Interceptările telefonice în baza mandatelor de siguranță națională, folosite ca probe de DNA, eliminate de instanță din dosarul de corupție în care este judecat soțul șefei DIICOT

de I.H.     HotNews.ro
Marţi, 21 iulie 2020, 10:52 Actualitate | Esenţial


Instanta de judecata
Foto: pixabay.com
Interceptările telefonice făcute în baza mandatelor de siguranță națională și folosite de DNA ca probe în cazul Carpatica au fost eliminate din dosar, în baza deciziilor Curții Constituționale. Decizia a fost luată de magistrații Tribunalului București, care judecă acest dosar, în care sunt judecați, printre alții, fostul presedinte al Consiliului de Administrație al Carpatica Asig Angela Toncescu și comisarul de poliție Dan Hosu, soțul procurorului șef al DIICOT Giorgiana Hosu.

Acest dosar este judecat de Tribunalul București, unde a fost trimis de procurorii DNA în februarie 2017. Procesul se apropie de final, în 4 august fiind programate pledoariile finale.

La termenul de luni, magistrații au decis să elimine interceptările telefonice făcute în baza mandatelor de siguranță națională și folosite de DNA ca probe în cazul Carpatica, conform deciziei publicate pe portalul instanțelor de judecată. Decizia este argumentată prin hotărârile Curții Constituționale.

Decizia Tribunalului București:
 • "Admite cererile formulate de inculpaţii Toncescu Angela şi Tatu Ion Sorin, prin apărători aleşi.
 • 1. Constată nulitatea absolută a punerii în executare a măsurilor de supraveghere tehnică încuviinţate, respectiv prelungite prin încheierile pronunţate de judecătorii de drepturi şi libertăţi in cadrul Tribunalului Sibiu în dosarul de urmărire penală nr.56/D/P/2015 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie DIICOT-Biroul Teritorial Sibiu, (preluate în prezenta cauză) efectuate în baza mandatelor de supraveghere tehnică nr.121/UP, 122/UP, 123/UP, 124/UP, 125/UP, 126/UP, 127/UP, 128/UP, 129/UP, 130/UP,- toate din 11.11.2015, mandatelor de supraveghere tehnică nr.150/UP, 151/UP, 152/UP, -toate din 10.12.2015 şi mandatelor de supraveghere tehnică nr.19/UP, 20/UP, -din 04.02.2016.
 • Exclude din materialul probator toate procesele-verbale de redare a rezultatelor activităţilor de supraveghere tehnică sus-menţionate.
 • În baza deciziei nr.22/2018 a CCR dispune îndepărtarea de la dosarul cauzei a acestor mijloace de probă şi a suporţilor care conţin rezultatul măsurilor care conţin rezultatul măsurilor de supraveghere tehnică mai sus-menţionate.
 • 2. Constată nulitatea absolută a procedeului probator şi a mijloacelor de probă obţinute în baza mandatelor de siguranţă naţională nr.002100 din 23.03.2015, nr.004648 din 21.09.2015 şi nr.002232 din 22.03.2016, emise în baza încheierilor prin care au fost autorizate măsuri de supraveghere tehnică de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie Exclude din materialul probator notele de redare a rezultatelor activităţilor de supraveghere tehnică sus-menţionate.
 • În baza deciziei nr.22/2018 a CCR dispune îndepărtarea de la dosarul cauzei a acestor mijloace de probă şi a suporţilor care conţin rezultatul măsurilor care conţin rezultatul măsurilor de supraveghere tehnică mai sus-menţionate. Prezenta încheiere se atacă cu fondul".
Acuzațiile procurorilor DNA

În februarie 2017, DNA l-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe Dan Hosu, fost șef al Serviciului de combatere a traficului de migranți din cadrul Direcției de Combatere a Crimei Organizate (DCCO) din Poliția Română, la data faptelor administrator al unei firme, pentru fapte de corupție. Dan Hosu este soțul șefei DIICOT, Giorgiana Hosu.

În același dosar, DNA i-a mai trimis în judecată, sub control judiciar, pe:
 • Ion Sorin Tatu, la data faptelor administrator de fapt al unei societăți comerciale, pentru trafic de influență
 • Cătălin Marian Cataramă, comisar șef de poliție, șef al Serviciului de combatere a traficului cu migranți din cadrul IGPR, pentru acces ilegal la un sistem informatic, în formă continuată, fals informatic, în formă continuată, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată, și luare de mită
 • Angela Toncescu, la data faptelor membru în Consiliul de Administrație al S.C Carpatica Asig S.A. Sibiu, pentru 3 infracțiuni de cumpărare de influență.
Potrivit DNA, în perioada martie 2015 - martie 2016, Angela Toncescu, atunci membru în Consiliul de Administraţie al SC Carpatica Asig SA, a acţionat în mod sistematic, direct sau prin intermediul unor terţe persoane aflate în cercul său relaţional, în vederea influenţării deciziilor de la nivelul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) în favoarea intereselor sale personale şi ale societăţii de asigurări.

“Demersurile acesteia au fost realizate atât pentru obţinerea avizului necesar numirii sale în funcţia de preşedinte Consiliului de Administraţie al Carpatica Asig SA, cât şi pentru ca ASF să nu adopte unele decizii nefavorabile societăţii de asigurări SC Carpatica Asig SA”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Procurorii îi acuză pe Sorin Tatu, Dan Hosu şi Adrian Gurzău că au favorizat sau au susţinut interesele Angelei Toncescu. Aceştia ar fi pretins şi primit indemnizaţii lunare de la SC Carpatica Asig SA, în schimbul influenţei asupra unor persoane din conducerea ASF.
“Primirea banilor era mascată prin încheierea, cu societăţile administrate de inculpaţi sau interpuşi ai acestora, a unor contracte păguboase pentru societatea de asigurări, valoarea acestora ajungând în unele cazuri până la 480.000 de euro fără TVA”, spun procurorii.

Acţiunile celor trei au vizat influenţarea voturilor exprimate în şedinţele Consiliului ASF, astfel încât: să fie demarată procedura de avizare a Angelei Toncescu şi a lui Liviu Andrei Stoicescu în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al societăţii Carpatica Asig, respectiv în funcţia de director general al firmei, în condiţiile în care aceştia nu îndeplineau condiţiile legale pentru ocuparea funcţiilor respective; să fie adoptate decizii favorabile atât societăţii Carpatica Asig, cât şi persoanelor din conducerea acesteia (de exemplu, să fie menţinută, în mod artificial, măsura de redresare pe bază de plan a societăţii, în contextul în care aceasta, încă din luna iulie 2015, avea o situaţie financiară care impunea închiderea procedurii de redresare financiară, retragerea autorizării de funcţionare şi constatarea stării de insolvenţă urmare a necapitalizării acesteia cu o sumă de circa 100 milioane de euro), a mai arătat DNA în rechizitoriu.

Procurorii îl mai acuză pe Dan Hosu că, în 3 august 2016, prevalându-se de ascendentul moral pe care-l avea asupra lui Cătălin Cataramă, ca fost şef al Serviciului de combatere a traficului cu migranţi, l-a instigat pe acesta să acceseze sistemul informatic administrat de Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date şi să-i furnizeze datele de identificare ale unor persoane decedate.

“În baza acestor informaţii, inculpatul Hosu Dan a urmărit să încheie mai multe înţelegeri patrimoniale cu urmaşii persoanelor decedate, cu scopul obţinerii unui procent semnificativ, pentru sine, din sumele ce urmau a fi acordate de către societăţile de asigurări responsabile civilmente”, susţin procurorii.

În 26 august 2016, pentru “ajutorul” acordat, Dan Hosu i-a oferit un sejur într-o staţiune de pe litoralul românesc lui Cătălin Cataramă, iar acesta a acceptat.

În acelaşi dosar, anterior, procurorii anticorupţie au încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu fostul deputat Adrian Gurzău, acuzat de trafic de influenţă şi cu Liviu Andrei Stoicescu, acuzat de complicitate la cumpărare de influenţă.

În baza acestui acord, procurorii propun instanţei condamnarea lui Adrian Gurzău la doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare şi a lui Liviu Andrei Stoicescu la un an şi opt luni de închisoare cu suspendare. În acord se mai prevede că, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpaţii vor presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile, în condiţiile stabilite de instanţă, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, nu pot presta această muncă.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3163 vizualizari

 • +12 (14 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 21 iulie 2020, 11:02)

  [anonim]

  • +10 (12 voturi)    
   Pt ca PSdisti corupti sa scape (Marţi, 21 iulie 2020, 11:48)

   UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui

   si sa se imbogateasca
  • -8 (10 voturi)    
   Nu s-a respectat legea (Marţi, 21 iulie 2020, 11:52)

   adrian_83 [utilizator] i-a raspuns lui

   Pe mine ma mira cum asa zisii sustinatori ai statului de drept si care vor sa fie umplute puscariile cu corputi n-au nici o problema cu incalcarea legii de catre organele de cercetare penala.

   Cand coruptul incalca legea sa fie pepdesit dar cand procurorii incalca legea nu mai conteaza.

   Nici nu trebuie sa fii specialist in drept ca sa iti dai seama ca interceptarile pe mandat de siguranta nationala nu pot fi folosite pentru cazuri care nu au legatura cu siguranta nationala.

   Pentru interceptarile care nu au legatura cu siguranta nationala cel mai probabil exista o alta procedura pe care procurorii nu au urmat-o. Ca e legea proasta se poate si asta insa pana o schimbam ea trebuie respectata asa cum e scrisa acum.
   • +8 (8 voturi)    
    Arestarea judecatorilor corupti de la CCR (Marţi, 21 iulie 2020, 13:46)

    Cozmin II [utilizator] i-a raspuns lui adrian_83

    CCR se poate pronunta doar pe constitutionalitate, nu pe legalitate.
    Nu poate decide CCR ca probele au fost obtinute ilegal.
    In toate tarile normale, probele obtinute cu ajutorul Serviciilor Secrete ale tarii pot fi folosite impotriva infractorilor.
    La ce mai avem nevoie de Sevicii Secrete, daca probele obtinute de acestea nu pot fi folosite in instanta ?
   • +3 (3 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 21 iulie 2020, 16:55)

    [anonim] i-a raspuns lui adrian_83

  • +8 (8 voturi)    
   Arestarea judecatorilor corupti de la CCR (Marţi, 21 iulie 2020, 13:41)

   Cozmin II [utilizator] i-a raspuns lui

   Decizia CCR de eliminare a probelor obtinute cu ajutorul Serviciilor Secrete ale tarii este aberanta, criminala, neconstitutionala, nelegala si netemeinica.
   CCR si-a depasit atributiunile, a comis un abuz in serviciu (in forma continuata), a obstructionat justitia si i-a favorizat pe infractori.
   In toate tarile normale, Serviciile Secrete culeg informatii, iar daca descopera ca cineva a comis fapte penale, predau informatiile procurorilor.
   Cum sa elimini probele obtinute cu ajutorul Serviciilor Secrete ale tarii, cand inregistrarile facute de infractori pot fi folosite impotriva procurorilor ?
   Probele obtinute de Serviciile Secrete au fost obtinute prin tortura ?
   Pentru deciziile aberante si criminale date de CCR, in favoarea infractorilor, judecatorii corupti de acolo trebuie sa fie revocati si arestati. Este evident ca mai multi judecatori CCR au aderat la un grup infractional organizat si executa ordinele mafiei psd.
 • +12 (14 voturi)    
  Desfiintati... (Marţi, 21 iulie 2020, 11:03)

  ElDiablo [utilizator]

  ...mizeria numita ccr si reinfiintati-o cu profesionisti nu cu otrepe numite politic. Asta e solutia.
 • +10 (12 voturi)    
  Nu justitia e de vina ci legea data de PSD (Marţi, 21 iulie 2020, 11:04)

  Gryphus [utilizator]

  PSD a modificat Codul Penal ca sa-si scape penalii
 • +11 (13 voturi)    
  /// (Marţi, 21 iulie 2020, 11:10)

  GemstonePig [utilizator]

  Orice decizie a CCR oricat de stufoasa si alambicata in limbaj de pfl se citeste simplificat astfel ''orice dovada culeasa oricum care l-ar incrimina pe infractorul politician este exclusa din probatoriu definitiv si irevocabil chiar si daca s-ar modifica Constitutita. Aaa, si pensiile noastre speciale raman''
 • +9 (11 voturi)    
  Singura speranță de dreptate (Marţi, 21 iulie 2020, 11:12)

  BEDE [utilizator]

  Singura speranță de dreptate este numai la Dumnezeu. Că nenorocita de curte constituțională a devenit isntrumentul P$D pentru apărarea infractorilor. Bine că își trag pensii banane și le oferă funcționarilor statului toate posibilitățile să fure și îi apără de orice probe ar apărea.
  Dacă sunt niște interceptări făcute pe motiv de siguranță națională, înseamnă oare că sunt probe false? De ce să fie nule? Poate doar pentru că așa vor șefii partidului...
 • +5 (11 voturi)    
  bun asa (Marţi, 21 iulie 2020, 11:20)

  martel55 [utilizator]

  procuror sef DIICOT cu sotul jude3cat pentru coruptie si nimeni ue deranjat, nu vorbeste de pasul in spate...ma intreb daca Hosu era numita de Dragnea, la fel ar fi luat apa in gura toata presa aflata "de partea buna a istoriei"? sau viua toata de cereri de demisie si de apeluri in strada?oricum "procurorul meu" si-a dovedit utilitatea, a ingropat deja doua dosare mari. Caracal si 10 August
  • +7 (9 voturi)    
   Cam asa ceva (Marţi, 21 iulie 2020, 11:50)

   UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui martel55

   Plus racolarile de PSDisti care au distrus Romania ma fac sa prefer USRplus.
   M-am saturat de vechea garda de politicieni, prefer sa dau altora o sansa ca sa schimbe lucrurile.
 • +6 (8 voturi)    
  In toate tarile civilizate, (Marţi, 21 iulie 2020, 11:49)

  John M. [utilizator]

  - atentie, Romania, nu e cazul tau!- orice proba impotriva criminalitatii, indiferent prin ce mijloace e obtinuta- se considera proba viabila in court.
  Dar voi sunteti noi la civilizatie, asa ca mai aveti mult de invatat ! Dati in contiunuare vina pe Ceausescu si veti fi acoperiti pentru inca ceva ani buni...
 • +3 (3 voturi)    
  Noaptea mintii! (Marţi, 21 iulie 2020, 16:50)

  V. Istina [utilizator]

  Cum pasca masii sa justifici, ca judecator o asa aberatie, o asa nerusinare, sa te ascunzi in spatele unei decizii luate de niste judecatori tradatori supremi, cand orice logica de bun simt iti spune ca e gresit???
  Ce judecator sunt astia? Imi pare rau, asta nu e justitie, e mascarada sinistra. Iar oamenii astia nu merita sa fie judecatori. Spiritul legii le e strain, chiar daca ne trantesc ticaloseste in fata, litera stramba a legii!

  Rusine justitiei din Romania!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by