Dosarul a fost înregistrat în 2017 la Tribunalul Dolj.

Potrivit DNA, în perioada noiembrie-decembrie 2012, Vâlcov, în calitate de primar al municipiului Slatina, i-a pretins unui om de afaceri - denunțător în cauză - aproximativ 10% din sumele încasate de societatea acestuia de la Primăria Slatina, în baza unui contract semnat anterior, iar în perioada 21 ianuarie - 13 iunie 2013 a primit, în mai multe tranșe, de la respectivă societate, printr-o firma intermediară, suma de 2.146.270 lei.

Anchetatorii spuneau că Darius Vâlcov a procedat în același fel și în cazul unui alt contract încheiat de instituția publică pe care o reprezenta cu o altă societate comercială, privind reabilitarea Centrului istoric al orașului Slatina.

Vâlcov ar fi pretins de la administratorul firmei respective, printr-un intermediar, 10% din valoarea contractului, în schimbul semnării actelor și efectuării la timp a plăților, iar, ulterior, a primit prin intermediul unor persoane suma totală de 450.000 lei.

Suma totală primită de Vâlcov se ridică la 4.296.270 lei, a preciza DNA la momentul trimiterii în judecată.

Darius Vâlcov a demisionat din funcția de consilier al premierului Viorica Dăncilă în iunie 2019.

Darius Vâlcov este un personaj controversat, fiind condamnat la 8 ani de închisoare, în prima instanță, și pentru trafic de influență, spălare de bani și operațiuni financiare sau acte de comerț incompatibile cu funcția. Darius Vâlcov ar fi săvârșit faptele de care este acuzat tot în perioada în care era primar al municipiului Slatina.

Darius Vâlcov a fost considerat eminența cenușie a programului economic PSD și artizan al mai multor măsuri economice controversate, în calitate de consilier al premierului Viorică Dăncilă. Vâlcov este cel care a gândit și elaborat controversata OUG 114/2018, care a bulversat mai multe sectoare economice (bănci, energie, telecom, fondurile private de pensii).